Keresés

Részletes keresés

AmazingGecko Creative Commons License 2025.01.30 0 0 112

Igazad van, jogos.

Előzmény: csalántea (111)
csalántea Creative Commons License 2025.01.30 0 0 111

Fontos lenne, hogy valaki csak akkor kérdezzen, ha már elolvasta a téma korábbi hozzászólásait ... erre is megvan a válasz és még rengeteg fontos dologra ...

Előzmény: AmazingGecko (109)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.01.21 0 0 110

http://www.tmkronika.hu/hirek/injekcio-a-diofa-torzsebe--uj-megoldas-a-novenyvedelemben--

"A dióburok-fúrólégy kártétele miatt a szórvány diósok gazdái nem tudtak szüretelni.

A világon egyedülálló, méhbarát injektálásos eljáráson dolgoznak magyar kutatók a dió és a cseresznye védelme érdekében.

A vadgesztenye esetében már rég ismert és alkalmazott növényvédelmi eljárás a fainjektálásos technológia, amikor fecskendőkkel rovarölő készítményt juttatnak a fa törzsébe, illetve közvetlenül a nedvkeringésbe. Ám az nagy különbség, hogy míg a vadgesztenyét nem használjuk a napi élelmezésben, a cseresznyét és a diót igen, nem mindegy hát, mennyi szermaradványt tartalmaz.

Fontos kérdés: mikor és mennyit?

A Jeli 2000Kft. szakmai irányításával végzett kutatások egyebek közt azt is célozzák, hogy kiderüljön: az adott készítményt mikor és milyen dózisban szabad/kell bejuttatni a növényi szövetekbe ahhoz, hogy a szermaradvány mennyisége az előírt érték alatt maradjon. Az eddigi pozitív eredményekre alapozva most a technológia innovációs és hasznosítási lehetőségeit vizsgálják az Óbudai Egyetemmel közösen.

A GreenUnit Kft. kutatója, dr. Gutermuth Ádám növényorvos, faápolási szakmérnök, okleveles kertészmérnök elmondta: a dió és a cseresznye törzsinjektálásos eljárásának kísérlete magyar kutatók fejéből pattant ki, s a témában már több tudományos publikáció is napvilágot látott. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen Gyuris Rita, Szabó Árpád, László M. Anna, Sörös Csilla, Kiss Máté és Gutermuth Ádám foglalkozott először a témával, az ő eredményeikre épül a mostani projekt.

– Először a dió esetében alkalmazható lehetőségeket vizsgáltuk meg, ugyanis 2011-től jelent meg a nyugati dióburok-fúrólégy, mely óriási károkat és terméskiesést okozott az ültetvényeken – bocsátotta előre dr. Gutermuth Ádám. – A kártevő nyugatról keletre terjed, az ország nagy részén tönkretette a szórvány diótermést. A 2017-es 10 ezer tonna termés 2019-re 5,5 ezer tonnára csökkent, a szórványdiósok gazdái nem tudtak szüretelni. Ez sok diófa kivágását, környezetrombolást okozza és sok ember megélhetése kerül veszélybe. Az ország diótermése 40.000 tonnára becsülhető, ami 500 Ft/kg ár mellett 20 milliárd forintra tehető, ennek 70% -át veszélyezteti a dióburok-fúrólégy, ahol a szokványos védekezés nem lehetséges. A korszerű növényvédelem már több évtizede használ törzskezeléses és törzsinjektálásos technikákat a kártevők ellen, azonban a gyümölcsfák kezelésénél ez különös figyelmet igényel, hiszen a gyümölcsökben szabályozott a maximális növényvédő szermaradék.

Most még nem izgatja a gyártókat az új technológia

Ezért amellett, hogy a dózis meg kell, hogy semmisítse a kártevőt, a hatóanyagból csak minimális mennyiség maradhat a gyümölcsben. A növényvédő szer-gyártók nem fókuszálnak a törzskezeléses technikákra, mivel a megszokott engedélyezéstől (ami a permetezésre koncentrál) nagyban eltér. Kutatásunk során a nyugati dióburok-fúrólégy (Rhagoletis completa) által fertőzött területen (Lengyeltóti, Szelevény-Halesz, Lovasberény) végezzük a kísérleteinket; szisztematikusan kutatjuk a hatóanyag és a vivőanyag (adjuváns) fajtáját és mennyiségét, a kijuttatás idejét, az injektálás módját és az esetleges drónos kezelés lehetőségeit.

A korszerű növényvédelem már több évtizede használ törzskezeléses és törzsinjektálásos technikákat a kártevők ellen – forrás: Óbudai Egyetem

A szakember elmondta: a kutatás során egy permetező drónnal kezelt dióskert lesz a törzskezelés kontrollterülete, ahol multispektrális kamerával felszerelt drón érzékeli a dióburok-fúrólégy kártételét. Ezzel az eszközzel rovartani megfigyeléseket végeznek a kártevő megjelenéséről és mintákat vesznek a kezelés hatásának kitett diófák leveléről, a burokról, illetve a termésből. Műszeres analitikai módszert dolgoznak ki a MATE Élelmiszertudományi Intézetében a minták hatóanyag-tartalmának meghatározására, a mérési eredményeket statisztikai módszerekkel értékelik ki.

Ha elterjedne, munkahelyeket is teremtene

Az elsőéves kutatási eredmények alapján kiszámítják, melyik alkalmazott módszer a leghatásosabb a nyugati dióburok-fúrólégy kártétele ellen és ennek alapján kialakítják a második évben alkalmazott védekezést. Az eredményeket publikálják, szakmai fórumokon mutatják be, illetve betanítják a módszert. A módszer elterjedése munkahelyeket teremt és hozzájárul az élelmiszer-ellátás biztonságához, továbbá alapul szolgálhat további, a fogyasztásra szánt gyümölcsfajok esetében alkalmazható injektálásos növényvédőszerek kifejlesztéséhez.a!

Szintén nagy népszerűségnek örvendő gyümölcsfajunk a cseresznye, melynek legjelentősebb kártevője a cseresznyelégy, ettől lesz kukacos a gyümölcs, ami általában elrettenti az embert a további cseresznyefogyasztástól. Ezért elkezdtek dolgozni ennek kapcsán is a törzsinjektálás alkalmazásán. A cseresznye és a dió esetében is megtalálták azt a hatóanyagot, mely nagy hatásfokkal képes megvédeni az említett kártevőktől a növényeket, miközben a hatékony dózis mellett szermaradvány-értékeik is előírás szerintiek, pontosabban az alattiak, így nem jelentenek veszélyt az emberi egészségre. S ami külön jó hír: a törzsinjektálás méhbarát technológia is, hiszen nincs permetszer-elsodródás, nem éri a szer a méheket, s nem kerülhet virágzó növényekre sem.

Az engedélyeztetés kemény dió

Kérdésünkre a szakember azt mondta: hogy mindebből mikor lehet mindennaposan alkalmazott technológia, még nem tudni, ugyanis egy engedélyeztetés igen hosszú és bonyodalmas feladat, nem beszélve a költségigényességéről. Ők inkább abban bíznak, hogy miután elvégezték a szükséges háttérmunkát, a nagy növényvédőszer-gyártó vállalatok felismerik a technológiában rejlő piaci lehetőségeket és elkezdenek injektálással bejuttatható készítményeket gyártani, s finanszírozzák majd az alkalmazás jogi környezetének megteremtését is

Az innováció-menedzsmenthez kapcsolódó feladatokat Tóth Bence, az Óbudai Egyetem kutatója látja el (akit e munkájában a témavezetője, dr. Szabó István segít), aki a piacosítási lehetőségek kapcsán nemrég kérdőíves kutatást végzett. Ennek eredménye szerint a válaszadók túlnyomó többsége nyitott lenne egy újfajta, környezetbarát növényvédelmi technológiára, akár injektáló eszköz vásárlásával, akár az injektálás szolgáltatásként való igénybevételével.

Mind a korábbi, mind a jelenlegi kutatás-fejlesztési projektek vállalatok és egyetemek együttműködésében valósultak meg, amelyben nagy segítséget jelentettek a különböző nemzetközi (GINOP) és hazai (Kooperatív Doktori Program) pályázati lehetőségek."

AmazingGecko Creative Commons License 2025.01.18 0 0 109

Sziasztok!

Lehet hülye kérdés, de konkrétan melyik meggyfajták számítanak cseresznyemeggynek?

Felsoroltatok olyan fajtákat, mint a Feketicsi és a Meteor, de én ezekről sosem hallottam, hogy cseresznyemeggyek lennének. Sőt, a Feketicsi a bosnyák fajtakörbe tartozik, habár lehet, hogy attól még lehet cseresznyemeggy... Nem biztos, hogy a kettő kizárja egymást.

smorgasbord Creative Commons License 2021.04.30 0 0 108

Teljesen éretten is?

Feldolgozásnál meg mindegy, úgyis meg lesz édesítve. Szóval az esetleges savasság csak friss fogyasztásnál lehet zavaró.

Előzmény: evodia2010 (107)
evodia2010 Creative Commons License 2021.04.30 0 0 107

Állítólag savanya....

Előzmény: smorgasbord (106)
smorgasbord Creative Commons License 2021.04.29 0 0 106

Mi a baj a Csengődivel?

Én nem ettem még, de azt hallottam szép festőlevű fajta. Az ízével mi a baj?

Előzmény: Jani71 (82)
Didergő Király Creative Commons License 2019.11.13 0 0 105

köszi szépen! nagyon sztárolták az utóbbi időben a feketicset, de most elbizonytalanodtam. a korai meteorral mindenképpen teszek egy próbált, azt még nem tudom, hogy a feketics mellett kitartok-e. súlyos kukac és permetszer fóbiám van, a legrosszabb párosítás. az előző meggyemet csak azért vágtam ki, mert kukacosodott, amúgy ízre nem volt rossz (édes, nem túl nagyszemű) és sokat is termett.

Előzmény: budai2 (104)
budai2 Creative Commons License 2019.11.11 0 0 104

Valami hasonlót kérdeztem a Meggy rovatban.Sándortiszteletes és Madpapa válaszoltak.

Egyébkén (ahogy eddig látom) a Meteor lesz kisebb.

https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=152489938&t=9110001

https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=152492613&t=9110001

Előzmény: Didergő Király (103)
Didergő Király Creative Commons License 2019.10.29 0 0 103

sziasztok, tervben van feketics és meteor korai meggyek most őszi ültetése. a tervezett helyük közelében szomolyai és van cseresznyém, valamint pándy meggyem van. bízhatok benne, hogy a porzással nem lesz gond? a feketics és meteor közül melyik nő magasabbra? a fák elhelyezése miatt lenne fontos tudnom.

veszprémhez legközelebb vajon hol tudom ezeket beszerezni? akarok venni top taste és jojo szilvákat is, ehhez kinéztem egy dánszentmiklósi kertészetet, amit személyesen fogok meglátogatni. viszont sajnos náluk nincsen feketics. szuper lenne a veszprém - dánszentmiklós (albertirsa) vonalon egy másik kertészet, ahol kapok feketicset. előre is köszi a segítséget.

diospyros Creative Commons License 2019.07.11 0 0 102

Érési ideje: június eleje, közepe

részben ez is magyarázhatja, miért nem kukacos.

a jún. 10-ig beérő csersznyék sem kukacosak

(rita, szomolyai, bigerrau b., nimba, kossara, sms...)

Előzmény: diospyros (101)
diospyros Creative Commons License 2019.07.11 0 0 101
Előzmény: diospyros (100)
diospyros Creative Commons License 2019.07.11 0 0 100

Feketics. (vagy egyes írásokban Feketicsi.)

barátom soha nem permetezte. nem volt benne nyű (kukac) sem.

több éves fa.

nekem van egy, de csak jövőre terem. eddig én sem permeteztem,

és semmi baja, de az első 1-2 év nem mérvadó, ez a tapasztalat

(pl. őszibaracknál is első évben nem -vagy alig- volt tafrina, másodiktól brutális.)

Előzmény: Pilu855 (99)
Pilu855 Creative Commons License 2019.07.04 0 0 99
Tiszteletem.
Egy megbízható, és kevés permettel is el levő meggyfa fajtát keresek, amit a cseresznyelégy sem köp be annyira, ha létezik ilyen. Előre is köszönöm.
zerger88 Creative Commons License 2019.04.04 0 0 98

Április 2 legelső virágok.

zerger88 Creative Commons License 2018.10.23 0 0 97

A 12 napos késésből lett kb 1 hét előny, érdekes év volt ez. Kíváncsi lennék hogy ha "normálisan" kezd a tavasz, de ugyan ilyen közel 30 fokos április esetén mennyivel ért volna korábban. (bármely gyümölcs)
Képek között turkáltam valamelyik nap és az idei termést is megleltem :)
Teljesen beérve jun. 13.án.

Előzmény: zerger88 (90)
Jani71 Creative Commons License 2018.06.29 0 0 96

A tervek alapján vettem is Feketicset (remélem...), annak a levágott hajtásával megpróbáltam

átoltani a Csengődit. Kicsit se sikerült. Aztán a Csengődi előtörő hajtásai is lekonyultak, szenvedtek.

Kivágtam a fenébe az egészet... :-( A fiatal Feketics szépen fejlődik. Abból legalább lesz valami. :-)

zerger88 Creative Commons License 2018.06.08 0 0 95

LEfújtam május 15. a fa alsó részét Mospilannal. 5 liter ment el rá. Amelyik részét lefújtam ott nyűmentes, de sajnos a fa teteje kukacos, annak ellenére hogy próbáltam felfelé is permetezni de hát sajna bazi nagy a fa :( Bár kevesebb a kukac mint tavaly, de minden 2. az ahol nem lett normálisan lefújva. (koronaszint 3 méter magasan kezdődik)

CSIxy Creative Commons License 2018.05.12 0 0 94

A Tied szebb?

Hol vannak a cseresznyelegyek ? Nálam nem gyűlnek a sárga lapon.

Előzmény: Ali-bá (93)
Ali-bá Creative Commons License 2018.05.12 0 0 93
Előzmény: CSIxy (92)
CSIxy Creative Commons License 2018.05.12 0 0 92

Valerij Cskalov

zerger88 Creative Commons License 2018.04.14 0 0 91

Teljes virágzásban:

zerger88 Creative Commons License 2018.04.12 0 0 90

12 napos késés virágzásban (2017-2018), kíváncsi leszek mikor érik így be.

Előzmény: zerger88 (53)
123János Creative Commons License 2018.02.04 0 0 89

Nekem van cseresznyemeggyem. A levele cseresznyére emlékeztet finom, édes festőlevű a gyümölcse és elég korán érik.

Lehet, hogy ezt a meggyet keresed ? 

Előzmény: Mohar (83)
isai Creative Commons License 2017.12.04 0 0 88

Köszönöm szépen. Adok neki kis időt. Tavasszal kiderül.

Előzmény: SándorTiszteletes (87)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2017.12.04 0 1 87

Kidobtam a piramist, hibás fajta. AZ ajánlott porzókkal sem mindig terem jól, a kísérleti parcellákban sem. A marketing persze mást mond, de én bőtermő piramisról nem tudok.

Ráadásul túléretten is savas ízű.

Előzmény: isai (86)
isai Creative Commons License 2017.12.01 0 0 86

A meggy fórumon már próbálkoztam, de érdemben semmi. Van egy 4 éves Piramis meggyem. Szerintem cseresznyemeggy, legalábbis a kinézetéből. Eddig még nem hozott termést. Eddig arra gondoltam, hogy elfagyott a virágzáskor.  Idén olvastam, hogy Katalin, Carmen, Margit cseresznyét ajánlanak hozzá porzónak. Ajánlották, hogy az egyik oldalágba oltsak ilyet. Nem tudom van-e tapasztatod a Piramissal, illetve tudnál-e olyan cseresznyét, ami megfelelően megporozza. Az a problémám, hogy ha ilyen cseresznyét ültetek, akkor ültethetek mégeggyet, ami azt porozza.

Előzmény: SándorTiszteletes (60)
Jani71 Creative Commons License 2017.10.10 0 0 85

A Feketicsnek vajon a sajmeggy vagy a cseresznye a jobb alanya (fekete vályogtalajon)?

ksanyi52 Creative Commons License 2017.10.04 0 0 84

Szia! Nekünk van egy cseresznyefánk amelyiken meggyízű cseresznye terem. Nem tudom hogy ilyet keresel e. 

Előzmény: Mohar (83)
Mohar Creative Commons License 2017.10.04 0 0 83

Nem bukkant még senki rá a cseresznyemeggy rejtélyére?

Én gyerekkorom után - ki tudja, akkor hol kóstoltam -  a régi lakhelyemen találtam rá újra egy ház előtt az utcán. Sajnos már nagyon messze élek, talán meg sincs az a fa. Fantasztikusan aromás, harmonikusan édes-savanykás, sötét, nagy szemű terméseket érlelt már májusban; volt, hogy már május elején csipegettem róla. Az érés ideje alapján is próbáltam felkutatni, és az ízleírások alapján is, de szerintem egyik meggyfajtára sem illik igazán. Ha esetleg valaki tud ilyen fáról, nagyon hálás lennék, ha írna. Nem akarok lemondani róla, hogy még egyszer rátaláljak. :)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!