Keresés

Részletes keresés

Luby Creative Commons License 2002.08.15 0 0 24
Végre egyszer már előkerült ,ha versben is a háromhatvanas kenyér.Tényleg volt ilyen!Nyolcforintos órabér mellett.Ma hány kiló kenyeret kapsz az órabéredért ,ha leosztod a fizetésed a ledolgozott óraszámmal?Ha nem vagy túlfizetve,akkor is többet ,mint a háromhatvanas időben.Ennyit erről. Luby,aki Gábor
Big-B Creative Commons License 2002.08.15 0 0 23
PICSA idézet?
Előzmény: CatchK (22)
CatchK Creative Commons License 2002.08.15 0 0 22
Bizonyára többünknek is leeshetett, hogy aug.20.-án (és egyébként az év más napjain is) nemcsak Bp-en tartanak tűzijátékot, hanem egyre több vidéki városban, községben, sőt néhányan már saját kertjükben is.

Ebből mi látszik: nagy rájuk az igény és olcsó demagógia elpanamázott pénzekről beszélni.

Az elpanamázott pénzekről csak annyit, hogy ha egy akármilyen állami (de legalábbis közösségi) beruházás (atópálya, csatorna, bicikliút, hannoveri villamosok stbstb.) megvalósul, ott szinte mindig történik egy-két (vagy több) százelék lenyúlás, menthetetlenül.

Az ünnepre és a pompára pedig valamennyit mindig kell áldozni (ha vettél már nászajándékot, elhiheted). Úgyhogy rongyrázásról írni olcsó demagógia!

Hadd zárjam egy ismerős idézettel:

"Szent Korona semmit nem ér,
nem három hatvan a kenyér,
számomra a Millennium
legfeljebb plusz két deci rum."

(Szent korona helyett akár aug.20. is választható, ízlés szerint)

kiski Creative Commons License 2002.08.15 0 0 21
Javaslom, vagdalkozás helyett olvasd vissza néhány régebbi hozzászólásomat, hogy átértékeld a jótékonyságomról alkotott képedet.

A szolidaritásról pedig váltig állítom, hogy annak viszonosnak és koncentrikus körben tágulónak kell lenni. Elsősorban a sajátjaimat -családom, településem, hazám, nemzetem - rászorultjait kell támogatnom, aztán, ha itt minden rendben van, akkor másokat, idegeneket.

Annak az Ausztriának pedig, amelyiknek az első árvízzel kapcsolatos híreiben vezető helyen szerepelt a "Magyarok fosztogatják az árvízkárosultakat", részemről legfeljebb egy lovat vagyok hajlandó felajánlani. Az első részletet azonnal átvehetik a portámon.

A tiszai árvíz kárenyhítésében szerepet vállaló városok pedig megszerezték azt az erkölcsi alapot, ami miatt azokat hasonló helyzetben a "mieink" közé sorolom.

Előzmény: nagyéva (12)
bogyó Creative Commons License 2002.08.15 0 0 20
Noha tudom, hogy olcsó provokáció az egész, mégis válaszolok... Talán azért, mert nyomokban még él a remény bennem, hogy seggfej barátunk (butthead az seggfej, nem?) egyszerűen csak nem találja a helyét ebben a nemzeti identitás-dologban, vagy éppen megtalálná, de szüksége van egy kis megerôsítésre: ki tudja? Rajtam ne múljon.

Szóval, kedves batthed, az úgy van, hogy emberi csoportokat, amelyek valamiért összetartoznak (az un. közösségeket) jellemzik valamilyen tipizált viselkedésformák. Még a kerületi bélyeggyűjtô-egylet is feljegyzi, hogy 1963-ban tartotta meg alakuló ülését, Kovács Géza vezetésével, nemhogy egy egész ország, vagy egy nemzeti közösség: hiszen a magyarok államalapítási ünnepét nem csak Magyarország lakossága, hanem az egész magyarság - mind a 15+ millió - ünnepli.

Tehát ha nem is mélyedünk el annak boncolgatásában, miért is fontos egy nemzeti közösségn számára az alapítás idejének megemlékezése, azt azonban elfogdhatjuk, hogy igenis fontos: még Salzburgban is, hiszen Ausztria nemzeti ünnepe valamikor ôsszel van, zászlólobogtatással, tüzijátékkal, stb. Sôt, továbbmegyek: Ausztriában, ahova olyan szépen elmenekülsz, májusban 4 hivatalos ünnepnap van, amelybôl 3 egyházi. Európában, vazze, el tudod te ezt képzelni? Szörnyű.

Magyarországon más okokból van körmenet és egyházi hercehurca. Levezetem. Szent István király "megalapította a magyar államot", sarkítva. Ezen tett fontos lépése volt a kereszténység államvallássá tétele, ezért szenté avatták az akkor még csak Istvánnak ismert királyt. Magyarország, amely hivatalosan nem keresztény ország, megünnepli az államalapítást, az RKat egyház pedig az egyik magyar szent (a legnagyobb) napját és az államalapítást. Ugyanazon a napon: a tévé lefilmezi mind a kettôt. Hol itt a probléma? Fogadjuk el tehát, hogy az önidentitáshoz szükséges a tradíció életbentartása, ezért szükséges az államalapítást megünnepelni. Ha eddig sem jutottál el, akkor vagy nagyon fiatal vagy, vagy teljesen kilúgozott az agyad; az elôbbi nem baj. Ha úgy gondolod, hogy nem szükséges, akkor gondolj júl 14-re, júl 4-re, stb., és arra, hogy mit mondanának a franciák vagy az amik, ha az adott napon kiállnál oda és ugyanezt a marhaságot elmondanád...

Persze vannak vitatott pontjai a dolognak, az elköltött és elpanamázott pénzek mennyisége és aránya, ezért a jó kurva nénikéjét az MSZP-nek, mert nem átallott politikai hisztériát csinálni egy nemzeti ünnep körül: most jól kiderült, hogy forintra ugyanannyiért csinál mindent, és ráadásul kárpótolja az engedély nélkül felépített Citadella Cafét. Gratulálunk nekik.

Amúgy kib. nagy marhasáh az egész irományod.

Előzmény: Beavis Butt-Head (-)
Tzp Creative Commons License 2002.08.15 0 0 19
"Csakúgy, mint nullázásodnak,"
A nullazasnak mindig van ertelme :)

Előzmény: Beavis Butt-Head (2)
Big-B Creative Commons License 2002.08.15 0 0 18
Ja, és csak hogy megnyugtassalak:

Elmarad a vizi-bemutató és az ejtőernyős ugrás.

Big-B Creative Commons License 2002.08.15 0 0 17
Akarom mondani Segg-fej Bévisz, de a Bika-segg is jó. Illik rád.
Előzmény: Big-B (16)
Big-B Creative Commons License 2002.08.15 0 0 16
Idefigyelj!

Azért, mert te Salzburgban vagy és nem idehaza ok.
De csak azért hogy ezt elmond nekünk, nem kellett volna ennyi marhaságot leírnod, topicot nyitnod.

Tele van blődségekkel az egész. Hány éves vagy te Buka-seggű Bévisz?

Előzmény: Beavis Butt-Head (-)
vatafiajános Creative Commons License 2002.08.15 0 0 15
Szerencsére az elmúlt 3-4 évben minden alkalommal egyként fogtak össze Európa népei, hogy megsegítsék a magyar árvízkárosultakat. Vagy rosszul emlékszem?
Előzmény: nagyéva (12)
Big-B Creative Commons License 2002.08.15 0 0 14
Már megbocsássá Butt-Head, de nagyon hülyén nézne ki, ha augusztus 19 után mindjárt 21.-e jönne?!
Na? Most akkor kell vagy sem a 20.-a?
strongdong Creative Commons License 2002.08.15 0 0 13
és tiszta szivemből kivánom szoruljon rá más segítségére, talál megtudja milyen az elutasítás - szép lehet az a "tiszta" szív ...
Előzmény: nagyéva (12)
nagyéva Creative Commons License 2002.08.15 0 0 12
Sajnos, hogy a magyarok jó része ilyen gondolkodású, te sem adtál, én sem adok. de ha Ön, vagy családja kerülne bajba, és segítséget kapna, azt talál "majdnem" természetesnek találná. Igen egyszer el kell kezdeni valahol a törődést, és lehetőségekhez képest még az adást is. Ezzel viszi az emberiség magát a legrosszabb felé. Ez látszik az utcákon a nemtörődésekben is. Ülnek az emberek a tömegközlekedési eszközökön és mindegy, hogy kisgyerekkel száll fel valaki, vagy mozgássérült, néz ki az ablakon, nem vesz tudomást a körülötte történtekről. Vagy pl. nem régen ami azt hiszem Miskolcon történt. Napok óta feküdt egy ember az utcán, és mint utólag kiderült rosszul volt, nem tudott szólni senkinek, azt hitték részeg, de erről nem bizonyosodott meg senki. Meg is halt. De közelebbi történet. Kolleganőm lánya rosszul lett a Metro mozgólépcsőjének tetejénél, elájult és nem segítettek neki, hanem átléptek rajta. Maga szerint jó ez a közöny? Szomorú vagyok az ilyen mentalításu emberektől, és tiszta szivemből kivánom szoruljon rá más segítségére, talál megtudja milyen az elutasítás.
Előzmény: kiski (9)
Fine Tune Creative Commons License 2002.08.15 0 0 11
De aztán november 7-én se lássalak a kommunista emlékhelyek körül sündörögni.
kiski Creative Commons License 2002.08.15 0 0 10
Az ünnep kölségvetésében szerepel a szemét eltakarítása. Ezért is fizetjük a helyi adókat, erre tartjuk fenn a köztisztasági vállalatot.

Az ünnep sokmindent kifejez, annak "mesterséges generáltsága" csak a te fejedben létezik. Ha marhaság lenne, akkor sehol a világon semmilyen alkalomból nem lennének ünnepek. Ez ügyben te vagy a jelentős kisebbség, jogod van nem részt venni rajta és jogodban áll nem örülni neki. (Ahogy nemdohányzó barátomnak szoktam mondani, amikor hozzánk jön és fintorog, ha rágyújtok: "Sokkal megengedőbb vagyok, mint te, mert míg én a te lakásodban nem szívhatok el egy slukkot sem, addig te az enyémben annyit nem dohányzol, amennyit akarsz.")

A május elsejei ünnepet pl. nem az állam generálta. Azt az hozta létre, hogy a melósok ezen a napon spontán illetve a szakszervezetek által szerevezve jogaikat követelő felvonulásokat tartottak. Ebből hagyomány lett. Később az állam is felvállalta ezt a hagyományt hivatalos ünnepként. Így lett állami ünnep. Augusztus 20-a jelen rendje szintén hagyományok összegződésével alakult ki. Mivel azonban ez egyben az államalapító király ünnepe is, jóval erőteljesebb benne az állam szerepvállalása.

Előzmény: Beavis Butt-Head (8)
kiski Creative Commons License 2002.08.15 0 0 9
Nem tud meghatni, hogy Ausztriában és Németországban mekkorák a gondok. Pont annyira érdekel, mint amennyire őket érdekelte az én népem sorsa 896 és 2002 között. Kizárólag azokkal az árvízkárosult városokkal érzek szolidarítást (ha kell anyagilag is), amelyek részt vettek Szeged újjáépítésében a nagy tiszai árvíz után.

Van elég szerencsétlen itthon, akire ráfér a segítség, inkább azokkal foglalkozom. Van elég szerencsétlen magyar Erdélyben, inkább őket támogatom, még ha nem is árvízkárosultak. Ha szlovákiai magyar falvakat önt el a víz, azoktól sem sajnálom a pénzt, de 0 forintot vagyok hajlandó áldozni másokra.

Arra meg, hogy a hazai árvíz károsultjait miképpen segítsük meg, lesz megoldás, lesznek jótékonysági szervezetek, amelyek segítenek, lesz állami segítség elegendő.

Előzmény: nagyéva (6)
Beavis Butt-Head Creative Commons License 2002.08.15 0 0 8
Ha visszagondolok, akkor a teraszunkról általában vagy 40 diplományi proli szokta nézni a tüzijátékot, és ha arra a kb félmillió emberre gondolok, aki össze szokott seregleni a megnézésére, ott sem a hajléktalan bantu bevándorlók képezik a zömöt.

Az a szemétdomb, amit maguk után hagynak, az sajnos nem erre utal...

Május 1-e nem kommunista ünnep, hanem amerikai találmány. Ha ezen a napon a melósok, és mások összejönnek egy jót sörözni a ligetben, hadd tegyék. Nem baj, ha az emberek csak úgy l'art pour l'art jól érzik magukat.

Nem hát. Erre viszont van rengeteg, államtól független lehetőség is. Házassági évforduló, születésnap, Sziget, vagy egy szimpla péntek esti összeröffenés... miért az államnak kell ilyet mesterségesen generálni?

Előzmény: kiski (3)
Beavis Butt-Head Creative Commons License 2002.08.15 0 0 7
Ezt én írtam természetesen, csak BahnScorper, akivel egy gépet használunk itt a melóhelyen, nem lépett ki, én meg nem figyeltem oda... bocsesz...
Előzmény: BahnScorper (5)
nagyéva Creative Commons License 2002.08.15 0 0 6
Nem az a baj, hogy aug.20-át ünnepeljük. Persze kell ez, de az a problémám, hogy sokmindenre nincs pénz, és itt vannak az árvízkárosultak, akiknek segíteni kellene. A másik az, hogy tőlünk pár száz kilométerre emberek halnak meg az árvíztől, sok-sok ember válik hajléktalanná és mi ünnepelünk, nem kellene most jó európai néphez méltóan szolidarítást vállalnunk? És még azt sem tudjuk, hogy a mi hazánkba milyen következményei lehetnek ennek a természeti katasztrófának. Nem is tudom elképzelni, hogy tudnak majd most az emberek úgy ünnepelni, mint máskor. Talán csendesebb ünneplés, tüzijáték mélkül most méltóbb lenne hozzánk.
Előzmény: kiski (3)
BahnScorper Creative Commons License 2002.08.15 0 0 5
Mint írtam, Szent István nem zavar. Sem az, hogy a katolikusok ünneplik. Tegyék. Nem az egyházi résszel van a baj (ha ezzel lenne, ugyanúgy morognék a karácsony és a húsvét ellen is... :-)))), a vallás magánügy. A nem egyházi körítéssel van a baj...
Előzmény: zavarok (4)
zavarok Creative Commons License 2002.08.15 0 0 4
"... inkább Salzburg nevezetességeivel fogok aznap ismerkedni... " - de a dómot jó messzire kerüld el, mert hátha(?) ott is éppen Szent Istvánra fognak emlékezni ...

Előzmény: Beavis Butt-Head (-)
kiski Creative Commons License 2002.08.15 0 0 3
Elsősorban is azért kell augusztus 20., mert hülyén nézne ki, ha 19. után 21. következne.

Másrészt pedig azért kell az ünnep, és azért kellenek a fényes külsőségek, mert szeretnek az emberek ilyesmiben részt venni, ilyet nézni. Ha visszagondolok, akkor a teraszunkról általában vagy 40 diplományi proli szokta nézni a tüzijátékot, és ha arra a kb félmillió emberre gondolok, aki össze szokott seregleni a megnézésére, ott sem a hajléktalan bantu bevándorlók képezik a zömöt.

Ha zavar, hogy körmenet van, meg nagymise, akkor ne vegyél részt rajta. Nem kötelező.

Ha zavar a tisztavatás, ne menj oda, ne nézd a tévén. Mindazonáltal meg kell jegyeznem, hogy a tisztek avatására szükség van - az is egy ceremónia -, merthogy a szokások előírják. No és miért lenne jobb a tisztavatást mondjuk február 7-re tenni, ha egyszer olyan jól megszoktuk, hogy baug. 20-án van. Az, hogy a hadseregünk mire képes, nem tartozik ide.

A vizi- és légiparádé szintén olyan dolog, amit jó nézni. Nem azért, hogy elrettentsük a gaz ellenséget, hanem azért, mert jó szakemberek ügyes és szokatlan dolgokat csinálnak, amit a civilnépség máskor nem csodálhat meg.

Május 1-e nem kommunista ünnep, hanem amerikai találmány. Ha ezen a napon a melósok, és mások összejönnek egy jót sörözni a ligetben, hadd tegyék. Nem baj, ha az emberek csak úgy l'art pour l'art jól érzik magukat.

Ha ilyenkor a gagyiárusok, lufisok, mézeskalácsosok ellepik a várost, az is jó, mert mindenféle marhaságokat lehet venni, örül a gyerek, örül a lányka, akinek ajándékot vesz a fiúja, és általában jókedvet sugall.

Javaslom, ilyen felesleges baromságok idején zárkózz be kis otthonodba és ott dörögj a négy sivár fal között ótestámentumi átkokat az egész gonosztól eredeztethető felhajtásra.

Előzmény: Beavis Butt-Head (-)
Beavis Butt-Head Creative Commons License 2002.08.15 0 0 2
Csakúgy, mint nullázásodnak, és ennek az "ünnepnek".
Előzmény: Tzp (0)
bibercalmero Creative Commons License 2002.08.15 0 0 1
Mit is jelent a butthead?
Előzmény: Beavis Butt-Head (-)
Tzp Creative Commons License 2002.08.15 0 0 0
0 ertelme van amit irtal.
Előzmény: Beavis Butt-Head (-)
Beavis Butt-Head Creative Commons License 2002.08.15 0 0 topiknyitó
Tényleg, minek is? Katolikus ünnep ez, már pedig a vallás magánügy. Ami azt jelenti, hogy nyugodtan tarthatnak ünnepi misét, és körmenetet, szívük rajta. De miért kell ezt másokra ráerőszakolni? Mikor a XIX. század végén megtették ezt ünnepnek - ráadásul állami ünnepnek - nagy felzúdulás volt a nem katolikusok részéről. Szent István nagy király volt, hiszen megvetette az állam alapjait. Valóban olyan mérföldkő ez, mint március 15. vagy október 23. De azokat miért lehet még emberien, tisztelettel megemlékezve (egy-két kirívó kivételtől eltekintve) megünnepelni? Mert augusztus 20-val nem az a baj leginkább, hogy amit, hanem ahogyan "ünneplünk"...

Kezdődik a nap a tisztavatással, majd folytatódik a vízi- és légiparádéval. Tipikusan militáns hozzáállás ez, a katonáink - már az a néhány, aki nem a helyes utat választotta, a polgári szolgálatot, vagy nem lett helyből E kategóriás - mutogatása. Könyörgöm, lejártak már azok az idők, mikor meg kellett mutatni, hogy mire képes vitéz hadseregünk, ha lerohanják őket a szemét imperialisták. Ha itt valami komolyabb dolog lenne (de úgysem lesz), úgy intéznének el minket, mint a lengyeleket a II. vh. idején. Akkor meg mire vágnak fel? Pláne egy katolikus ünnepen?! Már nem azokat az időket éljük, mikor kard és miseruha kényelmesen megfért egymással. Vagy csak azt vesszük észre Szent István erényeiből, hogy tűzzel-vassal térítette a pogányokat? Miért nem lehet egy olyan "bemutatót" tartani állami szinten, amin mindenki büszkén érezheti, hogy magyar. Olyat, ami csak a miénk - tehát nem valami amerikai giccs-felvonulásra gondoltam (boä) - és ahol az igazi értékeinket mutatjuk meg? Mert amit az a néhány rambó művel, az nem más, csak cirkusz...

Ami érződik egyébként a többi hepajon is. Május 1. után (ami a rendszerváltás óta semmiről sem szól, csak a sörről és a virsliről) itt van a legnagyobb vásári komédia egész évben. Minek kell ilyen napokat ünnepnek kikiáltani? Habár május 1. csak a szokásjog alapján maradt meg, az emberek megszokták, hogy ezen a napon nem kell dolgozni, és ha egy ünnepet elvesznek tőlük, az no problemo, de ha egy munkaszüneti napot... Miért kell eleve az embereket ünnepelni kényszeríteni? Akinek ünnep, az úgyis megüli, mást meg hagyjanak békén ezzel...

Ezt lehet akkor is mondani, amikor az év leghaszontalanabb pénzkidobására kerül a sor: a tüzijátékra. Évtizedek óta nehéz milliókat lődöznek szét a levegőbe, felgyújtják vele a hegyoldalt, a sok proli kigúvadt szemekkel tülekszik, hogy lássa, és otthagyják maguk után a hatalmas szemetet. Ezzel állítják ki magunkról a lelki szegénységi bizonyítványt. Miért nem lehetett ezt is a múlt rossz emlékének venni, mint a május 1-i felvonulást? A katonai parádét eltörölték, aztán Viktorék újra felélesztették, és nehéz pénzeket öltek a pirózásba is egymás között, hogy a prolik hamburgerreklámot bámuljanak áhitattal. Én nem hittem Medgyessyéknek sem, hogy ők majd jobban csinálják mindezt. És valóban nem. Megy itt a hírverés ocsmány plakátokkal, ugyanúgy military show-val (még szerencse, hogy odafönn elunta a vén szakállas, hogy az egyik szentjének nevenapjából milyen csúfot űznek és küldött egy kis megváltó özönvizet... :-)))) és valamivel olcsóbb lövöldözéssel. Persze nemcsak ők a hunyók, és nem is csak Viktorék. Habár valahogy mind azok. Csakúgy, mint az előttük levő két kormány. Mert csak a jogalapját változtatták az ünnepnek újra Szent Istvánra, és tették legálissá a misét és a körmenetet. De nem pucolták ki azt a sok vásári látványosságot, melytől az egész eleve rossz...

Reménykedjünk hát, hogy eljön az az idő, amikor ez nem lesz ünnep - vagy nem ez lesz az ünnep! De addig is e napon messze elkerülöm Pesten a Duna mellékét, ahogy ezt már 1994 óta mindig is tettem, és idén se lesz másképp, hiszen inkább Salzburg nevezetességeivel fogok aznap ismerkedni...

Tehát ha nem kell neked ilyen "ünnep", hallasd a hangodat!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!