Keresés

Részletes keresés

MALWIN Creative Commons License 2006.03.31 0 0 70
Na, gyerekek, lehet újra fenni a fotómasinériát.
Ez a víz nagyobbnak ígérkezik, mint a 2002-es.Szerencsétlen esetben fölötte lesz a 965-ösnek is!
A VITUKI mai előrejelzése szerint Baján a várható tetőzés 2006.04.06.-án 950(+-25) cm
Adukövizig.
Muity Mijo Creative Commons License 2002.08.30 0 0 68

Fénykorukat élik ezekben a napokban az orvhalászok. A Duna-ártér mélyedései hátramaradt vizeiben, bizony esetenként szép számmal akad zsákmány, csak vállalkozó kedv és mersz kérdése az eredmény. Azt mondja egyik haverom, ha a hatóságok most szeretnék begyűjteni a csibészeket, csak a bőrgyógyászaton rühesedéssel diagnosztizáltakat kéne elszámoltatni, és embereikre akadnának :)!
Való igaz, kölyök koromban a nyálpróba volt a mérvadó, rühes-e a "Kanális" vize, vagy sem: ha toccsanósat köptünk a víztükörre, és az szépen szétterült, akkor minden rendben volt, lehetett fördeni benne, de ha a habos nyál csomóba húzódott, akkor bizony távol tartottuk magunkat a fertőzött víztől :).
Nekem egyszer egy felfújódott birkatetem tekeredett a képemre, sok együtt fürdő cimbora osztatlan derültségére, de valahogy semmi bajom nem lett tőle, azon kívül, hogy abban a szezonban többet nem kívánkoztam élővizeket látogatni.
Lényegesen sokkolóbb hatású volt az, amikor egy áradást követően egyik kedvenc dunai öblünkben, a vízparti hatalmas fák vastag ágairól ugráltunk a vízbe. A pancsoló gyerkőcök közt felszínre bukkanó oszló holttest miatt hónapokig voltak lidérces álmaim, lényegében ma is elborzadva gondolok vissza a kellemetlen emlékre. Azóta nagyon tiszta víznek kell annak lennie, melyben én megmártózom :(. Egyébként az imént említett "Kanális" pontosan ilyen, ma már nem igazán van olyan körülmény, ami nagyfokú szennyezést jelentene a számára.

MM

Törölt nick Creative Commons License 2002.08.25 0 0 67
Letöltöttem. Sok érdekes felvétel látható rajta. Köszi Józsi és Péter ill. minden közreműködőnek.
Előzmény: Törölt nick (65)
oszibá Creative Commons License 2002.08.25 0 0 66
Akkor ez olyan, mint a széles szájú kisbéka mikor jön a gólya.
Előzmény: Törölt nick (65)
Muity Mijo Creative Commons License 2002.08.25 0 0 64

"A Gemenci erdő vadállományának mentése miatt, részlegesen és időszakosan továbbra is zárva van a forgalom elől az 55. számú, Szeged-Baja-Bátaszék közötti főközlekedési út, bajai dunai-hídtól, Pörbölyig tartó szakasza."

Én ma mást tapasztaltam, az 55-ös úton teljes mértékben akadálymentes volt a közlekedés baja és Bátaszék között.

MM

Előzmény: Muity Mijo (63)
Muity Mijo Creative Commons License 2002.08.25 0 0 63

"Gátrobbantás Bajánál

MTI
2002. augusztus 25., vasárnap 11:37

Az elmúlt órákban a Duna teljes magyarországi szakaszán folytatódott az árhullám levonulása; az árvíztől felszabadult területeken megkezdődött, illetve tovább folyt a károk felmérése, valamint a helyreállítás költségeinek felbecsülése - tájékoztatta a Kormányzati Koordinációs Bizottság közleményben az MTI-t vasárnap. Bajánál fel kellett robbantani egy gátat, hogy í víz visszafolyhasson a Dunába.

Az árvízi védekezésben, szombaton 1.409 személy vett részt, és a munkálatokat 244 technikai eszköz segítette. A kitelepített lakosok száma szombaton 233 volt, elhelyezésükről a katasztrófavédelmi igazgatóságok és az önkormányzatok gondoskodnak.

Pilismaróton és Dömösön még lajtoskocsiból osztják az ívóvízet

A tájékoztatás szerint Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megyékben az árvízi veszélyeztetettség megszűnt, folytatódott az ideiglenes védművek visszabontása, az árvíz levonulása utáni fertőtlenítés, s egyre többen költözhetnek vissza a kitelepített lakosok közül otthonukba. A Komárom-Esztergom megyei Pilismaróton folytatták a víz szivattyúzását, Dömös és Pilismarót ívóvíz ellátását továbbra is lajtoskocsikból és zacskós vízzel biztosítják. Mint írják, ennek az az oka, hogy az ivóvízrendszer egésze fertőtlenítésre szorul.

Budapesten is folytatódik a szivattyúzás

A főváros területén a Népsziget XIII. kerületi részén, a III. kerületi Hajógyári-szigeten és a Római-part egyes részein tovább folytatódott a szivattyúzás, az árvíz által érintett területek fertőtlenítése és az árvízi kiköltözés miatt gazdátlanná vált ingatlanok őrzése a rendőrség és a lakosság együttműködésével.

Fejérben már folyik a kárfelmérés

Fejér megyében megkezdődhetett a kárfelmérés, az önkormányzatokhoz a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság eljuttatta a vis maior-igénylő útmutatót Ercsibe, a megrepedt partfalnál az önkormányzat irányításával a 24 órás figyelőszolgálat működik, Dunaújvárosban pedig újra megindulhatott a vízi közlekedés.

Tolna: első fokú a készültség

Bács-Kiskun megyében, Uszodtól délre, első fokúra csökkentették az árvízvédelmi készültséget. Tolna megyében is tovább apadt a Duna, az első fokú árvízvédelmi készültség azonban még érvényben van a Báta-Sió-torok védelmi szakasztól lefelé. A lassú apadás miatt, a fertőtlenítés csak néhány nap múlva kezdődhet el.

Részleges útzár az 55-ösön

A Gemenci erdő vadállományának mentése miatt, részlegesen és időszakosan továbbra is zárva van a forgalom elől az 55. számú, Szeged-Baja-Bátaszék közötti főközlekedési út, bajai dunai-hídtól, Pörbölyig tartó szakasza. Baranya megyében megkezdődött a fertőtlenítés, az ideiglenes védművek visszabontása, Mohácson megindult a kompközlekedés.

Gátrobbantás Bajánál

Fölrobbantottak egy gátat Bajánál ma délután - értesült a HavariaPress. A hírügynökség úgy tudja, hogy így próbálják vízteleníteni a Duna által elöntött Nagy-Pandúr szigetet. A szigeten több száz ház, nyaraló és családi ház került víz alá. A helyi védelmi bizottság vezetője a polgármesterrel egyetértésben úgy döntött, fel kell robbantani a szigetet dél felől védő nyári gátat, hogy a felgyűlt víz lefolyhasson a Dunába."

marfai Creative Commons License 2002.08.24 0 0 62
Kedves Józsi!
A felvétel itt van mpg-ben. Csak széles sávról javaslom letölteni (125 Mb (!!))
Márfai P.

P.s.: Kisebbet amatőr eszközökkel nem tudok...

Előzmény: Törölt nick (58)
Muity Mijo Creative Commons License 2002.08.24 0 0 61

Mementóként érdemes szemügyre venni a Fauna Egyesület beszámolóit az ez évi tavaszi árvíz kapcsán, a most lezajlottra vetítve :(!
Kíváncsi leszek, miként fognak vélekedni a mostanival kapcsolatban .....

MM

Muity Mijo Creative Commons License 2002.08.24 0 0 60

És íme, mire számítottak nem is ok nélkül a batinaiak:

"Valódi árvízveszély várható?

ÚJ MAGYAR KÉPES ÚJSÁG horvátországi magyar hetilap
VII. évfolyam 32. szám 2002. augusztus 22.

Az 1965-ös nagyvíz óta most kell először valódi árvízveszélylyel számolni. Annak ellenére, hogy fél Európa úszik, és számos haláleset történt, és hogy óriási károkat okoztak a megáradt folyók, a Drávaszögben nem tapasztalható túlzott készülődés a pár napon belül megérkező áradás következményeinek az enyhítésére.

A ’65-ös árvízkor 790 cm magas volt a Duna vízállása, három hónapig és tizenkilenc napig tartott.

Jelenleg tíz centivel magasabb vízállást várnak, és a szakemberek szerint kb. tíz napig tartana a víztömeg levonulása. Ezért egyelőre csak Kiskőszegen (Batina) készültek fel a falu védelmére: hétfőn a pélmonostori kaszárnyából százhúsz hivatásos katonát szállítottak a régi kompkikötőhöz, akiknek 1300 méter hosszan 12 ezer zsák homokot kell felrakniuk a falu alatt.

A Zöldszigeten már most elárasztotta a hétvégi házakat a lassan áradó Duna.

A Kopácsi-rétben nem számítanak nagyobb károkra. A vadállományt nem kell menteni, mivel ők ösztönösen a szárazföldre menekültek.

Ha nem jön be a szakemberek számítása, és a víz esetleg tovább marad, vajon kibírják-e a töltések a nyomást? Mi lesz az ivóvízzel, hisz ha jön az ár, szennyeződés kerülhet a kutakba. Vajon ki figyelmeztette a vezetékes vízzel nem rendelkező falvakat, Kopácsot, Várdarócot és Laskót erre az eshetőségre? Mi lesz a kukoricaföldekkel, ki szólt a gazdáknak az esetleges károkkal kapcsolatban? A vadállatok is kárt tehetnek a vetésben, a víz megzavarta a szarvasbőgést is. A rengeteg szennyeződés, amely a vízzel érkezik, környezeti katasztrófához vezethet.

A nagyvíz tehát nem csak az épületekben okozhat károkat, nem csak annyiból áll, hogy eláraszt néhány utcát, egy-két víkendházat. Számos olyan következménye lehet, amelyekkel nem is számolunk.

Kriják"

Előzmény: Muity Mijo (59)
Muity Mijo Creative Commons License 2002.08.24 0 0 59

Bezdánnál tetőzött a Duna, újságírók szenvedtek balesetet

2002. augusztus 22. csütörtök 16:26

A dunai árhullám csütörtökön átlépte a magyar-jugoszláv határszakaszt, a folyam a déli órákban 714 centiméteren tetőzött az északnyugat-bácskai Bezdánnál. A hatóságok nem tartanak attól, hogy a megduzzadt folyó olyan károkat okozna, mint Ausztriában és Magyarországon.

A Duna 61 kilométeres szakaszán, a magyar határtól Bogojevóig már szerdán életbe léptették a rendkívüli árvízvédelmi intézkedéseket, miután a Duna vízszintje átlépte a hétméteres magasságot. Jelenleg Bezdánnál 714 centiméteres a Duna magassága, a vízszint már nem növekszik. A vízmagasság Bezdánnál közel fél méterrel elmarad az 1965-ös júniusi árvíz idején mért 776 centiméteres rekordszinttől. A 70-80-as években felhúzott Duna menti védvonal jelen pillanatban több mint egy méterrel magasabb folyó vízszintjénél. Az árhullám teteje várhatóan szombaton érkezik Újvidékre. Becslések szerint a vajdasági fővárosnál 590-600 centiméteren tetőzik a Duna, s egy méterrel lejjebb lesz annál a szintnél, amelynél rendkívüli árvízvédelmi intézkedéseket kell foganatosítani.

Belgrádnál hétfőn tetőzik a Duna mindössze 440-450 centiméteren, ezért egyáltalán nincs szükség árvízvédelmi intézkedésre. Noha a hatóságok álláspontja szerint kellemetlen meglepetésekre nem kell számítani, vízügyi szakemberek emlékeztetnek rá, hogy a Szerbiában sohasem azt okozta a bajt, hogy a folyam túlnőtte a töltéseket, hanem az, hogy a gátak nem bírták ki a víz tartós nyomását. Hírügynökségi jelentések szerint a Bezdántól néhány kilométerre délre fekvő Apatinnál máris észleltek néhány gátszivárgást.

A bácskai Crvenka településnél csütörtökön közúti buszbalesetben könnyebben megsérült nyolc újságíró, aki Dragan Veselinov köztársasági mezőgazdasági minisztert kíséretében indult útnak, hogy tudósítson az árvízhelyzetről. Az újságírókat szállító busz személygépkocsival ütközött.

MTI"

__________________________________________________

Lám, kedvenc gasztronómiai helyeink a Jugó oldalon megúszták, nem így túloldalon a csodálatos Zeleni Otok ( Batina üdülőövezete ), mely még emellett a vízmagasság mellett is teljes terjedelmében víz alá került.

MM

marfai Creative Commons License 2002.08.22 0 0 57
Passzold át a kazettát, lesz belőle valami... :-))
Márfai P.
Előzmény: Törölt nick (55)
Thernitibi Creative Commons License 2002.08.22 0 0 56
900cm-n áll a mérce!!!!!!
Előzmény: Thernitibi (52)
Thernitibi Creative Commons License 2002.08.21 0 0 54
Mi is csak véletlenül kerültünk be a csapatba.
Előzmény: Muity Mijo (50)
Thernitibi Creative Commons License 2002.08.21 0 0 53
Bocs de ma se tudtam hibátlanul dolgozni:-(((

Tehát itt van az a bizonyos harc ember, és víz között.

Előzmény: Thernitibi (52)
Thernitibi Creative Commons License 2002.08.21 0 0 52
Tehát ahogy megigértem, a délutáni termést adom közre:
Itt a Vizirendörség előtti partszakasz látható. Ahogy mondani szokás, rendesen tele a vájling. AFutrinka utcai Gátőrház kimagaslik a nyári gáton. Nem úgy, mint a hétvégi házak. És néha mennyit számít 30-40 cm. Hangos susogással dő be a házak között a víz. A kerítések tövében vastagon áll a hordalék. Elszabadult hajók lebegnek a vízen. Ez nem a földszint, hanem az emelet. Így néz ki a nyári gát mögötti rész. Egy másik szemszög. Egy gáton felejtett autó. A földszínt láthatóan mindenhol nyakig érő vízben van. Na, innentől szabad úszni:-))) Itt lenne a strand. Nem tudom mennyire látjátok, de szinte hömpöjgött a víz a fák között. lesz takarítani való. A "Kalap" tartja magát. Rend a lelke mindennek. 943 cm-es állásnál harc ember, és víz között. Egyetlen egy lépcsöfokon is múlhatnak dolgok. Béla barátom vikkendháza. Az emlékmű más szemszögből.
Előzmény: Thernitibi (49)
jovan Creative Commons License 2002.08.21 0 0 51
Roppant érdekes Márfai 14. számú képe a Dunáról :-)Szüretlen búzasörre tippelek.

Jován

Előzmény: marfai (48)
Muity Mijo Creative Commons License 2002.08.21 0 0 50

Átkok, csak kimentetek hajóval vízre a Deákkal :)!? Mutatta a felvételeit, én meg az én termésemet, melyek ma a szigeten készültek. Ha már vízen voltatok, akár ki is köthettetek volna. Segíts neki, mert önmagától az életben nem pakolja fel ide őket. Azért szólhattál volna .....

MM

Előzmény: Thernitibi (49)
Thernitibi Creative Commons License 2002.08.21 0 0 49
Szia Robi

Nem, mert a szigetet nagyon védik, és nem engednek be senkit. De most termelem össze a délutáni termést, egy órán belül látható lesz.

Cs.

Előzmény: bkrbrtx (47)
marfai Creative Commons License 2002.08.21 0 0 48
Előzmény: Thernitibi (46)
bkrbrtx Creative Commons License 2002.08.21 0 0 47
Tibi! A kepek eszmeletlen jok lettek. Ha jol tudom ma tetozik a Duna Bajanal. A laktelep meguszta, de lehet-e mar csonakazni az uszodanal? :)
Thernitibi Creative Commons License 2002.08.21 0 0 46
Na mégegyszer (szokás szerint:-DDD)

A vízállás 21-én 9,00 órakkor 933 cm-t mutatott. A Véndiót is körűl érte a víz. A Futrinka utcában eltünt az út. A RoRo-kikötő uvarában is áll a víz. Az ÁTI, és a töltés közötti rész. Az ÁTI udvara. A gabonasilók a töltésről nézve. A Buzovitsnál már a kapu sem látszik ki. A híd fölötti sóderdepó. Az Erdészet rakodója.

Előzmény: Thernitibi (45)
Thernitibi Creative Commons License 2002.08.21 0 0 45
A mai termés:

A vízállás 21-én 9,00 órakkor 933 cm-t mutatott. A Véndiót is körűl érte a víz. A Futrinka utcában eltünt az út. A RoRo-kikötő uvarában is áll a víz. Az ÁTI, és a töltés közötti rész. Az ÁTI udvara. A gabonasilók a töltésről nézve. A Buzovitsnál már a kapu sem látszik ki. A híd fölötti sóderdepó. Az Erdészet rakodója.

Thernitibi Creative Commons License 2002.08.21 0 0 44
Sajnos semmi áron nem tudtam lejutni a Petőfi szigetre. Kár, mert tudtam volna csinálni jópár (talán az én életemben) megismételhetetlen képet.
Előzmény: oszibá (42)
oszibá Creative Commons License 2002.08.21 0 0 43
Még korán van (nekem) de most megnézem mekkora a víz.
Előzmény: oszibá (42)
oszibá Creative Commons License 2002.08.21 0 0 42
Ma tetőzik, de olyan részek kerültek víz alá, mint a Petőfi sziget
ez a tegnapi
Előzmény: Thernitibi (37)
Muity Mijo Creative Commons License 2002.08.20 0 0 41

Vízmércével rendelkező informátorom állítása szerint, ma este 9-kor 938 centiméter volt a vízállás. Ez nem sokban tér el attól, amit az előjelzések prognosztizáltak.

Az elmúlt pár nap áradással kapcsolatos eseményeit, képi formában a tetőzést követően én is közszemlére teszem.

oszibá Creative Commons License 2002.08.20 0 0 40
Dobjál egyet nekem.
Előzmény: Thernitibi (39)
Thernitibi Creative Commons License 2002.08.20 0 0 39
Van.
Előzmény: oszibá (38)
oszibá Creative Commons License 2002.08.20 0 0 38
Tibikém van már mail címed?
Előzmény: Thernitibi (37)
Thernitibi Creative Commons License 2002.08.20 0 0 37
A vízmélység jelző 20-án 15 órakkor 927cm-t mutatott. Ekkora víznél így néz ki a sörözők előtti partszakasz. Vagy pl. a szigeten lévő házak. Itt egy másik kép. Itt a Pandur-szigeten található "Lajosbácsi Kocsmája" látható. Itt egy igazi árvízi esemény történik, átbukot a víz a szigetet körül vevő nyúlgáton. Itt jól látszik, ahogy tellik a gát mögötti rész, vízügyi szakemberek szemléznek. Itt jól kivehető az egyre kisebb szintkülömbség, Jól láthatóan 10 cm-re acsónakgarázs kilincsétől áll a vízszint, ami annyit jelent, hogy a garázsban 90 cm a vízállás. A hajójavító műhely udvarán a bakon lévő halyók már lebegnek a vízen, a csőrlőnek már csak a teteje látszik. Így néz ki a sziget parti útjának legmagasabb pontja, láthatóan tanácstalan, de annál bátrabb vikkendház-tulajdonosokkal.
Rendesen tele a "vájling".

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!