"semmilyen kormánynak semmi köze" De ahhoz van, mi, hogy kifizesse a tanulását!
Jó ha tudjuk: a kormány(ok) nem fizetnek semmit, merthogy egy árva kanyilójuk sincs. Azt mulatják el amit beszednek, vagyis újra elosztják a lóvét. Többek között ez lehetne a végrehajtó hatalom önkontrolljának az egyik igen nyomós oka. Egy kormány alkalmasságának a mércéje is ez az önmegtartóztatás, sok más mellett. Ha visszagondolok az elmúlt tizenkét évre nem sokszor volt felfedezhető ez a tulajdonság a kormányokban.
jol elszaladt a lo ezzel a topic-kal. na akkor tisztazzunk egyket dolgot.. ugy pontszeruen ahogy Horn Gyula szokat volt
1. Az index forumain barmikor is nyiljek az egyhazzal kapcsolatos topic mindig lesznek BoGar fele alalkok, akik azonnal es mertek nelkul mindent elleneznek aminek koze lenne az egyhazhoz... A klisek mindig ugyanazok... Az allam ne finanszirozzon semmit aminek koze lenne az egyhazhoz. Ne kapjon fiztest a hittantanar, a plebanos, ne legyenek allami finanszirozasuak az egyhazi iskolak es ne az allam finanszirozza az egyhazi tulajdonba levo muemlekek karbantartasat... AKARMIT ervel is barki az ilyen tagokat __NEM_LEHET__ meggyozni, kar is es felesleges is ezzel kuzdeni. A vitastrategiaja az ilyen uraknak/holgyeknek az, hogy amirol bebizonyosodott, hogy tevedtek, azon atlepnek es elohuzzak a kovetkezo kliseanyazast... aztan megegyet azt an megegyet... a vegen a topic jol megno, es a kutya sem veszi eszre, hogy ismet az elso baromsagon ragodnak...Falrahanyt borso barmi amit az egyhaz vedelmeben hangzik el. Komolyan... aki ezt nem hiszi az olvasson bele nehany egyhazfikzos topicba... tanulsagos.
2.
Az altalanos iskolai es a kozepiskolai kepzesben a NAT szerint helye van a filozofia/vilagnezeti oktatasnak. A tanarkepzesben a tobbi szakkal egyenerteku kepzesben vesznek reszt a hittantanarok es azltaluk tanitott tananyag az iskola helyi tantervehez igazodik.
3.
Az iskolai hitoktatas fakultativ jellegu. Nem szakkor, nem kulonora. Kar felremagyarazhato definiciokat rahuzni. Fakultativ. Ugyanugy ahogy a gimnazium matek faktja is fakultativ. Nem szakkor, nem kulonora, hanem a rugalmas tanterv szerves resze amit a tanulo vagy igenybevesz vagy nem.
4.
A hittanokattas es egyebb egyhazi tevekenysaeget allamilag valo finanszirozas ellenzoinek, pedig ajalnom, hogy elmelyuljenek a makrogazdasagi es az allamigazgatasi tudomanyokban.. meglepo "igazsagtalansagokat" fognak eszrevenni :) Izgalmas, hogy soha egyetlen egyhazfikazo mega vilagegyetemben nem ertette meg azta logikat, hogy a "kozpenzekbol nem azokat az teveknyesgeket finanszirozza az allam mint _mindenki_ igenybevesz, hanem azt amire a tarsadalom egy csoportja igenyt tart es maga tevekenyseg nem torvenytelen" De ezt le lehet irni husoznmillioszor... ezt akkor sem fogja elhini a kedves egyhazfikazo.. ugyanis ha elhinne akkor kenyetelen lenne masik vesszoparipat keresni... ahoz meg vagy lusta vagy hulye.
Kedves Tamás,
messzemenően nem értünk egyet. Még az is lehet, hogy én úgy élem meg a hitemet, hogy ájtatoskodom. Ehhez semmilyen kormánynak semmi köze, de még neked se, kivéve, ha meg szeretném veled vitatni a kérdést.
a vallásos érzelmek és viselkedésmód minden bizonnyal sokaknak nagyon-nagyon fontos, az ájtatoskodás kevésbé. Ugye nem azt akarod mondani, hogy a kettő között nincs különbség? :-)
Kedves Tamás,
milyen vallásos ájtatoskodást? Vigyázz, olyan dolgokról beszélsz, amelyek nagyon sok honfitársadnak érzelmileg alapvetően fontosak. Nem illik ezzel szórakozni.
Kedves lkj,
nekem az ellen se lenne semmi kifogásom, ha az iskolában, ahol elegendő számban tanulnak zsidő gyerekek, izraelita oktatás is lenne. Tanításra azért, meg ne haragudj, mégis megfelelőbb helyszín az iskola, mint a templom.
Kedves lkj,
semmi garancia arra, hogy egy hittantanár ne legyen tökkelütött, ahogy más tanárok esetében is így van. A hittanoktatóknál annyival speciálisabb a helyzet, ami nyilván lelkileg nem használ nekik, hogy őket kampányszerűen nyilvánosan szuttyongatják. Valahogy nem akar vége szakadni valaminek, aminek el se kellett volna kezdődnie. Ne törődj a jóemberrel, valószínűleg azért ilyen, mert az ő cipőjébe nem rakott senki semmit.
Ne beszélj zöldeket. Mit irigyelnek? A vallásos ájtatoskodást? Az egyház állandó politikai támogatását a jobboldaltól? Na azt lehet, hogy igen, de nem ilyen eszközokkel próbálnák megszerezni.
Nem. Mint írtam kötelezettség nélkül, általában az utolsó órára szervezve, hogy aki nem jár az hazamehessen. Egyébként az ingyenesség ellen tényleg nincs kifogásom, de véleményem szerint szerencsésebb lenne a hittanórákat a templomokhoz kötni. Az iskola nem igazán a felekezeti illetve világnézeti oktatás színhelye. Érdekes egyébként, hogy izraelita oktatás a környéken nincs, az megmaradt a zsinagógákban. (A fentiek alól természetesen kivételt képeznek az egyházi iskolák.)
Nem igazan tudok nyugodt lenni. Egy szellemi polgarhaqboru zajlik az orszagban, a teljes frontos sajtokiszoritosdival kezdodott. Most leverik a port a kat. egyhazon is, aztan mennnek tovabb mint a gozhenger. Vagy behodol nekik mindenki, vagy gazdasagilag kicsinaljak a maskep gondolkodokat. Amit ettol a BoGar nevu uriembertol latok az nem mas, mint az MSZP-kulturkampf megmagyarazasa, fenyesre pucolasa. Ja es a dolog par hete kezdodott: Wishful thinking by MaNcs. Nos az implementacio ugy latom jol halad...
Irigyseg kormanya rulez... :(
A hittanóra ma már ismételten a tanrend része. Ingyenes oktatás keretén belül. Kötelezettség nélkül, felekzeti hovatartozás szerinti választási lehetőségekkel (már ahol). Az ingyenesség ellen nincs kifogásom, de ugyanezen hittanórán közölték hatéves kislányommal, hogy a Mikulás pediglen nem létezik, és az ajándékokat a szülők teszik az ablakba. Amikor ezért szóltam a hittantanár hitetlennek nevezett, és valószínűsítette KISZ-es múltamat. (soha nem voltam) Mégis mint gyakorló és jószándékú szülő tiltakozom az ellen, hogy a gyermekeim mesevilágát a most melldöngetően hithű(?) egyének vallási elvakultságukban tönkretegyék.
Te oda járatod a gyereked, ahova akarod. Én is oda fogom majd, ahova akarom. De mivel a hittan nem kötelező, ezért azt csak különóraként tudom felfogni. Fel lehet másképp is?? SZVSZ nem. Vagy kötelező, vagy külön fizetős óra!!
Kedves BoGár,
még egyszer: pont itt van köztünk az alapvető különbség, hogy te külön fizetendő különórának tekintenéd a hittanoktatást, én meg ezt rendkívüli módon rossznéven venném. Szerintem felesleges ezt ismételgetni, idáig már eljutottunk. A kérdés az, hogy miért neked legyen ebben az ügyben igazad, amikor az én gyerekemről van szó. A te angolkülönórád, meg a tesód focikülönórája ehhez még nem igazán erős indok.
"Jogod van aberralt hujenek lenni..."Nem akarok rád hasonlítani!! És mint látszik te nem érted meg amit én mondok. Itt különórákról van szó!! A hittan is különóra!! A kisebbségi oktatás nem különóra!!
"Továbbra is az az érzésem, hogy kiküszöbölnél valamit az oktatásból, amit én meg nem." Bocsi, de annak idején én külön angolra jártam. Ezért fizetni kellett. Akkor most hogy is van ez az ingyenesség? Tesóm délutánonként focira járt. Fizetni kellett érte, pedig a tesitanára tartotta a suliban. Hol itt az ingyenesség?? Akkor ha valaki külön hittanórára jár, az miért legyen ingyenes??
gondoltam ravezetlek arra hogy miert abszurd es nevettseges az amit kovetelsz. nem sikerult. Ha elolvasod amugy vizsla248(92) post-janak masodik felet es intelligenciad nem mulja alul a papucsallatkaet akkor esetleg megerted, mirol van szo. De tonkeppen nem fontos az egesz. Jogod van aberralt hujenek lenni...
Kedve BoGár,
bocsánatot kívánok, tudat alatt működött a dolog, de már megreparáltam.
Természetesen szabadságodban áll a hittantórát az angolórához hasonlítani, ahogy nekem is szabadságomban áll a történelem, vagy a matematika szakkörhöz. Pont ennél a választásnál mutatkozik meg köztünk az alapvető véleménykülönbség, és ez természetesen csak a tünet. Mellesleg tudtommal az iskolákban működnek nyelvi szakkörök is, az iskolai képzés pedig alapvetően ingyenes. Továbbra is az az érzésem, hogy kiküszöbölnél valamit az oktatásból, amit én meg nem. Nem hinném, hogy neked osztotta volna valaki a jogot, hogy korlátozd az én szabadságomat.
Nem, ne fojtsa el, de aki járni akar az fizesse meg. Nekem is meg kellett fizetni a szakköröket, a különangolt, amikor még csak oroszt lehetett tanulni. Akkor miért ne fizesse meg a hittanoktatást az, aki arra akar járni??
Ui: Nem vagyok a BoGárkád!!!!!!!!! (Mellesleg fiú vagyok, ha nem zavar!)
Kedves BoGárka,
ha nekem mindért fizetni kellett volna, amire jártam, valószínűleg nem járhattam volna egyre se. Sokszor elgondolkodtam rajta, mitől alakult ki sok emberben ennyire jólfejlett ellenszenv a hittanoktatás iránt. Semmi másra nem tudok gondolni, mint hogy bizonyos politika érdekcsoportok abszolút alattomos módon benyomulnának az iskolákba hogy elfojtsanak bizonyos fajta gondolkodást. Te ebben segítenél?