en azt nem szeretem ezekben a levelekben, hogy szeretnek kiemelni a szovegbol nehany sort, gyakorta meg csak nem is egesz mondatokat es azt tenykent talalni.
ha megnezed a greenpeace altalad hivatkozott oldalat, ott pl. egesz masrol van szo, de olyan jol nezett ki, hogy a greenpeacere hivatkoznak forraskent.
ez egyebkent elegge jellemzo a zold hirlevelekre. :(
Engem hiába kérdezel, hogy hol mi a helyzet, közel sem vagyok hozzáértő, csupán érdekel a téma. Azért tettem fel a mailt, mert kíváncsi vagyok, mások mit gondolnak róla...
idezet az http://www.tierra.org/transgenicos/pdf/Algranoingles03-08.pdf kiadvanybol
Neither has the farmer income increased:
the profitability of Bt corn is variable, depending on the year and level of pest problems. In average, over the period 1996-2001, the outcome was negative10. The technology fee for GM
seed, the small yield difference, the continuous use of agrochemicals and the lower market
prices explain that GM crops are not as profitable for farmers as the industry claims.
tehat, azokban az evekben, amikor a kukoricamoly fertozottseg alacsony volt, a negativ megiteles miatt, meg a draga vetomag es az alacsony aron ertekesites mellett nem volt gazdasagos a gmo .
meg annyit, hogy a Bacillus thuringiensis toxin ellen nincs rezisztencia, de erosen fajspecifikus, igy max arrol van szo, hogy az erdeti Bt toxin nem volt igazan hatasos a kukoricamolyokra. nyilvan ezert is vontak ki a forgalombol az USAban.
a cikkben meg az is szerepel, hogy meg 4 masik gmo gabonat termesztenek Soban. azokkal, mi a helyzet?
A génmódosított gabona Spanyolországban nemhogy nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, de még a farmereknek és a környezetnek is gondot okozott.
A Friends of the Earth (Föld Barátai) és a Greenpeace a napokban adta ki azt a jelentést, amely arról számol be, hogy a Spanyolországban termesztett génmódosított gabona elszennyezte az ottani hagyományos gabonafajtákat, gyenge termést eredményezett, a génmódosítás jótékony hatásait pedig messze túlbecsülték. A tanulmány a spanyol kormány számára is kritikus fontosságú lehet, mivel azt bizonyítja, hogy nem tudták megfelelő keretek között tartani a helyzetet. [1]
Spanyolország az Európai Unió egyetlen olyan tagországa, ahol a génmódosított gabonát kereskedelmi céllal termesztik: 1998 óta megközelítőleg 25 000 hektárt ültettek be minden évben egy genetikailag módosított gabonafajjal, amit Bt176 néven tartanak nyilván. Ezt a fajtát egy svájci biotechnológiai cég, a Syngenta dobta piacra, és a kukoricamoly ellen fejlesztették ki, amely a kukoricára veszélyes kártevő lehet.
A génmódosított gabona termesztése Spanyolországban hivatalos engedélyeztetési eljárás lefolytatása nélkül történik (noha a spanyol törvény előírja az engedélyeztetés szükségességét). Mindemellett mostanra már számos független vizsgálat eredménye bebizonyította, hogy ennek a génmódosított növénynek a termesztése komoly gazdasági és környezeti károkat okoz.
A navarrai mezőgazdasági kutatóintézet (Instituto Técnico de Gestión Agraria del Gobierno Navarra, ITGA) egyik tanulmánya azt mutatta be, hogy 1998 és 2000 között a legtöbb esetben nem volt különbség a természetes és a génkezelt gabonafajták hozamában, miután kukoricamoly megtámadta azokat. A kukoricamoly túlélte a génmódosított növény által kibocsátott méreganyagot, ami komoly kockázatot jelent, ha kifejlődik az ezzel szembeni ellenállóképessége. Ez nem csupán gazdasági károkat okozhat a farmereknek, hanem további környezeti problémákat is, mivel erősebb és a környezetre károsabb rovarirtó szerekre lesz szükség az ilyen módon "felfegyverzett" kártevők elleni küzdelemhez.
A hagyományos gabonafajták génmódosított szervezetek által történt elszennyezésének első spanyolországi eseteit Navarra tartomány északi területein fedezték fel a Navarrai Biogazdák Tanácsának munkatársai. Ennek következménye az lett, hogy vissza kellett, hogy vonják ezeknek a gazdáknak a bioélelmiszer termelésére jogosító igazolásaikat, akik emiatt komoly veszteségeket szenvedtek, mivel a termékeiket nem adhatták el többé bioélelmiszerként.
A génmódosított szervezetek európai és amerikai szabályozását elemezve a Greenpeace és a Föld Barátai jelentése rámutat arra, hogy a Bt176-os fajtát már 2001-ben kivonták a legálisan termeszthető transzgénikus gabonafajok hivatalos listájáról az Egyesült Államokban; egyébiránt ez az ország mindig is hírhedt volt a géntechnológia támogatásáról.
A jelentés eredményeit a vezető spanyol mezőgazdasági szövetkezetek is megerősítik.
Liliane Spendeler, a Föld Barátai Spanyolország munkatársa, a jelentés szerzőinek egyike, kijelentette: "Ez a kutatás világosan bizonyítja, hogy a génmódosított növények korántsem olyan csodanövények, mint amilyennek beállítják őket. Sőt, azt is bátran állíthatjuk, hogy az egyedüli haszonélvezői ezeknek a növényeknek a biotechnológiával foglalkozó cégek, míg a gazdák és a környezet sajnos csak a káros hatásaikkal szembesülhetnek."
A Greenpeace spanyol szervezetétől a társszerző, Juan Felipe Carrasco, ezt mondta: "Spanyolország immár egy óriási kísérleti mezővé vált, ahol a génmódosított növényeket már öt éve termesztik úgy, hogy azok semmiféle előnyt nem biztosítanak a hagyományos fajtákhoz képest. Ráadásul eddig semmiféle intézkedés nem született a negatív hatások kivédésére."
A spanyol példa jól illusztrálja, hogy mi történhet majd az összes többi európai termővidéken, hogyha az Európai Bizottság engedélyezi a szennyezési küszöb bevezetését, és ha a biotechnológiai cégek nem lesznek felelősségre vonhatóak a hagyományos és biogazdaságok földjeinek elszennyezéséért.
A sajtóközlemény hiteléül: Fidrich Róbert, MTVSZ
Jegyzetek:
[1] A Föld Barátai és a Greenpeace "The impact of GM corn in Spain" című jelentése angol és spanyol nyelven elérhető a www.tierra.org és a www.greenpeace.org/espana_es honlapokon.
[2] Spanish Ministry of Agriculture- Report of the Working Group on Pests and Diseases in Extensive Crops. 2002. április
[3] Europabio sajtóközlemény, 2002. szeptember 27.
Polka,
elore bocsajtanam, hogy napi rutin szinten dologozok gm organizmusokkal. en pl. teljesen veszelytelennek erzem ezt. nem arrol van szo, hogy ostoba oteletei nincsenek az emberisegnek. ilyenkor felhozzak a DDTt, de eppen emiatt a gmo novenyeket is sokkal tovabb tesztelik, mint gondolnad.
arra is felhivnam a figyelmedet, hogy amikor az egeszseges zold szemleletbe antiglobalista, antimulti erzelmek keverednek, akkor eppen olyan miatt tamadjak a gmo kukoricat, hogy az abbol szedett termes nem hasznalhato fel vetomagkent, jolehet ez eppen egy olyan biztonsagot ad, hogy nem terjedhet at mas kukoricara, vagy mas novenyekre a transzgen.
az egeszsegugyi szempontokbol eloallitott feherjek eseteben, mint pl. a veralvadasi faktorok, a kezenfekvo lehetoseg a verbol tisztitas. sajnos, ennke mennyisege egyreszrol nem elegendo, masreszrol olyan fertozesi veszelyt hordoz, ami nem vallalhato. lehet kulonbozo allati faktorokat felhasznalni, de ez allergias reakciokat valthat ki, masreszt a prionok ota ezt az utat sem tartjak igazan biztonsagosnak, de jelenleg talan ez a legelterjedtebb. nem tartom kizartnak, hogy az ismerosod ismerose is hasonlo keszitmenyt kapott.
jelenleg 2 gm modszert hasznalnak, az egyik bacik altal eloallitott feherjek, de ez sok esetben nem hatasos, mert a poszttranszlacios modositasra nem kepesek a bacik. a masik a szovettenyeszetek, de ennek az a hatranya, hogy nagyon draga, masreszt itt is felmerul a virusfertozes eselye.
a harmadik lehetoseg a bioreaktorok, a tejben termeltetes, amit a szakemberek a legbiztonsagosabbnak tartanak. jelenleg az ilyen eloallitasi mod a klinikai 3 fazisnal tart, tehat az ismerosod ismerose egeszen biztos, hogy ilyen termekkel nem talalkozott.
egy egeszen mas dolog a kockazat. gondolom, a homeopatias szerek kivetelevel, ahol ilyen feliras nagy valoszinuseggel nem szerepl, minden gyogyszeren hosszan felsoroljak, hogy milyen kockazatok, milyen mellekhatasok varhatok. ezzel vedik magukat a gyartok. a biztositast a kockazatra a fogyaszto viseli. ez boven belefer abba a 90%ba, ami a gyogyszer eloallitasi aran felul van.
De bizony korlátoznak. Itt Magyarországon nem tudok például ilyen paradicsompalántát venni. Engem nem zavar, ha ráírják a termékre, azzal egyetértek, hogy a fogyasztót tájékoztatni kell.
Kicsit olyan ez mint amikor az ötvenes években a coca-cola mámorban fetrengő amerikai ifjúságról írtak a hazai sajtóban.
Egy pillanat, a példa nem arról szólt, hogy most azonnal tiltsuk be ezt, hanem arról, hogy igenis VAN kockázat, és igenis ÁTCSÚSZHAT valami az oly nagyra tartott ellenőrzésen.
Ha éppen te vagy egy rokonod járna, járt volna így, esetleg egészen más véleményen lennél.
Te is csak úgy gondolkodsz és élsz mint mindenki más (én is): VELEM ez (vagy az vagy amaz) úgysem történik meg. Ennek a vélekedésnek az az alapja, hogy a balesetek statisztikája szerint nem szükséges aggódnunk.
De ha valamely mesterséges beavatkozás miatt ez a rizikó többszörösére növekszik, akkor már cinkeltek a kártyák...
Lehet hogy azt kellene kérni a GM termékek előállítóktól, kössenek felelősségbiztosítást a termékükre. Akkor majd biztosítási matematikusok kezdenek el kalkulálgatni (nem mint most, laikusok), és megláthatjuk, meri-e valaki pénzben vállalni az esetleges kockázatot.
Merész kérés???
Németországban történt az eset, hogy egy asszony súlyosan beteg lett egy gyógyszertől. Kiderült, hogy a gyógyszert egy GM módosított akármi "állította" elő. (Ez olyasmi eljárás, amikor mondjuk ráveszünk egy penészgombát hogy esetleg citromsavat termeljen.) Csak éppen becsúszott egy kis bibi, és abban az adagban, amit a nő bevett, más volt. Kis GM produkciós malőr, nagy hatással.
Kell ez nekünk?
Ez kell nekünk?
ugye, nem haragszol, ha azt mondom, hogy ez butasag. ma a gyogyszer alapanyagok jelentos reszet termelik GM bacik. de pl. nem hinnem, hogy tudnal modszert adni GM nelkul, olyan betegsegek gyogyitasara, mint a verzekenyseg.
Már miért korlátoználak? Eredetileg is csak az a GM kajákkal a probléma, hogy nem akarják kiírni hogy az! Ha tehát ott áll a pulton hogy GM, Te megveszed én meg nem. Ha meg nem áll ott, akkor (Te) miért akarsz engem átverni avval, hogy frissnek látszó paradicsomot veszek, amely már 2 hónapos???
Mi a pénzügyi lényege az "időtálló" paradicsomnak? (Ez válasz cc-nek is). Hát hogy sokkal előbb sokkal nagyobb mennyiséget lehet bevásárolni belőle. Nem kell a szerencsétlen parasszttal alkudozni, nem kell havonta eljárni hozzá "friss" áruért, olcsóbban lehet megvenni, mert hát 100 mázsa helyett 1000-ret is nyugodtan beraktározhatunk, stb.
Tehát szó sincs arról, hogy a vevő, az EVŐ vevő jól járna evvel. Kizárólag a kereskedőnek lesz nagyobb haszna, hiszen rengeteg költsége csökken.
Te ráadásul veszel egy parit, amely ugyan frissnek néz ki, de benne a BIOLÓGIA azér' már dolgozott egy keveset. Vagyis ÁTVERNEK téged.
NEKEM ez nem érv a GM paradicsom mellett.
Németországban történt az eset, hogy egy asszony súlyosan beteg lett egy gyógyszertől. Kiderült, hogy a gyógyszert egy GM módosított akármi "állította" elő. (Ez olyasmi eljárás, amikor mondjuk ráveszünk egy penészgombát hogy esetleg citromsavat termeljen.) Csak éppen becsúszott egy kis bibi, és abban az adagban, amit a nő bevett, más volt. Kis GM produkciós malőr, nagy hatással.
Kell ez nekünk?
Ez kell nekünk?
Ha mar egymaassal beszelgettek primer meg maasodnikken, legalabb arra vigyazz, hogy ne kovesd el ugyanazokat a hejesirasi es gepelesi hibakat a ket hozzaaszolasban...
nem bannam, ha reagalnal #95re
tovabbra sem ertem, hogy mitol jobb egy paradicsom, amit hutohazban erlelnek etilennel, mint az, ami ugyan nem rohad, de a napfeny erleli.
a bekas peldad tokeletes annak bemutatasara, hogy nem kell gmo ahhoz, hogy elrontsunk valamit. megjegyeznem, hogy maga a beka otlet is a biogazdalkodas resze volt.
Hagyd rts, az ilyen neoluddita "zoldekkel" meg a hasonszoruekkel nem lehet ervelni mert nem ertik meg. Az elobb amig a konyhaban voltam finom GM paradicsomot kajalni addig osszeraktam egy szep termodinamikai magyarazatot arra, hogy a "zold"seg miert zoldseg. Volt benne entropia, komplex, rendezett emberi tarsadalom aminek a fenntartasaahoz energia kell, megmiegymas. De mire visszaertem a gep ele ugy dontottem nem farasztom magam a begepelesevel mert minek. Aki fel tudja fogni annak nem kell magyarazni, a tobbinek meg felesleges.
Én nem szeretem a rohadt,löttyedt paradicsomot. Ha neked az kell, szabad a pálya. Viszont engem miért korlátozol?
A műzsír úgy tudom, hogy nem jött be. Ugyanis tényleg nem szívódik fel, s így az ember végbélnyílásán kicsöpög, akkor is ha az illető nem akarja. Ugyanakkor margarint viszont már nagyobb mennyiségben fogyasztunk mint vajat, pedig az is egy kémiai eljárással módosított szerkezetű anyag.
1. Igen, csakhogy ha ilyesfajta krach beüt, nem biztos hogy képes leszel visszalépni a régire.
2. A problémát én abban látom, ha ez a GM termesztett növény hirtelen olyan tulajdonságra tesz szert, amely alapján képes lesz az említett kiszorítósdira. Márpedig ennek sem 0 az esélye.
Lehet hogy váltasz másik GM növényre, de én azt a példát állítottam eléd, hogy a zsizsik vált hirtelen táplálékot (pl a krumplit.) Akkor hiába váltasz más GM kukoricát...
Ennek sem 0 az esélye.
(Az Ausztráliába importált bogárevő béka is mostmár minden mást eszik, csak krumplibogarat nem...)
FELVILÁGOSÍTÁS nélkül semmi sem megy. Tény, hogy a szövőszékeket is lerombolták anno.
Ha ilyen formában folytatod a társalgást, hozzá tudsz járulni ahhoz, hogy a laikusok is jobban megértsék a dolgokat.
Az emberek, sajnos okkal nem igazán bíznak a multikban. vesszőparipám a 2hónapos paradicsom vagy a nem hízlaló csipszzsíradék (?) csak azt bizonyítja, hogy messze nem a "segítsünk szegény éhezőkön" mentalitás indikálja a GM akciókat, hanem a kőkemény, és gyakram SEMMIRE tekintettel nem lévő pénzsóvárság. Ez pedig mindennél veszélyesebb.
Mi van, ha a GM kukorica mindennél erőszakosabb és egyszerűen kiszorítja "öreg" társát. Aztán mikor az egész világon csak egyféle génállományú kukorica van (mint amilyen a banán, pl.) egyszercsak beüt a krach (mint most a banánnál), és volt, nincs kukuruc.
1, vannak génbankok szerte a világban, amelyek fenntartjak, örzik a különböző fajták magvait.
2, a termesztett növényeink nem szoritanak ki semmit, mert természetes körülmények között életképtelenek. Nézzél meg egy olyan mezőt, emin 5 éve buzát termesztettek, majd kivonták a termelésből. Nem nagyon fogsz te ott mar buzát találni, mert a sok gyom kiszoritotta teljesen.Az ősi kukporicát az emberek 99,99%-a nem ismerné fel, inkább tippelne valami buzára.
Tehát megvan a potenciális lehetősége annak, hogy a "kukoricaidegen" gén olyan hatást váltson ki a kukoricát fogyasztó állatból, amely kezelhetetlen lesz.
A rovarrezisztens kukurocia a Bacillus Thuringiensis egyik enterotoxinját termeli. Ha kialakul egy erre rezisztens rovvarfaj /egyertelmu, hogy ki fog, vagy mar ki is alakult/ akkor váltani kell másik GM növényre.
A kialkulo rezisztencia pedig szépen kiszelektálodik, mert semmi sem kényszzeriti arra, hogy fennmaradjon,ha nincs rajta szelekcios nyomas.
Mutácio mindig is volt, mindig is lesz. Ha nem lett volna mi se lennénk itt:)).
Horizzontális géntranszfer is van,volt ,lesz. Ez azt jelenti, hogy genetikailag egymástól távol álló fajok között is bekövetkezik génátadás.
Én nem félek a GM élőlényektől, mert pontosan tisztába vagyok az alapokkal, a biológiai törvényekkel. Ezzel természetesen nem azt akarom mondani, hogy minedn GM élőlény ártalmatlan, mert a többségük nem az. De a veszélyességük nagységrendekkel kisebb mint amit a laikusok el szoktak kepzelni.
Egyébiránt az öntudatos németek esetében érezhető a NORMÁLIS ökoszemlélet alakulása. Éppen ezért mondanak ők különösen nemet a GM-re.
Nem mondanak ! Csak ra kell irni a csomagolasra, hogy genkezelt.
Amugy az öntudatos németek generalisan Hamburgban "egyensargitjak" a banant, hogy mindegyik ugyanolyan sarga legyen.
Nem vagjak rendszeresen közterületeken a füvet, mert az ugy termeszetes, aminek erdemenye hogy rengetegen allergias tünetektöl szenvednek, es szedik marokszamra a (kemiai) gyogyszereket.
de a 4.-ik generációs atomerőműveik leállitása komplett baromság. Igy van. A franciak ebben sokkal jobbak.
Mivel nem teljesen korrekt példát hoztam föl, ezért teljesen jogos a válaszod. Volt azonban egy pontatlanság az írásomban, mivel ha a kukoricabogár "mutál" olyanná, hogy mégis megehesse a "rovarirtós" GM kukoricát, akkor nem növényvédőszerrel szemben, hanem kártevő elleni szerrel szemben lesz rezisztens. Tehát megvan a potenciális lehetősége annak, hogy a "kukoricaidegen" gén olyan hatást váltson ki a kukoricát fogyasztó állatból, amely kezelhetetlen lesz.
Annak a veszélye, hogy egy millió petével rövid ciklusidővel szaporodó kis rovar keresztülhúzza az emberi tervezést, bizony nagy. Ha pedig egy ilyen zsizsik hirtelen gumós növényt vagy rizst kezd el enni, vagy paradicsomot, vagy mindet egyszerre, akkor mehetünk a sunyiba.
Mi van, ha a GM kukorica mindennél erőszakosabb és egyszerűen kiszorítja "öreg" társát. Aztán mikor az egész világon csak egyféle génállományú kukorica van (mint amilyen a banán, pl.) egyszercsak beüt a krach (mint most a banánnál), és volt, nincs kukuruc.
Talán nulla ennek az esélye???? Sajnos nem. Nem hasonló probléma van most Kanadában vagy hol a lazacoknál? Pedig az szimpla tenyésztési probléma tudomásom szerint.
Ausztrália története tele van ökológiai katasztrófákkal, az importált nyulaktól kezdve az importált egyiptomi ganajtúróig, az importált "krumplibogár" evő békáig (amely mindent eszik már, csak krumplibogarat nem), stb. Márpedig ezeket a beavatkozásokat MIND MIND nagytudású szakemberek tervezték meg és kivitelezték.
Csak közbe szólt a nagybetűs ÉLET.
Most meg úgy viselkedünk GM ügyben, mint a három éves gyerek az apja vadászpuskájával... (Bocs a morbid példáért.)
Nem vagyok a mérgek híve sem, de fajtaidegen génekkel felspécizni egy organizmust, hát ez nekem olyan faustusi. Olyan ajándék, mint az ismert majommancs, amely minden kívánságod teljesíti, csak éppen úgy, hogy beledöglesz.
Nagy eredményekre képesek a biokertészek is és a vegyészek között is vannak ökobarátok. A GM sötét ló. Nem tagadom a "zsigeri" félelmet ezügyben és nekem is szükségem van több információra. De félvállról venni meg lesöpörni a problémákat, szintén nem korrekt.
Éppen az, hogy Amerika nem hajlandó őrölt állapotban szállítani Afrikába a "segélyt", bizonyítja nekem, hogy szándékaik nem korrektek. Nem igaz hogy bárki biztosítani tudná, hogy a paraszt nem ülteti el a kajának szánt magot, onnantól pedig egész Afrika egyetlen nagy "Feldversuch" lesz. Ez pedig eléggé aljas dolog.
Ma csinálsz egy "rovarirtós" kukoricát, de egyszercsak előáll egy olyan kukoricabogár, amely mégis meg tudja enni a GM kukoricát, mellékesen meg mondjuk minden ma ismert növényvédőszerrel szemben rezisztens lesz. A vicc az, hogy épp evvel tenne a legnagyobb szolgálatot a multiknak. Lehetne még erősebb mérgeket eladni monopolhelyzetből.
AHA és akkor ne fejleszünk többé antibiotikumot mert ugyis lesz majd valami ami rezisztens lesz rá, inkább most dögöljön meg néhány millió ember /év.
Nem lehetsz túlságosan humanista az biztos. /OK ez övön alul volt, de logikailag ugyanaz :))/
minden ma ismert növényvédőszerrel szemben rezisztens lesz.
Ez butaság. Sok növényvédőszer van. Soknak teljesen más a target-je /célpontja/. Klorofill, aminosav szintézis, mitokondriális légzőlánc stb... . Egy gén bejuttatása hogyan a francba tudna 100 különböző fehérjére hatni. Ez nem szakmai érv max. laikusoknak lehet eladni.
az öntudatos németek esetében érezhető a NORMÁLIS ökoszemlélet alakulása
Hát ezzel nem értek egyett. Vannak baromi jo dolgaik pl. szélerőművek de a 4.-ik generációs atomerőműveik leállitása komplett baromság.
Másik, előakarsz állitani rohadásmentes paradicsomot?
3 év és kb 10 milla és megkapod/feltéve ha használhatom a labort /különben 20 milla/. A biotechnologia olcsó tudomány. Itt könnyedén lehet még tarolni. pl. GM-ileg az egyik vezető hatalom az Kina.
Az egymillio eves dolgot te nem erted sajnos... :-(( A genmanipulalt dolgok nem 'gyokeresen uly' eddig ismeretlen anyagok' ahogy azt te gondolod. Nem. Csak kombinanak, meglevo dolgokat raknak oda AHOL az addig nem volt.
Ellentetben a novenyvedoszerekkel, amik esetenkent tenyleg olyanok, hogy a termeszetben az eletben nem jon az a vegyulet magatol letre.
Igy sajnos az egesz 1 millio eves hozzaszokasos elmeleted az antilogikai eszmefuttatas mintapeldaja.
A fertozo krumpli csak ennek a tevedesednek a humoros kifigurazasa volt. Latom a celzasokat nem erted, a jovoben igyekszem malyd MEG szalybaragosabban fogalmazni....
"Egy kiló banánért nem szabad többet adni mint 1 dollár, de a banánszedőgép ára 1000 dollár és 1010 banán leszedése után tönkremegy. Ez a fejlett ipar piszkos trükkje dióhéjban. Olcsón kell tartani a nyersanyagok árát, mert enélkül összeomlik az ipari világ. Innen erednek pl. az éhínségek is."
Na erre az elmeletre azon kivul hogy hulye vagy, nem mondok semmit... Forras errol az 1000 dololaros banaszedogeprol?? Esetleg meggondolni, hogy ha a gep a profitod 99 szazalekat elviszi, akkor nem veszem meg a gepet hanem leszedem kezzel...? Ha a gep nem hoz EXTRA profitot, akkor leszedem kezzel? Egyaltalan ertesz te barmit is??? Az eddigiek alapjan ugy tunik nem...
"Azaz zabálj nyugodtan, nem hízol. Hogy 30 év múlva szamárfüled lesz vagy hátul is farkad nő, azt persze senki nem mondja meg. Mit mondjak, fasza válasz egy problémára, amelyet GM nélkül is könnyedén meg lehetne oldani. Csakhogy a GM megoldás, mint mindenhol eléri, hogy tovább fogyasszák az emberek az egészségtelen dolgot, növelve a multik bevételét"
Ha nem hizik tolle, (anyit) akkor miert egeszsegtelen? Ja, merthogy te kinyilatkoztattad hogy 30 ev mulva szamarfule no tolle. HULYE VAGY!!!! Az ERV az nem azt jelenti hogy kitalalok egy bazinagy ostobasagot es azt hajtogatom... En meg most azt mondom akkor, hogy aki GM elelmiszert eszik, annak angyalszarnyai nonek 30 ev mulva, es szabadon fognak ropdosni mint a madarak, es leszarjak a levegobol majd azoknak a fejet akik soha nem ettek GM elelmiszert.... Merthogy ennek is van olyan eselye mint a te szamarfuleidnek...
"Azt sem írtam, hogy többet senki ne egyen húst, ezt a baromságot is csak a kisujjadból szoptad. KEVESEBB húsalapú fehérjét kellene termelni és fogyasztani. "
Aha, eljen a jegyrendszer.... Mashogy hogy szabalyoznad? Esetleg meg a 'husado' johet szoba.... Gratulalok. Remelem az elmeleteid ott kotnek ki ahol helyuk van, es ez hely a szemetdomb...
"Te még sosem gondolkodtál el azon, hány millió hektáron termelnek ma olyan takarmánynövényt, amelyet kizárólag olyan állatokkal etetnek meg, amelyek húsából KUTYATÁP lesz??? Ugyanezen a területen többmillió embernek elegendő gabona teremne meg. Csakhogy ez nem business."
En meg soha nem gondolkodtam azon, hogy a kutyakat ki kene irtani, mert tul sokat esznek... Az hogy te ezen felhaborodsz azt jelenti, hogy te viszont igen...
A pandak kiirtasan nem gondolkoztal meg?? Az is az ontudatos zoldek zaszlojara kerul majd???
Ha en is zold lennek, en is sikhulye lennek?
"Láttad-e a Jurassic Park 1-et. Mit mond abban a káoszkutató? Hogy az ÉLET mindig utat tör magának? Ma csinálsz egy "rovarirtós" kukoricát, de egyszercsak előáll egy olyan kukoricabogár, amely mégis meg tudja enni a GM kukoricát, mellékesen meg mondjuk minden ma ismert növényvédőszerrel szemben rezisztens lesz. "
Az hogy a Jurassic parkbol szerezted a genetikarol az ismereteidet az eddigiek fenyeben nem lep meg. Az hogy BE IS VALLOD, az meglepett... Szerintem meg ugyis mind1, mert ez itt csak a matrix, es a valosagban ugysem letezik sem a kanal, sem a GM elelmiszer... Ugyhogy foloslegesen izgulsz... (Na, sikerult vegre leszulyednem a szintedre? Probalkozok probalkozok, de kihivas vagy....)
Nem tudom, de egyre inkább az az érzésem, te nem tudsz olvasni. Mondd, hol írtam én neked "fertőző krumpliról"???? Te abban leled örömöd, hogy kitalált dolgokat adsz a másik ember szájába? Netán megint elgépeltél valamit, és nekem (50-es IQ, ugye) ki kéne találnom, hogy most a fertőző krumpli=2 hónapos GM paradicsom, netán a fertőző krumpli=rovarölő GM kukorica.
Persze az is magától értetődő, hogy elsiklasz a tökéletes félreértett hozzászólásomon, most hogy az orrod alá dörgöltewm, mit is jelent, az az egymillió év, amelyet elsőre leírtam.
Sebaj! Már látom hogy jól elbeszélgetünk itt egymás mellett. Te kitalálsz valamit amit én nem írtam, aztán azt bőszen kifejted. Jó húzás.
De térjünk a lényegre.
Az éhínség azért nem oldható meg hagyományos eszközökkel, mert SENKI de senki nem akarja megoldani azt. A mi amerikát majmoló ipari alapú társadalmunk berendezkedése olyan, hogy képtelen lenne megélni, ha Afrika és egyéb térségek vele egyenrangúak lennének. Egy kiló banánért nem szabad többet adni mint 1 dollár, de a banánszedőgép ára 1000 dollár és 1010 banán leszedése után tönkremegy. Ez a fejlett ipar piszkos trükkje dióhéjban. Olcsón kell tartani a nyersanyagok árát, mert enélkül összeomlik az ipari világ. Innen erednek pl. az éhínségek is.
Ha most India és Kína át fog állni a bicikliről a gépkocsira, abba beledöglünk. De az olajlobbi persze halálra keresi magát. Aztán a lerongyolt és lakhatatlan Földön már valóban csak a GM növények fognak megélni, ami persze 100%-ig szabadalmaztatott ipari termék lesz.
Köztudott, hogy az usa lakossága túlsúlyos, mert két marokra zabálja a csipszet a tv előtt növelve a seggét. Mi erre a válasz: GM zsiradék (vagy mifene), amely nem tartalmaz kalóriát. Azaz zabálj nyugodtan, nem hízol. Hogy 30 év múlva szamárfüled lesz vagy hátul is farkad nő, azt persze senki nem mondja meg. Mit mondjak, fasza válasz egy problémára, amelyet GM nélkül is könnyedén meg lehetne oldani. Csakhogy a GM megoldás, mint mindenhol eléri, hogy tovább fogyasszák az emberek az egészségtelen dolgot, növelve a multik bevételét.
Erre és csakis erre megy ki a GM játék. Sajnos a Golden Rice a kevés ellenpéldák egyike.
Nem kívánom fölszámolni az ipart, nem is írtam ekkora baromságot. TAKARÉKOSKODNI kell, az erőforrásainkat jobban fölhasználni. Nem úgy mint ma, amikor a használd és dobd el szemlélet uralkodik.
Azt sem írtam, hogy többet senki ne egyen húst, ezt a baromságot is csak a kisujjadból szoptad. KEVESEBB húsalapú fehérjét kellene termelni és fogyasztani. Te még sosem gondolkodtál el azon, hány millió hektáron termelnek ma olyan takarmánynövényt, amelyet kizárólag olyan állatokkal etetnek meg, amelyek húsából KUTYATÁP lesz??? Ugyanezen a területen többmillió embernek elegendő gabona teremne meg. Csakhogy ez nem business.
Egyébiránt az öntudatos németek esetében érezhető a NORMÁLIS ökoszemlélet alakulása. Éppen ezért mondanak ők különösen nemet a GM-re.
Láttad-e a Jurassic Park 1-et. Mit mond abban a káoszkutató? Hogy az ÉLET mindig utat tör magának? Ma csinálsz egy "rovarirtós" kukoricát, de egyszercsak előáll egy olyan kukoricabogár, amely mégis meg tudja enni a GM kukoricát, mellékesen meg mondjuk minden ma ismert növényvédőszerrel szemben rezisztens lesz. A vicc az, hogy épp evvel tenne a legnagyobb szolgálatot a multiknak. Lehetne még erősebb mérgeket eladni monopolhelyzetből.
gondolom, meg soha nem raktal ossze DNS konstrukciot :). nagyon nehez olyan vektort eloallitani, amelyikbe bizonyos alap klonozo plazmid darabok ne maradjanak.
masreszrol, induljunk ki abbol, hogy van es szukseges adatszolgaltatas, minden gmo novenyrol. egyik cegnek sem az a celja, hogy vegigmergezze az emberiseget. ahhoz, hogy a termekeit hasznaljak, szukseges valamifele hirveres. szvsz itt kell az allamnak olyan felteteleket szabni, ami nyitotta teszi ezt a kerdest.
Ezekkel a módszerekkel (PCR) az a baj, hogy tudni kell, hogy mit keresünk. Ugyanis csak azonosítani tud egy adott DNS-szakaszt, de azt általában nem tudja megállapítani, hogy egy növényben van-e módosított gén. Tehát egy új GM termék simán átmegy a vizsgálaton.
Persze ilyen alapon az összes hagyományos növénynemesítési és állattenyésztési eredményt kidobhatnánk az ablakon. Hiszen nincs egyetlen olyan termesztett növény vagy tenyésztett állat, ami úgy nézne ki mint 5.000 évvel ezelőtt, amikor az ember tudatosan elkezdte az élőlényeket szelektálni, keresztezni.
Nem tudom, hogy ezt a luke topicot miert kellett megint felhozni, amikor pasztorperc 7.ben teljesen korrekt valaszt adott:
Az USA biologiai technologiaja sokkal fejlettebb, mint a vilag egyeb reszein, es ezert egy csomo helyen a konkurrencatol valo retteges all az ostoba, irracionalis felelmkeltessel manipulalo panikkeltes hattereben.
A zoldek a posztindusztrialis tarsadalom gepromboloi:
Mint tudjuk az aram a konnektorbol jon, a harmadik vilag lakossaga meg sorvadozzek inkabb a keveske biologialiag a zoldek altal koshernek kikialtott kajan, mintsem lakjek jol a pfuj genmanipulalt olcso etelen.
Hehe, tehat te a 'fertozo krumplitol' felsz... Talan meglep,de azokat a genmodositasokat NEM ugy tervezik hogy az emberben szaporodjanak...
Ami pedig a dicso zold lobbi utopisztikus megoldasait illeti:
1, Ha az ehinseg megoldhato GM nelkul, akkor miert nem oldotta meg senki az elmult szaz evben?
2, A GM elemiszer megoldja, hogy hust is ehessen a dolgozo es megse ehezzen... Nem olyan 'senki ne egyen hust hogy ne ehezzunk' tipusu kommunista megkozelites...
3, A legkori CO2 emelkedese speciel a mezogazdasagi termeseredmenyeknek egyenesen jot tesz, mert a novenyeknek szukseguk van a CO2re. Arra nezve mar vannak vizsgalatok, hogy a megemelkedett CO2 igenis emeli mind a termesatlagokat mind a fak novekedesi utemet.
4, Mint ahogy arra is adtam linket, ahol kerek perec ottvan egymas melett a homerseklet emelkedesenk grafikonja es a CO2 emelkedesi grafikonja, es a homersekleti emelkedes megelozi a CO2-t . Ez marpedig azt jelenti, hogy a homerseklet emelkedesenek tobbsegeert NEM a CO2 felelos.
Tehat vegyuk a te 'realis' alternativadat az ehinsegek ellen:
1, felszamoljuk az ipart,
2, tobbet senki nem ehet hust,
Es meg csak nem is mukodne...
Hat ez egy eross alternativa a GM ellen, nem is tudom miert nem csinaljak.... Tudod mit? Csinaljak eloszor a nemetek, aztan ha 20-100 ev alatt nem okoz ez nalluk semmi problemat, akkor utanna egye fene lehet nallunk is...
az elmult par napban, elofordult nehany olyan tevedes, amit szeretnek kijavitani.
egyreszt, Godollon es Budapesten van olyan dedikalt labor, ahol kimutathato a gmo alkotoresz. mukodik is. eloiras, torveny.
masreszt, a gyomirtos es permetezett noveny sem tartozik a legjobb dolgok koze. uakkor be kell latni, hogy a nagyuzemi mg sokkal hatekonyabb, mint a kis es kozepes, fuggetlenul attol, hogy allatok szamara, vagy emberi fogyasztasra termel. ez viszont egyutt jar a kemikaliakkal.
szoval, szvsz akkor mar jobb, ha a noveny maga termeli a rovarirtot, foleg, ha az a termesbe nem jut be. de errol irtam mar korabban is.
ami az idoallo paradicsomot illeti, persze, az a legjobb, ha a kert vegeben magam szedem, de azt is be kell latni, hogy ezt a luxust viszonylag kevesen engedhetik meg maguknak. es szvsz ez az a beavatkozas, ami a legkevesbe artalmas. mert oszinten, mit zavar az teged, ha magasabb a pektin tartalma a paradicsomnak. mibol gondolod, hogy a zolden leszedett, utkozben erlelt paradicsom jobb, taplalobb, mint az eretten szedett, ami kibirja az utat. szvsz ezek olyan feltetelezesek, amelyben nincs melle allitva a realis alternativa.
vegul egy apro nuansz, a ß-karotintol sarga a rizs, ami az eloanyaga az A vitaminnak.
Először is azt mondtam, hogy beszélgetek veled. Az meg nehezen megy, ha te nem írsz. De sebaj.
Nos kezdjük mindjárt az elején.
Sajnos ISMÉT bebizonyítottad, hogy fogalmad sincs arról, mit olvasol. (Ezt mondom már mióta...)
Az a mondat ugyanis, hogy ...mert véletlenül olyan hatások is előjöhetnek, amelyre millió év alatt sem tudtunk fölkészülni... az NEM azt jelenti, hogy esetleg millió év múlva majd baj lesz, hanem azt, hogy millió év alatt kifejlődött bennünk immunrendszer meg egyéb, amely MINDEN, a ma ismert világban föllelhető dologra tud választ adni, méghozzá általában úgy, hogy a szervezet túlélje. Csakhogy a génmanipulációval igenis megvan az esélye annak, hogy valami olyan áll elő, amelyre MÉG nincs válasz, amelynek mondjuk milliárdos emberi áldozata lehet.
Tudod épp ezért félnek az influenzától a tudósok, mert ez a vírus pontosan ilyen ellenőrizetlen és kiszámíthatatlan mutációkra (ön-gén-manipulációra) képes, aztán előáll a spanyolnátha meg a hongkongi influenza, és belehal 30 millió ember.
A másik dolog, mondd, MIÉRT jó ha te azt hiszed egy paradicsomra hogy frissen szedték (mert úgy néz ki), közben meg már 2 hónapos??? (S persze a belsejében a természetes folyamatok már elkezték a maguk dolgát.
A legtöbbet német forrásból tájékozódtam a GM-ről. Ott a fő kérdés az, MIÉRT kellene GM élelmiszer??? Ezt indokold meg nekem. Ugyanis igen sok esetben más módon is megoldhatók azok a problémák (pl. éhínség), amelyekre most GM megoldást kínálnának.
1 hektáron mondjuk 10 embernek elég húshoz szükséges kukorica termeszthető, de ugyanezen a területen már 100 embernek elegendő búza terem, stb. Tehát ha nekiállnánk kevesebb húst enni, kevesebb lenne az harmadik világbeli éhező is. A klímaváltozást is a jóléti világ olajalapú gazdasága okozza. Ha ezen változtatunk, esetleg ismét esik majd eső a Szahel övezetben, stb.
Ja egy dolog, olvastam a Golden Rice-ról. Nem tudom, ismered-e. Nos ez csupán annyit csinál, hogy A vitamint termel a rizsben. Ami fantasztikus. Ellenben a rovarölő kukoricával és a hónapálló paradicsommal.
"Én azért nem szívesen fogyasztanék ebből a tejből."
Gyanitom azt a tejet nem is akarjak elelmiszerkent elfogadtatni :-) Merthogy gazdasagilag sem erne meg. 1 liter normal tej sokkal olcsobb mint 1 liter szovet :-)