Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2007.08.16 0 0 73

A pici pincémben téleny nyáron 12 fok van, pedig a pince teteje a taljszint felett van kb 30-40cm-el. Az egyik közeli barátomnál már elkészült egy ilyen 1.5-1.8m mélyre rakott csöves szellöztető rendszer, neki is 100m hosszan raktuk le a műanyag csövet, homokos/feketeföldes talajba. A ventillátor stabil 12 fokos levegőt fúly be nála a házba. Nagyon meg van elégedve vele.

 

Nálam is hasonló homokos/feketeföldes talaj van, 1 m mélyen már tiszta homok, az építhezéshez nem is kellett vennem sok homokot mert az emésztő kiásásából sikerült jó 20m3-ert félretenni. A tapasztalatom szerint a homok folyamatosan nedves volt már 1m alatt, így a cső elég jól érintkezik a talaj nedvességgel is.

 

A levegő visszaforgatás jó ötlet, erre még nem s gondoltam, köszi az ötletet.

 

Sörkollektorban nem gondolkodom, inkább a talajfűtés ami hosszútávon szóba jöhet gazdaságosan. Pár száz méterre tőlünk volt egy természetes thermál forrás ami ha jól emlékszem valami 300m mélyről 60 fokos vizet adott. Sajna még a Kádár rendszerben megfúrták ezt a kutat, hogy strandot csináljanak, de a víz elapadt az ügyes mesteremberek munkája miatt. Szóval viszonlag nagyon közel, elérhető távolságban jó meleg rétegek vannak amit érdemes lene a hasznosítani egy zárt rendszerű fúrt kúton át. A ház fűtési rendszere úgy lett kialakítva, hogy megvan a becsatlakozása a napkollektor vagy a talajfűtés rendszernek.

 

Viszont nem tudom, hogy mekkora hőszivatyú kellene egy ekkora házhoz, és mibe kerülhet egy mély kút kifurása. Min 100m mélyre gondoltam.

 

A mostani fúrt kutam 18 m mélyre van lefúrva, 2" cső, rajta 2db szivattyú sorbakötve, óránként 50m3 vizet szív fel stabilan a 2 szivattyú olyan nyomással, hogy a 1" erősített zöld slaggjaim is szétdurrannak évente. Napi 10 órán keresztül is csökkenés nélkül adja a kút a vizet, a 2 1KW-os szivattyúval. Ezt is fel lehetne használni fűtéshez de ez a víz még elég hideg, jó lenne emiatt a mélyebb rétegekből nyerni + meleget. Csak nem tudom, hogy a mély kút fúrása becsövezése + hőszivattyú mibe kerülhetne, azaz mennyi idő alatt térülne meg.

Előzmény: jee_c (72)
jee_c Creative Commons License 2007.08.16 0 0 72

Igen, a talajregiszter nagyon jó ötlet, távlati terveim közt nekem is szerepel. A 12 fokban azért ne reménykedjél, a mért adatok 15-20 fokos léghőmérsékletetket mutatnak. Valószínű érdemes inkább 2 méterre tenni a csövet, vagy még lejjebb. A lefektetett csőre csepegtetett szivárogtatott víz (esővízre gondolok) talán még lejjebb tudja tornáztatni a hőmérsékletet - de ezt nagyon ésszel kell megcsinálni, hogy ne legyen talajkimosódás..

 

Nem tudom, gondolkoztál-e olyanon, hogy ha éppen friss levegőre nincs szükséged, csak hűtésre, akkor a házból jövő levegőt keringeted újra a talajregiszteren keresztül, így a ház hőmérsékletét tudod még lejjebb vinni. (persze ez csak opcionális működés lehet, hiszen a lényege a dolognak a friss levegő).

 

A talajregiszter télen is nagy segítség, de biztosan ismered ezt a dolgot is. Sörkollektor még pluszban esetleg?  :)

Előzmény: Törölt nick (71)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.16 0 0 71

Most gondolkodom egy kettényitható fa spaletta készítésén ami az ablakon kíülre kerülne. Nagyon sokat számítana nyáron. egy taljhűtéses szellőzőrendszeren is gondolkodom, ami egy kb 100m hosszú, 1.5-2m mélyre lerakott 100mm-es cső lenne, a cső távolabbi vége a szabadban végződne egy ráccsal szunyoghálóval a bogarak ellen, a cső másik vége meg a padlástérből a szobák plafonjába lenne vezetve. A csőben egy 150W-os ventillátor mozgatná a levegőt befele a házba, a hosszú csőben a levegő lehül 12 fokra, így nagyon kis energiaigénnyel lehet légkondicionálni a házat.

 

A parlament is ilyen légkondival épült annó, csak ott egy több méter átmérőjű boltíves alagúton keresztül jut be a ventillátorokon keresztül a lehült levegő a nagyterembe.

Előzmény: jee_c (70)
jee_c Creative Commons License 2007.08.16 0 0 70
Hát még ha nyáron valamilyen árnyékoló módszerrel már az ablakon kívül "megállítanád" a napsugarakat! Pl. paletták, redőny, vagy árnyékoló. Akkor nyáron még hűvösebb lehetne odabent!
Előzmény: Törölt nick (69)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.16 0 0 69

Elnézést, hogy kívülállóként beleszólok a témába, de csak megerősíteni tudom DiabloCorsa állítását a saját tapasztalatomon.

 

10 éve saját kezüleg építettem egy 176m2-es házat, az ajtókat és az ablakokat is magam készítettem. Mesterembert nem engedtem be, kontár munkára nincs, és nem is volt szükségem. Lásd : Rémtörténetek az építőiparban topikot.

 

A házat különös gonddal terveztem meg és építettem meg, nagyon nagy hangsúlyt fektettem a hőszigetelésre, belső hőáramlásra, hatalmas légtérre, padlófűtésre stb... A falak HB38-as hőszigetelt téglából épültek, még a közfalak is ebből vannak, a téglák között lévő maltert is hőszigetelésnek megfelelően raktam, azaz 2 csíkban van a malter a téglák között és a 2 csík nem ér össze így a malter sem okoz hőhidat.

 

Az ablak kereteket is magam készítettem, részben azért mert nem kaptam nekem megfelelő egyedi kinézetűeket, az ablakgyártók meg csak a keretért üveg nélkül 200.000-et kértek 10 éve. Ezért döntöttem úgy, hogy megpróbálom saját magam elkészíteni őket. Vettem 1m3 fenyőpallót 5cm vastagot és néhány barkácsgépet a megmunkáláshoz. Az 1m3 fenyőfa akkor 40.000 Ft volt, és kb 60.000 Ft volt a pár barkácsgép. (1 kézigyalugép, 1 dekopírfűrész, 1 szallagcsiszológép, 1 felsőmarógép)

 

Az összes ablakom boltíves, belső osztásokkal, 3 réteg üveggel.

1 télen elkészítettem a régi házam padlásterében esténként a 3 db félkőríves 3m széles ablakvázat és a 3db 2.5m magas 1.8m széles ablakvázat. Az üvegezéshez vettem 22 tábla 4-es üveget, kb 60 szál 5m-es távtartót, 10kg páralekötö gyöngyöt, a távtartókhoz sarok lezárókat (kb 500db), 20 tekercs kétoldalas 3mm széles öntapadós szallagot, 3 karton fekete és 1 karton szintelen szilikongumit, mindezt házhozszállítva 100.000-ért

Egy hónapon keresztül készítettem a feleségemmel az üvegezést. Egy üvegesmester megmutatta 1 db-on hogyan kell összeállítani a thermoüveget vákumozás nélkül. Az üvegek közötti távtartók teljes hosszikban fel vannak töltve páraelszívó gyöngyökkel, és az ablakok szélei fekete szilikongumival légmentesre le vannak zárva. Az öszzeragasztott 3 rétegű üveget szintelen szilikonnal ragasztottam be a keretbe.

 

A nagy ablakfelületek miatt és a jó hőszigetelés miatt tavasszal és ősszel egyáltalán nem kell fűtenünk, télen csak minimális fűtés kell. Az ablakok már enyhén napos időben is hőcsapdaként működnek, így nagyon nagy mértékben hozzájárulnak a ház  fűtéséhez. Nyáron az ablakokat elfüggönyözzük sötétítő függönnyel így nagyságrendekkel le tudjuk csökkenteni a bejutó meleget, hogy ne legyen kazánház a ház. A csúcs gázszámlám eddig 15.000 volt de akkor is csak azért mert még nedvesek voltak a belső falak és ki akartuk szárítani a házat teljesen. Átlagos téli hónapokban a gázszámlánk 8000-10.000 Ft, ebben benne van egy 4 tagú család melegvízellátása is, és a főzéshez használt gáz is + a fűtés.

 

A mostani enyhe télben 6000Ft volt a maximális gázszámlánk. Mindez 176m2-re!

 

Hogy nem kamuzok itt van a házépítésről a fotósorozat: http://89.147.106.1/proba/hazkepek/

 

Ide is berakok pár képet, az elsőn az balakok keretének a készítése látszik:

 

 

 

A második képen az ablaküvegek ragasztását csinálom

 

 

 

 

 

A készreszerelt ablakok ról pár kép.

 

 

 

Most már 8 éve lakunk a házban és így utólag is igazolódott a ház kellemes klímája, megérte a ráfordított 1 éves tervezés

Előzmény: DiabloCorsa (68)
DiabloCorsa Creative Commons License 2004.12.17 0 0 68
Konkrétan mérhető a különbség. Nálam a üvegtéglás fal infrahőmérővel mérve 16 fokos volt, belülről mérve amikor kint kb. 4 fok volt. Került eléje belülre légkamrás polikarbonát tábla. Azóta 21 fokos a polikarbonát.

2 réteg üvegen előfordul párás időben, hogy az alsó szélén belül kicsapódik a pára.

3 réteg üvegnél ilyen nincs.
Előzmény: predi (52)
DiabloCorsa Creative Commons License 2004.12.17 0 0 67
Nálam 15 éve 3x4 mm üveg, 2x16 mm levegő.

Szinte tökéletes csend és lényegesen kevesebb gázszámla.
A meglévő ablakba gond nélkül bele lett téve 3-ik üveg. Az üvegrözítő lécet kellet fürész géppel vékonyabra vágni. Kb 3 cm-ből 1 cm maradt. A 2 réteg ragasztot üvegre rágasztották a 3-ik réteget.
Előzmény: kpl (55)
kpl Creative Commons License 2003.12.30 0 0 66
Miért kell beírni három helyre is ugyanazt a hozzászólást ?

kpl

Előzmény: Fred_o (65)
Fred_o Creative Commons License 2003.11.14 0 0 65
Nehéz megítélni /vannak elképzeléseim/, hogy a lobby érdekek, vagy a reális elgondolások határozzák meg az energiapiacot. Megítélésem szerint nem feltétlenül kell arra várni, hogy "állambácsi" döntse el, mi a jobb az állampolgárnak, és persze az Ő adójából. Mindenkinek joga eldönteni azt, hogy hajlandó-e áldozni környezetvédelemre. Tény, ez manapság még elég drága, de már most is kifizetődő. Csak 8-10 évre előre kell gondolkodni.
Igaz, ezt a "sógoroknál" az állam komolyan támogatja, de nálunk is elindult már valami. Bár a mostani gazdasági miniszter szerint ezek a rendszerek annyira drágák, hogy nem érdemes államilag támogatni. Hát Ő nem bír évtizedes távlatban gondolkodni.
Ez van, pedig egy megfelelő műszaki paraméterekkel rendelkező rendszer téli időszakban 45-50%-al, átmeneti (őszi, tavaszi) időszakban 65-70%-al, míg nyáron 90-95%-al csökkenti a gázfogyasztást.
Visszatérve a miniszter szavaihoz. Valószínűleg ezeket az adatokat Ő is ismeri, csak érdekében áll ez....?
kpl Creative Commons License 2003.06.24 0 0 64
Úgy látszik Ausztráliában is meleg van, pedig ott ilyenkor tél a divat. Kapcsolódó cikk az indexről:

Kizárja a hőt az új ablaküveg

Ha ez bejön, akkor nem kell otthon, irodában egy-két drága pénzért vett, még drágábban működtetett légkondi zaját elviselni, mégse fől meg senki. Termelékenység ugrásszerűen nő, hangulat szintén.

Ha télen megakadályozza a hő kiszivárgását az ablaküvegen az meg még jobb.

kpl

Előzmény: kpl (63)
kpl Creative Commons License 2003.04.14 0 0 63
Abban a szakirodalomban erről nem volt szó. Esetleg egy üveggyárban több infó lelhető fel...
Előzmény: JFEry (62)
JFEry Creative Commons License 2003.04.14 0 0 62
Az, hogy az infravörös hullámtartományban irányszelektív, esetleg hullámhossz szelektív-e az áteresztési tulajdonsága a foncsornak.
Előzmény: kpl (57)
JFEry Creative Commons License 2003.04.14 0 0 61
Ha ennyit tudsz róla, az már többnyire elég.
Igen elektromágneses hullám, mint a fény, vagy a rádióhullámok. Csak a frekije-hullámhossza tér el.
Előzmény: predi (60)
predi Creative Commons License 2003.04.14 0 0 60
Igazándiból én azt sem tudom, hogy mi az az infra sugárzás. Csak annyit tudok, hogy ez a hősugárzás. De azt már nem tudom, hogy ez egy fajta elektromágneses sugárzás-e vagy pedig valami más?
Előzmény: JFEry (56)
kpl Creative Commons License 2003.04.11 0 0 59
Egészségedre !
Előzmény: predi (58)
predi Creative Commons License 2003.04.11 0 0 58
Micsoda kutatási adatok!
Kösz!
Előzmény: kpl (55)
kpl Creative Commons License 2003.04.11 0 0 57
Mi az az egyirányú infrahatás?
Előzmény: JFEry (56)
JFEry Creative Commons License 2003.04.11 0 0 56
Klassz!
Nincs véletlenűl az leírva, hogy az ezüstözés lehet-e egyirányú infrahatást adó?
Előzmény: kpl (55)
kpl Creative Commons License 2003.04.10 0 0 55
Nos, egy Glücklich nevű úr könyve (Energiatakarékos lakóházak, Műszaki 1989, 75.old) szerint "több légréteg többszörös szigetelő hatású. ... A hőveszteség tovább csökkenthető az üvegfelületre gőzöléssel felvitt réteg segítségével, amely visszatartja a hosszúhullámú sugarakat..." Ő arany vagy ezüstréteget ajánl és mellékeli a k hőátbocsátási tényező változását.:

2x4 mm üveg, közte 6 mm levegő: k=3,29
2x4 mm üveg, 12 mm levegő: k=3,13
2x4 mm üveg, 16 mm levegő: k=2,7 (100%)
3x4 mm üveg, 2x6 mm levegő: k=2,29 (84%)
3x4 mm üveg, 2x12 mm levegő: k=2,14 (79%)
4x4 mm üveg, 3x12 mm levegő: k=1,62 (60%)
2x4 mm üveg, 12 mm levegő, aranyfilm: k=1,6 (59%)
2x4 mm üveg, 16 mm levegő, aranyfilm: k=1,5 (55%)
2x4 mm üveg, 12 mm levegő, ezüstfilm: k=1,5 (55%)
2x4 mm üveg, 16 mm levegő, ezüstfilm: k=1,3 (48%)

Ezek alapján a legjobban akkor jársz ha kétszeres üvegezéssel csinálod és ezüstfilmmel vonod be.

kpl

Előzmény: kpl (53)
pert1 Creative Commons License 2003.04.10 0 0 54
Napos idöben ki se kell mozdulni otthonról az üvegház-hatás tanulmányozásához :)
Előzmény: predi (52)
kpl Creative Commons License 2003.04.10 0 0 53
Első ránézésre annyival nem hoz többet mint amennyivel többet visz. És lehet hogy lesz itt egy kis elentmondás az előbbiekhez, este utánanézek.
Előzmény: predi (52)
predi Creative Commons License 2003.04.10 0 0 52
Ha már itt tartunk elmondanám egy konkrét problémámat. Üveg plafont tervezek egy most tervezett új szobámra. Nyilván dupla üveg kell rá a hőszigetelés miatt. De vajon tripla üveg (két levegőréteggel) hozna-e számottevő plusz szigetelést? Megéri-e a plusz befektetést?
Előzmény: kpl (50)
JFEry Creative Commons License 2003.04.10 0 0 51
....(figyelem, nem megszűntetni!) ....

Ezt tanúsíthatom. Nekem télen is kell szellőztetni.
Igaz, gázzal a 270nm -t (csh) kifűtötem havi 35000-ből még idén is.

Előzmény: kpl (50)
kpl Creative Commons License 2003.04.10 0 0 50
...az anyag vastagsággal arányos a hőszigetelés mértéke. ...
Ez így csak sík felület esetében igaz, habokra és szálas anyagokra, tehát ott, ahol a hőszigetelés célja a hővezetés megakadályozása. A fólia a hőnek az ablaküvegen keresztül történő kisugárzását próbálja akadályozni, egész egyszerűen visszaveri az infravörös sugarakat. Legalábbis ezt kellene csinálnia. Nekem szimpatikusabb a hagyományos fa redőny, árnyékol is ha kell, télen meg szigetel, sőt ha a belső oldalát lefújod ezüsz festékkel még a hőt is visszaveri. Bár úgy elég ronda lehet...:)

A külső ablakszárnyakba tett "vákumos" ablakköz két üveglemeze, és a közte lévő "már nem vákum", hanem sima levegő (ami persze a távtartó keretbe szórt anyag miatt semmi párát nem tartalmaz, tehát nem is nagyon vezeti a hőt) még a legrosszabb esetben is maximum fele hőátadási tényezővel rendelkezik, mint az egy sima üvegtábla ami korábban ott volt. Ne mondd hogy ez nem számít.

A cúgban egyetértünk, ez a hőszállítás, ezt kell először lecsökkenteni (figyelem, nem megszűntetni!)

Közben jól elmondtam a hő terjedésének három esetét :-)))

Előzmény: predi (49)
predi Creative Commons License 2003.04.10 0 0 49
Ezekben a hőszigetelő üvegezésekben nem bízom. Egyszer egy szakember azt mondta, hogy az anyag vastagsággal arányos a hőszigetelés mértéke. Vagyis hőszigetelő fólia egy áltatás.

A vákumos ablakközök szintén áltatások, mert tartósan nem tudják fenntartani a két üveg között a vákumot.

Így aztán mindkét megoldással az ember jó kis felárral a régi jól bevált ablakot kapja: két üveg között levegő a hőszigetelő réteg. Ha nem húz a cúg akkor szigetel - ráadásul egész jól.

Előzmény: kpl (48)
kpl Creative Commons License 2003.04.09 0 0 48
Az autonóm ház koncepció szinpatikus elgondolás, bár vannak dolgok amiket lehet hogy jobb nagyobb méretekben elvégezni, pl a szennyvíztisztítás. Meg hát egy ilyen házat tudni kell üzemeltetni is, erre sem alkalmas mindenki. A mi telkünk nem túl nagy, ott például nem férne el egy szennyvíztisztító nádas. Az esővizet eddig is felfogtam, kertöntözésre a legjobb, de egy harminc éves stílusban és anyagokból épített háznál sokkal többet nem tehetek, mint hőszigetelek amit csak érdemes (főleg padlásfödémet, és az esetleg kitört üveg helyett hőszigetelő üvegezést rakatok), esetleg keresem a lehetőségeket, hogyan tudnám a komfort növelése mellett csökkenteni a költségeket.

Új építkezésnél viszont, főleg egy ranch közepén...

Előzmény: moga (42)
kpl Creative Commons License 2003.04.09 0 0 47
Az ötlet jónak tűnik és egyáltalán nem álom, de háztartás méretben nem nehéz kivitelezni? Az lenne az igazi, ha a nyáron felolvasztott kristályok egész télig folyadék formában úgy maradnának, és mondjuk tavaszra kristályosodnának vissza, közben persze fűtenék a házat.

Meg az is jó lenne, ha nem 60 tonna kellene belőle, mert még megsüllyed a ház :-)

Előzmény: Muster Mark (45)
predi Creative Commons License 2003.04.09 0 0 46
A vizslád az alapmodellt tovább fejleszti! Ő is nagy fülű, és jól megizzasztja a nyulakat.

Amúgy a nyúl EU konform - mindaddig amig nem mákkal tömöd. :-)

Előzmény: kpl (43)
Muster Mark Creative Commons License 2003.04.09 0 0 45
Probléma ugyebár a napelemekkel, hogy drágák és hogy hamar tönkremennek. Jó. Vannak viszont a tükrök. Ezek lényegében üvegáron beszerezhetőek, a fényük pedig ráfókuszálható egy feketére festett víz (vagy alkohol)tartályra...

Persze hátránya a dolognak, hogy csak nappal működik.

Esetleg lehetne alkalmazni olyan trükköt, hogy nappal a felforró vízgőz hajt meg egy generátort, ami áramot termel, a hulladékhő pedig valami alacsony olvadáspontú anyagot olvaszt... éjjel pedig lehetne ennek a fagyásával fűteni.

álom álom álom...

pert1 Creative Commons License 2003.04.09 0 0 44
Ez a nátrium tioszulfát (leánykori nevén fixirsó) létezik száraz állapotban is, 48 fokon
olvad az olvadáshö 200 joule/gramm, és az az elönye is megvan, hogy jelentösen túlhüthetö
az olvadási hö leadása nélkül.
Csak egy kicsit sokat kéne tárolni belöle, egy ház téli fütéséhez (kb 1500 m3 gáz helyett)
elég lenne 60 tonna fixirsót megolvasztani és tárolni.
Előzmény: JFEry (40)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!