Az első állataim között volt a tacsi és az ősmacsek!:-))azért írtam,hogy együtt nevelődtek fel és egymás radiátorai voltak:-)Egyszer hatalmas egyetértésben megettek három nap alatt egy egész pulykát,csak a csontváza maradt.(akkor még volt egy másik ősmacs is,de az elveszett,így voltak hárman kölkök).
Jók a meglátásaid, de ugy látszik, nem foglalkoznak az összeszoktatás rejtelmeivel a kutyások és macskások, pedig nem ártana a békés egymásmellett élés érdekében..........
Mindennek a magyarázata a csípéssorend. Ha egy felnőtt kutya kerül a házba, az nagyon is jól megérti, hogy a felnőtt macska előtte áll a rangsorban, hiszen ő itt új.
Ha meg az egyikük kicsi, akkor a felnőtt vígan elfogadja - no persze ez alól kivételt képeznek pl. a francia és egyéb bulldogok, azokkal ne is kisérletezzünk, azok minden különösebb töprengés nélkül széttépik a macskát és kész.
Eddig 4 kutyám volt, ebből csak egy volt olyan, aki üldözte a (falka)macskákat, de annak más baja is (idegbeteg) volt. A többi nagyon jól megvan velük. Igaz amit a kutyanyálról írtál, az egyik már meghalt szukám különösen a tüzelés előtt egyfolytában mosdatta a macskát, néha csöpögött már szegény - de jól bírta idegileg amúgy.
Igaz, a tapasztalatom szerint a szukák hamarabb és problémamentesebben fogadják el az új kiskorú jövevényt.
Nálam is hasonló a helyzet,mint ahogy páran leírták előttem.Pilanatnyilag két kutyám(egy tacsiszerűkeverékféleség és egy németjuhász) és öt macsek van.(három kölök és két mutter).A tscedla együtt nőtt fel macsekkal,de a másik később került ide,viszont a kölkök már mindkét kutya felnőttkorában kerültek hozzám.A macskáknak azon kívül,hogy időnként kutyanyálban fürdenek,semmi bajuk nincs soha:-))Télen radiátorozzák egymást,meg ilyenek:-)Ugyanakkor a lakásbantartást én nem javaslom.Kényelmesebb,ha kint van,ugyanakkor tapasztalataim szerint érdemes a macskákat bent etetni,mert a kutya nagyon odavan a macskakajáért:-))
Javaslom én is a perzsa, vagy perzsajellegű nyugodt tipusú macsekot. Nem rohangászik olyan intenziven, mint egy
házicica, nem készteti üldözésre a kutyát. De
kis házicicával is össze lehet szoktatni, a "" temperamentum " próba tényleg jó ötlet....
Felnőtt és egész fiatal állat szoktatható össze legjobban, mindegy melyik a fiatal és az idősebb.......csak egyiknek se legyen előzőekben rossz tapasztalata a másik fajtáról......
Ha kismacskát veszel, akkor nem hiszem, hogy különösebb galiba lenne. Ha a macsekot az öledbe veszed, és a kutyákkal megszagoltatod, és igen erélyesen rájuk szólsz, hogy nem szabad bántani, nem fogják bántani. A kutyák ugyanis előbb utóbb elfogadják a falka tagjának a mi macskánkat is - annak ellenére, hogy a szomszéd macskákat azon túl is üldözik.
Feltehetőleg a macsek nem fog az öledben nyugodtan ülni, amennyire tapasztaltam, kiugrik a kezedből és bemenekül valahová. De semmi baj, ha a kutya utána ered, móresre kell tanítani, nagyon határozottan rá kell szólni, hogy ez tilos. Ezt a játékot mindaddig el kell játszani, míg a kutyák meg nem tanulják. A macska fogja később tudomásulvenni, hogy őt nem bántják.
Első időben javaslom a macskatálcát és az almot, később ha kiszokik a kertbe, már nem lesz gond.
Mindenképpen ivartalanítani kell a macskát, nagyjából 1 éves korban - a fiúkat lehetőleg még azelőtt, hogy fröcskölni kezdenének, mert az isten mentsen meg téged attól a szagtól.
Ha azt kérded, milyen macskát tartsál, én esküszöm a keverék perzsákra, tehát, olyanokra, akiknek valamelyik felmenőjük perzsa. Onnan lehet megismerni őket, hogy a szőrük más jellegű, és kerek a fejük. Ritka nyugodtak és értelmesek.
Óvakodj a sziámi és abesszin jellegű macskáktól.
(Kutya mellett úgy értem).
A legjobb az lenne, ha egy alomból választhatnál, és azt a macskát tartod meg, amelyik nem fúj rögtön a kutyákra. KIcsit problémás, de tán megoldható. Én pl. így választottam ki az enyémet, és soha semmi baj nem volt vele.
Nekem nagyon régóta van kutyám is ée macskám is, minden kutyát össze lehetett szoktatni napok alatt a cicákkal, és tőlünk is vittek már kiscicát olyan helyre, ahol 1 rotveiler és két dobberman örzött egy telephelyet, és a kismacska órák alatt beilleszkedett a kutyák közé. Szóval ha óvatosan fogsz hozzá, semmi probléma sem lehet.
Ez nem csak az én tapasztalatom, nagyon sok ismerősömnél adódott ilyen helyzet.
Jobb, hogyha összeszoktatod őket, mintha a lakásban tartott, a kutyák számára ismeretlen cica véletlenül kimegy, mert akkor a kutyák bizony elkapják.
Üdv; S.
Milyen es mennyi idos kutyaid vannak? Gondnak semmit nem talalok a kerdesben, egyet kiveve. Ha a kutyak, ugy gondolod, nem baratkoznanak ossze a macskaval, en a helyedben nem vallalnam be. Te ismered oket, igy a tied a dontes. De szvsz az allatokat nem lehet elszeparalni. En orulok, hogy a macskam meg sose lepett meg, pedig lakasban lakunk, de folyton kilog a lepcsohazba (marha gyors egy macska, es okos is), meg kint dekkol az erkelyen es az ablakparkanyon. Szal, ha a kutyak nem is mehetnek be, eleg egy nyitvahagyott ablak, vagy egy rossz mozdulat, egy kis figyelmetlenseg hazajoveskor vagy elmeneskor, es a macska a kertben terem. Azt az erzest meg az ellensegeimnek se kivanom, hogy az egyik kedvence szettepje a masikat.
Szal nem NULLA veszellyel jar.
A kérdésem a következő: kertes házban lakom ugyan, de a kertben van két nagy kutya, és a szomszédnak van egy cicája. Én is szeretnék egyet, de a két kutya nem hinném, hogy kedvelné, ezért valami szobatiszta, lakásban tartható macsra gondoltam. Milyet ajánlotok?