Keresés

Részletes keresés

Biga Cubensis Creative Commons License 2011.11.28 0 0 161

When in doubt, blame the Hungarians

 

http://blogs.ft.com/the-world/2011/11/when-in-doubt-blame-the-hungarians/#axzz1ezjphlS2

 

de a német srác rendes, kiáll mellettünk és jól megmondja! :)

 

At first: i'm German. Although the hungarians wrote the truth before me. Hungary was annexed by the HaBsburg dinasty after the 1527 war (wherein the hungarians lost their king in the battle, hence the vacuum on the empire's top was filled by Habsburgs), and the Austro-Hungarian Empire was disintegrated after the Austrian loss of the WW1. Until 1919, the Hungarians had austrian (Habsburg) ministry of war, and had austrian high commandment. Hungary hadn't independent king/parliament before the WW1. So not the Hungarians had signed to the wrong side, but the "most succesful dinasty in Europe" - the Habsburgs.

Same situation with the Warsaw Pact. The russians had conquered Hungary, and their fate was a result of the re-partitioning of Europe by the winners. I was lived in Eastern Germany before moved to Frankfurt in 1992 - thanks to the hungarians who allowed our citizens to go 'west' and yes, they did a lot to disintegrate the Warsaw Pact. I think we have to say 'Thanks' to this nation, instead to joking on them, based on highly inappropriate historic beliefs.

predi Creative Commons License 2002.10.04 0 0 160
Igen, mondogat/tyuk/tyák/tyék, hogy "gyerek cipőben jár". Még nem olyan sok nemzedék óta gyűjtögetjük és rendszerezzük tudományos igényességgel az információkat. De a saját kis világunk megértésében már egészen jól állunk. A hétköznapi dolgokból már kiszorultak a babonás hitek és vallások. (Vagy Te még készítesz Luca székét? :-)
A tendencia is egyértelmű, Európában a tudás alapú gondolkozás teret nyer a vakhiten alapulóval szemben.
Valamilyen szinten azonban mégis igazad van. Mindig lesznek olyan emberek, akik bizonyos misztikus gondolatokat valóságnak fognak hinni. A homo sapiens-nél ez a betegség normális.
Előzmény: Dr. Morell (156)
predi Creative Commons License 2002.10.04 0 0 159
Örülök, hogy hátsó szándékok nélküli volt az ominózus mondatod. Ebben az esetben nem az az Árpi vagy akinek a beírásod idézett mondata alapján gondolhattalak. Csak hát nagyon beletaláltál, mert tényleg van egy tündi-bündi feleségem. :-)

Sajnos nem tudok Asimov interjú web címet.

L.Ron Hubbard ... ha nem vigyázunk ő lesz a jövő jézusa.

Előzmény: ÁrPi (158)
ÁrPi Creative Commons License 2002.10.04 0 0 158
Predi!

Írtam egy hosszabb szöveg végén:
"Naszóval predi, tudja a te tündi feleséged hogy itt a neten Te IS milyen brutálisan s manipulativan szoktál érvelni vélt vagy véletlen igazadért?"

Kérdésemre kérdéssel felelsz:
"Ki a fasz vagy te, hogy a szádra mered venni a szeretteimet? Milyen alapon rángatod így ismeretlenül bele a magánéletemet egy vitába?"

Nekem nincs biztos tudásom arra nézve, hogy te egyáltalán férfi vagy-e vagy pedig nö, az adott kontextusban nem is érdekelt igazán.
Éppenezért ha én "predi" nick-nek tulajdonítottam abszolute látatlanban egy kedves tündéri feleséget, és utána arról kérdezem "predi"- nicket hogy (implicite) tételezett kedves neje tudja-é, hogy "predi" milyen manipulativan érvel, akkor betonsivár racionalitással élve, csakis

reflektálni és demonstrálni szándékoztam egy témaelkanyarító, offtopik, és IQ-becsmérlö igen/nem tipusu eldöntendö kérdést:

TE kérdezted tölem: "Számodra tényleg ennyire egybemosódik a mesevilág és a valóság?"
S figyelj fel rá: Azzal vádoltál meg, hogy nem ütöm meg az átlagos amerikait! :-)

NEM volt a magánéletedet, a szeretteidet sértö szavam, sem szándékom, söt úgyérzem eröltetett a sértödésed.

Előzmény: predi (153)
Dr. Morell Creative Commons License 2002.10.04 0 0 157
Ugyan mááár...
Előzmény: predi (153)
Dr. Morell Creative Commons License 2002.10.04 0 0 156
Akyra, szerintem mindössze arra akart rávilágitani, hogy a tudomány nem "Isten" és nincsen annyi és akkora eredmények, ahogy azt Te szeretnéd beállitani... a tudományra szinte mindennap el lehet mondani: gyerekcipőben jár... ezért nem fogja kiszoritani soha a hitet, vallásokat a társadalomból.
Előzmény: predi (154)
predi Creative Commons License 2002.10.03 0 0 155
Igen. Egyik ilyen buktató például, hogy egyre nagyobb tudás, és így hatalom koncentrálódik egy ember kezében.

Például egy hordónyi lőporral helyett ma egy öklömnyi robbanóanyag felér - amit bárki összekotyvaszthat magának.

Vagy mekkora hatalom egy autó? Tökéletes fegyver emberek irtására, barrikádok emelésére, városok megbénítására.

És még sorolhatnám.

A lényeg az, hogy
A./ Az emberiség a tudás nélkül ugyanúgy kipusztulna, mint mondjuk a dinók.
B./ A tudással is kipusztulhat, ha nem megfelelően használja, de így legalább ad magának egy esélyt, hogy tovább fennmaradjon, mint egy szaros tudatlan állatfaj.

Előzmény: svmmvm bonvm (142)
predi Creative Commons License 2002.10.03 0 0 154
Nézzünk az ékesszólásod mögé:

Miért minősíted betonsivatagnak a racionalizmust? Miért nem gyümölcsös kertnek nevezed? Annyi érdekes dolog terem benne!

Miért véled úgy, hogy a tudomány a valóság befogadásának feláldozása? Éppen a valóság legteljesebb megismerése és befogadása!

Hol látsz te félelmet a tudományban? Éppen a vallások manipulálnak a félelemkeltéssel. (rettegj istenedtől, féld a túlvilági büntetést)

Imádom az ilyen semmitmondó, de zengzetes megfogalmazásaidat, mint hogy "a tudomány önmagára vet negatív fényt". Én meg a sötétségben sütkérezem. :-)

Előzmény: Törölt nick (148)
predi Creative Commons License 2002.10.03 0 0 153
Végignéztem a korábban látogatott fórumaimat és látom, hogy itt van egy megválaszolatlan, nekem feltett kérdés:
"Naszóval predi, tudja a te tündi feleséged hogy itt a neten Te IS milyen brutálisan s manipulativan szoktál érvelni vélt vagy véletlen igazadért?"
Kérdésedre kérdéssel felelnék:
Ki a fasz vagy te, hogy a szádra mered venni a szeretteimet? Milyen alapon rángatod így ismeretlenül bele a magánéletemet egy vitába?
Ennyire kifogytál az érvekből?
Előzmény: ÁrPi (138)
Dr. Morell Creative Commons License 2002.09.04 0 0 152
Akyra, ez honnan van ?
Előzmény: Törölt nick (85)
Dr. Morell Creative Commons License 2002.09.04 0 0 151
De én nem dohányzom, a lábam meg nem olyan nagy, hogy ne férne be a buszba, szal nekem a vonat rossz. :) ...ne válogass, amit találok, azt hozok. :)
Előzmény: Törölt nick (149)
Dr. Morell Creative Commons License 2002.09.04 0 0 150
NEM ! NEM ! SOHA !
Az én topicomban nem tűrök moderálást... ! :)

"De aki ellőtte ezt a turáni átkot (ha tényleg vót ilyen), eléggé egy "pusztuljon a szomszéd disznaja" ember lehetett..."
Szerintem meg ennél többről lehetett szó... ha egy nemzet, egy kultúra van kihalás veszélyében, akkor szerintem eme példa nem helytálló...

Biguci, én nem átkoztalak meg az hót zicher... Téged annyira szeretlek, hogy nem tudnálak... én egyébként is chak biblijai módon szoktam romlást kérni, de azt is chak őszintén szólwa egy emberre, az Orkfejűre... másra nem. Szal tőlem ilyen szempontból nem kell tartanod... Szela.

Csővi !

Előzmény: Biga Cubensis (146)
szürkesün Creative Commons License 2002.09.03 0 0 147
ez az, na még, adjál neki...(

a tudásnak van 1 nem "marketing"es oldala is, bár eléggé elnyomva (((

Előzmény: predi (136)
Biga Cubensis Creative Commons License 2002.09.03 0 0 146
Ne haraguggyon doktor úr, ha akarja rögvest kimoderálom magam, nohabostul... :)

de hogy on legyek a te topicodban...

Én nem nagyon hiszek az átkokban, de a magyarság történelme engem is elgondolkoztat... Lehet, hogy vannak átkok, amik így működnek, de jobbára az emberek teljesítik be őket és úgyis meg vagyunk átkozva, tökmindegy felkiáltással passzívvá válnak, depiesek leszeknek meg ilyesmi... aztán csodálkoznak, ha az átok meg bejön...

De aki ellőtte ezt a turáni átkot (ha tényleg vót ilyen), eléggé egy "pusztuljon a szomszéd disznaja" ember lehetett... ööö szóval nekem nem szimpatikus az átkozódás, Isten tuggya, kit büntessen az én átkaim nélkül is... hukkk... tudod, doktorom, nekem van egy haverom és azt hisszük, hogy ha ketten együtt vagyunk, akkor meg vagyunk átkozva.. és tényleg... mindig történik valami szívás... de nem tudom ki átkozott meg minket... nem te vótál ugye?

Előzmény: Dr. Morell (145)
Dr. Morell Creative Commons License 2002.09.03 0 0 145
De látod, Biga... bezzeg ha én offolok a Te topicodban, akkor rögtön virtuálisan kasztrálnál...
...az én topicom meg tök sirály (ööönem olyan mint a Tijed ihihi), me itt az offol, aki csak akar...

öööegyébként hiszel a turáni átokban ?

Előzmény: Biga Cubensis (143)
Dr. Morell Creative Commons License 2002.09.03 0 0 144
Fater is ezt chinálta velem. :) Nekem adta, de ő jáccott vele... :) Egyébként manapság rohadt drága mulaccság a modellvasút, mint ahogy minden modellezés rohadt drága...
Előzmény: Biga Cubensis (143)
Biga Cubensis Creative Commons License 2002.09.03 0 0 143
NOHAB rulez! Most csak egy villanymozdonyom van, gyűjtök terepasztalra. (majd ha lesz gyerek, akkor megépítem neki - és én játszok rajta! :) )
Előzmény: Dr. Morell (141)
svmmvm bonvm Creative Commons License 2002.09.03 0 0 142
A TUDÁS, a tudomány alapvetően pozitív célokra alkalmazott és alkalmazandó eszköz. Jó lenne viszont, ha a tudományt istenítők elolvasnák Bacon Novum Organumát, remekül megvilágítja a téma buktatóit... nem a tudománnyal, hanem a képességeiben korlátolt ember okozza a gondot.
Előzmény: predi (136)
Dr. Morell Creative Commons License 2002.09.03 0 0 141
Csá Akyra !

Gyerekként imádtam vonaton utazni (modellvasutam is volt, a Nohab mozdony volt a kedwencem :)... mostanában már nem annyira, pláne ha 3 órát kell zötyögni Bpesttől mire Bcsabára érek. Úgy hogy most már nem ülnék fel vonatra, inkább a busz... bár igaz, azt hamar szétlövik... nah mind1.

Ha fegyverraktárba botlok, akko hozok Neked is vajmit, egy aknavetőt, vagy amit találok. :)

Egyébként köf, már csak pár hetet kell aludni... :)

Hi !

Előzmény: Törölt nick (127)
Dr. Morell Creative Commons License 2002.09.03 0 0 140
A tudományt/"tudományt" nem kell negativ fénybe helyezni... ott van az magától is... :)
Akyra meg csak ellenérveket hozott a SZENTEK SZENTJE ("Tudomány") ellen, de én nem olvastam ki, hogy csak ezt látja belőle...
Előzmény: predi (136)
Dr. Morell Creative Commons License 2002.09.03 0 0 139
"Ez a legjobb érved a tudomány ellen?"
Bocs, "elnéztem"... elvégre Te nem dolgoztál gyógyszerkutató intézetben, gondolom ismereccséged sincs, úgy hogy ez tényleg nem jó érv. Bocs. Amit irtam az csak ellenérv a tudományimádás (hejjesebben: "tudomány"imádás) ellen...

"Egyáltalán van arról sejtésed, hogy mekkora volt egy születendő gyereknek esélye arra, hogy felnőtté váljon?"
Ebben igazad van... de a tudomány nem csak ebből áll...

"Hihetetlen, hogy egy olyan valaki, aki szándékosan távol tartja magától a tudást és a tudományt, kiragad egy orvosi törtigazságot és azzal támogatja düledező világnézetét."
Ez nem tört igazság, mivel a tudomány többi részén is szerintem fellelhető. Mármint: A TUDATOS HALLGATÁS.

Hi !

Előzmény: predi (126)
ÁrPi Creative Commons License 2002.09.03 0 0 138
Idézet, kiemeléssel:
" Számodra tényleg ennyire egybemosódik a mesevilág és a valóság?"

Asimov mesevilága az övé (és lelkes olvasóié). Nem valóság egy
kidolgozott pszichohistória, az Alapítvány és a Második Alapítvány sem.

Amikor töled -nem ismervén Asimov ilyen megfogalmazását-
azt a szókapcsolatot olvastam, hogy "tudomány-vallás", akkor én
elöször ezekre a sci-fijeire gondoltam, másodjára nem túl meglepö módon kissé áttételesen is, valami scientológia-féleségre.

" 1. Olvass el egyszer egy Asimov-val készített interjút.
Rádöbbenhetsz, hogy ez nála mennyire különválik. "

Bizonyára nagyon megdöbbenek..mennyire különválaszt.
Ha pedig így van, bizonyára kikérné magának, hogy hasonlítottam
pl. L.Ron Hubbard-hoz.
De még egy Asimov-interjut sem olvastam.
Tudsz webcímet rá?

2. Érdekes felmérést készítettek Amerikában. Egyértelmuen kiderült, hogy az amerikai társadalom egy jelentos része a filmeket, mint valóságot éli meg. Az is kiderült ez egy bizonyos IQ szint alatt van így. (Bocs, de ez a brutális valóság.) Az alacsonyabb IQ-júak más szinten követik a cselekményt, és késobb visszagondolva keverik a film történetének meséjét a valósággal.

EZ a brutális IQ-becsmérléses módszer :-)), nem haragszom rád, söt talán én voltam aki IQ-sértegetöen szólított meg.(Jólmegkaptam, ilyen a Nagy Kerék:)

Mégegyszer: Én nem tudtam, hogy Asimov [Asimov szent:-) -lásd:"tudomány-vallás"] hogyan s mennyire elhatárolódóan, elkülönítöen "kommunikálja" a világnézetét ÉS másrészröl a sci-fi remekeit. Soha még nem olvastam vagy hallottam vele készült interjút.
"Asimov egy remek sc-fi író." - alapjában kb.ennyit gondol-tam/-ok róla.

Naszóval predi, tudja a te tündi feleséged hogy itt a neten Te IS milyen brutálisan s manipulativan szoktál érvelni vélt vagy véletlen igazadért?
Igen/nem

:-)

Előzmény: predi (125)
Dr. Morell Creative Commons License 2002.09.03 0 0 137
Kedves Igor !

Nem minden mellékhatást irnak le, csak azt amiről pillanatnyilag úgy gondolják, hogy egyes betegségek esetén, vagy akár terhesség, stb esetén fontos infromáció a beteg és/vagy kezelőorvos számára. Ezt jobb ha tudod.

Hi !

Előzmény: Vigor (135)
predi Creative Commons License 2002.09.03 0 0 136
Jól értem-e, hogy a tudás ellen érvelsz, a tudományt próbálod negatív fénybe helyezni?
Mert ha tényleg azon a szinten vagy, hogy a tudatlanságot dicsőíted, és a tudás fájáról való zabálást megveted, akkor nincs veled miről beszélnem.

Amikor a következő olyan meteorit jön,aemlyik a dinókat kipusztította, akkor vagy képes lesz az ember a TUDÁSA RÉVÉN túlélni, vagy kipusztul, mint korábban megannyi tudatlan állatfaj. És ez csak egy próbatétel a sok közül, amit csak ÉSSZEL vészelhetünk át.

Előzmény: Törölt nick (128)
Vigor Creative Commons License 2002.09.02 0 0 135
A gyógyszerek egészségkárosító hatása közismert (olvass el gyógyszer-ismertetőket. a szöveg fele a mellékhatásokról szól)
Akyra, ez egy nagyon primitív NLP-trükk volt, a gyógyszercetlik ugyanis nagyon kicsik :) És még el is lehet őket olvasni.
Előzmény: Törölt nick (128)
svmmvm bonvm Creative Commons License 2002.09.02 0 0 133
Nem is Rád értettem, hanem a többi 5,9milliárd vigorra.:)
Előzmény: Törölt nick (132)
svmmvm bonvm Creative Commons License 2002.09.02 0 0 131
Ennek oka elsősorban a tőzsde ill. részvényorientált gazdaságban keresendő... voltaképpen racionális, a piacgazdaság evolúciója csúcsán már nem számitHAT semmit az emberélet. Ez nem defektusa a rendszernek, hanem immanens tulajdonsága. Aki ezt tagadja, semmit sem ért.
Előzmény: Törölt nick (130)
svmmvm bonvm Creative Commons License 2002.09.02 0 0 129
A gyógyszergyárakról...
Egy profitorientált szervezetnek az az elsődleges célja, hogy növelje a fogyasztói táborát.

Tehát: ha előállítottál mondjuk két gyógyszert, az egyik azonnal hat és eredményes, a másikat meg kúraszerűen kell alkalmazni, hat, de van egy csomó mellékhatása, melyiket választod?
Mivel a másodikon jobban keresel, ezért azt dobod piacra.
Éljenek a közgazdászok, és is az vagyok:) Szóval egyetek biozöldséget faluról, és 90 évig éltek, mint apátok. Én is azt teszem:)

/Akyra, a könyv szerintem már nem lesz meg...:(((( sebaj, majd belövöm a posta üvegét. Nézd meg a képeim a MV topicban:)

Előzmény: Törölt nick (128)
predi Creative Commons License 2002.09.02 0 0 126
"pl.tudtad, hogy a gyóccerek többségének májkárositó hatása van?"
Ez a legjobb érved a tudomány ellen? Van róla fogalmad, hogy a gyógyszerek híján mekkora volt a halandóság minden korosztályban? Egyáltalán van arról sejtésed, hogy mekkora volt egy születendő gyereknek esélye arra, hogy felnőtté váljon?
Hihetetlen, hogy egy olyan valaki, aki szándékosan távol tartja magától a tudást és a tudományt, kiragad egy orvosi törtigazságot és azzal támogatja düledező világnézetét.
Előzmény: Dr. Morell (124)
predi Creative Commons License 2002.09.02 0 0 125
Számodra tényleg ennyire egybemosódik a mesevilág és a valóság?
1. Olvass el egyszer egy Asimov-val készített interjút. Rádöbbenhetsz, hogy ez nála mennyire különválik.
2. Érdekes felmérést készítettek Amerikában. Egyértelműen kiderült, hogy az amerikai társadalom egy jelentős része a filmeket, mint valóságot éli meg. Az is kiderült ez egy bizonyos IQ szint alatt van így. (Bocs, de ez a brutális valóság.) Az alacsonyabb IQ-júak más szinten követik a cselekményt, és később visszagondolva keverik a film történetének meséjét a valósággal.
Előzmény: ÁrPi (121)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!