Mivel nem szakmai kitüntetés, ezért Kósa András szakmai múltjáról sem szólhat.
Elég sokáig tanított ahhoz, hogy megkapja. A tanítványai közül meg elég sokan szerették ahhoz, hogy legyen valahol néhány támogatója.
Gondolom, sokan nem gyanusítgatnak azzal, hogy a kommancsok és egészségügyi tartozékaik komálósa lennék.
De. Nekem volt szerencsém a Kósa Bandit 4 évig hallgatni a TTK-n. Kimondottan szórakoztató volt.
Arról nem is beszélve, hogy ha a császárosok belenéztek a jegyzeteinkbe, azt se tudták, melyik bolygó, mi meg vidáman korrepetáltuk az analegyes csajokat.
UI: ahogy meg felépítette az számkört, az szívás volt, de viszont évekre rá az öreg Surányi nem tudott megszívatni ugyanannak a lájtos verziójával :-))
Ne hasonlítgassuk Kósa Andrást és Császár Ákost, ugyanis ez nem szakmai kitüntetés volt.
Érthetőbben leírom: Farkasházyék mellett MINDENKI megérdemelte.
És hogy megfúrták? Van ilyen.
Két matematikus kapott dijat. Az egyik egy világhirű kombinatorista, a másik a Kósa. Nézd, olyan ember aki egyszerre jelöli őket NINCS. Kész.
A dolog inkább komikus mint tragikus egyébként.
A vicc az, hogy éppen 2002 augusztus huszadikán adták ki a világ legjobb matematikusainak járó Fields érmet Pekingben a matematikai világkongresszuson. Komoly.
Kósa tankönyveit minden idők legrosszabb, legbotrányosabb könyvei között emlegették, joggal. Kivezetés az Analizisből néven emlegették a főművét. A jelölés rendszere és a vele kapcsolatos kicsi mániája közröhej tárgya volt. Azért álljon már meg a menet.
Ezt az embert kidobták az ELTE-ről, mert alkalmatlan volt. És a saját embere intézte el, pontosan tudom, hogy kicsoda.
Volt egy Reimann István, aki elő szokott fordulni az ELTE TTK valamelyik matematika-tansszékén és a Műegyetemen is. A felesége a Kósa-féle tanszéken vezetett gyakorlatokat ...
Nem hinném, hogy van olyan tagja a kormánynak, aki érdemben ítéletet tudna alkotni egy matematikus munkásságáról. Nyilván az előző kormánynak sem volt ilyen tagja. Mádl szintén csak a tanácsadóira hallgathatna, ha venné ehhez a fáradtságot. Ezek után csak azt kell tisztázni, hogy ki készít felterjesztéseket a matematika területén. Gyanítom, hogy sok-sok éve ugyanaz a pali felelős ezért, és kiszolgált már több kormányt is az illető. Feltehetőleg még Kádárékat is. Neked tán tudni kéne kiről is van szó, az meg szinte bizonyos, hogy kis utánjárással a nyomára bukkannál. Ha sikeről, légyszí osztd majd meg velünk az infot.
Ha szerinted zavarta Mádlt a kitüntetés átadása Kósa Andrásnál, akkor csak addig, amíg kezet nem kellett fognia a Farkasházy, Halmai, ... (sokan vannak) féle társasággal és akkor megnyugodott!
Kósa bármelyik tankönyve felér ezek életművével. Inkább örülnél neki.
Hát engem is meglepett dr. Kósa kitüntetése. 1975-81 jártam a TTK-ra. Matematikus barátaim véleménye nagyjából az volt, amit itt többen leírtak. Tudományos, pedagógiai, emberi nulla.
i.
Ha topikot ohajtsz rombolni, akkor esetleg tedd máshol.
Szeretném tudni, hogyan tüntethették ki Kósa Andrást, aki matematikailag nulla, oktatónak gyenge. Persze, hogy Medgyessy érte a felelős, ez nem is kétséges. Csak kellemetlen helyzetbe hozta vele Mádlt aki akadémikus is, nemcsak köztársasági elnök. Ennyi.
Nekem volt "szerencsém" 2 évig hallgatni az előadásait ... nem volt agy pedagógiai csúcs ...
"Kósa András az Anal 2 tanszékvezetője volt" - valóban az volt, egy pici piros könyvecskének és kari párttitkárságának köszönhetően - docens létére lehetett az ...
A Magyar Köztársasági Érdemrend
Középkeresztje (polgári tagozata) kitüntetést
kapta
nemzetközileg is elismert tudományos, kutatói és oktatói munkásságáért
DR. KÓSA ANDRÁS
Wot meg: Kis Janos ki, tasnadi be. Es Jo Tunder meg arra se hiwatkozhat, hogy hulye, mint a pwc wagy a pupu. Elwezd megyo-tasnadi kormanyt, a tied, magadnak wallasztottad.
Ps. Es a legszomorubb, hogy tudok emliteni nemeggy "mszp-kozeli" matematikus(?) akademikust, akinek te eleted wegeig csak egy "..." zsido leszel. Csokoltatom az elwtarsaid.
1998 augusztis 20-án azért maradt el az állami kitüntetés halmaz. mert az akkori kancellári miniszter a következőket nyilatkozta :
"..Egy augusztus 20-i kitüntetés előkészítése áprilisban tetőzik és májusban fejeződik be.
Mi nem kívánjuk legitimizálni a Horn éra cselekedeteit.
Külön úton járunk.
a következő alkalommal ( okt.23) saját értékrendjeink szerinti kiválasztás alapján lesznek állami kitüntetések. "
Akkor , hogy van ez ?
1998-ban olyanokat tüntettek volna ki akiket az előző kormány javasolt de nem tették ?
2002-ben olyanokat akiket az előző kormány javasolt de tették ?
Bizonyára lehet - postamunkában - módosításokat tenni.
Kétlem, hogy az új kormánynak ez lett volna a legsürgősebb dolga.
Különösen a köz számára teljesen ismeretlen - szak - matematikai területen.
Éppen tehették, csak nem hiszek benne.
Attól más még hihet benne.
En is hallottam ilyet az anal1-2-rol. De itt abszolut nem errol van szo.
Es most egy hosszu mondat kovetkezik.
Hanem arrol, hogy mig az Orban-kormany legitimizalni probalta magat es a tobbi kituntetettet azzal, hogy Lovasz Laszlonak, aki _valoban_ nagy matematikus, es amugy szinten parttag volt, Corvin-lancot adott (ami szinten megkerdojelezheto, de legalabb jo helyre ment a kituntetes, ha nem akarja, ne fogadja el - speciel elfogadta), addig a Meggyesi-kormany egy a leheto legsotetebb, a regi parton belul is sokak altal meltan megvetett tehetsegtelen tortetonek adott kituntetest, akinek lehet, hogy jo dumaja van, es biztos, hogy jo manipulativ erzekkel bir, de amit matematikaban, ugy a matematikaszervezesben, mint a matematikacsinalasban letett az asztalra, azt masok mashova - pottyantjak.
Persze biztosan mas teruleteken ez maskepp van (mint ahogy Sos Vera is kapott kituntetest).
Szoval ez nem zsido-nemzsido (a zsido-magyaron csak faradtan rohogni tudok, nem vagyok egy Ady), es nem is kommunista-antikommunista kerdes. Ami nem azt jelenti, hogy a tortenetben nincsenek kommunistak, zsidok, kinaiak, ezek gyuloloi, ezek gyololoinek gyuloloi. Hanem hogy nem errol szol a sztori.
Persze van akinek minden errol szol, attol elnezest es bevallom, hogy en vagyok az a marslako, aki ossze szokta zsirozni az ablakat olyan magasan, ahova normalis ember mar nem er el.
Tény, hogy Anal II. beltagok nekem, mint mondjuk 'véletlenül arra járónak' ezt említették első számú ismérvként (1970/71 tájékán) az Anal I. és II közötti különbségek közül...)))
kulonosen szomoru, hogy altalaban is keves realtudomanyt muvelo szakember kap kituntetest, inkabb a PR szempontbol nagyobb profitot hozo szineszeket es sajtomunkasokat valogatjak ossze.