Keresés

Részletes keresés

nambör724 Creative Commons License 2023.05.03 0 0 106

Üdv mindenkinek, tud valaki olyan embert akinek van olyan sony video 8 as kamerája ami tud LP módban lejátszani régi video 8 as kazettát?

van valahol digitalizálós topik?

huyghens Creative Commons License 2021.11.01 0 0 105

Bakelit lemezek digitalizálására alkalmas phono előerősítő. Az eszközhöz és a működéséhez  a gyári szoftver és használati utasításai megvannak. Ha nincsen a számítógépen már gameport, akkor kapható gameport/USB átalakító és máris használható. Az átalakító néhány száz forint csupán.  Postázás is megoldható. huyghens@freemail.hu

Jroux1 Creative Commons License 2013.01.13 0 0 104

Végül is sikerült a VHS digitalizálás miután újratelepítettem a Grabber szoftverét.

Előzmény: Jroux1 (103)
Jroux1 Creative Commons License 2013.01.13 0 0 103

Egyenlőre megpróbálok kábeleket és csatlakozókat begyüjteni ...

Sajnos most már a Grabberrel sem tudok digitalizálni VHS kazettát, pedig ez korábban működött.

Látszólag minden jól van összekötve és beállítva, a kép meg is érkezik kiválóan, de hang az nincsen.

Valahogy megviselte az előző bakelit lemezes pórbálkozás :-((

Előzmény: Törölt nick (102)
Törölt nick Creative Commons License 2013.01.06 0 0 102

Eszerint: http://www.notebookreview.com/default.asp?newsID=3960

Úgy néz ki, sajnos csak hangkimenet és mikrofonbemenet van rajta, vonalszintű bemenete nincs. A S-video kimenet TV-hez való (azon belül is nem HD, hanem csak a PAL vagy NTSC szabványú SD-jelek jöhetnek ki rajta) és itt hangot sem ad.

Előzmény: Jroux1 (100)
Jroux1 Creative Commons License 2013.01.05 0 0 101

Power jack kérdés visszavonva, ez a hálózati adapter bemenete. Rossz kérdés volt :-((

Előzmény: Jroux1 (100)
Jroux1 Creative Commons License 2013.01.05 0 0 100

Köszönöm az információt.

Egyéként a laptopom HP-Compaq 6910p.

És hátul még van néhány csatlakozó hely, az internet szerint: Power jack, S-Video jack.

Alkamas ezek közül valamelyik arra, hogy sztereó jelet fogadjon és azt digitalizáljam?

Előzmény: Törölt nick (99)
Törölt nick Creative Commons License 2013.01.02 0 0 99

A PC mikrofonbemenete egyáltalán nem alkalmas erre a célra, több okból:

- Túl érzékeny, ezért túlvezérlődik, a jel torzul, a hullámok csúcsa megvágódik. A vonali jelszint néhányszor 100 mV, illetve 0 dB (0,775 mV) a névleges szint.

- Ez a bemenet viszont elektret mikrofonhoz van illesztve, 10 mV nagyságrendben, esetleg valamivel több, mert integrált erősítése is szokott lenni. Működéséhez DC-feszültséget is igényel, tehát azt a csatlakozó kiadja a mikrofon részére. Más jelforrásra ezt a feszültséget nem jó rávezetni, noha kárt nem tud okozni, az általában használt kondenzátoros leválasztás miatt.

- Ez egy mono bemenet, ahol a jackdugó három pontja: test, jel, DC-táp.

- "Kondimikrofonnak" is nevezik egyébként, helytelenül. A valódi kondenzátor-mikrofonok másképp működnek, stúdiókban alkalmazott, drága szerkezetek. Ezek viszont olcsó, tömeggyártott mikrofonok, telefonok, vagy régebben magnók stb. részére.

Normál sztereo jack-nél a bekötés: test, bal, jobb. Ahogy az előbbi képen is látható, két hanghullámnak kell lenni, sztereóban.

Előzmény: Jroux1 (98)
Jroux1 Creative Commons License 2013.01.01 0 0 98

Na mostmár kazettás rádióról közönséges jack csatlakozással sikerült átvinnem a kazetta hanganyagot a PC-re.

De sajnos gyalázatosan rossz a felvétel minősége.

Azért mert a mikrofon bemenet a PC-n csak ilyen igénytelen felvételt tesz lehetővé?

Előzmény: Jroux1 (95)
Jroux1 Creative Commons License 2013.01.01 0 0 97

Megpróbáltam lejátszani az Audacity-val a bakelit01.aup-ot, és a PC hangszóróin egy egyenletes és halk sípolást hallottam. Valami van, de nem az igazi.... 

Előzmény: Törölt nick (96)
Törölt nick Creative Commons License 2013.01.01 0 0 96

"SoundMAX HD Audio Stereo Mix" lényegében a szoftveres keverő kimenete, ami szabályzott kimenet, így elvileg levett hangerőnél ez is le van szabályozva.

Az Audacity ablakában egyébként a mikrofon jel csak egy általános szimbólum, ami a program bemenetét jelképezi, talán ott kellene átváltani másra. Valamint a Windowsban a hangkeverő beállításait átnézni.

Normál vonali jelszint esetén a laptop hangszóróin is rendes hangerővel szólnia kell.

Előzmény: Jroux1 (95)
Jroux1 Creative Commons License 2013.01.01 0 0 95

Most folytatom, mert a forum szövegszerkesztője az előbb megzakkant.

Jelnek kell lennie, mert utána egy normál rádióról jack dugóval probálkoztunk a jelgenerálással s ott is ugyanez volt a jelenség.

Előzmény: Törölt nick (93)
Jroux1 Creative Commons License 2013.01.01 0 0 94

Tegnap kisérletezgettem 1 órát és most ott tartok, hogy a laptopomban van valami gubanc, mert nem észleli a bejövő jelet.

Ugyanis a zöld kijelzőn látszik valami mozgás,de a kék szinű jel - tehát a hanghullám - gyakorlatilag vizszintes.

Előzmény: Törölt nick (93)
Törölt nick Creative Commons License 2012.12.31 0 0 93

Kék színű aljzat a vonalbemenet, rózsaszín a mikrofon, zöld (lime) a vonalkimenet, utóbbi megy az erősítőre, vagy aktív hangszóróra.

.aup a projektfájl, .data a nyers hanganyag. Először a program ablakában meg kell vágni az anyagot, itt kényelmesen le lehet szabni az elejét és végét is, ez olyankor is jó, amikor például túlfut a felvétel, mert magára hagytuk a gépet.

Utána Fájl --> Exportálás, ahol ki lehet választani a mentés típusát. A .flac veszteségmentes, viszont nagyobb fájlméret, az .mp3 veszteséges, de kisebb méretű. Utóbbi választása esetén fogja kérni a Lame MP3 enkódert, amit jogi okból külön kell letölteni:

http://lame1.buanzo.com.ar/Lame_v3.99.3_for_Windows.exe

Ezt előbb telepíteni kell, lesz egy könyvtára, abban található az Audacity által igényelt fájl. Vagy másik lehetőség, csak ez régebbi verzió:

http://lame1.buanzo.com.ar/libmp3lame-win-3.98.2.zip

Amikor elindítom a lejátszást, haladni kell a kurzornak a hanghullám felett, és a zöld kijelző mutatja a szintet:

Előzmény: Jroux1 (91)
Jroux1 Creative Commons License 2012.12.31 0 0 92

Pontosítok.

Amit violinkulcsnak gondoltam, az a mikrofon bemenet.

Előzmény: Jroux1 (91)
Jroux1 Creative Commons License 2012.12.31 0 0 91

Szia!

Letöltöttem az Audacity programot.

A jack dugót abba a bemenetbe dugtam a PC-n, ahol egy violonkulcs volt

Ezekkel a beállításokkal futtattam (ablakok balról jobbra:  MME, SoundMAX HD Audio, SoundMAX HD Audio Stereo Mix, 2 (Stereo) Input Chanel.

Látszólag felveszi, mert mutatja a jel erősséget is.

Csinált egy Bakelit01.aup állományt és egy Bakelit01_data könyvtárat.

Lejátszáskor viszont nincsen semmi hang. 

Van tipped, hogy mit csinálok rosszul?

Üdv.: Jroux

Előzmény: Törölt nick (88)
Jroux1 Creative Commons License 2012.12.27 0 0 90

Na meg ezt is kipróbálom. Egyébként audió kazettám is rengeteg van, azokból is kéne néhányat digitalizálnom.

Jroux1 Creative Commons License 2012.12.27 0 0 89

Tényleg, a magnó csatlakozón kimenő jel van!

Egyenlőre csak kétágú adapterem van, megnézem mire jutok vele.

Törölt nick Creative Commons License 2012.12.26 0 0 88

De egyébként ilyenkor nem is szükséges digitalizáló egységet használni, hiszen a számítógép maga is digitalizálja a hangot.

Csak rá kell dugni 3,5 mm-es Jack dugóval a vonalbemenetre, utána telepíteni az Audacity programot (vagy ami tetszik, de ez egy szinte profi program) és már mehet is digitalizálás. Én kazettákat is így mentettem le.

Előzmény: Jroux1 (86)
Törölt nick Creative Commons License 2012.12.26 0 0 87

A DIN-magnócsatlakozóról lehet levenni az előerősített jelet, néhányszor 100 mV vonali szintjével elvileg megfelel a digitalizáló számára.

A magnócsatlakozó bal/jobb, be- és kimenetet szolgáltat, középső a test, így jön ki az 5 tű.

Előzmény: Jroux1 (86)
Jroux1 Creative Commons License 2012.12.26 0 0 86

Megnéztem a lemezjátszót. A pontos tipus: LENCO L300.

Előkerestem a VIDEOTON rádiót is (RA 6363 S)és összeraktam őket.

De van meglepi: lemezjátszó bemenet van rajta, de nincs jel kimenet.

Előzmény: Törölt nick (85)
Törölt nick Creative Commons License 2012.12.26 0 0 85

Már én sem vagyok benne annyira a témában, hogy miket lehet kapni manapság, így ehhez a részéhez nem tudok hozzászólni

Így csak elvi szinten tudom leírni, hogy a köznyelvben dinamikusnak nevezett hangszedők valójában mágneses hangszedők. Például Videoton rádiók (amit valamikor mázsaszámra javítottam egy rádiószervizben) sem léteznek dinamikus bemenetettel. Az ilyen készülékek csak mozgómágneses hangszedőt fogadnak, jellemzően 4 mV körüli jelszinten. Vagy másik bemeneten kristály/kerámia hangszedőt, nagyobb jelszinten. Olcsóbb, egyszerűbb rádiók pedig csak az utóbbit.

A ténylegesen dinamikus (mozgótekercses) hangszedők, ámbár komolyabb minőséget képviselnek, stúdiótechnikában is ezért alkalmazták, de ezek még 1 mV-ot sem adnak le, ezért speciális, érzékenyebb előerősítőt igényelnek, amit a hangszedőhöz minél közelebb szokás beiktatni, hogy ne szedje fel a zajokat. Nem beszélve a baluntrafós (szimmetrizálós) megoldásról, amit a dinamikus mikrofonoknál is szokás volt alkalmazni.

Így azután zavarkeltő lehet, amikor például dinamikus előerősítőt vesz, illetve árusít valaki, mert ha laikus az eladó, akkor mondjuk fogalma sincs, és nem is arról beszél, hanem mágnesesről. Ha viszont profi az eladó, akkor neki a dinamikus az tényleg dinamikus, semmiképp sem mágneses.

Előzmény: Jroux1 (84)
Jroux1 Creative Commons License 2012.12.25 0 0 84

Köszi a részletes választ.

A készülék dinamikus hangszedős, erősítő nélküli. Anno egy Videpton rádióval működött együtt, az volt az erősítő.

Korrekciós erősítőt és 4 ágú adaptert hol kapok a Nyugati környékén? (2 ágút már találtam, de mint írod, az nem elég jó)

Előzmény: Törölt nick (83)
Törölt nick Creative Commons License 2012.12.24 0 0 83

DIN-RCA esetleg Tuchel-RCA néven találsz ilyeneket, csak nagyon nem mindegy, hogy a lemezjátszónak milyen kimenete van.

Ha a készülék erősítő nélküli, vagyis csupán a hangszedő van kivezetve, még azon belül is beszélhetünk mágneses / dinamikus, illetve keramikus hangszedőről, ezeknek eltérő a jelszintje.

Egy ilyen grabber és hasonló eszközök vonali szintű bemeneti feszültséget igényelnek, vagyis néhányszor 100 mV nagyságrendben, tehát egy előerősítő kimenete közvetlenül csatlakoztatható hozzá.

Mágneses / dinamikus hangszedők csak néhány mV-ot adnak le, amit nem csak erősíteni, de frekvenciamenetben korrigálni is kell, ezt nevezik korrekciós erősítőnek. Tehát egy ilyet kellene közbeiktatni, kis doboz formájában, vagy egy komplett végfokot, és arról levenni az előerősített jelet. Nem tudom, jelenleg mivel hallgatod a lemezjátszót, vagy van-e hozzá valami.

Keramikus, illetve kristálynak is nevezett hangszedők tulajdonképpen elegendő feszültséget adnak le, így még működhetne közvetlenül is, azonban illesztőerősítő nélkül torzulhat a frekvenciamenet, mert ezek a hangszedők a nagyimpedanciás terhelést "kedvelik", ellentétben a vonali eszközök néhányszor 100 kohm nagyságrendű bemeneti impedanciájával.

Miután mindezen nehézségeket sikerült leküzdeni, utána térjünk ki a csatlakozó kérdésére.

Mivel az 5 pólusú DIN-tuchel a testpont mellett bal/jobb be- és kimenet is  tartalmaz, ezért biztonságosabb lehet egy "4 ágú" adaptert vásárolni, mert ezzel nem bírsz mellé fogni. Kétágúnál ugyanis látatlanban soha nem egyértelmű, hogy az ki vagy bemeneti irányba van kötve.

A másiknál viszont garantált, hogy a négy közül kettőn úgyis megtalálod a kimeneteket:

Előzmény: Jroux1 (82)
Jroux1 Creative Commons License 2012.12.24 0 0 82

Sziasztok!

Nekem van egy USB Video Grabber-em és egy Lenco lemezjátszóm. A lemezjátszó kimenete még a hagyományos 5 polusu, a régi szabvány szerinti.

A grabberhez sokféle kábelem van:

Video - audio csatlakozó adapter

S - videó kábel

USB csatlakozó kábel.

Kapható a kerekedelemben olyan átalakító, amivel a fentiek valamelyikéhez csatlakoztatható lenne a lemezjátszó kimenete?

Üdv.: Jroux1 

Törölt nick Creative Commons License 2012.11.03 0 0 81

Szívesen, én már régóta ismerem, nagyon jó, sőt használat során jön rá az ember, hogy mi mindent tud. Profi vágóprogram stb. Kazettákat is digitalizáltam vele egy ismerősnek, közben magára hagytam a gépet, az sem volt gond, hogy túlfutott, mert csak lecsaptam a végét, elejét, ahogy kell. Ehhez billentyűkombinációkat is konfiguráltam a beállítások között, ami segíti a könnyű használatot, mint például: kijelölés a kurzortól balra/jobbra.

Előzmény: Fergabor (80)
Fergabor Creative Commons License 2012.11.03 0 0 80

Még egyszer köszönöm, nem ismertem ezt a softwaret, de a jövőbe ezt fogom használni.

Előzmény: Törölt nick (78)
Fergabor Creative Commons License 2012.10.31 0 0 79

Köszönöm!

Előzmény: Törölt nick (78)
Törölt nick Creative Commons License 2012.10.31 0 0 78

Audacity

Előzmény: Fergabor (76)
Fergabor Creative Commons License 2012.10.31 0 0 77

331/2 = 331/3 

Előzmény: Fergabor (76)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!