Keresés

Részletes keresés

beauvois Creative Commons License 2017.12.28 0 0 600

A 100. évfordulóról meg szép csöndben megfeledkeztünk.

GroundZero Creative Commons License 2016.04.19 0 0 599

Igen, arra emlékszem, mi Clarke magyarázata az ördög-kinézetre - de a könyvben sem magyaárzza meg, miként lehet az, hogy ember és földi állatok testrészeiből áll össze - ez egy, a földtől teljesen függetlenül fejlődő civilizáció esetében azért minimum fura - legalábbis szerintem. Hogy lehetne egy idegen lénynek lólába, bikaszarva, emberi teste/arca, denevérszárnya stb...? Erre Clarke nem ad magyarázatot a könyvben. (ezért is írtam, hogy a fiatalkori művei "naívak" - érettebb koráan tuti kiagyalt volna valami magyarázatot)

Előzmény: dreamtom (595)
GroundZero Creative Commons License 2016.04.19 0 1 598

Haha... 10 évvel ezelőtt ígérték méár egyszer :D

Előzmény: dreamtom (596)
Vata967 Creative Commons License 2016.04.18 0 0 597

Azt gondolták, minek az. Itt úgyis mindenki elolvassa a spoilert :-)

Előzmény: dreamtom (596)
dreamtom Creative Commons License 2016.04.16 0 0 596

De jó... pont olyan színt választottam, mint amilyen a szerkesztőablak színe, de persze a végén más színű háttér elé rakta.... Grrr.

Kedves Index fórum üzemeltetők: Jó lenne már egy szerkesztés gomb....

Előzmény: dreamtom (595)
dreamtom Creative Commons License 2016.04.16 0 0 595

Szia,

 

Persze, tudom,... úgy értettem ezek a kései könyvei mostanában kezdenek a magyar polcokon megjelenni, mostanában adják ki. :)

 

A Gyermekkorban a Felügyelők (Karellenék) azért néznek ki ördögnek, mert - ahogy Clarke leírja - a faji emlékezetünk független az időtől: nem egy régi, hanem egy eljövendő fajt láttunk, és kapcsoltuk a faj halálához - így született meg az ördög alakja minden földi civilizációban. Ez pl. a könyvben így benne van, a filmen már nemigen jön át, pedig fontos momentum. 

 

Jaja, a Cityben még vannak ilyen blődliségek - Clarke sem láthatott mindent előre :) 

Viszont ami utána a történelmükről kiderül,

Vigyázat: SPOILER!

---"Több fajjal együtt megalkottak két istent, akik egymásnak estek, az egyiket elzárták ha jól emlékszem egy fekete lyukba, de majd az idők végén még össze kell csapjanak."---

SPOILER VÉGE.

Szóval ez valami egészen elképesztő story.

Előzmény: GroundZero (593)
GroundZero Creative Commons License 2016.04.16 0 0 594

Én titokban azért remélem, hogy egyszer mégis megcsinálják legalább az első Rama-regényt (a teljes Rama-történet filmre vitele már végképp naív várakozás lenne...)... Sőt, akár a Cradle is mehetne vászonra - hisz az pl. eleve forgatókönyvnek indult, filmes felkérésre, és csak azután dolgozta át regénnyé, hogy a filmterv végül elhalt.

GroundZero Creative Commons License 2016.04.16 0 0 593

"amiket mostanában kiad, nem vagyok teljesen megbarátkozva"

 

Öööö... azt tudod, hogy 8 éve halott, ugye? :)

 

Amúgy, ízléseken persze hülyeség és értelmetlen vitatkozni - de nekem a korai művei, bár, persze abszolút szórakoztatóak, még nagyon naívak. A Childhood's End-ben nekem pl. nagon hiányzik egy  - amolyan igazi, érett Clarke-os - magyarázat, hogy egy idegen civilizáció teremtménye miért pont úgy néz ki, mintha földi állatokból/emberekből lenne összerakva: lópatája van, bivalyszarva, ember arca, denevérszárnya stb... a valóságban, persze tudjuk: mert anno, az ókor embere így rakta össze a saját képzeletében a sátánt - de ez nem magyarázza, miként alakulhatott ez ki egy tökéletesen idegen civilizációban... egy érett Clarke egy ilyen vastag szálat tuti nem hagyott volna elvarratlanul - itt sajna ez a levegőben lóg... és ott is marad.

 

A City and the Stars-ban ma már (nem) kicsit megmosolyogtató, hogy egymillió évvel a jövőben a város egész alagsorát elfoglaló számítógép van - de hát, a boldog-naív 50-es évek :)

 

Nekem egyébként nagyon bejöttek az utolsó időkben, immár duóban írt munkái: A Light of other days (A Rama-sorozat nálam űberelhetetlen kedvenc, de azok mellett szerintem a legjobb munkája), illetve a Time Odyssey trilógia. Ezekeben tényleg benne van Clarke teljes tudása és bölcsessége . No, persze Baxterrel megfűszerezve - tökéletes kombó.

Előzmény: dreamtom (591)
Vata967 Creative Commons License 2016.04.13 0 0 592

Nos sikerült túljutnom a harmadik részen. Gyalázatos volt, ha szabad így fogalmazni. Mondjuk számomra pont az utolsó 15 perc volt az, ami valamelyest megmentette a filmet. Helyesebben, inkább halvány igazolást adott arra, hogy nem volt teljesen elpocsékolt idő részemről ez a háromszor 80 perc.

Mi visz rá magukat filmesnek mondó embereket arra, hogy egy ilyen remek könyvet ennyire hozzá nem értő módon dolgozzanak fel? Aki ilyet tesz, minden aljasságra képes lehet.

Szegény Clarke foroghat a sírjában.

 

Előzmény: dreamtom (591)
dreamtom Creative Commons License 2016.04.13 0 0 591

Sziasztok,

 

Én még régebben, pár hónapja láttam a Gyermekkort.

Borzasztó lett. Ezért nem is osztottam meg itt, nem akartam senki kedvét elvenni az eredeti könyv elolvasásától, ami viszont szerintem Clarke legjobbjai között van.

A végével nem is tudom, mit akartak... na ott aztán el lehetett volna engedni a CGI-osok kezét, hogy most aztán mindent bele fiúk, ehhez képest kaptunk egy 80-as évek színvonalán tengődő valamit, aminél akármelyik jelenleg futó SF/F sorozat-epizódban több látvány van.

Én különben Clarke-nak pont a korai könyveit imádom, (nekem a City a kedvencem) amiket mostanában kiad, nem vagyok teljesen megbarátkozva (pl Időodüsszeia 1. könyv még csakcsak, de aztán erősen süllyedőben volt a színvonal.)

Előzmény: GroundZero (590)
GroundZero Creative Commons License 2016.04.12 0 0 590

Én nem akartam ilyen sarkosan fogalmazni - de nagyjából tökéletesen egyetértek.

 

Clarke nekik nem a történet miatt kellett, hanem, mert "jól mutat a plakáton".

 

Mondjuk, már a választást eleve nem rétem teljesen: ez, ugyebár, az egyik legelső műve volt (konkrétan a harmadik, amit kiadtak) - a későbbi, kiforrott, "igaz" Clarke-hoz képest még nagyon nyers, tapasztalatlan, naív és "zöldfülű" az anyag. Természetesen, ettől még nem rossz - de pl. nagyon átüt szerintem rajta, ahogy az ifjonti lelkesedés (harmic-valahény évesen írta) elragadja, ami egy szerzőnél nem igazán jó (és ugyanezt éreztem pl. a The City and the Stars-nál is) :) - de ezt választani kb. olyan volt, mintha az ember József Attila nagyon kori (lássuk be, az igazi József Attilához képest általában igen gyenge) verseiből akarna előadást... Leht, persze - de minek, amikor sokkal jobb anyag is van a szerzőtől? Clarke-tól kapásból egy csomó törtélnetet tudnék mondani, amiből sokkal jobbat lehetett volna csinálni... A Cradle, A Light of Other Days, A Rama-"sorozat" (személyes kedvencem)...

 

Amúgy, beleolvasgattam az imdb-n az értékelésekbe... hát, nem csak mi látjuk úgy, hogy ezt nagyon nem kellett volna megcsinálni - legalábbis nagyon nem így...

Előzmény: Vata967 (589)
Vata967 Creative Commons License 2016.04.11 0 0 589

A második rész iménti megtekintése után meg kell változtatnom az álláspontomat: sajnos ez egy hatásvadász szar, semmi köze Clark remekművéhez.

A végleges konklúziómat holnap vonom le a harmadik rész után.

Előzmény: Vata967 (588)
Vata967 Creative Commons License 2016.04.11 0 0 588

Az elsô részt tegnap sikerült megnéznem. Nem rossz, igaz a könyvet csak nyomokban lehet felfedezni benne.

A kormányzók felbukkanása amolyan ID4/Visitors mintára sikeredett, úgy látszik még mindig ez a trend. Kötelezô pc (halmozottan hátrányos helyzetü kisfiúból asztrofizikus, hahahaha), playboy külsejü középnyugati farmer, mint fôtárgyaló (nem néztem a stáblistát, de a nôje nem Julia Roberts volt?). Karellen külseje sem sikeredett túl jól, inkább vicces azokkal az ide-oda pislogó sárga szemekkel, mint félelmetes.

Ettôl még a film nem rossz, sôt. Csak a könyvet felejthetetlenné tevô apróságok hiányoznak belôle, de nagyon. 

Előzmény: GroundZero (587)
GroundZero Creative Commons License 2016.04.10 0 0 587

Én megnéztem.

 

"Látványos", igazi hollywoody scifinek egyáltalán nem rossz.

 

A könyvhöz képest viszont kb. olyan, mint a Galgamácsa FC a Real Madridhoz képest...

 

Természetesen, szigorúan a magányvéleményem szerint.

Előzmény: Vata967 (586)
Vata967 Creative Commons License 2016.03.31 0 0 586

Childhood's end minisorozat nézésre beütemezve. Amint letudom a BSG ismétlést - még 10 rész a fináléig, ez következik.

A könyv nagy kedvencem volt annak idején, ha a sorozat csak félig is vissza tudja a hangulatát, már megérte beszerezni.

Előzmény: Platon (581)
nogradi medve Creative Commons License 2016.02.03 0 0 585

megvettem, el kezdtem olvasni, félig jutottam, nagy nagy csalódás.........

Előzmény: beauvois (584)
beauvois Creative Commons License 2016.02.02 0 0 584

A Ráma kertjét megvettem, nem kellett volna. A fordítás enyhén szólva is tragikus.  Az egyik kedvenc részemnél (eredetiben: They will never know the smell of fresly...) a Holdat sikerült Napnak fordítani, a leírásból egy mondatrész kimaradt. Aki teheti, inkább eredtiben olvassa.

A Szukitstól nem ilyen munkát vártam.

Előzmény: nogradi medve (580)
GroundZero Creative Commons License 2016.02.01 0 0 583

Ah, jó tudni.

 

Kösz az infót, megnézem!

Előzmény: Platon (581)
Platon Creative Commons License 2016.01.24 0 0 582
Előzmény: Platon (581)
Platon Creative Commons License 2016.01.24 0 0 581

Sziasztok,

 

A SyFy minisorozatot csinált a Childhood's End-ből, és hibái ellenére is meglepően jól sikerült visszaadni a könyv hangulatát. Tudom ajánlani.

 

nogradi medve Creative Commons License 2015.12.27 0 0 580

Közel múltban megjelent

 

1,

 

 A Ráma kertje - Ráma 3.Arthur C. Clarke - Gentry LeeA huszonharmadik században a Földet már kétszer meglátogatta egy gigászi, titokzatos robotűrhajó, amely a naprendszer határain túlról érkezett - és egy sajátunkat messze felülmúló idegen civilizáció technikai fölényének cáfolhatatlan bizonyítéka. Három földi űrhajós a Rámának elkeresztelt űrjármű labirintusszerű belsejében ragadt, ahol minden testi és lelki erejüket össze kell szedniük a túléléshez. A rettenthetetlen utazók csupán tizenkét esztendőnyi repülés után ismerik meg úti céljukat és szembesülnek a legnagyobb kihívással: hogy randevúzniuk kell a Ráma bázisállomással - és galaktikus otthonuk láthatatlan megtervezőivel. A kozmonauták már hátrahagyták a családjukat, a barátaikat és földi javaikat, hogy új életet kezdjenek. Ám azok a válaszok, amelyek a Rámai csomópontnál várják őket, még nagyobb áldozatokat követelnek tőlük - feltéve, hogy az emberiség kész megismerni a megdöbbentő igazságot.

 

2, 

2001 elveszett világaiArthur C. ClarkeA 2001. Űrodisszeia történetét ma már mindenki ismeri, még azok is, akik különben nem SF-rajongók. Az ősember által feldobott csont, mely a levegőben pörögve egy űrhajónak adja át helyét, a Johann Strauss zenéjére keringőző űrállomás képe és az egykor LSD-tripként is reklámozott utazás a Csillagkapu világain át mind-mind ikonikus jelenetek a filmből, a regény pedig a lehengerlő vizuális élmény mellett is nyitva maradt számos kérdésre adott választ, ugyanakkor megőrizve művészi integritását, elrugaszkodva úgy a forgatókönyvtől, mint a kész mozitól.
A történet azonban sem a papíron, sem a vásznon nem lehetett teljes. Menet közben búcsút kellett venni bizonyos részletektől, amelyek felborították volna a gondosan kitervelt dramaturgiát. Rendkívül izgalmas részletektől. Mi lett volna, ha távoli őseink szemtől szembe találkoznak az Elsőszülöttekkel? Hogyan alakult HAL táncoló robotemberből mindentudó szuperszámítógéppé? Honnan jöttek a lefagyasztott kutatók, hogyan kerültek be az expedícióba? És végül mi történt még David Bowmannel a Csillagkapun túl, mielőtt Csillaggyermekként visszatért volna a mi világunkba?
Ebből a kötetből minden kiderül, és ráadásként elolvashatjuk a szerző forgatási naplóját a filmkészítés számára is különleges élményéről, a Stanley Kubrickkal folytatott közös munka kudarcairól és sikereiről.

Ha a 2001 fölébresztette érzelmeit, a tudatalattiját, a mítoszok iránti vágyát, akkor sikerrel jártunk.
Stanley Kubrick

A 2001-nek templomot kéne emelni, és abban vetíteni megállás nélkül, napi 24 órában.

John Lennon

 

 

3, 

 

Tűzszünet 2 - Béklyó

Arthur C. Clarke - Michael P. Kube-McdowellAmikor a Terabyte Laboratórium fizikusai, a Nobel-díjas Karl Brohier és a fiatal, lelkes Jeffrey Horton kidolgozták a Ravasz névre keresztelt, fegyverellenes fegyvert, még nem sejtették, mit vesznek ezzel a nyakukba.
Hiába küszöbölték ki azóta a szerkezet mellékhatásait, s tették biztonságosabbá a második prototípust. A Béklyó ugyan már nem idéz elő nem kívánt robbanásokat, csupán ártalmatlanít minden lőfegyvert és bombát, az embert azonban nem lehet ártalmatlanítani. Hiába a kutatók minden jóindulata, ha valami felhasználható gyilkolásra, azt előbb-utóbb be is vetik.

 

4, 

 

Tűzszünet 1. - Ravasz

Arthur C. Clarke - Michael P. Kube-McdowellA gravitonemissziókkal kísérletező tudósok laboratóriumának környékét robbanások sorozata rázza meg. Először terrortámadásra gyanakodnak, de újabb kísérletek sora bebizonyítja, hogy valójában saját találmányuk az, ami egy mellékhatása révén a hatáskörzetében valamennyi hagyományos, lőport alkalmazó robbanószerkezetet aktivál. Ez akár a fegyverkezés végét, a világbéke eljövetelét is jelenthetné, de hamar kiderül: mint minden új technika, ez is felhasználható sötétebb célokra. Vajon mit tehetnének a tudósok? Hazafias megfontolásokból először a hadsereggel lépjenek kapcsolatba, vagy a demokrácia erejét próbára téve tárják a nagy nyilvánosság elé a felfedezést? 

A két szerző politikai thrillerbe oltott vitaregényét láthatóan alapos kutatómunkára alapozta, és nem fél bátran ütköztetni az egymásnak ellentmondó álláspontokat. Vajon kikerülhet-e győztesen az emberiség a halálos kötélhúzásból? Mi lesz a végeredmény: világháború vagy világbéke?

Order of Hermes Creative Commons License 2015.02.21 0 0 579

Szervusztok

 

Nem tudjátok, a Rescue party c. novella fenn van valahol a neten? (akár angolul, akár magyarul, tök mindegy :)

GroundZero Creative Commons License 2013.08.09 0 0 578

Bacchus, nekem is pont ez jutott eszembe tegnap, esküszöm! Egy olyan terembe léptem, ahová órákig besütött a nap, és zárva volt ajtó-ablak. Pokoli meleg volt - és eszembe jutott, hogy milyen lehetne a napkitörési jelenetben leírt élmény...

 

Gr0

Előzmény: beauvois (577)
beauvois Creative Commons License 2013.08.09 0 0 577

Elmúlt hetek időjárása miatt folyton eszembe jut a Napvihar, ahogy Clarke leírta a kitörés napját. Előbb-utóbb tényleg szükségünk lesz az ott alklamazott megoldásra.

GroundZero Creative Commons License 2013.07.23 0 0 576

Ha találsz komoly kiadót aki megfizeti, én lefordítom - ha már ezzel keresem a kenyerem ;)

 

Gr0

Előzmény: Tomforest (575)
Tomforest Creative Commons License 2013.07.23 0 0 575

Hát ezt igazán sajnálom:( De sebaj, a jövőben talán lefordítja valaki:)

Előzmény: GroundZero (574)
GroundZero Creative Commons License 2013.07.18 0 0 574

Találtam egy olyan 2012-es forrást, ami szerint Bear-nek csak három művét fordították le - és az Eon sajna nincs köztük...

 

Gr0

Előzmény: Tomforest (572)
GroundZero Creative Commons License 2013.07.18 0 0 573

Az a baj, hogy, ha készült is fordítás, valószínűleg ugyanaz a címe - és úgy baromi nehéz rákeresni a neten :)

 

Gr0

Előzmény: Tomforest (572)
Tomforest Creative Commons License 2013.07.12 0 0 572

Bocsánat, nem színesen, hanem szívesen olvasnám el :)

Előzmény: Tomforest (571)
Tomforest Creative Commons License 2013.07.12 0 0 571

Elolvasnám színesen, de az angol tudásom még nem érte el ezt a szintet...Utánanéztem, de sehol se találtam magyarul. Ha valaki mégis tudna ilyenről, kérem írjon!

Előzmény: GroundZero (556)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!