Nem, nem mindegyik gyártóra lehet ilyet általánosítani, mert szakmai körökben köztudottan a Seagate a számítástechnika COVID-ja, viszont mondjuk a Toshibáról vagy a Hitachiról nem hallani ilyeneket.
Örülök neki, hogy neked szerencséd volt, de abból nem lehet általánosítani mert az csak 1 (pár) darab HDD, szemben a világviszonylattal.
"Most én is ilyet vettem. Nagyon jó. 1 mechanikai műremek!"
2023-ban 40GB-os, Ultra ATA100 HDD-t vettél? :)
Sajnos manapság a Seagate meghajtóinál nem az a kérdés, hogy tönkremennek e hanem csak az, hogy mikor, mert napjainkra a cég kiharcolta magának a legkókányabb HDD gyártó címet. A mechanikai tervezési, és az általuk katalizált, öngyilkos firmware hibák mindig is jellemzőek voltak termékeikre - amiknek a javítását ráadásul ellehetetlenítik azzal, hogy tiltják a meghajtók szervizterületéhez a hozzáférést (persze a megfelelő felszereléssel és hardverrel egyre több modellnél megkerülhető, de felesleges plusz köröket kell futni miatta). Írtam mostanában valahol egy Barracuda ST3000DM003-ról, ami alól sokszor nyomták ki a gépet a kikapcsoló gombbal (a meghajtó szempontjából az ugyanaz mint a váratlan áramszünet), amitől sérült a firmware-je a ROM-ban, de annyira, hogy a BIOS-ban sem látszott a meghajtó. Ezután került hozzám a HDD adatmentés miatt: azóta már újra hibátlanul működik mert kijavítottam a firmware hibáit, viszont véleményem szerint az nem megbízható eszköz, ami egy kikapcsolástól firmware hibássá válik. A Seagate-nél adatmentést is csak azért vállalnak a meghajtóikra kvázi ingyen (persze nem mindenkinek, csak prémium szolgáltatásként), mert ezzel minimalizálják a katasztrofális statisztikáikat, hogy az ügyfelek ne forduljanak ellenük (így is már többször beperelték őket). A saját adatmentési szolgáltatásuk meglepően gyenge még úgy is, hogy a rendelkezésükre áll minden gyártói hardver és szoftver, de mégsem használják ki: a Holland szervizközpontjuk vezetőjének a nyilatkozata alapján a jósági rátájuk úgy 90% (ami önmagában nem lenne rossz), hogy vizuálisan előszűrik a mentésre váró meghajtókat és 20% alapból kiesik, így igazából csak a maradék 80%-nak a 90%-át számoljuk: egy átlagosan profi labor valós 92-95%-ához képest a Seagate 72%-a nagyon gyenge teljesítmény.
Van 1-2, jobban sikerült szériájuk a DVR / NVR-ekben lévő, 3-5" Ironwolfok meg a vállalati kategóriás, EXOS-ok közt, de a konzumer modellek (tehát a többség, főleg a 2.5" modellek) az ipari hulladék kategória.
Pl. az EXOS-ok 12-14 terás és nagyobb kapacitású modelljei kifejezetten sűrűn halnak. És mivel ezek már Hélium töltetű meghajtók a mentésük is problémás mert a világon összesen 1 helyen csinálják, de ott is olyan áron, hogy cégeknek sem éri meg. A betűre végződő szériaszámúak átlagosan jobbak (ezek a fiatalabb lemezek, itt 1% alatti a meghibásodási ráta), a számra végződőek pedig általánosan rosszabbak (ezek az öregebb modellek amik hullámszerűen hullanak).
Vagy ott vannak a Firecuda-k (a Game Drive-okban), ami gyakorlatilag egy SSHD mert egy SSD-t és egy, kvázi a hátára épített HDD-t működtet szimbiózisban, kívülről egy eszköznek látszó rendszerként. A lelkivilága annyira komplex, hogy pl. a NAND hibája miatt akár fel sem pörög, így teljesen más logika szerint kell rajta hibát keresni mint egy különálló SSD-n vagy HDD-n (egyébként ez típushiba náluk).
A Seagate-nek egyébként vannak nem kicsit etikátlan húzásai, pl. adott egy, az átlagosnál is kókányabb szériájuk, amit pofátlan módon vastagon fogó ceruzával áraznak mert tudják, hogy az egyszeri vásárló úgy gondolkozik, hogy ha drága akkor biztos jó minőségű is - közben pedig csak előre kifizettetik vele a garanciális cseredarab költségét.
Nekem 80 GB-s Seagate Barracuda-m van. Tényelg nagyon megéri az árát. Én is csak azt tudom mondani, hogy nagyon csendes és a sebessége is kellemes. A melegedésről meg annyit, hogyha cabrio (nyitott :D) stílusú a gépház, akkor nem melegszik be nagyon, de ha rack -be kell tenni, akkor már tényleg nem árt egy 2 ventis, mert beleizzad...
Nekem a régi 2GB-os Seagate-el sem volt gondom.
1998 óta megy napi 12 órán keresztül egy régi P1-es gépben ez a régi Seagate,tökéletes egy Bad szektor sincs rajta.
Szerintem nem volt szarabb régen sem mint a többi márka. (WD,IBM,)
Üdv.:Kőarcú
Barracuda IV van, 80GB. Igen, tény, hogy nagyon melegszik, de szerintem amelyik vinyó nem melegszik be egy hűtés nélküli apró mobil-rackben, azzal baj van :) Amúgy normális körülmények között kézmeleg. Ugyanolyan halk, mint amikor megvettem, négy hónapja. Eddig nem volt rá panasz, csak az, hogy időnként kicsinek érzem :) Tudom, írjak ki pár dolgot lemezre, de talán olcsóbb lenne egy új vinyó, mint annyi cd :)
Nekem is egy Barracuda IV-es van, 40 GB, 7200 rpm. Kb. 1 hónapos, hűtést a vinyón nem alkalmazok. Előtte egy Maxtorom volt, 5400 rpm-es, és az sokkal (!) jobban melegedett. Ez folyamatos igénybevétel (töredez. ment.) után is tényleg kézmeleg. Hangja szinte zéró. Sebességgel sincs semmi gond. Engem először megijesztett, hogy alul az elektronikán van egy szivacs (?) réteg, meg egy fémlap. Azt hittem, ettől rossz lesz a szellőzése, de mégis kézmeleg. Szintén féltem eleinte a régi seagate vinyókról hallott negatív tapasztalatok miatt is. Már nem félek, ez speckó vinyó.
Ha ezt vinyóh?t? nélkül tapasztaltad, a házfedelek feltevése után, akkor igazán jó hír! Egyébként én is 60-ast akarok venni. Kérdés, hogy volt h?t? vagy nem?
ÉM: Én is nézegettem a fórumokat, bár a hwsw-n hirtelen nem találtam barracuda-s írást. Egy meghibásodásról olvastam eddig. Egyébként szerintem ezek kevésbé mérvadóak, mert úgy olvastam, hogy a vinyók 5%-a hibás szokott lenni, és nyilván a fórumokra a szerencsétlenül jártak gyakrabban írnak. Eddig nekem saját vinyóként 410M Maxtor-om volt, 1.7G Seagate, 15G Quantum, és lekopoghatom, egyikkel sem volt nagy gondom. IBM-b?l volt egy 510M, és most vettem egy 60 G-sat. Mindkett? roncs azóta, ezért kevésbé kedvelem ?ket.
Remélem a Seagate jól fog menni, majd írok róla, ha meglesz.
A hwsw fórumán úgy tűnt, elég sok gond van velük.
Tapasztalatom egyelőre annyi, hogy a tegnapelőőt kapott munkahelyi gépemben egy 20G-s van és leszámítva a fejmozgással járó zörgést semmi hangja. (ez szó szerint értendő: odahajoltam hozzá és néma csönd :-) )
Ellenben én lassúbbnak érzem, mint mondjuk az otthoni IBM-et.
Ja, a Barracuda tényleg olyan jó. A hangját abszolút elnyomja bármi más, szinte egyáltalán nem hallani. Gyorsnak gyors, a melegedésről pedig annyit, hogy nekem egy 60G-s Barracuda van és egyáltalán nem melegszik. Még ha órákat dolgozol is vele folyamatosan (mondjuk formattálásnál) akkor is végig kézmeleg marad. Legalábbis nekem ez a tapasztalatom. Aztán lehet, hogy a nyolcvanas már tényleg olyan forró, de a 60-as általában langyos.
Vajon kell h?teni egy átlagosan szell?z? házban? Olyanban, ami nem pucéron, fed?lapok nélkül megy, de nincs is elé-mögé pakolva semmi, tehát szell?zik. Kérdezem én ezt azért, mert GombocArtur írta, hogy nagyon melegszik a vinyó. A prohardver.hu-n (tesztelo.hu) én is olvastam a tesztet, ott írták, hogy mivel folyékony csapágyozásúak, ezért az átlagnál kevésbé melegszenek. GombocArtur: a forrósodó vinyó Barracuda III vagy IV volt? Ugyanis a IV-t?l kezdve lett jobb csapágyozás, ahogy olvastam.
Szeretnék egyszer egy nem túl hangos gépet összerakni, és mivel épp most tojt be a gyönyör?, új IBM vinyóm, pontosan a prohardveren írt tünetekkel, úgy döntöttem, jobbat választok. Jó lenne, ha h?teni sem kéne külön.
Barracuda IV-esek: tényleg olyan jó, mint ahogy a prohardver-en írták?
Barracuda IV 80 GB (ket het alapjan): tenyleg baromi halk, igazabol egy szinten zajong a regi Seagate vinyommal (8GB/5400rpm), messze alulmulva pl. az osszes eddig hallott IBM zajszinjet. Cserebe ugyan lassabb 2-3 szazalekkal, de szvsz a zajartalom tobbet levesz az ember eletebol. :)
Allitolag mar folyekony csapagyazasuak, ennek is koszonheto, hogy nagyon halkak. Asszem a tesztelo.hu- n mar volt egy osszehasonlitas, amibol ez jott ki gyoztesen!
A 80G- s ugy 24-25+FA.
En is ilyet tervezek megvenni...
Én a 80 gigás változatot vettem, mivel ez a hot-spot, azaz a legjobb ár/méret aránnyal rendelkezö.
Hangjáról annyit tudok mondani, nem hallani, mivel a néhány venti halk zúgása elnyomja. Egyszer meghallgattam úgy is, hogy nem mentek a propellerek, és csendes volt.
Molbilrackbe ne tegyétek, mert melegszik nagyon. Miután megvettem, venti nélküli rackbe téve partícionáltam meg. Utána várnom kellett, mert nem tudtam még úgy 5 percig megfogni. Talán ha még marad kicsit, akkor átolvasztja a müanyagot :) Keressetek szellös helyet neki, de megéri.
Elöny: gyors, halk, nagy :)
Hátrány: nagyon meleg
Az elmúlt másfél hónapban, mióta megvan, 24 órán át megy a gépem, vagy játszom, vagy zenét hallgatok. Mindig olvas a cuccosról. Letöltéseknél meg közben sokat is ír. Semmi panasz nincs rá, olyan, mint új korában. Csak fele annyi hely nincs már rajta, persze nem a badsectorok miatt :)))
Van egy barátom (ráadásként számtech boltban dolgozik), aki erre esküszik. Állítólag kinőtte a betegségeit a Seagate, és végre egy nagyon gyors és megbízható vinyót (sorozatot) dobott ki a piacra.
Mit tudtok ezekről a winyókról, ugyanis hamarosan ilyet szeretnék venni:(Barracuda ATA IV 40GB Ultra ATA/100 7200 RPM 9 ms).
Megbízható winyók?
Üdv:Kőarcú