Tavaly telen a gumisnal atrakattam a teli garniturara (1 eves volt), es hogy-hogy nem, a bal oldalon atcseleltek az elso-hatsot elozo evhez kepest, a jobb oldalon meg nem. Volt is orom, kimentem a forgalomba, huzott az auto osszevissza. Hazaerve megneztem, 1 mm kulonbseg volt a bordak magassagaban. Atcsere utan minden ok, rogton meggyogyult. Erre is figyelj!
Ha jobban belegondolsz, a forgásirányos gumit éppen keresztbe kell ahhoz cserélni, hogy a szálfeszités iránya ne változzék(elsőkerékhajtás esetén). Hátsókerékhajtásnál meg az elsőt a hátsóval.
Én eddig 0 alkalommal cserélgettem a kocsim gumijait.
A gumicserét azért találták ki, hogy lehetőleg egyszerre kopjon le az összes gumi. De én nem érzem ennek akkora jelentőségét, hogy vesződjek vele. Nem érzem fontosnak, hogy mindenáron négyesével vegyem a gumikat, jó nekem az is, ha kettőt veszek egyszerre.
De ha cserélgetni akarod őket, akkor én azt mondanám, hogy az egy oldalon lévő első és hátsó kerekeket cseréld fel egymással. Régebben legalábbis lényeges szabály volt, hogy a radiál gumi forgásirányát nem szabad megváltoztatni, de elképzelhető, hogy az újabb gumikra ez már nem vonatkozik.
>bizonyos időközönként fel kell cserélni az autók kerekeit
Nem kell, csak lehet.
A hogyan pedig fugg a gumitol is.
Van olyan gumi, ami jelolt forgasiranyos, tehat azokat nem lehet keresztbe cserelni. Kulonben a bal elso->jobb hatso, jobb elso ->bal hatso csere jatszik.
először is elnézést, amiért egy új topicot indítok, de hirtelen felmerülrt egy kérdés, amire itt már biztos van válasz, de nincs energiám több tízezer hozzászólást átfutni...
A kérdés röviden: az ismert, hogy bizonyos időközönként fel kell cserélni az autók kerekeit. Azt nem tudom csak, hogy melyiket melyikkel? (pl. a jobb elsőt a bal hátsó helyére, a bal hátsót meg bal előre, ilyesmik)