Szóval, én ezt a kacsadolgot annak rendje-módja szerint kipróbáltam.
1./ Kacsa enyhén befűszerezve, szalonnával tűzdelgetve.
2./ Öntöttvas grillezőn forgógrill bekészítve, közepes faszénparázs.
3./ Kacsa feltéve a helyére. Pozíció: cca 5-8 cm a parázstól. Forgási sebesség: 30/sec.
4./ Pár perc múlva megjelennek az első zsírcseppek. Kicsi a parázs, ezért ventillátorral történő parázsrásegítés beindítva.
5./ Folyamatos zsírozás, kenegetés.
6./ Egy óra elteltével: tiszta látványsütöde. Közben a lecsöpögő zsiradék rendszeresen belobban: lángolt-füstölt kacsa.
7./ El kellett mennem fél órára. A kacsa a gyerekre bízva, parázs kialszik.
8./ Parázs vissza, ventillátor bekapcs, kenegetés, időszűke (megjött a baráti kör), zsír begyúlik (tűzoltás), hús nem puhul.
9./ Három óra elteltével a másfél-kétkilós kacsa lekerült a nyársról. A tálalást követően a nyárson sült kacsa édestestvére viszi el a pálmát, akit - jól előrelátó módon - a feleségem sütött meg hagyományos módszerekkel, bent a konyhában, a sütőben.
Tanulság:
Süsd meg a kacsát a sütőben, majd húzd fel a nyársra egy - azaz egy - percre és tálald!!!!!
nem ertem mi a kerdes.
valami ilyesmire varsz hogy:
kb 15-20 darab 10cm atmeroju vagy kozepes nagysagu faszenet fel negyzetmeteren helyezzunk el 30 cm magassagig egyenletesen elteritve, es ugyeljunk ra, hogy a hofok ne haladja meg a 200 fokot a kacsa hasa alatti 1-2 centimeterrel ????
raksz egy kis tuzet, majd arra faszenet, hogy szepen lassan lobogjon. kb egy olyan 20-40 centire attol fuggoen, hogy mekkora, a lang fele helyezed a kacsat. es forgatod. az a jo, ha lassu langon sutod sokaig, mert akkor a kozepe is tuti atsul, de nem eg meg a szele. ennyi :)
kepzeld azt, hogy a kacsa a bogracs, es kicsit lassabb tuzon kell csinalni. nincs szakszeru leiras ehhez sehol, vagy ha van az kamu. ezt ott es akkor latnod kell amikor csinazod.
Ilyen szakszerű és minden részletre kiterjedő útmutatásokat találtam:
...húzzuk nyársra és süssük meg...
...ha megsült, húzzuk le a nyársról...
...nyársra húzzuk és parázs felett, gyakori forgatás közben megsütjük...
...erős parázsnál forgatva sütöm...
...hamvadó parázs fölött szép színesre megsütjük...
...felhúzom a nyársra és parázs felett szép pirosra sütöm...
...jó parázsnál forgatva szépre sütöm...
...faszénparázson grillezem...
...felszúrom és a nyársakkal fixálom...
...felhúzom a nyársakra. Utána grillezem...
...jó parázsnál forgatva szép szinesre sütöm...
...jó parázs felett roston megsütöm...
Pálinkás tábori kacsa:
hozzávalók:
1 db kacsa
fejenként 1/2 liter házipálinka
fejenként 5 üveg sör vagy 7 dl bor
fűszerek
elkészítés:
A kacsát izlés szerint bepácoljátok és a lobogó tűz középébe dobjátok. Ezek után hozzáláttok a pia elfogyasztásához. Ha a kacsa már nagyon büdös, akkor aki még tud beszélni az rendelhet pizzát!
Hogyan-hogyan? Há' egybe!
Fűszernek egy kis foghagyma, hagyma, majoránna, alma és só, megtűzdelve füstölt szalonnával (a nejem legalábbis így fűszerezi a sütőben). Comb vége becsavarva fóliával.
Józan paraszt ésszel azt már kispekuláltam hogy faszénen parázson fogom sütni.
Olyan tip kellene, hogy milyen méretű parázságy kell alá és cca milyen magasra állítsam a nyársat.
mi egyszer csinaztunk egy olyat, hogy ket botot aminek a vegei v alakuak leszurtunk a foldbe, majd egy harmadik bottal atszurtuk a csirket, beleraktunk egy almat meg egy hagymat, oszt a tuz felett forgattuk, es nagyon finom lett :)
IMHO nem kell hozza kulonosen nagy szakertelem. attol fuggoen hogyan akarod elkesziteni befuszerezed, es akar egyben akar darabolva csinalod csak egy dologra kell nagyon figyelni, hogy mindig jol szabalyozzatok a tuz nagysagat.
Baráti körben történő eddegélésre-iddogálásra készülünk a hét végén és az kattant be az agyamba, hogy nyílt tüzön sütött kacsa lesz az est fő gasztronómia atrakciója (valahogy úgy, ahogy Matula sütötte Tutajos libáját). Pörkölteket, gulyásokat meg mindenféle husokat már elkövettem, de a kacsához komoly elméleti kutatómunka nélkül nem akarok hozzákezdeni.