Keresés

Részletes keresés

Nachterengallux Creative Commons License 2009.01.10 0 0 20

Én nem régen olvastam el A Lepkegyűjtő-t és először csak azt gondoltam, hogy iszonyatos, szörnyű könyv. De ez csak az első néhány pillanatban volt, mert aztán elkezdtem gondolkodni rajta, és végül arra jutottam, hogy ez egyszerre volt jó és rossz könyv. Nekem az alaphelyzet kicsit klisésnek érződött, meg bizonyos leírások benne, (na, meg aztán a legvége!!), a könyv igazán akkor kezdett el tetszeni amikor Miranda gondolataira került sor. Utána már a regénynek az egész mondanivalója rettenetesen jó volt, hogy itt egyfajta "kultúrsokk" - ról van szó, a nép és a művészet között, hogy két világ találkozik, melyek képtelenek megérteni egymást.

Aztán a szimbólikája!! Szerintetek a végét lehet úgy értelmezni, hogy az egyszerű nép inkább hagyja a művészetet meghalni, eltűnni, mintsemhogy meg próbálja érteni, vagy értékelni? Bár talán ezt csak én értelmezem így.

Mindenesetre ez a része írtó jó volt.

Amúgy A Mágus-t néhány napja megrendeltem, illetve, nem hiszem, hogy ez egészen ugyanaz a könyv, azt hiszem inkább egy kiegészített verziója az eredetinek, amit az író késöbb adott ki. Talán Az Illuzionistá-nak hívják? Ez ugyanis svédül van, nem tudom magyarul megjelent-e még?

Paul de Man Creative Commons License 2006.06.29 0 0 19
Béke soraira.
Paul de Man Creative Commons License 2006.06.29 0 0 18
Ó, nem tudtam, hogy novemberben meghalt! Béke poraira.
Marlenka Creative Commons License 2006.06.29 0 0 17

A Lepkegyűjtőt nagyon szeretem. Mirandának van egy jó mondata: "Ebben az élethelyzetben én egy világot képviselek"-vagy ilyesmi:)

És tényleg. A belőle készült film pocsék volt, Miranda egy ócska cicababa, Fred meg sokkal karakteresebb, de van abban is egy jó rész: mikor Fred összetépi Miranda egy albumát(?), mert nem érti és kiabál, hogy ez érthetetlen, ez csak sznobság és Miranda csak azért szereti, mert azt gondolja, ezt kell szeretni, mert valahol egy professzor azt mondta, hogy ez jó.

Tényleg két világ csap össze, az önjelölt megmondóemberek és a mirandák (sic)-a klasszikus attól (is) klasszikus, hogy mond valamit a világról általában és a Lepkegyűjtő szerintem mond.

Paul de Man Creative Commons License 2006.06.28 0 0 16
Még mindig az egyik legjobb.
Bluesky Creative Commons License 2002.08.20 0 0 15
Hát sajnos az angoltudásom valahol a középfok táján lehet, nem hiszem, hopgy eredetiben tudnék olvasni Fowlest:-/
Előzmény: Paul de Man (14)
Paul de Man Creative Commons License 2002.08.19 0 0 14
A Maggot Fowles '85-ös regénye, valami lepattant antikváriumban vettem 200 forintért. Erősen archaizál, úh. beletört a nyelvezetem, talán újra neki kellene futnom. Magyarra nincs lefordítva, hát nem és fekszem neki, az biztos.
Előzmény: Bluesky (11)
Bluesky Creative Commons License 2002.08.19 0 0 13
Film? Nem is hallottam róla. Szerdán megpróbálom megszerezni:-)
Előzmény: pre (12)
pre Creative Commons License 2002.08.18 0 0 12
Na, valaki erre is rászánta magát?:)

A Lepkegyűjtő nem akármi! A Top X-ben nekem is benne van! (Nem gúnyként írtam a Top X-et, csak hogy Top 3 vagy Top 6 vagy Top 20: tökmindegy, a lényeg a "Top"!) De tényleg nem tudom, mit lehetne róla írni? A filmet láttátok? William Wyler! Én a filmet láttam először, 3 napig padló! Akkor tudatosult bennem, hogy hajlamos vagyok a depresszióra. Azóta is tart. A hajlam, nem a depresszió. Pedig ez már régen volt, 1981-ben, Győrött Filmklub, -múzeum keretén belül. A film nyilván integrálta a párhuzamos látásmódot lineáris cselekményvezetésbe, ezért mikor a könyvet olvastam, kicsit megzavart az első rész utáni újrázás. Mindemellett azon ritka könyvek egyike, amelyekből szándékosan vettem kettőt.

OFF: Hasonló hatással volt rám az "Embervadász" c. film és könyv is (Thomas Harris: A Vörös Sárkány)

ON: Olvastam tőle még egy másikat, valami RARE-könyv volt, nem különösebben jelentős, el is felejtettem micsoda. Az igazat megvallva, a Lepkegyűjtő sem egy abszolúte jó regény, de akit eltalál, azt tutira telibe!

pre

Bluesky Creative Commons License 2002.08.18 0 0 11
Hú, de örülök, hogy te is ismered!!! :-)
A mágus... Hát én azt olvastam tőle, és jó, bár a vége nem nagyon tetszett (tényleg olyan volt mint egy pofon).
Maggot? Arról nem is hallottam...
Én anyám is olvasta mind három könyvet (igazából ő hozta és ajánlotta nekem mind a hármat, mondván a téma "lélektani").
Előzmény: Paul de Man (10)
Paul de Man Creative Commons License 2002.08.17 0 0 10
El se hiszem, hogy van Fowles-topik! Na végre, tudja meg az egész világ, hogy ő a legjobb! Az istókját! Mióta fújom, nem hallgat rám senki.

A lepkegyűjtő nálam az első háromban van (valamelyik topikban leírtam a többit is, de lehet, hogy az origóban). Anyám utálta, depressziós lett tőle... :) Hát ja.

Muszáj megvennem A mágust, ha végre forintközelben leszek. Milyen?

[Belenéztem a A Maggotbe is--tetsz--, de persze nem bírtam. Ideje lenne már azt is lefordítani. És az összes többit. Béke.]

Bluesky Creative Commons License 2002.08.16 0 0 9
Még valaki esetleg, aki olvasott tőle?
Bluesky Creative Commons License 2002.08.15 0 0 8
Igen,az szerintem is mesteri fogás volt, hogy mindkét szereplő szemszögéből követhettük az eseményeket.

Igaz, hogy Miranda lenézte és megalázta (dehát melyikünk ne nézne le valakit, aki elrabolja, és egy pincébe dugja, mondván, hogy "szereti"?), de erre ő csak akkor jött rá, amikor elolvasta a naplót.

A napló stílusú regényeket, a levélregényeket, meg az igazi naplókat én is nagyon szeretem:-)

Előzmény: Törölt nick (7)
Törölt nick Creative Commons License 2002.08.15 0 0 7
Miranda mélységesen lealázta és lenézte, és én úgy gondolom, hogy ha még talán az elején úgy is gondolta Caliban, hogy elengedi, a végére ez már teljességgel lehetetlen volt.

Tudod, hogy mi tetszett nekem ebben a könyvben nagyon?:o) Hogy mindkét szemszögből olvashattuk az érzéseket és gondolatokat, vagyis nagyon világosan látható volt, hogy melyik fél hogyan is éli meg az eseményeket tulajdonképpen.:o) Különben is én szeretem a napló stílusú regényeket.:o)

A Mágust sajnos nem olvastam. De még csak nem is hallottam róla. Na majd utánanézek, megyek a héten könyvtárba úgyis.:o)

cyberjunkie

Előzmény: Bluesky (6)
Bluesky Creative Commons License 2002.08.15 0 0 6
Én a legvégén abban reménykedtem, hogy mégiscsak "szereti" Mirandát annyirra, hogy megesik rajta a szíve, és elviszi egy kórházba...
De tényleg, az embert kirázza a hideg! Semmi esélye nem volt a menekülésre szegénynek.

"A mágus"-ban még nagyobb csavar van. Kicsit olyan a regényeinek a vége, mintha pofon vágnák az embert (nekem legalábbis ez volt az érzésem).

Előzmény: Törölt nick (5)
Törölt nick Creative Commons License 2002.08.15 0 0 5
Nem igazán. Sejtettem, hogy az lesz a vége. Bár az elején még reménykedtem, hogy valaki mégiscsak rájuk talál, vagy Miranda mégis valahogy megszökik, de aztán ezt a könyv tovább olvasásával kezdtem szépen lassan feladni.

Huncut egy ilyen sztori, mi? Engem a víz is levert, mert akkoriban sokat gondolkodtam azon, hogy én mit csinálnék hasonló helyzetben.

cyberjunkie

Előzmény: Bluesky (4)
Bluesky Creative Commons License 2002.08.15 0 0 4
Hú! Nem hiszem el, végre valaki, aki ismeri! :-)
Te nem lepődtél meg a végén?
Előzmény: Törölt nick (3)
Törölt nick Creative Commons License 2002.08.15 0 0 3
Én ismerem, de csak a Lepkegyűjtőt olvastam tőle. De azt vagy hatszázszor.:o) Magyarul is, angolul is egyaránt.:o) Az egyik kedvencem.

De tulajdonképpen mit akarunk kivesézni rajta?:o Nekem azon kívül, hogy geci jó könyv, több nem nagyon jut az eszembe. Viszont ajánlom mindenkinek, mert több mint tanulságos.:o)

cyberjunkie

Előzmény: Bluesky (2)
Bluesky Creative Commons License 2002.08.15 0 0 2
Hátha...
Előzmény: Bluesky (1)
Bluesky Creative Commons License 2002.08.15 0 0 1
Nem adom fel:-)
Előzmény: Bluesky (0)
Bluesky Creative Commons License 2002.08.14 0 0 0
Na, senki sem ismeri?????
Előzmény: Bluesky (-)
Bluesky Creative Commons License 2002.08.13 0 0 topiknyitó
"A lepkegyűjtő",
"A mágus" és
"A francia hadnagy szeretője"

Olvasott valaki tőle?
Szerintem elég különlegesek a regényei...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!