Keresés

Részletes keresés

őszszakál Creative Commons License 2011.06.15 0 0 59

Itt: Iker univerzumok elmélete Egy elmélet a gravitáció értelmezésére.

Előzmény: habris (58)
habris Creative Commons License 2011.06.15 0 0 58

Abrahams Antigravitációs Elmélete: ha a teret gumihártyának képzeljük el, a tömegvonzás ennek besüllyedése, minthogy amikor a gumihártyára súlyt helyezünk, ez besüllyed, és a közelében lévő golyó közeledni kezd felé. Az antigravitáció a gravitáció ellentéte. Tehát ha a "gumihártyát" valamilyen módon meg tudnánk emelni, vagy alulról felnyomni, a golyó távolodni kezdene; antigravitáció jönne létre.

Mi erről az elméletről a véleményetek?

agitator Creative Commons License 2003.07.04 0 0 57
Először is, le kell szögezni, hogy az antigravitációs gépbe minimum annyi energiát be kell fektetni, amennyi a lebegtetni kívánt cucc felemeléséhez kéne az adott helyről a végtelenbe, vagyis amilyen mély potenciálgödörben van jelenleg. Ez az energiamegmaradás miatt van így. Gondoljunk el egy rugót, most elektromos mezőt képzeljünk el, mert azt lehet árnyékolni. A rugó fezsítetlen állapotban van. Alatta egy pozitív töltés. Odaviszünk egy neg. töltést, ráakasztjuk a rugóra. A poz. tölt. vonzani kezdi, a rugó nyúlik, energiát tárol az el. mező rovására. A poz. t. alatt van egy félgömb alakú lemet, amit elforgatunk 180 fokkal, így leárnyékolja a poz. töltést a neg. elől. Azért félgömb, hogy ekvipotenciális felületen mozogjon, így elméletileg munkát nem kell végezni a mozgatásához. Ekkor, mivel leárnyékolta a poz. t.-t, a negatívot visszarántja a rugó, ezzel energiát nyertünk a semmiből. Továbbforgatva megint érződik a poz. töltés hatása, megint nyúlik a rugó és így tovább, energia a semmiből. Tehát valamilyen elektromágneses indukció kell, hogy fellépjen, mikor árnyékolunk, ami a Lenz-törvény értelmében a félgömb forgatását akadályozza, így folyamatosan munkát kell végezni, hogy forogjon a félgömb.
Nyilván ugyanez a gravitációnál is. Pl. elképzeltem(érdekes módon pont azelőtt pár perccel, hogy erre a topikra találtam), hogy mi lenne, ha csak úgy le lehetne kapcsolni a magerőt, mint egy lámpát. Akkor a hatalmas Coulomb erők, amik nekifeszülnek a protonoknak, nameg az őrülten "nyüzsgő" neutronok szétvetnék az atomot, óriási energia szabadulna fel a semmiből. Aztán meg visszakapcsolnánk, és egy "egyszerű kis fúziós szerkentyűvel" visszapaszíroznánk a protonokat, neutronokat a magba, ahol a magerő ismét összetartaná őket, és felszabadulna a magfúziónál "szokásos" irdatlan energia. Tehát ez lehetetlen, így az antigrav.- nál is először be kell fektetni azt az energiát és utána kell megnézni, hogy megéri-e, hogy eztán már lebegünk?:)
Vélemény?
molcsa Creative Commons License 2003.07.04 0 0 56
Igen.
NevemTeve Creative Commons License 2003.07.02 0 0 55
Még mindíg jobb, mint ha drogoznának...
Dr. Lecter Creative Commons License 2003.07.02 0 0 54
És mellékesen megcsinálták a szobahőmérsékletű szupravzeetőt is, csak nem érdekli őket, mert nem az a fő cél.
Előzmény: NagyAnd (53)
NagyAnd Creative Commons License 2003.07.02 0 0 53
Csillebércen fejlesztik az antigravitaciós masinát.
Riport mindjárt a Fókuszban.
Sztív007 Creative Commons License 2002.12.18 0 0 52
Figyelmetekbe ajánlom a következő linket:
http://origo.hu/tudomany/vilagur/20021217azeddigi.html
A legújabb eredmények az ősrobbanásról és a „sötét anyag antigravitációs” hatásáról.
Sztív007 Creative Commons License 2002.12.05 0 0 51
Na erről az elméletről mi a véleményetek:
A tágulásért felelősek lehet az univerzum határán található galaxisok is, amik kb. 13 milliárd fényévre vannak tőlünk és a fényűk csak mostanában ért el hozzánk, vagyis a Hubble több napos expozíciója során ezeket észlelte a legtávolabbi objektumoknak. Úgy tudom, hogy ezek közel fénysebességgel távolodnak tőlünk, s mivel ~300.000km/s sebességgel repesztenek a többi galaxishoz képest a tömegük is óriási lehet. Ennek következtében olyan gravitációs hatást fejt ki a beljebb levő galaxisokra(csoportokra), amely szétrántja őket az univerzum szélei felé -> vagyis ez a jelenség okozhatja a világegyetem tágulását?
Vagy lehet, hogy nincs köze hozzá, hogy fénysebességgel robognak azok a galaxisok, mert a tér nyúlik meg a tágulás során?

pert1 Creative Commons License 2002.12.05 0 0 50
"Szerinted megnyúlik a fénynek a hullámhossza, ha surubb közegen halad át?"

Pont ellenkezoleg, lerövidül. A sürübb közegben a fény sebessége kisebb, mint vákumban, és mivel
a frekvenciája változatlan marad, a hullámhossznak le kell rövidülnie. De amint kilép a fény a
sürübb közegbol a vákumba, ismét felveszi az eredeti c utazósebességét, és ezzel együtt az eredeti
hullámhosszát is. (Ha van egy lézere valakinek akkor kiséreltileg is igazolhatja, csak különbözo
vastagságú üveglapon kell átbocsájtani a monokromatikus fényt, és megfigyelni a hullámhossz (szín)
változását (azaz változatlanságát).)

Előzmény: Sztív007 (45)
Sricsi Creative Commons License 2002.12.04 0 0 49
Nagyjából azt mondtam én is.
Előzmény: NevemTeve (48)
NevemTeve Creative Commons License 2002.12.04 0 0 48
Es nem felbontja mint a prizma, hanem elnyeli a többi színt
Dr. Lecter Creative Commons License 2002.12.04 0 0 47
A vörös az éppen a hosszú hullámhosszú a látható spektrumból.
Én egyébként már láttam nem vörös színű napfényt is.
Előzmény: Sricsi (46)
Sricsi Creative Commons License 2002.12.04 0 0 46
Szerintem a légkör, úgy, mint a csillagközi anyag felbontja a fényt, mint a prozma, és csak a rövid hullámú sugarakat(mint a vörös) engedi át.
Előzmény: Sztív007 (45)
Sztív007 Creative Commons License 2002.12.04 0 0 45
Szerinted megnyúlik a fénynek a hullámhossza, ha sűrűbb közegen halad át? Abban igazat adok, hogy a Nap színképe nem változik se reggel, se délben. De ha a fény tegyük fel 5 milliárd évig utazik, akkor rettentő mennyiségű „sötét anyagon” kell átverekednie magát. Ez nem nyújtja meg a fény hullámhosszát? Nem lesz vörösebb? Vagy lelassul a fény sebessége? De azt nem teheti mert az éterben közel 300e km/s kell haladnia. Valamilyen hatással kell lennie rá.

Előzmény: pert1 (44)
pert1 Creative Commons License 2002.12.03 0 0 44
A lenyugvó nap ugyan tényleg vörösnek látszik, de ennek nem sok köze van a vöröseltolódáshoz.
Nész meg a Nap színképvonalait délben és este, nem fognak eltolódni a vörös irányába estére.
Előzmény: Sztív007 (43)
Sztív007 Creative Commons License 2002.12.03 0 0 43
Hi,

Nem rég láttam egy filmet a Spectrumon, ahol megdöbbenve tapasztalták a tudósok, hogy a távoli galaxisok messzebb vannak, mint ahogy számolták. Feltételezik, hogy ezt a extratáguló hatást az antigravitáció taszító hatása okozza. A távolságok mérésére a szupernova robbanásokat használták, amelynek fényereje közel mindig állandó. Így az a szupernova, amelynek fénye nagyon halvány, az nagyon is messze van.
A galaxisok vörös eltolódását más is okozhatja, mint a tágulás következtében a fényhullámok megnyúlása. A vörös eltolódást másik okozója lehet, hogyha a fény sűrűbb közegen halad át. Pl.: a lenyugvó nap fénye vörösebb lesz, mert a légkörben sokkal több utat tesz meg a fény, mint amikor merőlegesen süt le ránk. Szóval a vörös letolódás nem csak a távolság aránya, hanem a közeg sűrűségre is utal. Minél messzebb van a galaxis tőlünk, annál több csillagközi anyagon kell átverekedni magát a fénynek, hogy elérjen hozzánk és a színképe annál jobban tolódik el a vörös felé. Az arányokat nem tudom (tágulás/közeg sűrűség között), számolja ki az aki ért hozzá.
Tény, hogy az univerzum gyorsabban tágul, mint ahogy számították és ezért az antigravitációt teszik felelőssé.

z.p.e Creative Commons License 2002.08.21 0 0 42
Akkor az már tényleg elég gyenge.
Előzmény: Makkos (41)
Makkos Creative Commons License 2002.08.21 0 0 41
Valami trükkös módon kiszámolták, hogy ha létezik is egy, a gravitációnál is gyengébb ötödik alapvető kölcsönhatás, akkor legalább annyival kell gyengébbnek lennie a gravitációnál, mint annak az elektromágnesességnél.
Előzmény: z.p.e (39)
z.p.e Creative Commons License 2002.08.20 0 0 40
A kérdésed szerintem pont az elméletet igazolja !
Előzmény: Makkos (36)
z.p.e Creative Commons License 2002.08.20 0 0 39
Ez a hatás, ha jól tudom nem azonos a gravitációval .
Előzmény: Big-B (35)
Makkos Creative Commons License 2002.08.20 0 0 38
Jogos :)
Előzmény: padisah (37)
padisah Creative Commons License 2002.08.16 0 0 37

Szerintem azért mert régen van.

Úgy értem azok a tárgyak amelyek messze vannak, a róluk származó képünk egyúttal régi is.
Akkor még gyorsabban távolodtak.

Előzmény: Makkos (36)
Makkos Creative Commons License 2002.08.16 0 0 36
És akkor miért van az, hogy minden messzi objektum annál inkább vörösbe tolódik, minél messzebb van?
Előzmény: Big-B (35)
Big-B Creative Commons License 2002.08.16 0 0 35
Hmm. Én ismerek olyan teóriát, mely szerint a gravitációs erő nagy távolságban taszító hatást fejt ki.
Előzmény: Makkos (34)
Makkos Creative Commons License 2002.08.16 0 0 34
Hát jobb híján egyelőre valami analógiával próbálom elképzelni azt, ami még nem is létezik :)

A gravitáció és az elektromosság között egy nagy különbség mindenesetre, hogy gravitációnál csak 1 töltés van, és csak vonzóerő. Ugyanakkor mindkettő a töltésekkel egyenes és a távolság négyzetével fordított arányban változik.

Előzmény: jee_c (31)
Big-B Creative Commons License 2002.08.16 0 0 33
Esetleg alacsony frekvenciájú rádióhullámokkal?
Előzmény: jee_c (31)
Makkos Creative Commons License 2002.08.16 0 0 32
hmm :)

Lehet, hogy úgy i.sz. 3000 körül megvalósul majd valami ilyesmi :)

Egyelőre azonban ott tartanak, hogy még a gravitációs hullámokat sem sikerült közvetlenül megmérni.

Előzmény: Big-B (28)
jee_c Creative Commons License 2002.08.16 0 0 31
Energiát a Földről felsugározni mostanában nem lehet.
Van olyan fejlesztési irány, amikor lézersugárnyalábbal közvetítenek energiát egy repülő eszköz alsó felületére, ahol az a levegőt annyira felforróshtja, hogy robbanásszerűen kiterjed, és ez a gáznyomás hajtja felfele az eszközt. (Kísérletileg már repült ilyen tárgy.)

Aztán energiát lehet még mikrohullám formájában is sugározni. (csak ez jelenleg még nem működik "rendesen" - nincs kidolgozva)

Szóval úgy képzeled az antigravitációt, mint az elektromosság analógiája (vonzás és taszítás is van)?

Még nem tudni, hogy millyen lenne (és egyáltalán hogyan). :)

Warp: féregjáratok elméletileg létezhetnek (ha az a Warp), fizikusok szerint.

Előzmény: Makkos (24)
Big-B Creative Commons License 2002.08.16 0 0 30

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!