Jó lenne ha maradna ez a lübecki járat. Kimennék a tengerhez Travemündebe, egyik irányban hajóval. A képek alapján szépnek tűnik Schwerin és Wismar is. Sőt Dániába is át lehetne hajózni.
Én is Ryannal mentem ki Lübeckbe, ingyen jeggyel mikor idejött a Ryan. Regensburg is biztos szép, a kirakójátékot nem véletlen arról a városról csinálták. Puzzle.
Rothenburg ob der Tauber – Nürnbergtöl 80 kilométerre nyugatra; mintha felépítettek volna egy középkori várost a turisták számára, végig körbejárható városfallal körülvéve, csodaszámba megy; ettől délre Dinkelsbühl majdnem Rothenburg szintü. Tovább délre Nördlingen.
en viszont marha sokat voltam németországban és mondhatom rengeteg gyönyörű város van. annyi pénzük van, mint a szemét, ezért aztán ki van pucoválva minden. főleg déleg vannak nagyon szépen helyreállított (az amcsik megszórták annak idjén az összes nagyobb várost) óvárosok. Nürnberg, Würzburg, Freiburg, Heidelberg, Bad Mergentheim, Landshut, Garmisch-Partenkirchen, München mind-mind elképesztően szépek. Straßburgról nem is beszélve. De ez ugye vitatott.
Mindenesetre létezik elsass.de és alsace.fr is.
A múltkor elfelejtettem, holott most egy hónapja voltunk csak Salzburgban, és onnan átugrottam megnézni Berchtesgardent és a Königseet. Az is szép vidék.
Németország déli részén, Baden-Württenbergben van Freiburg. Kis ékszerdoboz, csodálatos város a Fekete-erdő lábánál. Ugyanakkor nagyon eleven, tele van egyetemistákkal. Ha arra jártok, ki ne hagyjátok! A németek szerint az egyik legszebb hely az országban, mindenesetre a legkellemesebb klímájú, sok nyugdíjas költözik oda északról. Közel van a francia-német-svájci hármas határhoz, könnyen át lehet ugrani Freiburgból Strasbourgba vagy Baselbe.
(mindenkinek ajanlom amugy, hogy szinte minden nemet varosnak a varos kozponti siteja www.varosnev.de. bar lehet, hogy csak en gondolom, hogy nem mindenkinek jut eszebe kiprobalni. ;)
frankfurtban en is voltam. szerintem szep hely amugy, ha nem is a nevezetessegek miatt, hanem a kisvaros-nagyvaros erdekes kombinacioja miatt. a regi varosreszbol atsetalsz a toronyhazak koze... elmeny. masreszt frankfurtban, ha korbekerdezel kicsit, nagyon klassz borozo-udvarok vannak a regi reszen, atlag utcakban, csak nem lehet eszrevenni feltetlenul, mert benn vannak az udvarokban. ott lehet kapni a hires frankfurti almabort...marha finom, es hamisitatlan frankfurti polgarok vesznek korul. :) szoval keves turista. olyasmi mint becsben a heurigerek, csak nyugodtabb, es nem annyira "csinalt".
Igen! Augsburgban a Fuggerei és a dóm környéke érdekes egynapos program lehet. Mi szerencsések voltunk, mert egy nagy esti utcai ünnepséget is láthattunk.
Német, neked is igazad van, mert többször elmentem tudván-tudott szép helyek mellett, mert nem az volt a program!
Azokról a kissebb-nagyobb városokról írok, melyek kiemelkedően tetszettek.
Bamberg és Rothenburg (ob der Tauber) volt Norvégiába menet-jövet a szállásunk, mindkettő több napot is megérdemel!
Trier és ettől keletre (Cocem, Eltz vár) a Mosel-völgyi települések, Koblenz és ettől délre a Rajna-völgyi települések (többnapos)!
Nürnberben a várfalak közötti rész, Weißenburg !
Hajóról nagyon szép látvány a Duna áttörés Kelheim és Weltenburg között és ugyanitt a Rajna-Maina-Duna csatorna (Altmühl)torkolata.
Útikönyv szerint : Heidelberg, Lübeck, Ulm, Freiburg, Lindau, Füssen és Schwangau, Köln, Heilbronn, Stuttgart, München, Regensburg, Garmisch-Partenkirchen.
Ki volt már a Walhallánál (Regensburg mellett)?
Asszem nem rám vársz, bocs.
Én csak Augsburgban és Frankfurtban voltam eddig, annak is van már 14 és 10 éve.
Előbbiben van néhány érdemes hely - a Fugger-házak, meg a dóm -, utóbbiban nem találtam értékelhető helyet.
(De én is kiváncsi lennék a befutó válaszokra, mert jövőre terveznénk egy autós nyaralást, főleg a bajor vidékre.)
az utazasi forumokon sok mindent meg lehet talalni egzotikusnal egzotikusabb :) helyekkel kapcsolatban... engem az is edekelne, hogy ha az ember egy kevesbe divatos helyre, mint pl. nemetorszagba utazik, akkor hova erdemes ellatogatnia.
azok szamara is erdekes lehetne ez a topic szvsz, akik csak keresztulutaznak nemetorszagon, interraillel, vagy autoval, megalaszanak egy autopalya menti parkoloban vagy motelben, es nem is sejtik, mirol maradnak le.
biztos sokan jartak mar kozuletek nemetorszagban. kivancsi lennek, kinek milyen elmenye van a nemet varosokkal kapcsolatban.
a nagy es a kicsi, az eszaki es a deli nemet varosokkal kapcsolatban varom hozzaszolasaitokat.
/n
(p.s. a topic otletet az adta, hogy bremaval es kiellel kapcsolatban kerestem es sehol sem talaltam forumokon velemenyt... ha valaki jart mar arrafele, extrem kivancsi lennek a velemenyere.)