Keresés

Részletes keresés

khomeini Creative Commons License 2002.10.17 0 0 22
Látod, kaanga, éppen az, hogy előzetesen csak 61050 Ft-ot terveztek, sértette a jogbiztonságot, és mondott ellent a hatályos jogszabályoknak, melyeknek állítólag kormányunk minden körülmények között meg akar felelni.

Kh.

Előzmény: kaanga (21)
kaanga Creative Commons License 2002.10.17 0 0 21
Emelkedő ösztöndíj

2002-10-17

A doktoranduszhallgatók ösztöndíja januártól nem az előzetesen tervezett 61.050 forintra, hanem 79.200 forintra nő – közölte Magyar Bálint oktatási miniszter október 16-án, szerdán.

Az oktatási tárca korábban azt tervezte, hogy két lépcsőben emelkednek jövő évtől a doktoranduszok juttatásai. A minisztérium elképzelései szerint januártól a doktoranduszok jelenlegi 55 ezer forintos juttatása 61.050 forintra nőtt volna, szeptembertől pedig 79.200 forintra. Az elképzelés ellen a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája és a Doktoranduszok Országos Szövetsége egyaránt tiltakozott.

A hallgatói szervezetek arra a kormányrendeletre hivatkoztak, amely szerint a doktoranduszhallgatók juttatása 2003. január 1-jé től a garantált professzori illetmény 22 százaléka, ez 79.200 forintnak felel meg. Magyar közölte: szerencsétlen helyzet alakult ki a professzorok bérének szeptemberi jelentős emelése után. A minisztérium vezetése áttekintette a kérdést, és miután a pénzügyi tárcával a költségvetési tárgyalások első szakasza lezárult, látható, hogy lehetőség lesz az ösztöndíjak 79.200 forintra emelésére januártól. Leszögezte: az Oktatási Minisztérium nagy hangsúlyt kíván fektetni a doktoranduszok képzésére, és nemcsak a bentlévők, hanem a képzésbe bekapcsolódók anyagi helyzetének javítására is.

Willie Creative Commons License 2002.10.17 0 0 20
"négy nappal az önkormányzati választások előtt inkább úgy döntött, hogy betartja a jogszabályt"

Vagy legalabbis most ezt mondja aztan hetfon meg az eredmenyek ismereteben meg azt, hogy paripa himbilimbije a poponkba es nekunk maximum a pofank jar, de nem osztondij emeles.

A nepszabin mar nem csodalkozok mert a 61000 Ft-os ugyet is ugy talalta, hogy "ketszer no a doktoranduszok osztondija".

Egyebkent koszi a tajekoztatast.

Willie

Előzmény: khomeini (19)
khomeini Creative Commons License 2002.10.17 0 0 19
Hiller. A bökkenő csak az, hogy azt is hozzátette, hogy (kb. idézet:) "amennyiben a Költségvetési törvény tárgyalása során ezt megszavazzák". Nos, a költségvetés összeállítása jogállamban úgy működik, hogy először számbaveszik a jogszabályok előírta kötelezettségeket, majd a maradékkal elkezdenek sakkozni. Éppen az volt a DOSZ nagy eredménye még 1996/97-ben, hogy kikerült a doktori ösztöndíj a költségvetési vitából, mivel jogszabályban rögzítették a mértékét. Érdekes módon ugyanaz a miniszter nem akarta ezt tudomásul venni most, mint akivel akkor erről meg lehetett egyezni. Változnak az idők...

Egyébként tegnap délután négykor még az volt az OM álláspontja, hogy nyet. Fél ötkor aztán M.B. nyilatkozott az MTI-nek, amit a népszabadság eképpen tálalt: "Előre hozott ösztöndíj-emelés". Szintén a népszabi szerint a PM-mel folytatott tárgyalások eredményeképp "lehetőség lesz" a januári emelésre.

Csak miheztartás végett: 1. ez _nem_ előrehozott emelés, hanem a kormányrendelet betartása. 2. A hatályos jogszabályok szerint doktoranduszi ösztöndíj _nem_ a pénzügyminisztériummal folytatott OM-tárgyalások függvénye. 3. A döntéssel nem történt semmi más, mint hogy nem sérül a jogbiztonság alkotmányos alapelve. 4. a kormány három lehetőség közül választhatott: nem tartja be a jogszabályt, vagy betartja a jelenleg érvényeset, vagy alkot egy olyat, amelyet be kíván tartani. 2002. október 16-án, négy nappal az önkormányzati választások előtt inkább úgy döntött, hogy betartja a jogszabályt.

Kh.

Előzmény: Willie (18)
Willie Creative Commons License 2002.10.17 0 0 18
Melyik allamtitkar igerte meg? A Hiller vagy a Mang? Mert nem mindegy am! En sajnos nem tudtam ott lenni, mivel mar nem tudtam volna visszajonni Szegedre a talalkozo utan.
Willie
Előzmény: Bal (17)
Bal Creative Commons License 2002.10.17 0 0 17
Nu, most jövök a DOSZ találkozóról. Az államtitkár megígérte, hogy mégis emelik januártól 80k-ra, és tárgyalnak majd a szeptember-december közötti emelésről is. Be szép lenne...
Előzmény: Bal (16)
Bal Creative Commons License 2002.10.04 0 0 16
No azt hiszem ezt érdemes elolvasni (a DOSZ honlapjáról van) - kabaré, ami itt folyik...

A DOSZ levélben fordult az országgyűlési képviselőkhöz, a frakcióvezetőkhöz, a Pénzügyminisztériumhoz, valamint a Parlament Oktatási Bizottságához és a Költségvetési Bizottsághoz annak érdekében, hogy a doktorandusz hallgatók ösztöndíja legalább 2003. január 1-től 79 200 Ft legyen.

-----------------------------------------

Tisztelt Képviselő Asszony/Úr!

I.) A Doktoranduszok Országos Szövetsége (1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21.) képviseletében fordulok Önhöz és kérem támogató segítségét az állami doktori ösztöndíjak rendezése ügyében.

A probléma lényege, hogy a jövő évi költségvetésben a doktori képzésben résztvevők normatíváját a doktori képzésről és a doktori fokozatszerzésről szóló 51/2001. (IV. 4.) Kormányrendeletben garantált összegnél alacsonyabban tervezik megállapítani. Ez azzal a következménnyel járna, hogy a jövő évben a doktoranduszok havonta a jogszabályban meghatározott összegnél 18.200 forinttal kevesebbet kapnának kézhez!

II.) A magyarországi felsőoktatásban 1994-től a doktori képzés hivatott biztosítani a tudományos utánpótlást, a jövő egyetemi oktatóinak és kutatóinak kinevelését. Az egyetemi diploma megszerzése után az arra legérdemesebb hallgatók felvételüket kérhetik a különböző tudományágak doktori iskoláiba, ahol 3 éves doktoranduszi hallgatói státusz után doktori értekezést készítenek, és ennek megvédése nyomán tudományos doktori fokozatot (PhD) szereznek.

A doktori képzésben résztvevők közül 2700 fő állami doktori ösztöndíjban részesül, amely ösztöndíj hivatott biztosítani a doktorandusz megélhetését a 3 év során, hiszen a képzés ideje alatt tilos a hallgató számára teljes munkaidős állás betöltése.

III.) Az állami doktori ösztöndíj összege 2000-ig az előző évben megállapított minimálbér kétszerese volt, majd a minimálbér jelentős emelése nyomán az ösztöndíj számítási módját a doktoranduszokra nézve hátrányosan megváltoztatták, a minimálbér kétszerese helyett tételes összeget határoztak meg, az ösztöndíj összege 2001-ben 51.000,- Ft, 2002-ben 55.000 Ft volt.

A doktori képzésről és a doktori fokozatszerzésről szóló 51/2001. (IV.3.) kormányrendelet jelenleg hatályos 5. § (1) bekezdése szerint az állami doktori ösztöndíj havi összege a garantált havi egyetemi tanári illetmény 22%-a, amely ma 79.200 forintnak felel meg. Ez a rendelkezés az említett rendelet 44. § (2) bekezdése alapján 2003. január 1-től lépne hatályba!

A felsőoktatásban érintettek juttatásai 2002. szeptember 1-jétől jelentős mértékben emelkedtek: 50 %-kal nőttek az oktatói bérek, átlagosan 50%-kal nőtt a felsőoktatásban dolgozó egyéb közalkalmazottak illetménye, jelentősen emelkedett a hallgatói normatíva összege. Így a felsőoktatásban gyakorlatilag mindenki részesült a juttatások emelésében, egyetlen csoportot, a doktori képzésben résztvevő hallgatókat kivéve! Ez a tény azért is sérelmes, mert a doktoranduszok sajátos hármas státusban tevékenykednek a felsőoktatási intézményekben: egyszerre hallgatók, oktatók és kutatók is. Valamennyi olyan réteg juttatásai növekedtek tehát, amelyek státusából a doktoranduszi jogállás összetevődik Még inkább árnyaltabbá teszi a képet, ha figyelembe vesszük, hogy a diplomás minimálbér bevezetésével az energiájukat a tudományos kutatásnak szentelő doktoranduszok lesznek messze a legalacsonyabban fizetett diplomások, tehát éppen a tehetséges elitet alkotó réteg részesül majd a legcsekélyebb anyagi elismerésben.

Az ösztöndíj emelésének 2002. szeptember 1-jére történő előrehozása érdekében már ez év júniusában megkerestük az Oktatási Minisztériumot, álláspontunkat akkor részletesen kifejtettük. Ez a kezdeményezésünk nem talált meghallgatásra, de azt a választ kaptuk, hogy az ösztöndíjnak a 79.200 Ft-ra történő felemelése 2003. január 1-jétől úgyis megtörténik. Ehhez képest meglepő volt, hogy 2002. szeptember 25-én az Oktatási Minisztérium politikai államtitkára, Hiller István úr bejelentette, hogy 2002. szeptemberétől mégis 79.200 Ft-ra emelkedik a doktori ösztöndíj. Az egész doktorandusz közösség általános elégedettségét kiváltó, és több fórumon (Népszabadság, 2002. szeptember 26-i szám, 6. oldal, Info-Rádió) közhírré tett bejelentést azonban hamar követte a minden elképzelést fölülmúló, súlyos hidegzuhany. 2002. szeptember 28-án Mang Béla, az Oktatási Minisztérium helyettes államtitkára az agárdi Országos Doktorandusz Találkozón bejelentette, hogy az állami doktori ösztöndíj 2002. szeptember 1-jétől kiegészül ugyan, de csak havi 61.000 forintra. Ami a leginkább megdöbbentő, hogy a kormányzat közlése szerint a költségvetési törvény tervezett koncepciója szerint ez az összeg - annak ellenére, hogy ezt jogszabály előírja - 2003. január 1-től sem változik! Tehát a doktori ösztöndíj összege 2003. januárjától nem a jogszabályoknak megfelelően kerül majd megállapításra, ezzel a kormányzat havi 18.200 forintot elvesz minden egyes doktorandusztól.

A tervezett módosítás álláspontunk szerint átgondolatlan, indokolatlan és méltánytalan. Mivel a felsőoktatásban minden érintett 50%-os illetményemelést kapott, így a doktoranduszok számára is ugyanilyen mértékű jövedelemnövekedés indokolt. Fontos felhívni a figyelmet, hogy a doktori ösztöndíj emelése elmaradásának (csökkentésének) indokaként felhozott érvek nem állják meg a helyüket.

Az egyik érv, hogy az ösztöndíjemelés bérfeszültséget eredményezne a tanársegédekkel. Ez a probléma nem valós, hiszen a doktoranduszok gyakorlatilag ugyanazt a tevékenységet végzik, mint a tanársegédek, csak a doktori képzésben résztvevőket több kötelezettség terheli. Másfelől a 144.000 Ft-os bruttó tanársegédi illetmény nettó értéke jövőre több mint 86.000 Ft lesz, tehát 7.000 Ft-tal meghaladná az emelt szintű doktori ösztöndíj összegét. Sokkal inkább okozhat bérfeszültséget az a tény, hogy az egyetemi végzettséggel rendelkező doktoranduszok kevesebb pénzt vihetnek haza, mint a felsőoktatásban, kutatásban tevékenykedő alacsonyabb végzettségű közalkalmazottak. Emellett a diplomás minimálbér nettó összege is jelentősen, mintegy 9.000 Ft-tal meghaladja a doktori ösztöndíj tervezett 61.000 Ft-os mértékét.

Álláspontunk szerint annak érdekében is szükséges a doktorandusz hallgatók erkölcsi és szakmai elismerésén kívül az anyagi megbecsülés biztosítása is, mert így kerülhető el, hogy a tudományos utánpótlást ne egyfajta kontraszelekció befolyásolja. Ha ugyanis a doktoranduszok lesznek a legalacsonyabban fizetett diplomások, ez azt eredményezheti, hogy a pálya olyanok számára válik csak vonzóvá, akik másutt képtelenek elhelyezkedni.

IV.) Tekintettel arra, hogy a jövő évi költségvetés előkészítése jelenleg zajlik, a fentiekben vázolt probléma megoldása nagyon sürgőssé vált. Fenti indokaink alapján tisztelettel kérjük Képviselő Asszonyt/Urat, - lehetőségeihez mérten - nyújtson segítséget abban, hogy a költségvetési törvény biztosítsa a doktori ösztöndíjak fedezetét. Kérjük, hasson oda, hogy a doktori ösztöndíj összege a hatályos jogszabályoknak megfelelően kerüljön megállapításra 2003. január 1-jétől, ne érje ismét súlyos hátrány a doktoranduszokat, a doktori képzésben részt vevők anyagi elismerésének növelése ne essen ismét egy méltánytalan módosítás áldozatául.

Bízva Tisztelt Képviselő Asszony/Úr segítségében maradok tisztelettel,

dr. Kapa Mátyás
a Doktoranduszok Országos Szövetségének elnöke
Budapest, 2002. október 1.

joy Creative Commons License 2002.10.03 0 0 15
Na, yóóó: Ph.D. képzés.
:o)
Előzmény: joy (14)
joy Creative Commons License 2002.10.03 0 0 14
Amúgy a diákság ?%-át érinti a Phd ösztöndíj?
Előzmény: Willie (12)
khomeini Creative Commons License 2002.10.03 0 0 13
most akkor éppen melyik népszabinak higyjünk? :-(

Kh.

Előzmény: Willie (12)
Willie Creative Commons License 2002.09.26 0 0 12
Nos, ha lehet hinni a Nepszabinak, akkor partunk es kormanyunk megiscsak hallgat az okos szora es mar szeptembertol felemeli a PhD osztondijakat.
Bar lehet, hogy holnap mar letagadjak, mint LCS az adotablatervezetet.
Willie
Előzmény: Bal (11)
Bal Creative Commons License 2002.09.04 0 0 11
Az az oka, hogy a doktori ösztöndíjakat éves viszonylatban rögzítik, januártól decemberig. Sajnos. A DOSZ épp azt akarta elérni, hogy módosítsák a törvényt úgy, hogy szeptembertől szeptemberig legyen rögzítve - ami logikus is, hiszen az ösztöndíj teljes összege szeptembertől szeptemberig jár.
Előzmény: Tamás (10)
Tamás Creative Commons License 2002.09.04 0 0 10
Na, igazam is volt, meg nem is. :-( Sajnos tényleg csak januártól műxik az új összeg...
Előzmény: Tamás (9)
Tamás Creative Commons License 2002.09.04 0 0 9
Nanana. Tudtommal a PhD ösztöndíj összege már a minimálbéremelés óta a professzori illetményhez van kötve, az meg a költségvetési törvényben van szabályozva, és egyenes 50% emelést "szenved".

Megnézem a hivatkozott oldalt, de szerintem valami félreértés lehet.

Bal Creative Commons License 2002.09.03 0 0 8
Én felhívtam a DOSZ-t, azt mondták, nem lesz emelés, csak január elsejétől. Engem ez elég súlyosan érint most - rossz pont a kormánynak. Miért nem lehetett annak a pár szerencsétlen doktorandusznak emelni az illetményét?
Willie Creative Commons License 2002.08.29 0 0 7
khomeini!

Koszi az infot. Eddig nem is tudtam errol az www oldalrol. Igaz harom evig az USA-ban eltem es most keszulok hazaterni es kitolteni a hatralevo PhD idomet.
Szoval ugy jarunk mint az egyszeri cigany:jarni jar a penz csak nem jut.
Willie

Előzmény: khomeini (6)
khomeini Creative Commons License 2002.08.28 0 0 6
Általában a PhD-ösztöndíjasok jogállásával kapcsolatosan találtok egyébként részletes összefoglalást a www.phd.hu/acta/acta_0201.pdf címen.

Kh.

Előzmény: Willie (3)
khomeini Creative Commons License 2002.08.28 0 0 5
A PhD ösztöndíjakra nem vonatkozik. A PhD ösztöndíjak összegét erre az évre (a rendszer változása miatt) külön rendelkezésben szabályozták, a jövő évtől a professzori illetmény százalékában határozza meg a vonatkozó kormányrendelet.

Történtek lépések annak érdekében, hogy a szeptembertől a teljes közszférát érintő béremelések köréből a PhD-ösztöndíjasok se maradjanak ki, erről részletesebben a www.phd.hu/osztondij.html oldalon olvashattok.

Legjobb tudomásom szerint a kormány álláspontja jelenleg az, hogy az emelésre nincs pénz...

Kh.

Előzmény: Willie (-)
Tub Creative Commons License 2002.08.28 0 0 4
Olyan jól hangzik ez az ösztöndíjemelés szöveg. Miért nem lehet normatívaemelésnek hívni, hiszen így a tandíj is 30%-kal fog emelkedni...
Willie Creative Commons License 2002.08.28 0 0 3
Koszi mindenkinek a valaszokat. A PhD ugyben 3 evvel ezelott az volt, hogy a minimalber duplaja, de mikor megemeltek a minimalbert akkor ezt megvaltoztattak es a professzori fizeteshez kotottek az osszeget.
Nem tudja valaki veletlenuil, hogy hol lehet ennek utananezni?
Willie
Előzmény: Poci76 (2)
Poci76 Creative Commons License 2002.08.28 0 0 2
Igen lesz 30%-os emelés. A 100 napos törvénycsomagban fogadta el a Parlament a közalkalmazotti béremelésekkel stb. együtt. A hallgatói normatíva ha jól emlékszem 70000Ft volt/év, erre jön rá a 30%. Ezt a hallgatói önkormányzat osztja szét részben ösztöndíjra, részben szociális támogatásra.

Az állami Ph.D ösztöndíj összege tudtommal a minimálbér valahányszorosa. A minimálbért szeptembertől biztos nem emelik. Jövőre talán nőni fog.

Előzmény: Willie (-)
vaki Creative Commons License 2002.08.28 0 0 1
Gyakorlatilag nem az ösztöndíjat, hanem a hallgatói normatívát emelik 30%al, hogy utána abból mennyi jut az ösztöndíjra az a HÖK dolga.

A PhD-ről nem tudok semmit, tudtommal az nem a hallgatói normatívával van összefüggésben (talán a minimálbérrel? ez nem biztos)

Előzmény: Willie (-)
Törölt nick Creative Commons License 2002.08.28 0 0 0
Nem kell nekik hinni, érdemi emelés ugysem lesz
L0000p start !
Előzmény: Willie (-)
Willie Creative Commons License 2002.08.28 0 0 topiknyitó
Most nezegetem az MSZP honlapjan a kormanyprogramot. ebben az all, hogy szeptembertol 30%-os hallgatoi osztondijemeles varhato.
Errol azonban semmit nem lehet tudni. Legalabbis az interneten alaerthato hirforrasokban nem talaltam semmi erre utalo hirt. Lehet, hogy csak nem kerestem eleg figyelemesen. Szoval lenne egy ket kerdesem, amire nalam tajekozottab forumtarsak valaszat varom:
1. Milyen modon lesz vegrehajtva az osztondijemeles? (tudtommal az osztondij osszeget a Hallgatoi Onkormanyzat allapitjha meg a kormany csak a tanulonkenti fejkvotat biztositja)
2. Ervenyes-e az emeles a PhD osztondijasokra?
3. Ha a 2.-ra a valasz igen akkor hol lehet utananezni, hogy mennyi lesz az osztondij szeptembertol?

Willie

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!