Az utóbbi időben (kényszerből) ismét kénytelen voltam intézkedni a matávnál, és ezuton szeretném bemutatni "ügyfélbarát" rendszerüket:
1. Sztori: Elektronikus számlarészletezés
Hát igen, ez is megéltük. Az interneten lekérdezhető a részletes számlánk meg még jó sok adat, mindez ingyen (egyenlőre).
A mobiltelefonon edződött (vagy inkább elpuhult) ügyfelek készüljenek fel: Nem ám csak beszólunk az ÜSZI-re és utána kényelmesen nézegethetjük számlánkat. Itt egy külön procedura van erre a célra. Előszöris a neten ki kell tölteni egy részletes igénylőlapot (ezen minden adatunk szerepel, talán a lábméret kivételével). Utána a matáv küld postán egy szerződést (természetesen üres szerződést, nehogymár ott legyenek a megadott adatok és csak alá kelljen írni). Mivel eléggé elfoglalt vagyok, ezért csak a név rublikát töltöttem ki és aláírtam a lap alján, de az ilyen rendkivül fontos mezőket mint pl. "Az állomás létesítési helye" vagy "Értesítési címe", esetleg "anyja neve" nem töltöttem ki, mivel reménykedtem, hogy ezeket az adatokat legalább ezerféle helyről tudja rólam a matáv.
De nem úgy van az! Jön vissza a szerződés postán, kisérőlevéllel, hogy "ejnye-bejnye, csak nem spórolni akart a tintával" (na nem igy szó szerint de ez volt a lényeg). Hiába a matáv humán erőforrásai kimeríthetetlenek. Na erre én kapcsiból szétszaggattam a levelem és a megfelelő helyre továbbitottam (recycled) és végleg lemondtam az elektronikus számlarészletezésről. De nem így a matáv! Többször kerestek telefonon, mire el tudtak csipni.(Mivel nem voltam otthon, csak láttam a telefon kijelzőjén az ismeretlen számot, persze a tudakozó szerint nincs ilyen szám, jó hogy nem még saját magukat is beleirják a saját tudakozójukba, igy mindenki tudná a számukat). A hölgy kedvesen kérte, hogy ugyan küldtem már vissza a másodpéldányt. Én rezignáltan kitöltöttem a nálam maradt példányt és visszaküldtem. Ezután a neten emailben kaptam egy értesítést, hogy az elektronikus tanusitványt letölthetem és utána már hozzá is férhetek a számlámhoz. Persze csak arról a gépről amire le van töltve a tanusitvány. Azóta el kell ismerni müködik a dolog.
De hogy ezt a Pannonnál miért lehetett 1 telefonhivással elintézni ?!
2. Sztory: Kedvenc számok
Mivel az előző sztori révén hozzájutottam online PIN-kódhoz azt hittem, enyém a világ. Persze, nem! Szóval gondoltam, spóroljunk egy kicsit, rendeljük meg a "kedvenc számokat" hátha sikerül némi aprót megtakarítani. Mivel néhány szolgáltatás már netről is megrendelhető, ezért itt próbálkoztam először. Ezt persze nem lehet itt megrendelni, mert az ÜSZI-s néniknek igy nem lenne munkájuk és ez munkanélküliséget generálna (értem én!). Na hívom az 1212-t, szép zene, tájékoztatás, miegymás. Azt mondta az automata:"Ha ön sajat készülékéről beszél adja meg PIN-kódja 1. számjegyét". OK, megadom. "Adja meg 4. számjegyét" No matekból nem vagyok egy elveszett ember, de itt pillanatra gondolkodni kellett (nehéz ügy!), de kiszámoltam és igy sikerült a további trükkös kérdésekre válaszolni. Utána már alig 5-10 percet kellett a nénire várni és már cseveghettünk is. Első kérdése: "Kérem a hivószámot!" (sic!) Kedves matáv! Javasolnám, hogy a hivószám-kijelzést az ÜSZI-nél is bevezetni sziveskedjenek, igy elkerülhető ez a felesleges kérdés (főleg az előző hosszas authorizációs eljárás után). A hölgy következő kérdése: "Kérem az ügyfélszámát!" (Ami ugye rajta van a tel.számlán, de nekem, mint hétpróbás ügyfélnek már "illene" fejből is tudnom). Mivel a telefonszámla nem volt kéznél, itt adtam fel a dolgot és rájöttem, ettől sokkal egyszerübb dolog egy USA-bevándorlási vizumot szerezni .... Ennyi.