Keresés

Részletes keresés

Sipaki Lóránd Creative Commons License 2002.09.21 0 0 44
jaj! bakker! de jól szórakoztam!
a grafiti egyidős a festékkel.
Előzmény: Tyb (43)
Tyb Creative Commons License 2002.09.21 0 0 43
- Éjszakai rendőrjárőrök számának növelése
- Térfigyelő rendszer bővítése
- Festékszóró flakon átminősítése halálokozásra alkalmas fegyverré (egyébként az is, bár a pisztolynál kevésbé hatékony)
- Festékszóró flakonok árusításának megszigorítása (tulképpen kinek kell még festékszóró flakon, a graffitiseken kívül? Na, azoknak hatósági engedély, a többieknek meg coki)
- ahogy az írható CD-k árában benne van a jogdíj (mondván, úgyis jogpiszkos cuccot fogok ráírni), úgy a festékszórók árába is kell műemlékvédelmi díjat beépíteni.
Előzmény: Sipaki Lóránd (42)
Sipaki Lóránd Creative Commons License 2002.09.21 0 0 42
elég lehetetlen feladat megfékezni a grafitiseket. te hogy csinálnád?
Előzmény: gabicilin (41)
gabicilin Creative Commons License 2002.09.21 0 0 41
A téma igen is fontos problémát vet föl- és ezt összehozni a megértés (tolerancia) minden érvet lebunkózó megjegyzéssel- merő hamisítás és nagyfokú cinizmus.
Valoban tipikus önkormányzati feladat lenne ebben is rendet teremteni, ugyanúgy, mint a graffitinek nevezett mocsok áradatban.
Én inkább ezt is szellemi és viselkedési terrorizmusnak hívnám, mely ellen keményen fel kell lépni.
Jelszó :Mindent a maga helyén !
Nota bene Demszky úr !
carlos z. Creative Commons License 2002.09.21 0 0 40
Tamerlán!

Ezek az eltérő megítélések tartják a világot egyensúlyban. Ma görizhetnek ott, holnap talán nem. Lehet, hogy ezért holnap én nyitok egy topicot "miért nem engedik a göriseket" címmel. Ott te elfogod mondani, hogy jól van ez így.
A mai helyzetben én úgy ítélem meg, hogy az én "károm" elenyésző (ha van) az ő élvezetükhöz képest, így nem tudom túldimenzionálni a "károkozásukat". Nálad nyilván a tűréshatáron lavíroznak a fiúk. Ezt is megértem, hiszen nem vagyunk egyformák.
cz, aki soha nem görizett a nevezett helyen.

Előzmény: Tamerlán (39)
Tamerlán Creative Commons License 2002.09.21 0 0 39
carlos z.,

Nagyon eltér a véleményünk.
1.) Ki írta, hogy "szerencsétlen kis nép vagyunk"?
Én nem.
Hogy kell-e más országok példáját követni? Megnézni, hogy pl. törődnek-e nemzeti emlékhelyeikkel?
Nem kell követni őket? Semmiben sem kell?
Ha igen, ebben miért nem?
2.) A "Diadalív esete" egyáltalában nem "sántít".
A tövében ott az Ismeretlen Katona sírja. Mint nálunk a Hősök terén. A hasonlat pontos.
3.) Az bizony nem mérvadó, hogy egy görgős társaság jól érzi magát a Hősök terén. Ez nem ad jogot arra, hogy görgős gyakorlópályává alakítsák az Ezredéves Emlékmű terét. Ugratópadokat, lejtőket állítsanak fel, azokon (is) trenírozzanak. Bennem (ha nem jönnek nekem) tényleg nem tesznek kárt, de a tér burkolatában, a lépcsőkben igen. A látogatókat, akik a térre kíváncsiak, meg valóban zavarják.
4.) Sok példát lehetne hozni arra, hogy az ember nem teheti azt, ami neki tetszik. Még akkor sem, ha másokban nem tesz kárt, nem ordítozik, stb.
5.) Ez nem tolerancia kérdése. Szép dolog a tolerancia, de sok esetben nem lehet kikövetelni a tűrést.

Egyébként, fordítva miért nem merül fel ez a tolerancia?
A gördeszkások miért nem "tolerálják" a tér, az ottani emlékmű és az emlékhely szerepét a főváros életében?

Tárgyilagosan megítélni a helyzetet, kérem...
Tamerlán

Előzmény: carlos z. (38)
carlos z. Creative Commons License 2002.09.21 0 0 38
Kedves Tamerlán!

Nagyon örülök, hogy ismét előjönnek a más országbeli példák, mert mi már ilyen szerencsétlen kis nép vagyunk, akiknek pl. a franciákat kell lesni...
Ki a fenét érdekel a Diadalív esete, pláne úgy, hogy még sántít is?
Ezek a srácok nem tesznek kárt sem benned, sem másokban, nem takarják el előled a szobrokat, nem ordítoznak és nem illetlenek. Egyszerűen jól érzik magukat ebben a kurva világban. Nyilván bejön nekik, hogy kisebb nézősereg és nemzeti nagyjaink előtt produkcióznak. És?
Tolerancia, kérem..! cz.

Előzmény: Tamerlán (32)
Tyb Creative Commons License 2002.09.21 0 0 37
Nehéz kérdés. Én nem tudom, kell-e egyfolytában más nagyvárosokhoz hasonlítanunk (hasonítanunk?) magunkat. OK, Franciaországban nem így megy. Na és? Budapest az Budapest. Sok olyan jelenség van, ami zavarja egyes emberek szemét, másokét meg nem.
Én szerdán voltam a Hősök terén. Elmentem egy barátommal megnézni a plakátkiállítást, és közben elnéztünk a Hősök terére. Szerintem ez olyasmi, amire büszkék lehetünk, amire vigyázni kéne. Nekem főleg ez a problémám a korisokkal.
2000 óta járok kisebb-nagyobb megszakításokkal a Műegyetemre. Sokszor láttam a Goldmann György téren a csapatokban közlekedő egyetemisták között a korisokat, deszkásokat. Nem is zavart az ottlétük, egészen addig, amíg rá nem jöttem, hogy részben miattuk néz ki úgy a Goldmann tér, ahogy... a lépcsők és egyéb kőlapok jórésze letöredezett, a víznyelő rácsok jórészét felszedték, hétvégén, amikor nincs forgalom, és zárva volt a Goldmann menza, az épület előtti kukákat szedték szét, használták ugratónak, vagy mittudoménminek. Ezért örültem, hogy amikor végre felújították a teret, akkor kis fémbogyókat szereltek a legjobban igénybevett kőlapokra, ami megakadályozta a mutatványozást... azóta elszoktak onnan a kerekesek.
Egyébként is megértem, hogy sokakat zavar a kerekes társaság. Szvsz tényleg a Felvonulási térből kéne sportpályát csinálni, és miután az elkészült, valami egyszerű, nem túl agresszív módszerrel figyelmeztetni a korisokat és egyebeket, hogy van a Hősök terénél jobb hely is.
Egyébként ha pénz lenne rá, meg lehetne csinálni a Felvonulási téri koripályát úgy is, hogy a turisták azt is megnézzék. Speciális hungaricum lehetne: a Hősök tere mellett a Görgősök tere, közepén az ismeretlen koris szobrával :-)...
Hayloft Ezekiel Creative Commons License 2002.09.20 0 0 36
én elég gyakran meglátogatom a teret mert szeretem. Bringázom sokat, és gyakran megyek el a ligetbe, és olyankor megállok a Hősök Terén. Igen, nem átallok kerékpárral a szent kövekre hajtani...
De gyalog is sétálok arra ha tehetem, nagyon örültem, hogy felújították a szoborcsoportot, ráfért. MOst még szebb a tér. Szeretem. És bekeríthetitek, felszórathatjátok sulyommal, megverethettek rendőrrel mindenkit aki csak rágondol, akkor is szeretni fogom és leszarom a görkorisokat.

tisztelettel,

Hayloft

Törölt nick Creative Commons License 2002.09.20 0 0 35
...francia barátaid... nos, jártam több városban a tengerparton is, Marseille-ben pl. valami háborús hősök szobra körül annyi kutyaszar volt, mintha azzal védték volna, Nizza detto :-(((
A diadalív az más, ott galambszar van... roppant koszosak a franciák, bármennyire is szeretem őket...
Előzmény: Tamerlán (32)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.20 0 0 34
...nekem is csípi a fülemet-szememet, akárhányszor arra jártam az elmúlt években...
Előzmény: Tamerlán (-)
Sipaki Lóránd Creative Commons License 2002.09.20 0 0 33
képzeljétek el, hogy az a sok manusz ott körben azért ügyködött olyan kiemelkedően, hogy a gyerekek szabadon korizhassanak körülöttük. sajna ezt az élményt csak posztomusz élhetik át. ne zavarjuk őket avval, hogy elkergetjük alóluk a gyerekeket. meg aztán lehet, hogy a sok sok állat politikus zavarja őket inkább, akik ott néphülyítenek általában amikor körbegyülevészkedik nagyjainkat kisjeink.
:)
Tamerlán Creative Commons License 2002.09.20 0 0 32
carlos z.,

szóval, a hazai látogatók "látogatási gyakoriságától"
függ egy tér "használati besorolása".
Gyakori hazai látogatók - a tér emlékhely, ritka hazai látogatók - a tér göris gyakorlópálya.

A téren lévő emlékmű, szobrok, jelképes sír mind mellékes. (Érdekes, a "Világörökség"-et sem szokás ilyenkor emlegetni.)
A külföldi látogatók meg nyilvánvalóan nem a "tökismeretlen emberek szobrainak bámulása" céljából mennek ki az útikönyvükben kiemelten szereplő térre, hanem, mert hátha láthatnak ott egy görkoris hátraszaltót.
(Ilyen esetben egyébként sem fontos a véleményük. De máskor...Hajaj!)

Francia barátaim nemigen nézegetik a Diadalívet, mégis nagyon elleneznék az göris bravúrokat az ottani Ismeretlen Katona sírjánál.
Ezek a franciák, maradi egy társaság...

Előzmény: carlos z. (31)
carlos z. Creative Commons License 2002.09.20 0 0 31
Megkérdezném a T. topictársakat, hogy az elmúlt 5 évben ki hányszor volt a nevezett téren? (csak a spontán, magánszorgalomból kiruccanás érdekel, koncertek, gyűlések nem)
Ha ezek alapján kiderülne, hogy a TÉR nagyon sokak kedvenc elmélkedő-visszaemlékező helye és ezáltal ezirányú kikapcsolódásuknak nem tudnak kellő áhítattal hódolni, akkor tőlük elnézést kérek.
Ha viszont nincs így, kérdezném: mi a probléma?
Csak nem az, hogy "mit szólnak a külföldiek?"
És vajon ők mit szólnak? Rossz véleménnyel lesznek országunkról? Azt fogják mondani, hogy ide se jönnek többet? Lehet, hogy jobban élvezik a göris produkciót a számukra tökismeretlen emberek szobrainak bámulása helyett... cz.
Tamerlán Creative Commons License 2002.09.20 0 0 30
Tájékoztatom a t. topictársakat,
hogy a Demszky Gáborral készült, itteni on-line interjúban a következő kérdést (ld. Tamerlán, 64) tettem fel Budapest jelenlegi főpolgármesterének:
"Ön sportpályát, "Görgősök terét" akar a Hősök teréből?"

Demszky válasza (ld. Demszky Gábor, 56):
"A gördeszkások hozzátartoznak a Hősök teréhez és Budapesthez."

Egyértelmű. Ez nem is valamilyen nemtörődömség. Nyilvánvaló buzdítás a gördeszkásoknak.
Demszky szerint a mi "világvárosunkhoz" "hozzátartoznak" az Ezredéves Emlékmű lépcsőin és Ismeretlen Katona sírja körül ugrató, figurázó gördeszkások, görkorisok.

Kis segítség a választásokhoz.
Akinek EZ tetszik, szavazzon rá. (Még az is lehet, hogy majd Árpádék lovait is lecserélik "világvárosi" gördeszkára...)

Én, köszönöm, nem kérek ebből.

Törölt nick Creative Commons License 2002.09.06 0 0 29
Múltkor láttam ott egy görkoris csávót, (kb 16 éves, rasta haj, koszös, "életúnt" fej walkman) akinek fekete pólóján a következő felirat díszelgett:

"A KURVA ANYÁD"

Szerintem görkorizás és görkorizás között baromi nagy különbség van. Lehet normálisan, civilizáltan, másokat nem zavarva, a Hősök Terét tisztelve gyakorolni, és lehet látványos "polgárpukkasztó" devianciával, és exhibicionizmussal is viselkedni.

Qqberci Creative Commons License 2002.09.06 0 0 28
Közelítesz a megoldáshoz: ha valahol a Ligetben vagy a volt felvonulási téren egy hasonló méretű és minőségű, ámde szobormentes és túristamentes helyet kapnának a srácok, nyilván önként és dalolva átvonulnának oda.
Előzmény: Törölt nick (16)
Tamerlán Creative Commons License 2002.09.06 0 0 27
Konrad,
1.) Remek egy példát hoztál. A körülkerített Parlament. Merthogy azt is a görkorcsolyázóktól, gördeszkásoktól kellett a kerítéssel védeni, ugye? Nincs ott semmi, csak az épület, érthetetlen, mire ez a felhajtás.
Más országokban meg szépen odasétálhatsz a miniszterelnök meg az elnök hivatali épületéhez, nincsenek "olyan jópofa egyenruhások", nincs kekeckedés. Ezt akartad mondani?
Szóval, hagyjuk ezt. Maradjunk abban, hogy a Parlament-hasonlat nagyon nem sikerült.

2.) Az olyan görkoris turistákra gondolsz, akik maguk barkácsolta ugratót meg padot hurcolásznak magukkal országokon át, hogy a látogatott ország fővárosának legszebb terén egy látványos ugrás közben szemlélhessék meg a látnivalókat?
Hm, hm, hát ez tényleg fogas kérdés, mert a jelenség tipikus. (:-))

Egyébként az igazi görkoris turista (kevés ilyen van) a látnivalókért megy a térre, nem azért, hogy ott a saját és a haverok kedvére figurázzon.
Persze, ha meglátja, hogy a magyarok a Milleniumi Emlékművük körül a görizők számára újították fel a díszburkolatot, akkor el is gondolkodhat ezen...

Előzmény: Konrad (24)
Gedeon bá a nők bálványa Creative Commons License 2002.09.06 0 0 26
Nem méltó és nem is illik a Hősök teréhez a megannyi görgös manuszka.

Valami más helyet kellene találniuk, ha kell rendőri beavatkozással is meg kellene óvni a Hősök terét.

ampx Creative Commons License 2002.09.06 0 0 25
Nomen est omen.

Javaslom próbálj meg Párizsban vagy Moszkvában - ha az utóbbi jobban tetszik - gördeszkázni az ismeretlen katona sírjánál, aztán majd tedd közzé a látleleteidet, jóóó!?

Mi addig majd találgatunk, hogy a járókelők vagy a rendőrök fogják-e jobban szétverni az a kártékony kis pofádat. ;-)))

Előzmény: Kártékony (12)
Konrad Creative Commons License 2002.09.06 0 0 24
Ezt is körbe kell keríteni, mint a Parlamentet. Aztán ha valaki meg akarja nézni, akkor olyan jópofa egyenruhások odakisérik. De csak azon az úton, amit engednek, igaz? A Parlamentet sem lehet körbejárni, merengeni, megnézni közelről, mert lezavarnak.

Budapest nagyváros, annak sok hátrányával. Ez is egy hátrány, hogy a sok fiatal kihasználja a lehetőségeket... Jut eszembe, ha idejön egy turista görkorival, azt is le kellene zavarni???

Tamerlán Creative Commons License 2002.09.06 0 0 23
Hayloft Ezekiel, RAMBO

ld. a (19) válaszomat.

És még egy megjegyzés.
Párizsban az Ismeretlen Katona sírja a Diadalív tövében van. Rajta az Emlékezés Lángja ég.
Na, ezen merészelt egyszer valaki tojást sütni.
Tetszik, mi? Jó kis buli, ugye?
De a franciák nem tudták méltányolni. Megdorgálták.
Micsoda népek vannak...

Tamerlán Creative Commons License 2002.09.06 0 0 22
Matulabá,

csak maradjunk szépen az én szavaimnál.
Nem kell megtoldani, eltúlozni (fagyizás, zajongás) őket!
Ez lenne a korrekt, már ha akarsz az lenni.

Egyébként én is jártam más országok fővárosainak LEGÉRTÉKESEBB terein és NEM tapasztaltam, amiről te írsz. Persze, ne keverjük össze pl. a Chaillot-palota teraszlépcsőit, meg a két lejtőt (göris gyakorló) a de Gaulle térrel (Diadalív, Ismeretlen Katona sírja).

Előzmény: Törölt nick (13)
Tamerlán Creative Commons License 2002.09.05 0 0 21
Kártékony,
a beírásod komolytalan.
Ha (szerinted) "vicces" formában is, de azt sugallja, csak két lehetőség van.
Vagy a jótékony megengedés vagy a főbelövés (ami börtönre enyhíthető).

Te is tudod, van más megoldás is.

Előzmény: Kártékony (12)
Tamerlán Creative Commons License 2002.09.05 0 0 20
gncogi,
Jártam. És?
Előzmény: qncogi (3)
Tamerlán Creative Commons License 2002.09.05 0 0 19
maher,
gúnyolódó beírásodból következtethetően az igazi "felvilágosult, nyitott emberek" hagyják a (mondjuk így) görkorcsolya/gördeszka/bicikli-mutatványok gyakorlását a Hősök terén.
Aki ezt ellenzi, az pedig nemcsak hogy nem "felvilágosult, nyitott ember", de még közösségellenes is.

Nagyon nem értünk egyet.
Miért kellene engedni, hogy Budapest egyik legszebb építészeti helye e speciális sport kedvelőinek gyakorlótere legyen?
Tán a városlakók többsége űzi ezt a sportot?
Hány fiú "tréningezhet" ott rendszeresen? Nehogy azt mondd, hogy ezrek!

Hát akkor meg ki a közösségellenes?

Előzmény: maher (2)
RAMBO Creative Commons License 2002.09.05 0 0 18
Ez egy nagy disznóság!

Keresztény énekeket kellene énekelni ott egész nap, lóhátról, miközben a nyereg alatt puhul a hús, míg a háttérben Nobel-díjasaink értekezéseit olvasnák fel a nemzet színészei.

NEMZETELLENES A GÖRDESZKA!

Előzmény: Tamerlán (-)
Hayloft Ezekiel Creative Commons License 2002.09.05 0 0 17
mert a rohadtak megszokták a kommunizmusban a nagy terror idején, hogy ott lógnak és koriznak.
Gulágra minddel, plusz a szüleikkel és mindenkivel akivel az elmúlt 24 órában beszéltek! :)))

komolyan, a szobor az szobor, a város az város, a turista meg turista. Ne legyünk már pápábbak a pápánál, nem áll jól nekünk...

irigylem a problémáidat!

Törölt nick Creative Commons License 2002.09.05 0 0 16
Budapesten szinte mindenhol szar az útburkolat,a járdákról nem is beszélve, a görzenál tömve van, a hősök terén viszont NAGGYON jó a borítás, ezért jár oda annyi koris/deszkás/bmxes, plusz lehet patkázni is

mellesleg én is utálom, hogy mindig ott gyűlnek, de nincs nagyon más ilyen jellegű nagy tér
(Párizs, London, Barcelona, A'dam: hasonlóan nagy, forgalmas tereken gyűlnek a korisok. Exhibicionizmus is vann benne jó adag, az tuti)

epdm2 Creative Commons License 2002.09.05 0 0 14
Egy külföldi nem tud úgy fotózni, hogy ne ugrálna ott néhány barom, aki egyébként kiskorú, és nincs aki elmagyarázza neki, hogy nem illik. Az ő szüleik többnyire maguk sem tudják, hogy mi illik és mi nem.
Taipeiben pl. a Chang Kai Shek emlékmű előtt sem gördeszkáznak, pedig megtehetnék. Nem teszik, mert tisztelik. A Capitolium lépcsőit is megpróbálhatod ugrósáncnak használni.
Előzmény: Törölt nick (13)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!