Keresés

Részletes keresés

GroundZero Creative Commons License 2016.04.12 0 0 590

Én nem akartam ilyen sarkosan fogalmazni - de nagyjából tökéletesen egyetértek.

 

Clarke nekik nem a történet miatt kellett, hanem, mert "jól mutat a plakáton".

 

Mondjuk, már a választást eleve nem rétem teljesen: ez, ugyebár, az egyik legelső műve volt (konkrétan a harmadik, amit kiadtak) - a későbbi, kiforrott, "igaz" Clarke-hoz képest még nagyon nyers, tapasztalatlan, naív és "zöldfülű" az anyag. Természetesen, ettől még nem rossz - de pl. nagyon átüt szerintem rajta, ahogy az ifjonti lelkesedés (harmic-valahény évesen írta) elragadja, ami egy szerzőnél nem igazán jó (és ugyanezt éreztem pl. a The City and the Stars-nál is) :) - de ezt választani kb. olyan volt, mintha az ember József Attila nagyon kori (lássuk be, az igazi József Attilához képest általában igen gyenge) verseiből akarna előadást... Leht, persze - de minek, amikor sokkal jobb anyag is van a szerzőtől? Clarke-tól kapásból egy csomó törtélnetet tudnék mondani, amiből sokkal jobbat lehetett volna csinálni... A Cradle, A Light of Other Days, A Rama-"sorozat" (személyes kedvencem)...

 

Amúgy, beleolvasgattam az imdb-n az értékelésekbe... hát, nem csak mi látjuk úgy, hogy ezt nagyon nem kellett volna megcsinálni - legalábbis nagyon nem így...

Előzmény: Vata967 (589)
Vata967 Creative Commons License 2016.04.11 0 0 589

A második rész iménti megtekintése után meg kell változtatnom az álláspontomat: sajnos ez egy hatásvadász szar, semmi köze Clark remekművéhez.

A végleges konklúziómat holnap vonom le a harmadik rész után.

Előzmény: Vata967 (588)
Vata967 Creative Commons License 2016.04.11 0 0 588

Az elsô részt tegnap sikerült megnéznem. Nem rossz, igaz a könyvet csak nyomokban lehet felfedezni benne.

A kormányzók felbukkanása amolyan ID4/Visitors mintára sikeredett, úgy látszik még mindig ez a trend. Kötelezô pc (halmozottan hátrányos helyzetü kisfiúból asztrofizikus, hahahaha), playboy külsejü középnyugati farmer, mint fôtárgyaló (nem néztem a stáblistát, de a nôje nem Julia Roberts volt?). Karellen külseje sem sikeredett túl jól, inkább vicces azokkal az ide-oda pislogó sárga szemekkel, mint félelmetes.

Ettôl még a film nem rossz, sôt. Csak a könyvet felejthetetlenné tevô apróságok hiányoznak belôle, de nagyon. 

Előzmény: GroundZero (587)
GroundZero Creative Commons License 2016.04.10 0 0 587

Én megnéztem.

 

"Látványos", igazi hollywoody scifinek egyáltalán nem rossz.

 

A könyvhöz képest viszont kb. olyan, mint a Galgamácsa FC a Real Madridhoz képest...

 

Természetesen, szigorúan a magányvéleményem szerint.

Előzmény: Vata967 (586)
Vata967 Creative Commons License 2016.03.31 0 0 586

Childhood's end minisorozat nézésre beütemezve. Amint letudom a BSG ismétlést - még 10 rész a fináléig, ez következik.

A könyv nagy kedvencem volt annak idején, ha a sorozat csak félig is vissza tudja a hangulatát, már megérte beszerezni.

Előzmény: Platon (581)
nogradi medve Creative Commons License 2016.02.03 0 0 585

megvettem, el kezdtem olvasni, félig jutottam, nagy nagy csalódás.........

Előzmény: beauvois (584)
beauvois Creative Commons License 2016.02.02 0 0 584

A Ráma kertjét megvettem, nem kellett volna. A fordítás enyhén szólva is tragikus.  Az egyik kedvenc részemnél (eredetiben: They will never know the smell of fresly...) a Holdat sikerült Napnak fordítani, a leírásból egy mondatrész kimaradt. Aki teheti, inkább eredtiben olvassa.

A Szukitstól nem ilyen munkát vártam.

Előzmény: nogradi medve (580)
GroundZero Creative Commons License 2016.02.01 0 0 583

Ah, jó tudni.

 

Kösz az infót, megnézem!

Előzmény: Platon (581)
Platon Creative Commons License 2016.01.24 0 0 582
Előzmény: Platon (581)
Platon Creative Commons License 2016.01.24 0 0 581

Sziasztok,

 

A SyFy minisorozatot csinált a Childhood's End-ből, és hibái ellenére is meglepően jól sikerült visszaadni a könyv hangulatát. Tudom ajánlani.

 

nogradi medve Creative Commons License 2015.12.27 0 0 580

Közel múltban megjelent

 

1,

 

 A Ráma kertje - Ráma 3.Arthur C. Clarke - Gentry LeeA huszonharmadik században a Földet már kétszer meglátogatta egy gigászi, titokzatos robotűrhajó, amely a naprendszer határain túlról érkezett - és egy sajátunkat messze felülmúló idegen civilizáció technikai fölényének cáfolhatatlan bizonyítéka. Három földi űrhajós a Rámának elkeresztelt űrjármű labirintusszerű belsejében ragadt, ahol minden testi és lelki erejüket össze kell szedniük a túléléshez. A rettenthetetlen utazók csupán tizenkét esztendőnyi repülés után ismerik meg úti céljukat és szembesülnek a legnagyobb kihívással: hogy randevúzniuk kell a Ráma bázisállomással - és galaktikus otthonuk láthatatlan megtervezőivel. A kozmonauták már hátrahagyták a családjukat, a barátaikat és földi javaikat, hogy új életet kezdjenek. Ám azok a válaszok, amelyek a Rámai csomópontnál várják őket, még nagyobb áldozatokat követelnek tőlük - feltéve, hogy az emberiség kész megismerni a megdöbbentő igazságot.

 

2, 

2001 elveszett világaiArthur C. ClarkeA 2001. Űrodisszeia történetét ma már mindenki ismeri, még azok is, akik különben nem SF-rajongók. Az ősember által feldobott csont, mely a levegőben pörögve egy űrhajónak adja át helyét, a Johann Strauss zenéjére keringőző űrállomás képe és az egykor LSD-tripként is reklámozott utazás a Csillagkapu világain át mind-mind ikonikus jelenetek a filmből, a regény pedig a lehengerlő vizuális élmény mellett is nyitva maradt számos kérdésre adott választ, ugyanakkor megőrizve művészi integritását, elrugaszkodva úgy a forgatókönyvtől, mint a kész mozitól.
A történet azonban sem a papíron, sem a vásznon nem lehetett teljes. Menet közben búcsút kellett venni bizonyos részletektől, amelyek felborították volna a gondosan kitervelt dramaturgiát. Rendkívül izgalmas részletektől. Mi lett volna, ha távoli őseink szemtől szembe találkoznak az Elsőszülöttekkel? Hogyan alakult HAL táncoló robotemberből mindentudó szuperszámítógéppé? Honnan jöttek a lefagyasztott kutatók, hogyan kerültek be az expedícióba? És végül mi történt még David Bowmannel a Csillagkapun túl, mielőtt Csillaggyermekként visszatért volna a mi világunkba?
Ebből a kötetből minden kiderül, és ráadásként elolvashatjuk a szerző forgatási naplóját a filmkészítés számára is különleges élményéről, a Stanley Kubrickkal folytatott közös munka kudarcairól és sikereiről.

Ha a 2001 fölébresztette érzelmeit, a tudatalattiját, a mítoszok iránti vágyát, akkor sikerrel jártunk.
Stanley Kubrick

A 2001-nek templomot kéne emelni, és abban vetíteni megállás nélkül, napi 24 órában.

John Lennon

 

 

3, 

 

Tűzszünet 2 - Béklyó

Arthur C. Clarke - Michael P. Kube-McdowellAmikor a Terabyte Laboratórium fizikusai, a Nobel-díjas Karl Brohier és a fiatal, lelkes Jeffrey Horton kidolgozták a Ravasz névre keresztelt, fegyverellenes fegyvert, még nem sejtették, mit vesznek ezzel a nyakukba.
Hiába küszöbölték ki azóta a szerkezet mellékhatásait, s tették biztonságosabbá a második prototípust. A Béklyó ugyan már nem idéz elő nem kívánt robbanásokat, csupán ártalmatlanít minden lőfegyvert és bombát, az embert azonban nem lehet ártalmatlanítani. Hiába a kutatók minden jóindulata, ha valami felhasználható gyilkolásra, azt előbb-utóbb be is vetik.

 

4, 

 

Tűzszünet 1. - Ravasz

Arthur C. Clarke - Michael P. Kube-McdowellA gravitonemissziókkal kísérletező tudósok laboratóriumának környékét robbanások sorozata rázza meg. Először terrortámadásra gyanakodnak, de újabb kísérletek sora bebizonyítja, hogy valójában saját találmányuk az, ami egy mellékhatása révén a hatáskörzetében valamennyi hagyományos, lőport alkalmazó robbanószerkezetet aktivál. Ez akár a fegyverkezés végét, a világbéke eljövetelét is jelenthetné, de hamar kiderül: mint minden új technika, ez is felhasználható sötétebb célokra. Vajon mit tehetnének a tudósok? Hazafias megfontolásokból először a hadsereggel lépjenek kapcsolatba, vagy a demokrácia erejét próbára téve tárják a nagy nyilvánosság elé a felfedezést? 

A két szerző politikai thrillerbe oltott vitaregényét láthatóan alapos kutatómunkára alapozta, és nem fél bátran ütköztetni az egymásnak ellentmondó álláspontokat. Vajon kikerülhet-e győztesen az emberiség a halálos kötélhúzásból? Mi lesz a végeredmény: világháború vagy világbéke?

Order of Hermes Creative Commons License 2015.02.21 0 0 579

Szervusztok

 

Nem tudjátok, a Rescue party c. novella fenn van valahol a neten? (akár angolul, akár magyarul, tök mindegy :)

GroundZero Creative Commons License 2013.08.09 0 0 578

Bacchus, nekem is pont ez jutott eszembe tegnap, esküszöm! Egy olyan terembe léptem, ahová órákig besütött a nap, és zárva volt ajtó-ablak. Pokoli meleg volt - és eszembe jutott, hogy milyen lehetne a napkitörési jelenetben leírt élmény...

 

Gr0

Előzmény: beauvois (577)
beauvois Creative Commons License 2013.08.09 0 0 577

Elmúlt hetek időjárása miatt folyton eszembe jut a Napvihar, ahogy Clarke leírta a kitörés napját. Előbb-utóbb tényleg szükségünk lesz az ott alklamazott megoldásra.

GroundZero Creative Commons License 2013.07.23 0 0 576

Ha találsz komoly kiadót aki megfizeti, én lefordítom - ha már ezzel keresem a kenyerem ;)

 

Gr0

Előzmény: Tomforest (575)
Tomforest Creative Commons License 2013.07.23 0 0 575

Hát ezt igazán sajnálom:( De sebaj, a jövőben talán lefordítja valaki:)

Előzmény: GroundZero (574)
GroundZero Creative Commons License 2013.07.18 0 0 574

Találtam egy olyan 2012-es forrást, ami szerint Bear-nek csak három művét fordították le - és az Eon sajna nincs köztük...

 

Gr0

Előzmény: Tomforest (572)
GroundZero Creative Commons License 2013.07.18 0 0 573

Az a baj, hogy, ha készült is fordítás, valószínűleg ugyanaz a címe - és úgy baromi nehéz rákeresni a neten :)

 

Gr0

Előzmény: Tomforest (572)
Tomforest Creative Commons License 2013.07.12 0 0 572

Bocsánat, nem színesen, hanem szívesen olvasnám el :)

Előzmény: Tomforest (571)
Tomforest Creative Commons License 2013.07.12 0 0 571

Elolvasnám színesen, de az angol tudásom még nem érte el ezt a szintet...Utánanéztem, de sehol se találtam magyarul. Ha valaki mégis tudna ilyenről, kérem írjon!

Előzmény: GroundZero (556)
'Rpee Creative Commons License 2013.05.20 0 0 570

Még hozzácsaptam 12 darab X-Magazint a vatera ajánlathoz - az ár maradt ugyanaz!

/többet már íérem nem írok erről - ha tudnám szerkeszteni az előző post-ot, nem kéne újat írnom :( /

'Rpee Creative Commons License 2013.05.19 0 0 569

A.C.Clarke ebben is van, ha érdekel valakit egy kis sci-fi gyűjtemény szinte semmiért:

http://hasznalt-konyv.vatera.hu/regeny/sci_fi/sci_fi_gyujtemeny_1755130028.html

Rokakoma Creative Commons License 2013.05.07 0 0 568

Nekem a polcomon van a  könyv.

 

 

Az átjáró - Hicsi sagáról (trilógia :-), mint az Útikalauz)  pedig csak legekben tudok nyilatkozni!

Az első kötetet legalább ötször elolvastam.

Egyik kedvenc  témám az időutazás, például szorosan kapcsolódik itt a könyvekben a fekete lyukakhoz.

 

 

Előzmény: dreamtom (567)
dreamtom Creative Commons License 2013.05.07 0 0 567

Aha, egészen korrekt volt (mármint az Időodüsszeia), vár a vége nekem kissé összecsapottnak tűnt. - Hehe: Egy trilógiára mondom ezt, de akkor is :)

 

Most épp a Végső bizonyítást olvasom, amit Pohl-lal közösen írt. 

A negyedénél járok, eddig korrekt, sokkal jobb a stílus, mint pl a Ráma II-ben, bár közrejátszhat, hogy nekem Pohl írásai is nagyon bejönnek, az Átjáró-Hícsí sorozata piszok jó volt, mind történet, mind stílus szempontjából.

 

Előzmény: Rokakoma (559)
beauvois Creative Commons License 2013.05.06 0 0 566

Én úgy éreztem, mintha a II. elejét felváltva írták volna (excalibur, Great Chaos, St.Michael, Cosmonaut and the Pope fejezetek tiszta Clarke) a többi kb. az Into the Pit-ig erősen/tisztán Lee, majd a vége már sokkal inkább Clarke.

 

A Garden és a Revealed pedig a technikai részek inkább Lee, a "lelkizős" részek és a társadalomleírások erősen Clarke - ezek más műveire (pl. Távoli Föld dalai, Végső űrodisszea) is jellemzők

 

Mintha a Garden kritikájából "fascinating mix of technology and humanity ..."* a technology min 80%-ban Lee, a humanity pedig min 80%-ban Clarke

 

*: a teljes mondat pedig szerintem az eddigi egyik legtalálóbb sci-fi könyvkritika

Előzmény: Rokakoma (562)
GroundZero Creative Commons License 2013.05.06 0 0 565

Azt hiszem igen, a 3001 volt az utolsó, önállóan írt regénye. Eztuán megjelent még 6 regénye - de az már mind kooperációban íródott.

 

bio

Előzmény: divaoni01 (564)
divaoni01 Creative Commons License 2013.05.06 0 0 564

Vagy úgy.

 

Igen, a 3001. The Final Odyssey már bőven akkortájt írodott (1997), mikor már vagy egy évtized társszerzőkkel is dolgozott a mester.

 

Még az is lehet, hogy ez volt az utolsó önállóan kiadott írása.

Előzmény: GroundZero (563)
GroundZero Creative Commons License 2013.05.06 0 0 563

Teljesen jogos, én kevertem össze: nem a Rama-, hanem az Odüsszeia-saga utolsó részének utószavában magyarázza, miért volt fontos, hogy azt egyedül csinálja.

 

Legközelebb nem bízom meg a memóriámban...

 

Bocs és kösz a javítást.

 

Gr0

Előzmény: divaoni01 (560)
Rokakoma Creative Commons License 2013.05.06 0 0 562

Valószinűleg a negyedik kötetben több volt Clarke ötlete és megírása mint  Gently-nek. Mármint arányokban.

Előzmény: divaoni01 (560)
divaoni01 Creative Commons License 2013.05.06 0 0 561

Mondjuk, ha az alábbi felsorolás nagyjából igaz, akkor valóban lenne még mit kiadni bőséggel !

 

http://hu.wikipedia.org/wiki/Arthur_C._Clarke

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (557)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!