Keresés

Részletes keresés

Hercule1 Creative Commons License 2020.04.13 0 0 1786

Sziasztok, eladó a Nagy olasz futball könyv, képek és részletek itt:

 

https://www.jofogas.hu/budapest/Misur_Tamas__Nagy_olasz_futballkonyv__Felaron__103228868.htm

Marsama Creative Commons License 2020.03.14 0 0 1785

Mi lesz veled, Itália?

betonsophie Creative Commons License 2020.02.16 -1 0 1784

Az mindenképpen az olasz foci válsága, hogy a Juventusnak bármikor el lehet csalni egy meccset büntetlenül. Ez a kiállítás megint mi volt?  A Juves szabálytalanabb  volt, mint a bresciai.

lányos zavarban Creative Commons License 2011.06.28 0 0 1783
Mr. WHITE Creative Commons License 2011.03.11 0 0 1782

Mivel öncélúan éppen az angol-olasz BL csatákat szedtem össze és arra hegyeztem ki,hogy van-e válság vagy nincs,ezért maradok is ennél az analógiánál és szigorúan nem a PL egészét hasonlítom a Serie-A-hoz,hanem csak bizonyos részeket,teljesen öncélúan. És mivel eszembe jutott egy szemléletes ötlet,még belecsapom a németeket is.:)

10 (9 és fél) szezon eredményeit nézegettem ,ebből 9 ért véget. Az elődöntős szereplések némileg arcon csaptak, még tán jobban,mint a nyolcaddöntős olasz égések száma. Szóval 36 csapat volt a négy között 2002-től 2010 tavaszáig.Ebből 14-et vitt el a fat four, 7-et a három olasz nagy , 9-et a spanyolok és volt 2 német, 2 francia illetve 1-1 holland--portugál. És ne feledjük tavaly nem volt angol a négyben.(Lehet idén sem lesz,de akkor azt majd az angol foci válságával foglalkozó topicban tárgyaljuk.)

Nagyon erőltetett párhuzamokkal a MU,Chelsea,Arsenal,Pool négyesnek meg lehet feleltetni a Milan,Inter,Juve, Roma négyest ( mondjuk öreg ördögök, összevásárolt Mou nyersanyag, perpektivisztikus klubmodell, 84-es BEK döntő.:)) ) .  A gondokat is párhuzamba lehet állítani, igaz eltérő dimenzióban,de akkor is. Nyilván ott van a kard a MU és  Pool nyakán a brutális adósságokkal és a keretek aktuális erejét illetően is, ahogy a Chelsea Abra függő és öreg, míg az Arsenal éppen nem nyerő időszakát éli, ezek ismerősek,sőt enyhébbek tán az olasz élcsapatoknál. Ami miatt előjöttem az olasz középcsapatokkal az nem a szakmai munka,hanem az az apróság,hogy a Deloitte listáján 11.,12.  Spurs és City azonnal a helyére lép annak,aki lemarad.  És idén az Inter és Milan elleni csoportelsőség,továbbjutás még azt sem teszi lehetővé,hogy abban az illúzióban ragadjunk,hogy gyengébb csapatról van szó.  Ezt az erőt(olasz pénzügyi szinten) nem látom mondjuk a Napoliban,Fioban, Lazioban stb.

És itt jönne a német példa. Ott egy brutális gigaklub van,viszont érdemes megnézni, hogy mögötte milyen tülekedés van. Kb. olyan az a bajnokság,mintha az olaszban csak 1 lenne az Inter-Milan-Juve trióból. Uccsó 4 év,ha csak Milan van:
1.Roma 2. Lazio 3.Milan 4. Palermo 5.Fio 6. Empoli 7. Atalanta  +
1. Roma 2. Fio 3. Milan 4.Samp 5.Udinese 6.Napoli 7. Atalanta
1. Milan 2.Fio 3. Genoa 4. Roma 5. Udinese 6. Palermo 7. Cagliari
1. Roma 2. Milan 3. Samp 4. Palermo 5. Napoli 6. Parma 7. Genoa

1.Stuttgart 2. Schalke 3. Bremen 4. Bayern 5. Bayer 6. Nürnberg
1. Bayern 2. Bremen 3.Schalke 4. Hamburg 5. Wolsburg 6. Stuttgart
1. Wolsburg 2. Bayern 3. Stuttgart 4. Hertha 5. Hamburg  6. Dortmund
1. Bayern 2. Schalke 3. Bremen 4. Bayer 5. Dortmund 6. Stuttgart

indulások 4 hellyel számolva:

Milan 4, Roma 4, Fio 2, Palermo 2, Samp 2, Lazio 1, Genoa 1
Bayern 4, Bremen 3, Schalke 3, Stuttgart 2, Hamburg 1, Hertha 1, Wolfsburg 1, Bayer 1

Amúgy 5 olasz csapat volt BL főtáblán ,és 5 német a 3 hellyel ,tehát nem azt mondom, hogy a Bundesliga atomkiegyensúlyozott lenne(nem nézek a mostani tabellára) ,hanem csak annyit,hogy a fentebbi két lista vethető ugyanolyan nyakatekerten össze,mint a fentebbi olasz-angol.  Vagyis az is út,ha vannak akik fújják a lufit tovább,akkor is,ha valakinek nem bírja a tüdeje és az is, ha egyvalaki fújja a lufi nagyját,de a többiek folyamatosan nyírhatják egymást,hogy mellé férjenek.  Nyilván érzékelem, hogy csúsztatok ,amikor egy félvirtuális prekoncepcióra húzok fel mindent, de nem célom az átfogó elemzés.:)  Nyilván más Anglia és Németország ,mint Olaszország, ha valami szembetűnőt és focihoz köthetőt kell mondani,akkor megint csak az infrastuktúrához lyukadunk ki. No meg az egészségtelenebb bevételeloszláshoz.

Ez annyira jó, tök céltalan és felszínkapargató,viszont legalább jó macerás ezeket idehányni. Hiányzott.:)

: =

Előzmény: lányos zavarban (1781)
lányos zavarban Creative Commons License 2011.03.11 0 0 1781

Azon gondolkodom, h mi van egész pontosan válságban Olaszországban. Mert szerintem pl. a válogatott nincs. Lippi utolsó két éve elképesztő mélységekbe vitte a nemzeti csapatot, de ez Lippi és a régi gárda kudarca volt, csak annyiban jellemzi az olasz foci egészét, h a szövetség vezetői - a sajtó és a szurkolók lelkes asszisztálásával - egy nyilvánvalóan ostoba koncepciónak szabad utat engedtek és egészen addig hittek benne amíg a fél világ fel nem törölte velük a padlót. Ahhoz képest, h egy teljes generáció nem lett beépítve (Cassani, Balzaretti, Miccoli, Palombo, Cassano stb. stb.) és nem szerzett válogatott szinten rutint, Prandelli kinevezésével mindjárt újra ott találjuk a világ legjobb válogatottjai közt az olaszt, pedig az aktuális keretben válogatott szinten rutinos játékos három van: De Rossi, Chiellini és Buffon (aki mostanság inkább sérült mint egészséges). Olyan játékos aki nem töltötte be még a 30-at, de van 30 válogatottsága nálunk kettő van, a németeknél: 5, a spanyoloknál: 10, a hollandoknál: 10 (forrás: wiki).

 

Azt sem hiszem, h az olasz középcsapatoknál olyan nagy gond lenne. A Napoli elég derekasan vívja ebben az idényben a kétfrontos háborúját, előző idényben a Fiorentina csalás miatt esett ki a bl-ből, a Palermo vagy az Udine európai mértékkel nézve fillérekből tart fenn ütőképes csapatot, a Lazio-ban vagy a Genoa-ban pedig minden idény elején benne van a meglepetés. Természetesen itt nem várhatunk el folyamatosan kiemelkedő teljesítményt, mert azért ezek szűk keretek, amelyek képtelenek megbirkózni mondjuk egy nagyobb sérüléshullámmal vagy a kétfrontos (európa + olaszország) küzdelemmel és nyaranként el-el veszítenek egy-két klasszist, így a folyamatosság sem garantált náluk.

 

A kiesés ellen harcoló serie a csapatok is teljesítik azt az elvárást, h ne legyenek pofozógépek.

 

Az olasz edzőszakma még mindig a világelit része: Ancelotti, Mancini, Spa vagy Capello más futballkultúrákban is képes teljesíteni, bár az már talán része a válságnak, h míg ezek a szakemberek külföldön dolgoznak és megbecsülik őket és tanulnak tőlük, addig az olasz közeg alapvetően ellenséges a külföldi szakemberekkel.

 

Az biztos, h az infrastruktúra le van amortizálódva. És itt elsősorban a serie a stadionok állapotával és a gyepek minőségével érdemes foglalkozni, mert az alsóbb osztályokban amennyire meg tudom ítélni nincs elmaradás pl. a spanyolokhoz képest. Nagyon alacsony a nézőszám, annak is egy jelentős része primitív proli, aki csak a balhét keresi, és sajnos komoly befolyásuk van a klubok mindennapi életére. Nincsenek (külföldi) befektetők és szvsz még mindig sok a csalás, az európában megszokottnál gátlástalanabbul nyúlnak bele meccsekbe.

 

De a fő gondot és az "olasz foci" válságát a négy top klubban látom.

Mr. WHITE Creative Commons License 2011.03.10 0 0 1780

Igen,nekem sem önmagában azzal van bajom,ha 30 körül van egy csapat kerete. Viszont a Milan BL győztes csapata és a 2010 nyara közti időszak elgondolkodtató. Illetve az is,hogy a Pirlo-Gattuso(Ambro),Seedorf-Kaká középpályáról ki nem tagja még mindig a keretnek. Szerintem durva túlzás,hogy 4 évvel később sikerül felfrissülni. Különösen úgy,hogy a kettő között nem igazán szerepelt az elvárások szerint a Milan.  Az Internél pedig szintén a nyár lehet döntő. Függetlenül attól,hogy idén mit csinál a csapat jó lenne nem 2014 nyaráig várni ,hogy a Zanetti,Sztankovics,Motta,Cambiasso középpálya szerződései lejárjanak és jó lenne Sneijdert nem eladni mondjuk 2012-ben valahova. Nyilván ez így nem valószínű,de az analógia azért szerintem érthető,pláne a 31 éves hősünk 3 éves szerződéshosszabbítása után és az idei teljesítményét látva. Nyilván Ranocchia és Pazzini pozitívum, de Balotelli és Santon távozása például aggasztó is lehet(nyilván ez is összetettebb) . És van egy tonna hasonló kérdés, illetve sok BL kudarc és 1-1 kiugró siker. A Juvéért sem aggódom, valamikor csak eltalálják az arányokat és azért ők viszonylag jó eséllyel tudnak összekukázni egy egészséges klubmodellt. Ami jobban aggaszt az a többi csapat állapota. Nagyon közel van egymáshoz szezonfüggően kb. 5 csapat a Juve,Lazio,Roma,Napoli,Palermo,Genoa,Sampdoria, Udinese stb. közül ,de azt ,amit most a Spurs csinált és amit valószínűleg a City fog nemsokára,hogy a milánóhoz hasonló,sőt aggasztóbb problémákkal is szembenéző Pool,MU, Chelsea közül valakinek a helyére ugrik a BL-ben kb. ugyanolyan eredményeket hoz,azt nem nézem ki a fentebbi olaszokból. És 3 BL hellyel és két a Serie-A-ban masszív milánóival nem is látom az esélyt,hogy valaki meg tudjon erősödni normálisan,de majd meglátjuk.

: =

Előzmény: amaurote1 (1773)
Mr. WHITE Creative Commons License 2011.03.10 0 0 1779

volt a Milan-Real, aztán jövőhéten Real-Lyon 100-0, Bayern-Inter 0-100, negyeddöntő Inter-Barca 0-0,0-0 tizenegyesekkel Inter és egy Inter-Real döntő. Mondjuk. :)

 

: =

Előzmény: Feyd-Rautha (1777)
Feyd-Rautha Creative Commons License 2011.03.10 0 0 1778

Vagy az eddigivel együtt kettő?

Előzmény: Feyd-Rautha (1777)
Feyd-Rautha Creative Commons License 2011.03.10 0 0 1777

Uhh, valahol elvesztettem a fonalat. Hogy lehet idén két olasz-spanyol párharc?

Előzmény: Mr. WHITE (1776)
Mr. WHITE Creative Commons License 2011.03.10 0 0 1776

A kisebbségi komplexusomról muszáj elterelnem a figyelmet, ehhez pedig a spanyol-olasz párharcok lesznek segítségemre.:)

02: Roma-Real 1-2;1-1 (cs), Roma-Barca 1-1;3-0 (2.cs), Juve-Depor 0-0;0-2( 2.cs)
03: Roma-Real 0-3;1-0(cs), Milan-Depor 4-0;1-2 (cs), Inter-Barca 3-0;0-0 (2.cs) , Roma-Valencia 3-0;0-1 (2.cs), Milan-Real 1-0;1-3 (2.cs) ,Juve-Depor 3-2;2-2 (2.cs) , Juve-Barca 1-1;2-1 (8) ,Inter-Valencia 1-0;1-2 (8), Juve-Real 1-2;3-1 (4)
04: Juve-Sociedad 4-2;0-0 (cs), Milan-Celta 0-0;1-2 (cs), Juve-Depor 0-1;0-1(16), Milan-Depor 4-1;0-4(8)
05: Roma-Real 2-4;0-3 (cs), Milan-Barca 1-0;1-2(cs), Inter-Valencia 5-1;0-0(cs), Juve-Real 0-1;2-0(16)
06: Udinese-Barcelona 1-4;0-2 (cs), Inter-Villareal 2-1;0-1 (8) ,Milan-Barcelona 0-1;0-0(4)

A calciopoliig/2006-os vébéig
23 párharc 9 a csoportban, 6 a második csoportkörben, 2 a nyolcaddöntőben, 4 a negyeddöntőben, 2 pedig az elődöntőben.

46 meccsen 16 győzelem, 10 döntetlen, 20 vereség

01/02-ben olasz csapat nem jutott a 8 közé,Barca-Real elődöntő és angolokat mészárló Leverkusen után gondolom pörgött a topic.:)
02/03 9(!) párharc , 3 olasz elődöntős, a Juve végezte ki a spanyol gigászokat,az Inter bekkelte ki a Valenciát,akik benne voltak a Roma likvidálásban.
03/04 a Depor ütötte a két álló olasz nagyot
04/05 a Juve elkezdte,amire azóta a Lyon és a Roma szokott rá még mellette,a Real nyolcaddöntős likvidálását
05/06 kínos Inter bukta, vékony Milan bukta
második csoportkörből három spanyol továbbjutás ,2 közös és 1 olasz, a 16-ból 1-1 továbbjutás, a nyolcból 2-2 ,az elődöntőből,pedig 1-1


Azóta:

07: Roma-Valencia 1-2;1-0 (cs), Inter-Valencia 2-2;0-0(16)
08: Lazio-Real 2-2;1-3 (cs), Roma-Real 2-1;2-1(16),
09: Juve-Real 2-1;2-0(cs)
10: Milan-Real 1-1;3-2 (cs), Inter-Barca 0-0;0-2(cs), Inter-Barca 3-1;0-1(4)
11: Milan-Real 2-2;0-2(cs)

9(!) párharc 6 a csoportban, 2 nyolcaddöntő ,1 elődöntő

18 meccs 7 győzelem 6 döntetlen 5 vereség. A csoportból 5 közös ,1 spanyol továbbjutás. A nyolcaddöntőben 1-1 továbbjutás és az Inter kiverte tavaly a Barcát az elődöntőben. És persze idén még lehet 2 olasz-spanyol párharc,de sok pénzt azért nem tennék rá.:)


Itt sincs váratlan következtetés, a csoportból rendre együtt továbbmennek,ha úgy alakul, aztán a Realt megcsapja valaki,ha olasz,akkor lesz olasz negyeddöntős,amúgy az angol-olasz párharcok már kizárják,hogy később valaki belefusson a Barcába. :)


: =

Feyd-Rautha Creative Commons License 2011.03.10 0 0 1775

Hát persze...

Előzmény: amaurote1 (1774)
amaurote1 Creative Commons License 2011.03.10 0 0 1774

Nos a diagnózis rossz komám...14 évesen még komplexusom volt ha nem a kedvenc csapatom volt a legjobb, manapság hála ég ebből kinőttem, de látom itt még ez természetes fejlemény egyeseknél.

Előzmény: Feyd-Rautha (1763)
amaurote1 Creative Commons License 2011.03.10 0 0 1773

Szerintem azon nem érdemes nagyon feszülnünk, hogy idősek az olasz csapatok...hagyományosan ez az olasz futball filozófia, hogy érett vagy csúcson lévő játékosokkal operálnak a klubok. Ha visszatekintünk nagyon ritkán látjuk azt, hogy csikócsapatokkal nyomják végig a szezont, hanem inkább azt, hogy összes nagy olasz sikert viszonylag idős vagy pont ideális átlagéletkorú csapatok érik el mind klub mind válogatott szinten. Ez van, ez egy tulajdonság amivel együtt kell élni:) Egyébként meg senki nem tud évtizedekig ülni a csúcson, nekünk sem ment, óhatatlanul is eljött ez a korszak, de én már teljesen kész vagyok a feltámadásra haha. A Milan igenis elkezdett fiatalodni, még két ilyen átigazolási szezon és kvázi újjáépült a csapat és ismét simán megcélozhatja a BL címet, az Inter még nem esett ki és mégis csak a címvédő jelenleg ő ül Európa trónján akármilyen banálisan is hangzik, ráadásul nagyon jól igazolt és meglepő mód főleg olaszokat. A Juve meg csipkerózsika álmát alussza, de ez nyilván nem lesz mindig így. Épül az új stadion és viszonylag fiatal a csapat. Ha a stadion építés plusz költségei eltünnek az évi büdzséből plusz nagyobb lesznek a bevételek ismét ott lesznek a piacon a vastag euro kötegekkel.

 

Egyébként nem vagyok vak, érzékelem hogy a következő olasz generáció azért érezhetően gyengébb mint a most kifutó, a szemünk láttára megöregedő és visszanonuló Vieri, Del Piero,Inzaghi,Totti,Cannavaro,Nesta,Buffon,Pirlo féle brigád, tehát a következő világversenyektől nem nagyon várok érmeket.

 

Előzmény: Mr. WHITE (1759)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.10 0 0 1772

csak szeretnéd! :-)

Előzmény: maribor (1767)
maribor Creative Commons License 2011.03.10 0 0 1771

Legyen 6:6 és mindkettő essen ki a gecibe:))))))

Előzmény: Feyd-Rautha (1769)
fortune_teller Creative Commons License 2011.03.10 0 0 1770

azt sosem lehet pontosan belőni, Végh Antal csak egy volt

Előzmény: maribor (1767)
Feyd-Rautha Creative Commons License 2011.03.10 0 0 1769

Inter-Barcán kinek szurkoltál?

Előzmény: maribor (1767)
Feyd-Rautha Creative Commons License 2011.03.10 0 0 1768

A legkeményebb...

Előzmény: fortune_teller (1766)
maribor Creative Commons License 2011.03.10 0 0 1767

Majd szóljatok, legyetek szívesek, ha nem csak válságban van, hanem el is halálozott.

Köszönöm.

fortune_teller Creative Commons License 2011.03.10 0 0 1766

te vagy keménykalap? :)

Előzmény: Feyd-Rautha (1763)
fortune_teller Creative Commons License 2011.03.10 0 0 1765

ugye, hogy nem találod a fogást? :)

Előzmény: Törölt nick (1764)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.10 0 0 1764

mivan mivan mivan?! :-)

Előzmény: fortune_teller (1750)
Feyd-Rautha Creative Commons License 2011.03.10 0 0 1763

x nick tényeket közölt, y nick meg kompizott, ennyi. lehet röhögni.

Előzmény: amaurote1 (1762)
amaurote1 Creative Commons License 2011.03.10 0 0 1762

Bocs...x nick elviheti abba az irányba a topicot angolok jobban mint az olaszok, de ha y nick reagál rá akkor már az y nick egy angol komplexusos alak? MegaLOL.

Előzmény: Feyd-Rautha (1757)
Feyd-Rautha Creative Commons License 2011.03.10 0 0 1761

Nem Rád gondoltam, mint komplexusosra, de amúgy van angol vs olasz topik is.

Előzmény: Mr. WHITE (1758)
fortune_teller Creative Commons License 2011.03.10 0 0 1760

az angol csapatok elleni párharcok kimenetelének változásával  lehet a legjobban szemléltetni az olasz válságot, mert azokból volt a legtöbb a múltban, meg most is elég sok van. az más kérdés, hogy néhányan az összehasonlításban csak addig látnak, hogy az angol válogatott is szar :)

Előzmény: Feyd-Rautha (1757)
Mr. WHITE Creative Commons License 2011.03.10 0 0 1759

"Ennyi, stadionokat kell építeni, rendezni kell a tévés jogdíjakat és be kell engedni pár csilliárdos arab vagy ruszki befektetőt, aztán megint jönnek az eredmények."

Igen,körülbelül tényleg ennyi,erről lehet okoskodni sokat ,laikusként.:)

A válogatott meg nálam valami tök más dolog, nyilván ehhez kell az Inter által biztosított szocializáció,a tonnányi olaszunkkal. És itt nem mernék belemenni az angol összehasonlítással. Ahogy hisztiz(t)ünk a Milan,Inter,Juve életkora,a kevés fiatal miatt a válogatott rossz kilátásai miatt,úgy  lett a semmiből világbajnok Olaszország és nyert BL-t a két milánói öreg és/vagy öreg külföldi játékosok által vezérelve. És ahogy a Milan talán most nyáron tud tényleg teljesen átesni azon a vérfrissítésen,ami lényegében a 2003-as BL győzelem óta érik, úgy félek az Inter mit fog csinálni és látszik az olasz válogatott utolsó két világversenyén és mondjuk a válogatott mostani csatársorán,hogy vannak ott erősen kibuggyanó problémák. És ez a gond szerintem nehezebben összehangolható az olasz klubcsapatok versenyképességének javításával.

 

: =

Előzmény: amaurote1 (1755)
Mr. WHITE Creative Commons License 2011.03.10 0 0 1758

Ja, én azért szedtem ki ezt az aspektust,mert tegnap este tök véletlenül feltűnt,hogy a 3 Inter-angol nyolcaddöntő után,most már túl vagyunk a harmadik Milan-angol nyolcaddöntőn is.  De jogos lenne egy olasz-spanyol és a BL hely miatt egy olasz-német is,csak azért ahhoz már lusta vagyok,meg ott a Real miatt nehezebb kihozni a válságot,meg a buzi Inter is elszarta a Barca tavalyi kiverésével.:) 

Amúgy ami beszédesebb,az a 20 szereplés 01-02-től a calciopoliig és a 20 induló csapat szereplése azóta. Durva mennyire sokszor száll el a nyolcaddöntőben olasz.

 

: =

Előzmény: Feyd-Rautha (1757)
Feyd-Rautha Creative Commons License 2011.03.10 0 0 1757

Hogy jön ebbe a topikba az angol foci? Hihetetlen, hogy bizonyos olaszfanok részéről évek óta mennyire meghatározó ez a kisebbségi komplexus. Itt inkább olyasmiről kéne beszélni, hogy miért veszti el lassan, de biztosan a negyedik BL-indulóját a Serie A, és emellett a válogatott is a csúcsról a mélybe zuhant pár év alatt.

 

Az angol foci válsága saját topikot érdemel, nem érdemes itt offolni vele.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!