nekem nagyapam volt olyan csendor, mint amilyet az indul a bakterhaz-ban lathat az ember. most hogy neztem, probaltam azert beloni, hogy mikor jatszodhat...
Egyik nagybátyám cipész volt. Az egész háborút "kaptafával" harcolta végig. Az egész százada az elkopott "bocskorok" javításával foglalkozott.
Egyik nap beront a cipészműhelybe egy tiszt, leteremti a "sunnyogókat", aztán előszólítja a rangidőst, aki történetesen az én nagybátyám volt.
Felsorakoztatja őket, fegyvereket oszt, majd egy hazafias gyújtó beszéd után kinevezi a nagybátyámat parancsnoknak, és megparancsolja neki, hogy az utolsó emberig tarsák fel az oroszokat, majd elhúz.
Ahogy a tiszt eltünt a látóhatárról, a nagybátyám kiadja az utolsó parancsát.
- Futás fiúk, jönnek az oroszok...
Nem volt parancsmegtagadó.
megpróbálom majd kinyomozni. Persze hogy voltak ejtőernyősök. Ugyan ejtőernyős bevetésük h ajól tudom csak egy volt, az is szinte tetális kudarc. Amiről film is készült. De utána afféle elitcsapatként sok helyen bevetették őket a legdurvább helyzetekben.
Egyszera históriában olvastam egy cikket egy emberről, akit a magyar hadvezetés jó taktikai vezetőnek tartott, sajna a nevét elfelejtettem. Ő vezette 1940-ben a románok ellen szatmárnémetinél indított támadást, ami magyar sikerrel zárult, de amit utána lefújtak és eltussoltak.
Utána asszem mindig a legforróbb pontokon vetették be az ejtőernyősökkel együtt.
miert van az, hogy a napokban a buszon ulve, vagy itthon az ablakon kinezve latom ezt a jo kis beborult eget, zuhogo esot, vizes fuvet, sarat, huvos szelet es ilyeneket latok magam elott: Normandia, elazott egyenruhak, vizes fegyverek, sarban baktato, befasult katonak (hmmm ejtoernyosok?),kis nyomi francia falvak, romok (amelyekben mindig van egy zongora vagy epp egy egyben maradt es oldalara dolt szek), cafek, "nicht schiessen"-ezesek?
Pld. Horthy összeszedi a páncélos alakulatokat hog ymegvédhesse a pesti zsidókat. Ebből nagy filmet lehetne csinálni - bár harc nyilván kevés lenne benne.
vegulis en inkabb egy ryanes feelingre gondoltam, marmint keves ember, de azokat szemelyesen is ismerjuk (mondjuk az elit alakulat is ilyen volt (bandofbrothers rulez.heyhoo silver), bar ott mar kezdtem elveszteni a fonalat hogy ki kicsoda :) ujak jonnek mennek...
en ugy terveznem, hogy tenyleg van egy kisvaros a kozelben.azt felderitik, es latnak egy olyan jelenetet, mint amivel kezdtem a topicot.(akasztas)
arra is ugyeltem, hogy olyanokat irjak bele, mint pl: legyen egyes szemelyeknek vmi heppje. mint pl: ryanben hanks keze remeg, a sniper imadkozik loves kozben, horvath foldet gyujt, GEBASZ (FUBAR)... esatobbi
1.
1944 Budapest
Az utcán egy asszony vezet egy hullámos szőke hajú kisfiút. Mindkettőn sárga csillag. Német katona megsimogatja a kisfiú fejét, és megkérdezi az asszonyt németül, hogy ez a kis herceg is a gettóba megy?
2.
1945, magyar vidék. Orosz előrenyomulás, majd visszavonulás. Két orosz katona elrejtőzik egy majorság pincéjében. A németek elfoglalják a majort, az oroszokat nem találják meg. Orosz ellentámadás, visszafoglalják a majort. Az oroszok megtalálják és kivégzik a két rejtőzködőt.
3. Viszockij egy dala
A kiskatona a csatára készül. Jön a posta, ő is kap egy háromszögletű levelet. Menet közben felnyitja. A barátnője írt: nem várok rád tovább, elutazom messzire. A kiskatona beáll a tank mögé, megy a géppuskatűzben, nem fedezi magát, elesik, és egy levél darabjait sodorja a szél.
A vége nem is jó, inkább sötétedés előtt bemennek a városba (összesen vagy huszan), és elfoglalják azt. Persze ez egy kisváros.
Ott még lehetnek jó jelenetek: A városházáról felhívják telefonon a szomszéd várost (ahol az ezredük állomásozik), hogy jöhetnek ide.
Vagy: "Wir sind keine Nazi." mondják az emberek, amikor kilakoltatják őket. (Copyright: Elit alakulat, HBO)
Nem tudom pontosan, de egy korabeli német szakasz 30-40 főből állt. Szerintem ennyi ember már sok is egy házba, tehát mondjuk felderítenek egy nagyobb területet, és egyik csoportjuk (kb. 6-8 fő) jön a házba. A csoportot vezetheti akár a hadnagy (szakszparancsnok) is, bár az amerikai hadseregben tudomásom szerint azonos beosztást is gyakran alacsonyabb rangú személy tölt be, mint Európában. Szóval lehet, hogy inkább egy Master Sergeant kéne, és akkor nem is derülne ki egyértelműen, hogy ez most szakasz, vagy csak egy kisebb csoport. Vele lenne egy tizedes meg még néhány ember, és mondjuk a házat szállásnak szemelték ki.
A többiek első csoportja egy órával később érkezik vissza a felderítésből, jelenti, hogy tiszta a levegő, a házban megpihenhetnek. Csak olyan németeket találtak, akik az oroszok elől menekülnek, és meg akarják magukat adni. Azt mondták nekik, hogy maradjanak ahol vannak, majd később értük mennek, de néhányan szinte őrületig önkívületben könyörögtek, hogy hadd jöhessenek velük. Mit csináljanak ezekkel? Itt állnak az ajtó előtt.
Szentségelés, maguknak sincs elég ellátmány (a házban azért találnak bőven élelmiszert, meg rengeteg kitűnő minőségű italt), ők csak előőrs, foglyokat nem tudnak ejteni. Végül megengedik a németeknek, hogy kint aludjanak a kertben.
Másik csoport visszaérkezőben hoz rekvirált élelmiszert, (meg valamennyi karórát és ékszert is, de ezt a Master Sergeant-nek nem mutatják). Ők voltak a városban, senkit nem láttak, és úgy tudják, az oroszok még vagy ötven kilométerre vannak. Mégsem mernek a városban éjszakázni, mert már sötétedik, és ilyenkor félnek, mert egy bajtársukat két hete lelőtte egy Werwolf.
Ha még hinne a birodalomban, akkor elmenekülne. Az öngyilkossági hullám csak '45 tavaszán kezdődött, főként áprilisban, amikor már a fanatikusok számára is nyilvánvaló volt a vég.
bar en ugy gondoltam, hogy vegulis tudja o, hogy sosem lesz a nemeteke a penz (elmenekulni meg tulkepp nem nagyon tudna/akarna), de azert ebben a hitben altatja magat, hiszen hisz a birodalomban... felfoghatatlan neki, egy egyszeru szurke konyvelonek, hogy eltunik a vilag...
Vagy ez tul gyenge indok?
Ha a ryan kozlegenyt veszem, abban is voltak olyan momentumok, amit nem kellett magyarazni, nem kellett ok, hanem a nezore lett bizva a megfejtese.
de nem muszaj ennek 45os nemeto.-inak lennie, inkabb pl: egy ottfelejtett gyava nemet konyvelo franciafoldon, partaszallas utani honapokban 44ben. vagy nem jo? (szoval nem a birodalom elbukasa miatt lett ongyilkos, es hisz a nemet ellentamadasban, vagy vmi hasonlo)
Meg a végrendelet szerintem nem jó. Azért lett öngyilkos, mert a Birodalom elbukott, és itt vannak az amik. Nem logikus, hogy valaki, aki biztos abban, hogy vereség van és itt az ellenség,
hagy egy ilyen végrendeletet, amit nyilván csak az ellenség találhat már meg. Tudomásom szerint a '45-ös német öngyilkosok (több tízezer!) túlnyomó többsége nem hagyott búcsúlevelet. Azért lettek öngyilkosok, mert eltűnt a világ, amitől búcsúzniuk kellett volna.
Hat Bogoy eddig a te 1. otletedet dolgoztam ki, annyi elteressel, hogy:
egy varoskozeli, kokeriteses birtokszerusegre tornek be,
a hivatalnok fejbelotte magat, viszont talalnak meg az asztalan ciankapszulakat es nem ertik miert vannak azok is ott amig fel nem fedezik az emeleten az anya es lanya hullajat,
az elszamolas mellett van egy vegrendeletszeruseg, amiben a faszi felajanlja a dobozban levo penzt a birodalom gyozelmeert...
utana a haz udvaran kajalgatnak,stb., a nap lemenoben, a szazados elkuldi az ormestert+2 embert felderiteni...
utana mi legyen? (vagy tegyuk at szemelyes levelezesbe e kerdest?)
most elkezdtem a "most es mindorokke"-t, bar nem tudom, hogy hogy fogok vele haladni. Annak hatasara kezdtem el, hogy nekem nagyon bejott az Orulet hataran... egyik kedvencem...