Eladová vált 2 db mindstorm robot: 1db nxt 2.0 és 1 db nxt . Egyszer raktam össze a 2 robotott azota nem nagyon hasznaltam még minden elektronika muködik rajta minden meg van hozzájuk.
Érd.: 06203177459
Email: csilla761@gmail.com
Ár: 110.000-120.000 ft között Képet érdeklödésre küldök
Mi lehet az oka annak, hogy amikor telóval akarom csatlakoztatni, akkor azt íra, hogy "line is busy"? (gyáríra visszaállítottam a beállításokat és úgy se)
PC: Felinstalláltam a programot, a program nem érzékeli a kapcsolatot, a robot agyát.
Ugyanezt egy MAC OSX-re feltettem, hibátlanul megy.
Van-e ötletetek, mi lehet a hiba? (Úgy is megpróbáltam, hogy először a programit tettem fel, majd csatlakoztattam a robotot, majd letöröltem a programot és újra indítottam a gépet. Összekapcsoltam a gépet a robottal és vártam (USB csatlakozás miatt), hogy felismeri a gép a robotot. Nem ismerte fel, programot ismét feltettem, és akkor sem ismerte fel.
Van-e ötletetek, mi lehet a gond, én most PC-n szeretném vezérelni, a MAC csak próba volt. (Ott ment azonnal)
nekem van, de ez nem olyan, hogy a nézéstől kapsz kedvet. illetve ha mégis, akkor youtube-ra írd be, hogy NXT, sokan felrakják kedvenc robotjaik videóit. van bűvöskocka-kirakó is (NXT alapkészletből).
Szia! E-bayen nézd meg, hátha ott van. Azt szeretném megkérdezni, hogy van-e valakinek Lego Mindstroms-a? Szeretném magam meglepni vele karácsonyra, de elötte élőben is szeretném látni, ha esetleg van rá lehetőség, valaki szívesen mutogatja a robotját. :) Előre is köszi!
Annyi haszna lett a dolognak, hogy -- az egyenletes vonalhúzáshoz -- sikerült megszülnöm egy vonalrajzoló algoritmust, ami valószínűleg pontosan ugyanaz, mint ami a régi home computerekben működött. Az algoritmus a vízszintes és a 45 fok közötti meredekségű vonalakat tudja megrajzolni, a 45 fok és a függőleges közötti vonalakat az X és Y koordináták megcserélésével csinálja.
dx = x1 - x0; dy = y1 - y0;
rx = absdx = abs( dx ); sgndx = sgn( dx ); ry = absdy = abs( dy ); sgndy = sgn( dy );
A fotókon látható két olyan J alakú elem, ami a lentebbi mlcad rajzokon nincs rajta. Ezekkel próbáltam csökkentni az írófej oldalirányú "szabadságát." Sikerült is, sokat javított, de az eredmény még mindig nagyon messze van az elfogadható szinttől.
Eldöntöttem, szét fogom szerelni. Próbáltam csökkenteni a súrlódást úgy, hogy a tolltartó végére ellensúlynak egy másik nagy kereket raktam, de csak keveset javított a helyzeten. Utoljára még dokumentáltam, milyen csúnyán ír: egy "üres" CD-re illesztettem egy kerek papírt és feliratoztam. Lehet fikázni :-)
1. kép: a cd-író felülről 2. kép: a próba-felirat 3. kép: az írófej más szögből
Az írófej többszöri finomítása mellett az elmúlt hétvégén elkészült a szoftver (érdemi része), de sajnos nem sikerült lenyűgöző eredményeket elérni: a fejet mozgató, turntable alapú szerkezet "kotyogása" és rugalmassága együttvéve túlságosan nagy bizonytalanságot visz be a működésbe. Így aztán hiába tud írni a lemezre, az eredmény elég csúnya... próbálok berakni pár képet majd.
A fejmozgató szerkezetet átterveztem, a fej most saját súlyával nehezedik a lemezre és nagy fekete 36 fogú kerék csak felemelni tudja (a kék tüskével alulról). A fej súlya pedig nem túl nagy, így nincs szükség a mankókerékre. A szemléltető rajzon a fej éppen "leesett" a normál író pozíciónál mélyebbre (a lemez mellett).
Egy mechanikai probléma derült ki a próbák során: a LEGO "lötyögése" miatt az írófejet egy kicsit hozzá kell nyomni a lemezhez (hogy biztosan hozzáérjen). Emiatt viszont az kissé "lenyomja" az írandó lemezt. Ennek ellensúlyozására a fiam egy mankókereket épített be, ami alulról megtámasztja a lemezt. A meglevő szerkezetbe NXT kerég sajnos nem fér el :-((( a más készletből származó mankókerék rögzítése sem igazán elegáns.
ez még jobb rajz (az LDview-ban bekapcsoltam az élek jelölését) -- de a szoffer sajnos még mindig csak készül, a szilveszteri előkészületeknek elsőbbsége van.
a baloldali 40 fogú fogaskerék tengelyestől kiemelhető a szerkezetből, erre kell rögzíteni az írandó CD-lemezt és visszacsúsztatni úgy, hogy a bal oldali motor tengelyén levő 8-fogú kerék belekapaszkodjon.
a középső motor tengelyén levő 8-fogú kerék hajtja a turntable-t, amire szerelve van az írófejet tartó és mozgató szerkezet. a jobb oldali (más képpen leghátsó) motor a turntable közepén keresztül felvezetett tengellyel tudja felemelni-leengedni az írófejet.
a sötétszürke 3x5 L elemek elsősorban merevítésre szükségesek, hogy a szerkezetnek jobb legyen a pontossága / ismételhetősége. a jobb szélen ágaskodó 5-lyukú beam az írófej magasságának beállítására szolgál.
na, két esti izzadsággal sikerült beleszerkeszteni a cd-írót MLCAD/LDRAW formátumba. a tengelyek és rögzítő tüskék még hiányoznak, és két apróbb, fontatlan alkatrész.
Kósza ötletként felmerült bennem, hogy a windows-on beállítok egy olyan nyomtatót, amely vektorgrafikus kimenetet állít elő (például HP C3180) és ennek feldolgozásával lehetne vezérelni a CD-írót. Sajnos azonban a HP-GL már teljesen kiment a divatból, a HP-GL/2 pedig kicsit elbonyolódott (bináris adatok keverednek az eredetileg szöveges parancsok közé a poligon bufferek feltöltésére stb). A világ bonyolult.
Megigazítottam az abroncsot a felnin, most már elég jó fogja meg a lemezt :-)
Az írófej pozicionálását szerettem volna automatizálni, de szép megoldást nem találtam, így aztán marad a "szemre" kalibrálás az első használat előtt. Még mindig számolgatom a mechanika miatt szükséges korrekciókat, meg azt is ki kell találni, hogy hogyan kerüljön a lemezre, amit rá akarok írni...
A szerkezet már készen van, bár két este dolgoztunk rajta a nagyfiammal. A "turntable" segítségével sikerült olyan szerkezetet készíteni, amiben mindhárom motor rögzített.
Az írandó lemez megfogásával van két gondom, amihez kompromisszumot kell kötni.
1. A lemez síkja legyen merőleges a tengelyre. A síkban történő megfogásra az NXT készletben levő kerék nem igazán alkalmas (túl "ballonos"), így kénytelen leszek valamilyen nem NXT alkatrészt felhasználni.
2. A központosításhoz legjobb lenne egy "dish" alkatrész, aminek tengely számára lyuk van a közepén. Ilyen még a peeron.com-on sem találtam (csak az alább látható lyuk nélkülit), de a központosítást meg lehet oldani "szemre" is.
Az imént próbáltam összerakni ezt a szerkezetet és apró ám lényeges porblémába ütköztem: egy NXT készletben mindössze 8 darab van ebből az alkatrészből:
Az előző képen látható egyszerű de erős keret mario ferrari NXT könyvében szerepel, mindenféle szerkezeteket lehet ráépíteni.
Ez a rajzocska az unofficial NXT könyv 6. számú robotkája. nagyon egyszerű szerkezet, az elején levő nyúlványokra mindenféle dolgokat lehet ráaggatni. érdekessége, hogy a két főmotor által hajtott kerekek mellett a hátsó "harmadik" kereke a készletben levő egyik nagy gömb, ami szabadon elfordulva jobb manőverezési lehetőséget kínál, mint a gyári használati utasításokban levő önbeállós kerék.
Egy kérdésem lenne, a Lego Mindstorm Nxt-nél azt írják magyar nyelvű használati útmutatóval,i lyet hol lehet szerezni?-nekem angol nyelvű van. A szoftver is magyar? Tudna nekem segíteni valaki ebben? Letölthető valahonnan? Pdf formátum is jó lenne. Karácsonyi meglepetés lenne. A segítséget előre is köszönöm.
A frissítések már lent és installálva, majd most akarom a RobotC-t telepíteni FW-upgradelni és tesztelni :) Viszont a MindSensors-on nagyon jó cuccok vannak, pár darabra lelkiekben már befizettem. A karácsonyi nagy roham után meg is fogom rendelni. Kábel infó egyelőre nincs :(
véletlenül van egy ISO imidzsem, ami a legó "gyári" mindstorms nxt CD-jének pár hete megjelent 1.1-es verzióját tartalmazza, kb 540 Mbyte.
aki robotc-zik, annak nemigen van rá szüksége (a firmware úgyis más, az USB driver csomag pedig pár mbyte, letölthető a lego.com-ról), csak hátha mégis, tehát szólok.
más: megvettem philo könyvét, az NXT extreme-t, barkácsolóknak ajánlom. majd rakok fel belőle "page-shotokat" valami alkalmas helyre. a szerzőről csak annyit kell tudni, hogy http://www.philohome.com.