Keresés

Részletes keresés

speet Creative Commons License 2003.06.11 0 0 15
Helló!

Szerintem nyugodtan vásárolhatsz ukrán fát, csak azt nézd meg, hogy nem világít-e este a sötétben!:))) De komolyan szólva, az izotópok felezési ideje miatt, már régen elbomlottak a komolyabban sugárzó anyagok, így tehát biztos nem lesz avval a fával ilyesféle problémád! 17 év eltelt azóta, és nem hinném, hogy a szétdurrant blokk közvetlen közeléből hozták volna az anyagot az ukránok!(ott még vannak veszélyes övezetek) Így hát felesleges a sugárzásmérés, bár tudtommal van ilyen mérésszolgáltatás, de drága lehet. Építeni műszert lehet, de hosszadalmas, és gyakorlat kell hozzá (elektronikai)

Tehát nyugodtan vásárolj!
Üdv: Speet

Előzmény: Törölt nick (13)
Lexes Creative Commons License 2002.09.20 0 0 12
Nem Vecsés, hanem Káposztás. Köszi a dokis ötletet, azt továbbítani fogom, tán ez a járható út. Építeni műszert nem fogok, az biztos.
Infomaker Creative Commons License 2002.09.17 0 0 11
Huh, én meg ott járok minden nap vonattal arra...
Előzmény: speet (10)
speet Creative Commons License 2002.09.17 0 0 10
A Rádiótechnika Évkönyv egyik régebbi számában van 1 komplett kis GM-műszer kapcs.rajza.Ha tudsz stupekolni,könnyű megépíteni,de röntgen-doziméterrel jobban jársz...Nagyfrekis térerő is okozhat furcsa megbetegedéseket,de ezt a GM-számláló nem mutatja sajnos.Nem Vecsés egy bizonyos részéről van szó véletlenül? Állítólag a vecsési vasútállomás környékén van k*va sok rákos,de nem tudni miért...Sajnos ritkán jutok Nethez,ezért nem tudok konkrét segítséget adni,de azért próbálkozz csak,hátha sikerül.Ja és a GM-cső hiánycikk itt Mo-n.Külföldön lehet lazán hozzájutni,itthon inkább ismerős kell az atomerőműből, vagy a KFKI-ról,nekik helyből van ilyenjük.Még egy rossz hír: nekem volt ilyen műszerem,de elbontottam,hogy majd csinálok 1 komolyabbat.Azóta is csinálom...

Na hali!

Porter Creative Commons License 2002.09.16 0 0 9
Igen, nem volt könnyű értelmezni a berendezést, ezért kaptunk hozzá kiszolgáló személyzetet is.
Előzmény: Qqberci (5)
Porter Creative Commons License 2002.09.16 0 0 8
Amikor szüleim építeztek, terjedt a rémhír, hogy néhány telepen a csernobili lezárt zónából származó fát adnak el, mert ott nagyon olcsón hozzá lehet jutni. Úgyhogy amikor vettük a tetőszerkezethez a fát, kaptunk az egyik családi jó baráttól, aki amúgy ezredes volt (isten nyugosztalja) egy kincstári sugárzásmérőt. Persze semmilyen magas értéket nem mutatott a fa, de azért jó volt biztosra menni. A tüzép telepen persze néztek rendesen....
Qqberci Creative Commons License 2002.09.16 0 0 7
Szerintem "szerezni" - legálisan - úgy is lehet, hogy elmész a dokihoz, elmondod neki, amit ide leírtál, és ő szól a Röntgeneseknek, hogy adjanak kölcsön egy-két darabot. A szerkezet tényleg filléres, egy darabka film van benn, eminek az egyik felét egy félbehajtott ólomlemez takarja (ez a referenciaoldal), a másik fele pedig egy bár fényzáró, de nem sugárzászáró tokban van csupán, így ha sugárzás éri, a dózistól függő mértékben megfeketedik. Előhívás után a fehéren maradt referenciaoldal és a(z esetleg megszürkült) másik oldat fényáteresztőképességének a különbségéből lehet következtetni a kapott sugárterhelésre. Egyébként ha van olyan fogorvos ismerősöd, akinek a rendelőjében van saját Röntgen-gépe, tőle is kaphatsz, mert (elvileg) neki is használnia kell(ene).
Előzmény: Lexes (6)
Lexes Creative Commons License 2002.09.16 0 0 6
Az ötlet nem rossz, de hogy is kell ezt csinálni? Ez a "szerzel" és a "majd visszaadod és előhívják" dolog jól hangzik, de mintha a hajamra is kenhetném. Azért köszi. Más tipp?
Előzmény: Qqberci (5)
Qqberci Creative Commons License 2002.09.13 0 0 5
A GM-számláló jelzését nem biztos, hogy értelmezni tudod. Célszerűbb és egyszerűbb, ha valamelyik orvosi rendelőben a Röntgenesektől szerzel film-dozimétert (kicsi, olcsó és megbízható)és azzal mászkálsz néhány napig, majd visszaadod és előhívják.
Előzmény: Lexes (4)
Lexes Creative Commons License 2002.09.13 0 0 4
Miskolc messze van, de köszi. Egy ismerősömnek kéne, akinek a lakóhelye közvetlen közelében rengeteg rákos megbetegedésből eredő haláleset történik az utóbbi időben. Amolyan a "biztonság kedvéért, mert féltem a családomat" dolog. És jogosnak tartom. Esetleg valakinek más ötlete?
Janibacsi Creative Commons License 2002.09.12 0 0 3
hehe ;o)

JAno

Előzmény: leha (2)
leha Creative Commons License 2002.09.12 0 0 2
egy Geiger-Müller számlálóval mit mérhet szerinted?
természetesen Geiger-Müllert!
Janibacsi Creative Commons License 2002.09.12 0 0 1
Meg szabad kérdezi, mit akarsz vele mérni és miért?

JAno

Előzmény: Lexes (-)
BahnScorper Creative Commons License 2002.09.12 0 0 0
A miskolci KGST-piacon állítólag kapni. De ha neked Miskolcra 0 km-nél többet kell utaznod, akkor valamely egyetem vagy katasztrófavédelem dolgozóját kéne lejmolnod, ha van ilyen haverod...
Előzmény: Lexes (-)
Lexes Creative Commons License 2002.09.12 0 0 topiknyitó
Halihó, Szükségem lenne pár napra egy Geiger-Müller számlálóra. Van valakinek esetleg tippje, hol lehet kölcsönkérni, vagy bérelni?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!