Keresés

Részletes keresés

armagnac Creative Commons License 2003.07.22 0 0 177
Hát igen, nagyon örülök, amikor a jövő évi adóterheimre gondolok.
Wic Creative Commons License 2003.06.23 0 0 176
Egy_kisebb_isten válasz erre | adatok | e-mail 2003-06-19 16:54:59 (584)

Bocs hogy kicsit off vagyok, csak halkan jegyzem meg mint "jó" közalkalmazott :), szerintem idén nemigen kell béremelésre számítanunk, és már a jövő éviben sem vagyok biztos :(
Ennyit az 50 százalékról :(

Gondoltam, berakom a helyére.

Wic

cc Creative Commons License 2003.03.28 0 0 175
hat, szar lehet neketek. en folyamatosan kapom az emelt fizetest, igaz, emelkedett az adom is, de a nyugdijpenztarba is tobb csorog, szoval, csak sajnalni tudlak benneteket.
Wic Creative Commons License 2003.03.28 0 0 174
frankó :(

Viszont jó pluszbevétel az idei költségvetésnek az APEH-en keresztül a tavalyi év terhére...

Wic

Előzmény: kékbarisnya (173)
kékbarisnya Creative Commons License 2003.03.28 0 0 173
Nálunk most köröznek egy leiratot, amely szerint, ha nem mondasz le előre az adójóváírásodról, és mégis túlléped azt a határt, ahol érvényesítheted (rám nem érvényes, ezért nem tudom a számokat), akkor még büntetőkamatot is kell fizetned a jogtalanul igénybe vett előny(?) miatt. Örülhetsz, hogy nem így jártatok! Már csak ezért sem hagyom, hogy a munkáltatóm intézze az adóbevallásomat!
Előzmény: Wic (169)
Wic Creative Commons License 2003.03.28 0 0 172
Senki más nem járt így?

Wic

Előzmény: Wic (169)
cneliknevcnelik Creative Commons License 2003.03.27 0 0 171
Már megint tudtok valamit előre? Egyelőre nekem csökken a fizetésem:((((( a nagy gázszámla miatt és biztosan áprilisban, a gázár emelés miatt:((((
Wic Creative Commons License 2003.03.27 0 0 170
lényeg a lényeg, így lesz 50%-ból jóval kisebb fizetésemelés...

Wic

Előzmény: Wic (169)
Wic Creative Commons License 2003.03.27 0 0 169
Most épp elég dühös vagyok....

Feleségem megkapta az adókimutatását.
64.000 Ft adóhátraléka van, mivel átlépte azt a határt a jövedelme, ahonnét nem jár a max 60.000Ft adójóváírás. Persze ezt év elején nem lehetett tudni, így lemondani nem tudott róla. Ezt most havi 12.000 ft-onként levonják (3 hónapig, a maradékot egy összegben kell befizetni)

Ez majdnem 1 havi nettó jövedelme....

Majd adunk a gyerekeknek csekket reggelire.
Hozzátartozik, hogy a TÁKISZ alkalmazottja szerint ilyen x@r programjuk van, nem göngyölít, nem figyel semmi határösszeget...

Nem tudom, ez hány embert érint még.

Wic

magyar tarka nagy barom Creative Commons License 2003.03.10 0 0 168
Ez megint valahol ennek az ütődött többszereplős finanszírozásnak az átka. S tényleg nem jó senkinek. De már 12 éve nem jó, miért csak akkor történik valami, amikor már a körmünkre ég? Most rá lehet fogni a béremelésre, de ez csak kb 2 évvel hozta előbbre a dolgokat, hiszen folyamatosan alultervezett az iskolák támogatása. Mert majd ad a másik finanszírozó. Ha nem, akkor is lehet rá mutogatni.
Előzmény: Wic (165)
marmota Creative Commons License 2003.03.10 0 0 167
Nem tudnak a kollágák ilyen gyorsan olvasni...
Mellesleg: nekem kicsit úgy tűnik, hogy ez is az egyik ára az önk. választások maszop általi megnyerésének. A kampánypénzt valahol vissza kell venni. Sajnos pont azok lesznek az áldozatai, akiket megetettek ezzel a pénzzel, na és a gyerekek, akikre ugye külön figyel a min.elnök...
Hasonlót már átéltem 94 után ökormányzati képviselőként. Sajnos, a 'független és örök ellenzéki' sajtó nem visít, mint tette volna ezt 1-2 évvel ezelőtt.
Előzmény: Wic (166)
Wic Creative Commons License 2003.03.10 0 0 166
reakciók?

Wic

Előzmény: Wic (165)
Wic Creative Commons License 2003.03.10 0 0 165
Ez a cikk azért kerül ide, mert engem is közvetlenül érint 2 odajáró gyermekem miatt.

Elszegényedett, vagy elszegényítették?
(forrás: DNP, Vasárnapi újság melléklet)

A Fóti Ökumenikus Közművelődési Egyesületet négy egyházközösség - a katolikus, a református, az evangélikus és a baptista - alapította 1989-ben. A szervezet tagsága hozta létre a Fóti Ökumenikus Általános Iskolát és Gimnáziumot, amelyet a helyiek FÖKE-iskolának becéznek, s amely most igen nehéz helyzetbe került az 50 százalékos pedagógus-béremelés miatt. A keresetjavítás fedezetét január 1-je óta már ők sem kapják meg az Oktatási Minisztériumtól. Ezért az önkormányzathoz kell fordulniuk, pedig az is pénzügyi nehézségekkel küszködik. Vennes Aranka riportja.

Elszegényedett vagy elszegényítették?

Vennes Aranka: Ezt az iskolát tizenkét esztendővel ezelőtt alapították, és a diákoknak a száma közel kétszeresére növekedett. Mi történt, hogy egyik pillanatról a másikra zárolták az önök számláját, és nem tudnak fizetni? Tyukász Tamás igazgató:

Tyukász Tamás: Amikor a negyedéves beszámolónkat beadtuk az APEH-hoz február hónap elején, akkor abból egyértelműen kiderült, hogy a járulékokat nem tudtuk befizetni, és az APEH ezek után zárolta a számlánkat. Ebből következően semmilyen fizetési kötelezettségünknek nem tudtunk eleget tenni sem a közüzemi díjak vonatkozásában, sem a gyerekek étkeztetése ügyében. A fenntartónk számláján 34 ezer forint van, és az elkövetkezendő napokban esedékes a bérek kifizetése, ami 6-8 millió forint. Mi nem számítottunk az APEH részéről ilyen méltánytalan eljárásra, hiszen amit az egyik oldalon az állam nem ad meg, a másik oldalon, a másik kezével pedig elvesz még abból is, amit nem adott meg.

Próbáltak-e az oktatási kormányzat hárommilliárdos alapjához fordulni?

Kétféle pályázatra van lehetőség, mindkét pályázatnak a feltételei olyanok, hogy mi nem pályázhatunk. Egyrészről azért nem, mert amikor ez a pályázati beadási határidő volt, akkor köztartozásunk volt, a másik pedig az, hogy olyan intézmények nem pályázhatnak, akiknek közoktatási megállapodása van, nekünk pedig van közoktatási megállapodásunk az önkormányzattal, tehát gyakorlatilag mindkét pályázatból a feltételek kizártak minket.

Makovics Erika Anna tanárnő:

Makovics Erika: Azt látom, hogy egy jó törekvést, ami értéket teremt, ahol emberek összefognak - tehát itt a fóti szülőkről van szó és az egyházközségek tagjairól van szó -, itt gyülekezetek fogtak össze, hogy ezt az iskolát a semmiből teremtsék meg. Nem volt épülete, nem volt tantestülete, anyagi fedezete. Ők járták ki, ők szervezték meg, ők intézték - tízszer, százszor, ezerszer több feladatot felvállalva, mint egy átlagpolgár. A tantestületben is hívő-szolgáló pedagógusok vannak, és egy olyan közösség teremtődött, amiért nagyon kár lenne, hogyha szétesne.

Arany Sándor, a felsősök tagozatvezetője:

Arany Sándor: Harmincegy éves családfenntartóként tudok nyilatkozni most, és teljesen személyes lesz az, amit mondok. Két leánygyermekünk van, négy és másfél évesek, és a harmadikat várjuk április elejére. Nekünk az 50 százalékos béremelés anyagi biztonságot jelentett, tehát kölcsönöket tudtunk belőle visszafizetni, illetve fölvenni. Azzal a hírrel, hogy erre a béremelésre a 2003-as esztendőre nincs lehetőség, illetve megkérdőjeleződött, igen csak kérdésessé vált az, hogy az új lakásunkba költözve rezsit és egyéb költségeket, amelyek felmerülnek, hogy tudjuk-e fedezni.

Tyukász Tamás: Ez a baj ez nem onnan van, hogy az önkormányzat rosszul áll hozzánk, nem onnan van, hogy mi rosszul csináltuk, rosszul gazdálkodtunk, hanem onnan van, hogy volt központilag egy béremelés, aminek a fedezetét nem teremti elő senki.

Tyukász Tamás igazgató:

Tyukász Tamás: A több mint száz nem fóti diák után kiegészítő támogatást nem kapunk sehonnan. Minden önkormányzatot hivatalosan, levélben már kétszer megkerestünk. Az önkormányzatok egy része válaszra sem méltatott minket, aki pedig válaszolt, az pedig egyértelműen elutasított. Ez a hiány éves költségvetésünknek több mint 10 százaléka.

Ebben a helyzetben mit léphet az önkormányzat? Szentiványi Géza polgármester:

Szentiványi Géza: Annyit tudunk, hogy mivel most már van egy elfogadott költségvetésünk - a múlt héten történt ez -, eszerint a havi finanszírozásokat tudjuk teljesíteni. A mai napi utaltunk át 2 millió forintot, ha jól tudom.

2002-ben 34 milliót kaptak, az idén 25 milliót kapnak, miközben az 50 százalékos pedagógus béremelésnek is a fedezetét biztosítani kellene.

Ezzel az önkormányzat is küzd, hiszen ennek a bérnek a fedezetét mi sem kaptuk meg, mint ahogy senki. Az említett hiány miatt több intézménytől is meg kellett vonni. Egységesen 6 százalékot határozott meg a testület, a költségvetésükből 6 százalékot megvontunk minden intézménytől. Ezt a hiányt valahonnan pótolni kellett.

Tamásdi László, a polgármester első helyettese és az Összefogás Fótért frakció vezetője:

Tamásdi László: Amint lehetőségünk van újabb és újabb pénzeszközök megszerzésére, szeretnénk egy csomagot állítani, hiszen nemcsak a FÖKE-iskolával - csak egy példát említek -, a Rendőrséggel kapcsolatos úgymond hiányosságunknak is szeretnénk eleget tenni. Az a vágyunk, hogy ezzel a csomaggal azokat a hiányokat, amiket költségvetésünkben nem tudtunk megadni, a legfontosabbakat így a számunkra oly kedves FÖKE-iskolának is minden körülmények között megadjuk a működéshez való lehetőséget.

Takács Sándor az Ügyrendi és Jogi Bizottság elnöke, az MSZP-SZDSZ-frakció tagja:

Takács Sándor: Egyszerre nagyon sok feladat összesűrűsödött. Az elmúlt évben az én meglátásom és megállapításom szerint túlfinanszíroztuk az intézményeinket. Ők ezekkel a plusszokkal számoltak, plusz az 50 százalékos emeléssel, és így ezt egyszerűen most a falu költségvetése nem tudta realizálni.

Mennyiből gazdálkodik az önkormányzat? Szentiványi Géza polgármester:

Szentiványi Géza: Visszamegyek egy pár évre. Négy évvel ezelőtt 800 millió forintos volt a költségvetésünk. Ez most felment durván 3 milliárdra. Ez jelenti azt, hogy emelkedtek a bevételeink, nem arányosan a számokhoz, mivel drágultak is a dolgok, az emelkedés az az inflációnak is köszönhető, plusz feladatokat nem vállaltunk, terveztünk rá, a vagyonunk is növekedett.

Ha 52 millió hiányuk van, akkor ez azt jelenti, hogy a kiadások még jobban emelkedtek.

Igen. Ugyan hiányokra terveztünk, de azt az év végére mindig sikerült vagy nulláznunk, vagy átmentünk pozitívba. Fejleszteni sem tudjuk ezt a vagyont, illetve a vagyon által beindítható fejlesztéseket ugye nem tudjuk eszközölni, tudniillik nincs miből. Ez a 150 millió forintos béremelésiprobléma-különbözet minden településen gondot okoz - nekünk is. Ezt a kérdést úgy tudjuk kezelni, hogy nem zárunk be intézményt. Mivel az előző évek gazdálkodása lehetővé tette azt, hogy olyan tartalékokkal rendelkezzünk, hogy ezt fedezzük, de ezért ennyivel kevesebb fejlesztést tudunk realizálni. Azt hiszem, ez a dolog lényege. Utcára menni, meg egyebek, nem tudunk, ugye valahogy a kérdés ide irányul, mert minek? Ahhoz, hogy a kormány ezt megváltoztassa, az önkormányzatok mindegyikének föl kéne lázadni, nem csak nekünk. Én láttam olyan televíziós riportot, ahol az egyik nagyváros polgármestere teljesen meg volt elégedve. A másik oldalon szintén egy nagyváros polgármestere volt, és ezt állandóan feszegette, hogy hát ez nem így van. Mi nem vagyunk ezzel megelégedve azért, mert ezt a pénzt nem kaptuk meg. Ezt az önkormányzatoknak kell kigazdálkodni. A lakosságnak biztos nem jó, a vállalkozónak biztos nem jó, a társadalomnak biztos nem jó, a gazdaság fejlődésének biztos nem jó - akkor kinek jó? Az a baj, hogy ez egy nagyon veszélyes dolog, mondhatnám azt, hogy fel vagyok háborodva, így egy szóval, de azzal nem megyünk előre. A kérdést igyekszünk kezelni. Csak jó lenne az, hogy fent is észrevennék azt, hogy itt önkormányzatokat tesznek tönkre vagy lehetetlenné. Nem engednek fejleszteni az önkormányzatoknak. Van az önkormányzatokban tartalék, mert ott is gondolkodó emberek vannak, gyerekek, pedagógusok, mindenki a sajátjáért felelős, minden előnyt igyekszik neki megszerezni. A testület is azt mondta, honnan fogjuk ezeket a hiányokat beszerezni, a fejlesztéseket? Na, majd pályázunk. Mindenhol ezt halljuk: pályázat, pályázat. Na de egy pályázatot el kell készíteni, időben be kell adni. Például ugye most megjelentek a PHARE-pályázatok. A feltételeknek meg kell felelni. Ahhoz tervek kellenek, tanulmányok satöbbi, satöbbi. Egy év sem elég arra, hogy nulláról egy ilyen pályázatra fölkészüljek, hiszen hogyha most találom ki mondjuk egy iskola rekonstrukcióját, azt meg kell terveztetni satöbbi, az idő. Kevés az időnk arra, hogy be tudjunk adni ilyen pályázatot. Tehát csak jövőre fogjuk tudni ezt a pályázatot beadni, idén már nem. De kérdés, hogy lesz-e jövőre pályázat? Tehát azért csak pályázatokban nem lehet bízni, ahhoz korábban kellett volna felkészülnünk.

Hogy is mondta Vennes Aranka egyik beszélgetőtársa? Amit az állam az egyik kezével nem ad meg, a másikkal még azt is elveszi. Hogy lehetne akkor egyik zsebből a másikba tenni, ha mindkét zseb lyukas? Kolleganőm természetesen szerette volna megszólaltatni az Oktatási Minisztérium politikai államtitkárát, Hiller Istvánt, hogy választ kapjon: meggyőződtek-e arról, hogy a támogatás megvonása után képes-e minden önkormányzat fönntartani iskoláit? A fótiak esete ugyanis csöppet sem egyedi. Az államtitkárnak faxon küldött interjúkérő levelünkre, sajnos, válasz nem érkezett.

--------------------------------------------------

Ennyi a cikk.
Az én pár megjegyzésem hozzá:

Természetesen az MSZP-s képviselő az előző kormányra fogja a dolgot (túl voltak finanszírozva.

A másik: egyetértek a Polgármester Úr kérdéseivel:
Ezt az önkormányzatoknak kell kigazdálkodni. A lakosságnak biztos nem jó, a vállalkozónak biztos nem jó, a társadalomnak biztos nem jó, a gazdaság fejlődésének biztos nem jó - akkor kinek jó?

Wic

magyar tarka nagy barom Creative Commons License 2003.03.07 0 0 164
Nem kellene kötéltáncolni, ha az önkormányzatok elvégezték volna a dolguk. Régóta magyarázom, hogy a normatív finanszírozás úgy rossz ahogy van. Hány önkormányzat vetette ezt fel? A gyereklétszám előre látható. Hány önkormányzat készítette el a kötelezően előírt tervet az intézmények fentarásáról fejlesztéséről?
De ha mindent megtett is, akkor sincs joga törvénytelen intézkedéseket hozni.
Előzmény: ex_lx (163)
ex_lx Creative Commons License 2003.03.07 0 0 163
Ezt szeretem: amikor a jogalkalmazó kötéltáncol, és közben lentről az lökdösi, akit meg kell szivatnia, fentről meg az, aki miatt.
Ilyenkor mindig nosztalgikus a hangulatom: azok a boldog '90 közepi évek!
Előzmény: magyar tarka nagy barom (162)
magyar tarka nagy barom Creative Commons License 2003.03.07 0 0 162
A törvényben maximált csoportlétszám 25 gyerek.
Tessék feljelenteni az önkormányzatot.
Egyébként évközben a csoportok átszervezése, megszüntetése is törvényellenes.
Előzmény: Wic (158)
Mago Creative Commons License 2003.03.07 0 0 161
Én örülnék, de nincs minek, mivel nem emelkedett, sőt!
cc Creative Commons License 2003.03.07 0 0 160
azert van egy olyan erzesem, hogy a 800 e embernek csak egy toredeket bocsajtjak el. ugyhogy, biztos lehetsz benne, hogy a tobbseg meg mindig orul.
Előzmény: Wic (158)
ex_lx Creative Commons License 2003.03.07 0 0 159
Huszadrangú. Londonban akárhány dajka el tud helyezkedni. Vasárnap még mosogatni se kell.
Előzmény: Wic (158)
Wic Creative Commons License 2003.03.07 0 0 158
Domony, napjaink:

Az óvodából 3 óvónőt bocsátottak el, mivel nem tudják fizetni ennyi ember bérét.
Most a csoportokban 38-40 gyermek van.

Ők is örülnek. Az óvónők is, a gyerekek is.

Wic

magyar tarka nagy barom Creative Commons License 2003.03.04 0 0 157
Nem izgat. Munkát találok ha akarok. Addig vagyok zsarolható amíg elhitetik velem, hogy nincs hová mennem.
Előzmény: Wic (156)
Wic Creative Commons License 2003.03.04 0 0 156
Mert? Téged is el készülnek bocsátani?

Wic

Előzmény: magyar tarka nagy barom (155)
magyar tarka nagy barom Creative Commons License 2003.03.04 0 0 155
Más nevében nem nyilatkozom, de én még mindig örülök.
Ráadásul emlékszem 1999-re is.
Előzmény: Wic (154)
Wic Creative Commons License 2003.03.04 0 0 154
Kiváncsi vagyok, a kirúgott vagy kirúgás előtt álló pedagógusok még mindig örülnek-e????

Wic

Rochelle Creative Commons License 2003.01.13 0 0 153
Egy ismerősöm igazgató egy budapesti iskolában. Valószínűnek látszik (még nincsenek végleges adatok), hogy januártól KEVESEBB LESZ A BRUTTÓ FIZETÉSE, MINT AUGUSZTUSBAN, mert az önkormányzat az egész kerületben 50%-kal megemelkedett bértömeg mellett nem tud költeni a különféle pótlékokra, amikre eddig tudott.

Mivel a béremelést nagyrészt az önkormányzatok fizetik, valószínű, hogy ez egy általános tendencia, ha nem is olyan extrém mértékben, mint az említett esetben.

cc Creative Commons License 2002.10.03 0 0 152
no, szoval most, hogy a kezemben a papir, valoban nem 50%, csak 49, de ezt valahogy elviselem. ugyhogy, ahogy az elozo kormanyzat megkapta a pirospontjat, hogy a tud dolgozok fizeteset hozzakototte a professzorokehoz, most ez a kormanyzat is megkapja a kozalkalmazotti fizetesek rendezeseert.
magyar tarka nagy barom Creative Commons License 2002.09.10 0 0 151
2 megjegyzés:
- 91% os alapilletmény emelés a pótlékok befagyasztása mellett (a tanárok fizetésének közel 25% valamilyen pótlék.)
- 91%-ból 50% az utolsó 1 évben vagy 60%-ból 50% az elsõ év elején. Nem számoltam végig, de a második többnek tûnik...
Előzmény: Rochelle (142)
cc Creative Commons License 2002.09.10 0 0 150
gondolom, a diplomas minimalber miatt. amit valoszinuleg minden kollega konnyeden lenyel, ha neki lathato, hogy a top 200e korul van. azert eljutnak a tanarok valahogy. a kutatok eseteben egesz biztos, hogy a gyakorlattal nem valtozik a kereset, ott egyedul a tudomanyos fokozat szamit (meg az azt koveto kinevezes)

ami a minosegi potlekot illeti, en nem ertek egyet az iskolaigazgatotokkal, szerintem van kulonbseg egy tanari karon belul is, ezt persze lehet inspiralo, meg valthat ki utalatot is, ez fokent a talalas modjatol fugg, meg hogy valoban a kiemelkedo kepessegu tanarok kapjak-e.

szerinted nem valtoztak, szerintem meg igen. neharagudj, de nem fogom elocitalni az adosavokat.

Előzmény: Rochelle (149)
Rochelle Creative Commons License 2002.09.10 0 0 149
cc,

bár tényszerűen nem látom, de a hírek arról szólnak, hogy az 50% most is átlagos 50%, a fiatalabbak ismét többet kapnak, az idősebbek meg jóval kevesebbet.

„Nálunk” a minőségi pótlék az egész iskolában egyenletesen volt szétosztva, mert az igazgató nem vállalta a különbségtevés felelősségét.

Hogy megszűnik-e az életkorral való emelés, azt nem tudom, de akkor egysoros marad a bértábla? Mindegy, ezt holnapra megkérdezem.

Az adósávok sosem változtak nominálisan lefelé szerintem.

r

Előzmény: cc (148)
cc Creative Commons License 2002.09.10 0 0 148
akkor legalabb olyan dolgokrol beszelgethetunk, amiben mindketten otthon vagyunk. az en felesegemnek is emeltek a fizeteset a gyeses ideje alatt (folyamatosan), de komolyabban tavaly emeltek a tanarok fizeteset. a komoly emelest fokent a viszonylag fiatalokra, valamint a minosegi potlekkal nem javadalmazottakra vonatkozott. minthogy ez nem kozlakalmazotti emeles volt, emiatt az eletkorral torteno emeles ucsak megszunik. a kutatoknal is igy van.

az adok tenyleg nem emelkedtek, de a savok lefele mozdultak el, valamint a kozalkalmazotti kedvezmeny elapadt.

Előzmény: Rochelle (147)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!