Micsoda agyament gondolat összekeverni egy nyilvánvaló manipulációt az élet normális történéseivel. Filózófusoknak való. Nem csoda, hogy békén hagyom ezt a fórumot. :-)
Azt a kutyafáját, ha tudatos csalás (amit nem igazán hiszek) akkor nem csoda, ha pedig nincs benne csalás, akkor sem az, mert nem ellenkezik a természet törvényeivel. Tudjátok azt hányszor történnek az emberrel naponta 0,00001 % os valószínűségű események? Sokszor, mert egy nap nem egy esemény van, hanem tetszőlegesen sok. Pl. Minden nap más azon lépéseknek összes száma, amellyel munkába megyek, meg haza, és mindegyik konkrét számnak az esélye csekély, de valahány lépést csak meg kell tennem.
Azt a kutyafáját!!
Hát a háromnegyed százalékot nem nagyon lehet véletlenként értelmezni, de, mint azt korábban leírtam, vélhetőleg nem csak egy lottó van Amerikában, lehet, hogy aznap 30 lottón is sorsoltak...
De, nagyon is véletlen. Az meg méginkább, hogy szeptember 11-én jön ki. És persze New Yorkban. És persze azonos időben. És véletlenül néhány karitatív szervezet találja el a számokat.
Nekem az a véleményem hogy sok hívő keresztény összekeveri azt hogy Isten mindent lát előre (ez nem determinizmus, nem meghatározza a dolgokat) azzal hogy nincsenek véletlenek. Vannak "véletlenek"! Persze mindent meghatároz valami, de nem minden tudatos. Sőt!! Ugyanis nem minden esetben parányi lények tologatják az atomokat a megfelelő irányba. Sőt ez ritkább mint az ellenkezője. Jóval ritkább.
Ha pedig valaminek az esélye csekély, akkor gondoljunk arra hogy az alternatív esemény esélye is csekély. Vagyis nem csak a 9, 1, 1 sorozat kihúzásának volt kicsi esélye hanem a 4, 7, 5 nek is csak azon nem ájultak volna el a "szamarak".
Oké, akkor újra: ha számít a sorrend, akkor 9^14 féle eredmény lehet, ebből kedvező 12*9^11, a kettő hányadosa 0.75%. Ez már valamivel kevesebb, de még mindig sok. 10 húzás esetén már kb. 10%-ra nő az esély, 100 húzás esetén már az 50%-ot is meghaladja.
sokan esküsznek rá, hogy nincsenek véletlenek. hogy minden jelenség mögött mélyebb jelentés rejlik. erről szól a vallás, meg sok filozófiai ágazat, stb., stb.
ŐK MIND TÉVEDNEK!
CSAK VÉLETLENEK VANNAK!
CSUPÁN VÉLETLEN-SZÜLTE AGYUNKKAL HISSZÜK AZT, HOGY VANNAK MÉLYEBB ÖSSZEFÜGGÉSEK; VÉLETLEN-ELMÉNK KÉTSÉGBEESETTEN IGYEKSZIK MINDEN JELENSÉG KÖZT VALAMIFÉLE ÖSSZEFÜGGÉST FELÁLLÍTANI. HISZEN SZÁMÁRA AZ ÖSSZEFÜGGÉSEKEN ALAPULÓ MAGYARÁZATOK JELENTIK AZ OXIGÉNT A VÉLETLEN KÁOSZÁNAK FOJTOGATÓ KÖDÉBEN. EZÉRT GYÁRT MAGÁNAK, AHOL CSAK TUD.
DE EZEK AZ ÖSSZEFÜGGÉSEK CSAK A FEJÜNKBEN LÉTEZNEK. LÁSS KI A FEJEDBŐL!
Nem kakiltam be, csodálkoztam. Érdekelnek a véletlenek, amik persze nincsenek. Meg a világ is. Öszintén szolva csak ez a topik nem, reménykedtem, hogy lesülyed... Mit szolnál egy véletlenek nincsenek topikhoz? Ott kedvedre szidhatnál! Azt nem tudom, volt-e már ilyen... Elég koptatott a téma...
Azért nem stimmel a számításod, mert a 9,1,1 közvetlenül egymás után jöttek. Ettől függetlenül én is valószínűsítem a lent többször megfogalmazott kételyeket.
Ha valaminek nem túl kicsi az esélye és bekövetkezik az nem nagy ügy. De ha az esélye 1:10000-hezés bekövetkezik, az se nagy ügy, mivel úgy gondolom nem most kezdtek lottózni amerikában, és valamilyen számokat csak ki kell húzni.
Aki pedig olyan dolognak is jelentőséget tulajdonít aminek nincs ill. olyan dolgok közt is összefüggést lát amelyek közt valójában nincs, annak az agyában sok az ingerületátvivő, és ezért az túlműködik. Bizony ez is lehet káros, de legalábbis furcsa.
Kicsit pontatlanul számolva (lusta vagyok most gondolkodni) 9 számjegyből 14 húzással 22C14 féle eredmény lehetséges, ebből kedvező (9,1,1-et tartalmaz) 19C11, tehát az esély 19C11 / 22C14 = 19!/22! * 14!/11! * 8!/8! = 12*13*14/20*21*22, ami durván egynyolcad, azaz 12%. Ez már önmagában is elég nagy esély ahhoz, hogy a dolog ne legyen túl meglepő, és akkor még nem vettük figyelembe, hogy az USA-ban valószínűleg nem egyféle lottó van (nálunk is van úgy négy-öt fajta, és az USA-t, ha jól emlékszem, kb. 100x annyian lakják), ami feldobja az esélyeket a csillagos égbe (ha csak 10 olyan lottó van , ahol hasonló eséllyel jöhet ki a 9-11, akkor már 70% körül mozog a valószínűség).
Ezen én is gondolkoztam, de ha belegondolsz, nincs ebben semmi furcsa. Három egyjegyű számnál 1 az 1000-hez (ha nincs 0, akkor 1 a 729-hez) az esélye, hogy pont egy bizonyos számkombináció (mondjuk az aznapi dátum, vagy egy telefonszám) jöjjön ki. Szerintem ez elég nagy esély. Hogy pont szeptember 11-én történt meg, az csak ennyit változtat a dolgon, hogy a sajtónak/tévének megint van min csámcsognia egy napig.
Amit én láttam a TV-ben: Egyjegyü számokat huznak, mint pl. a jokerszámnál. Ebböl viszont 2 x 3-t és 2x 4-et. Ezek közül volt az egyik három szám a 9,1,1, vajon ki tette meg? És nyert-e?