Keresés

Részletes keresés

Wouldnotsayso Creative Commons License 2002.09.07 0 0 3
Ja látom már ki lett a téma tárgyalva. Süllyedjen!

Amúgy átolvastam a topik bevezetőjét, hát gyengére sikerült, de legalább a lényege érthető volt.

Átnéztem a régebbi topikokat, nemigazán találtam komoly ellenérvet a gyerekek szavazati jogára nézve. Csupa olyan ellenérv jött elő, amelyhez hasonlókat bármely most működő rendszer esetében is lehet felfedezni.

Ha valaki tud újat mondani a témában, akkor persze kiváncsi vagyok rá.

Wouldnotsayso

nulladik Creative Commons License 2002.09.06 0 0 2
"Bocs, ha már lenne hasonló topik."

Volt már hasonló:
http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9046933&uq=264

Előzmény: Wouldnotsayso (-)
Wouldnotsayso Creative Commons License 2002.09.06 0 0 1
Bocs, ez tényleg kimaradt. Szerintem az anyja!

Wouldnotsayso

Előzmény: elemes (0)
elemes Creative Commons License 2002.09.06 0 0 0
es melyik szulo szavazhasson a gyerek helyett?
Előzmény: Wouldnotsayso (-)
Wouldnotsayso Creative Commons License 2002.09.06 0 0 topiknyitó
Kedves leendő topiktársak!

A Magyar nyugdijasok indulója topik kapcsán jutott ez eszembe, gondoltam megpróbálok egy topikot nyitni, kiváncsi vagyok lesz-e érdeklődés, egy kevésbé fröcsögőd, viszont mindenkit valamilyen szinten érintő témára.

A demokrácia többségi döntéseken alakuló társadalmi forma. Mivel az egyes ember önző, ezért elsősorban a maga érdekeit veszi figyelembe, a többségi döntések ezeket az egyéni érdekeket összegezik, amely nem feltétlenül az optimális döntés.

Erre mindig azt a példát szoktam mondani, hogy van három ember, aki közül egy gazdag. A többségi döntés ilyenkor az 2:1 arányban, hogy a gazdagtól vegyék el amilye van, és osszák szét. Amennyiben viszont úgy teszik fel a három szegény embernek a kérdést, hogy tegyük fel, hogy valamelyikük valahogy gazdag lesz, akkor támogatja-e azt, hogy osszák szét a vagyonát a másik kettő között, akkor 0:3 arányban fognak az osztozkodás ellen szavazni.

Hogy jön ide a nyugdijasok 19.000 Ft-ja? Ma Magyarországon a demográfiai viszonyok katasztrofálisak. Elöregedőben van a társadalom, és a szavazóképes lakosság egyre nagyobb hányada öreg. Az öregek is önzőek társadalmi szinten, mint minden más társadalmi réteg, és többletigényüket csak más társadalmi rétegek, pl. fiatalok rovására elégithetik ki. Mondom ezt akkor is, ha tudom, hogy legtöbb öreg (nem feltétlenül csak nyugdijas) az igy kizsarolt többletet valahol csak a fiataloknak juttatja vissza, úgy hogy támogatja őket az egyetemi tanulmányai során, lakást vesz nekik, etc... Azonban ez egyáltalán nem szerencsés gyakorlat, hiszen igy nem a fiatalabb generációkon van a szelekciós nyomás, hanem az öregebbeken, azaz nem annak a fiatalnak lesz lakása, aki keményen dolgozik, hanem akinek a szülei dolgoznak keményen.

A demográfiai trendeket csakis úgy lehet megforditani, ha a fiataloknak, a teljesitményüknek megfelelően többletforrásokat juttatunk. Ez KÖZÉRDEK, a NYUGDIJASOK ÉRDEKE IS. Éppen ezért óriási felelőtlenség egy politikai csoportosulás részéről az öregek egyéni érdekeinek kihasználása saját szavazatainak maximalizálása érdekében. A 19.000 Ft-os akció tipikus példa volt erre, ráadásul még a megcélzott réteget is átverik vele, amit ők nem fognak fel (most erre nem térnék ki).

A jelenlegi trendek megváltoztatásához komoly változások lennének szükségesek, amelyek radikálisan hangzanak.

Szavazójog reformja

1, a nyugdijasoknak ne legyen szavazati joga

vagy, ami sokkal jobb

2, miért ne lehetne a gyerekeknek szavazati joga, nem alkotmánysértő az emberek kor szerinti megkülönböztetése? A gyerek érdekei hol "képviselődnek". Persze ne a gyerek válasszon, hanem a szüleinek legyen meg a lehetősége, hogy HELYETTE is szavazzanak!

Örökösödési jog reformja, vagyonadóztatás bevezetése

Az öröklést adóztassák meg keményen. Mindenki sorsát nagyrészt saját képességei, szerencséje és ne szülei helyzete határozza meg. Az öröklés a kevés gyeremekes családoknak kedvez, hiszen ott koncentrálódik a vagyon.

Hasonló okok miatt adóztassák meg a vagyont is, és az igy befolyó bevételeket a munkajövedelmek adóterhének csökkentésére forditsák.

Szerintem már csak ez tudná a negativ népesedési trendet megforditani.

Vélemények, hozzászólások?

Bocs, ha már lenne hasonló topik.

Wouldnotsayso

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!