Keresés

Részletes keresés

bogyó Creative Commons License 2003.12.22 0 0 17
Jaja. Vagy Bergenbier.
Előzmény: Karel von Bahnhof (16)
Karel von Bahnhof Creative Commons License 2003.12.22 0 0 16
Nem azt írtam, hogy nincsenek magyar falvak... De tény, hogy egyre kevesebb. A román falvak meg elég lehangoló látványt nyújtanak.
A mics tényleg jó, nyáron én is nyolc-tizesével ettem őket. Hozzá egy kis Ursus vagy Ciuc...
Előzmény: bogyó (15)
bogyó Creative Commons License 2003.12.22 0 0 15
Hát, Kolozsvárig vannak magyar falvak is... Az igaz, hogy nem kell megállni senkinek, aki pénzt akar váltani vagy eladni, vagy bármi. Pénzt hivatalos váltónál vagy kártyával automatából szabad csak vételezni. Az automata kivételkor elég jól vált, ha kártyával fizetsz, még jobban.

Kolozsvárig nagyon jó az út, most újították fel, végig európai minőség, de téli gumi kötelező, hólánc jó ha van. Feketetónál (Negreni) érdemes megállni, van egy nagy útmenti komplexum, jót lehet kajálni, miccset (olyan mint a csepvap), 8-10 db mustárral, kólával, kenyérrel nem több mint 100.000 lej (800 forint vagy kevesebb).

Előzmény: Karel von Bahnhof (14)
Karel von Bahnhof Creative Commons License 2003.12.22 0 0 14
Ez valóban nem az a topic, de ne törődj vele. Semmilyen kockázatra nem kell felkészülnöd. Az utak helyenként kátyúsak, de kifejezett veszély sehol nem fenyeget. Téli gumid legyen a Király-hágóra, lehet, hogy hólánc sem árt - a hóeltakarítás a tavasz feladata arrafelé. MOL-kútnál tankolj, minden magyar ezt teszi, önérzetből. Kártyával is fizethetsz.
A határon lehet kisebb várakozás, de nyáron, csúcsforgalomban sem vártam soha 15-20 percnél többet. Ott lehet lejt váltani, érdemes is, hacsak Nagyváradon (ha arrafelé mész) nem keresel automatát. Útközben viszont ne állj meg útmenti embereknek sehol, főleg a román falvakban ne (Kolozsvárig jobbára már csak olyan van...)
Amúgy nem kell tartani semmitől. Nyáron én végigautóztam Constantáig meg vissza, és a legcsekélyebb rossz érzésem sem volt útközben.
Előzmény: Railwayman (12)
bogyó Creative Commons License 2003.12.22 0 0 13
Kolozsvár az Erdélyben van. És mint ilyen, keresd a Jártál már Erdélyben? c. topikot, az erről szól.
Előzmény: Railwayman (12)
Railwayman Creative Commons License 2003.12.22 0 0 12
Sziasztok!
Románia - Kolozsvárra kell utaznom. Akinek van tapasztalat etéren, kérem ossza meg velem. Mennyi várakozásra kell számítani a határon? Rendőrők, határőrők, vezsélyek, korrupció, mire figyeljek?

Várom válaszotokat!

Karel von Bahnhof Creative Commons License 2003.11.10 0 0 11
A tapasztalataidról meg jól elfelejtettél beszámolni... :)
Előzmény: szintis_srác (7)
Karel von Bahnhof Creative Commons License 2003.08.04 0 0 10
Mint a dagály...
Előzmény: bogyó (9)
bogyó Creative Commons License 2003.08.04 0 0 9
Hoppá, feljött a topik.
Karel von Bahnhof Creative Commons License 2003.08.04 0 0 8
Kíváncsi leszek a benyomásaidra! Remélem Nektek több időtök lesz nézelődni!
Előzmény: szintis_srác (7)
szintis_srác Creative Commons License 2003.08.04 0 0 7
jövő héten megyünk mi is, megnézzük...
Karel von Bahnhof Creative Commons License 2003.08.04 0 0 6
Talán ha még egy mondattal tovább olvastál volna, megnyugodott volna a lelked.
Előzmény: ultraviolettt (5)
ultraviolettt Creative Commons License 2003.08.03 0 0 5
"...és élvezeti értékéből még az sem von le semmit, hogy román a sokaság az ember körül"

?? ha kinaiak lennenek, jobb lenne ??
nem tetszett ez a mondat... :-(

Előzmény: Karel von Bahnhof (4)
Karel von Bahnhof Creative Commons License 2003.07.29 0 0 4
Nem tudom, életre kelthető-e így egy év után ez a topic, de hátha...
Én a hétvégén voltam hirtelen felindulásból elkövetett egynapos villámlátogatáson Mamaiában. Miután Tusnádfürdőről autóztunk 9 órát (inkluzíve egy órányi kevergés Bukarestben...), Constantában automatikusan rákeveredtünk a mamaia-i földnyelvre vezető útra, majd 20000 lej megfizetését követően be is léphettünk a nyaralóhelyre. Mivel sem helyismeretünk, sem szállásunk nem volt, bementünk az első szimpatikus szállodába, és kivettünk egy szobát egy éjszakára (Hotel Condor** - 2.000.000 lej/szoba/éjszaka, teljesen rendben volt, tiszta, igényes, szép fürdőszoba, erkély, hűtőszekrény, TV) A parkolás macerás, óriási tömeg van, a szállóvendégeken túl alkalmi strandolók, vagy éjszakai életet élők. Ráadásul mindez pénteken történt, amikor mindenki megkezdte a hétvégét.
A tengerpart homokos (apró kagylótörmelékkel), napernyőket, ágyakat lehet bérelni. A tenger kb. 22 fokos volt, 50-60 métert be lehetett gyalogolni, utána mélyült. Jó nagy hullámok voltak, lehetett élvezkedni:) A víz viszonylag tiszta, élvezeti értékéből csak egészen keveset von le az északi irányban mutatkozó olajfinomító sziluettje...
A homokos parti sávval párhuzamosan - az általunk bejárt kilométernyi szakaszon, de valószínűleg végig a földnyelven - üzletsorok, éttermek, bárok és egyéb pénzköltő-szórakozó helyek találhatók. Távolabb aquapark-szerűség, óriáscsúszda, hallotunk jet-ski-t is menni, gondolom vízijárműveket lehet mindenfélét bérelni.
Este, sötétedés után a strandolók helyét átveszik a korzózók. Jó sokan vannak, de mégis hangulatos a hely. Majdnem olyan, mint Rimini, vagy Pattaya, és élvezeti értékéből még az sem von le semmit, hogy román a sokaság az ember körül. Amilyen visszataszító és nyomasztó némely román falu Nagyvárad és Kolozsvár között az út mentén, annyira civilizáltak és kulturáltak voltak az itteni emberek. Bukarest és Constanta is kellemes meglepetés volt, a szegénység ugyan szembetűnő a városkép alapján, de a kiemelt helyeken sokkal jobb állapotban vannak az utcák, terek, mint Budapesten.
Az erdélyi árszínvonal kb. háromszorosára lehet számítani a tengerparton, de így sem haladja meg a magyar nyaralóhelyek árait. Egy sör 25-50.000 lej, egy konyak 80-100.000, kóla 20-40.000. Étteremben enni is magyar árakon lehet. Erdélynél tehát lényegesen drágább a hely, de ez érthető is.
Összességében azt tudom mondani, hogy nagyon kellemes benyomásokkal távoztunk másnap délelőtt Mamaiából, különösen a sztereotíp várakozások után. Érdemes lenne akár hosszabb időre is elmenni, akár gyerekekkel együtt is, ők sem unatkoznának.
Előzmény: bogyó (3)
bogyó Creative Commons License 2002.08.13 0 0 3
Szasz,

én elég sokat jártam arrafelé, 91-96 között minden évben legalább 2 hetet voltam a tengerparton. Costinesti-en is, egyszer, többet soha, elég gáz hely. Ami nagyon bejött, csak ezekért a helyekért jártam arra, az Május 2 és Vama Veche volt. Május 2 - bármilyen meglepô - egy helység neve (románul 2 Mai), Vama Veche pedig magyarra fordítva "régi vám". Mind a kettô Mangalia és a bolgár határ között van (Mangalia kb 20 km-re van a határtól).

Május 2 fôleg a 80-as években és a 90-es évek elején volt jó. Maga a falu egy kis porfészek, két kocsmával (Dobrogeanu és Turist), a Dobro elég árnyékos volt, a Turist nem, de ott volt miccs :-) A sör szar volt, de legalább meleg :-). A falu mellett volt egy part, a közepén egy második világháborús lôállással, amely gyakorlatilag elválasztotta a nudistákat és a textileseket. A nudista rész (amely természetesen önkéntes alapon volt az, tehát nem volt kötelezô vetkôzni) bukaresti és más román vidékekrôl érkezett hippikkel volt tele, és volt egy elég számos erdélyi társaság (természetesen hippik :-) A parton jó kis kocsma, stég, hullámtörô, vadkemping a homokban (fôleg csak hálózsákkal), gyönyörű hosszúhajú lányok, olcsóság, óriási bulik, kedves emberek. Ez az utóbbi talán furcsának tűnik, de nekem volt olyan flessem, hogy egy Galat-i hippi, amikor meghallotta, hogy magyar vagyok, lelkesen mesélte, hogy van neki három LGT lemeze, és kurva jó mindegyik :-) Továbbá vadidegen emberektôl lehetett pénzt kölcsönkérni, hogy hazautazzunk, annyi kikötéssel, hogy küldjük el a Május 2-i postahivatalba az ô nevére - ez viszont nem semmi.

Reggel, ha elég korán felkelt az ember, a tejestôl lehetett tejet venni - nagyon retro hangulta volt az egésznek, kis poros utcák, mediterránba forduló növényzet és hangulat. Utóbb, mikor már volt egy kis pénzünk, kivettünk szobát a faluban, szôlôlugas alatt lehetett borozgatni esténként. 1991-ben még 1500 forintból 2 hétig éltem nagylábon ott: 1500 forint = kb 5000 lej volt, 5 lej volt a sör, 25-30 lej egy üveg bor, 15-20 egy pizza, 10-15 volt egy adag miccs, 5 lej a tej, stb. 1996-ban, mikor utoljára voltam, akkor már 3-500 forint volt egy éjszakára egy 2 ágyas szoba, egy hét alatt az ember elköltött másodmagával kábé 10e forintot. Most nem tudom, hogy mi lehet, de szerintem magyar árak vannak, vagy talán egy kicsivel olcsóbb.

Vama Veche nem olyan dögös hely, mint Május 2, de Május 2 nagyon elkurvult, telelett diszkókkal (úgy, hogy 2-3 évvel elôtte 1 darab élelmiszerbolt volt, meg két kocsma!), idióta bukaresti sznobokkal, akik házat építenek a parton, elitbárokkal meg hülye emberekkel. Ezért akik a hangulatért jártak oda, átszoktak Vama Vechere, amely távolról sem olyan jó, mint elôdje, de a hangultból egykét morzsa megmaradt.

A román tengerpart többi része pedig szállodákkal beépített szar, szerintem nem érdemes ezeket a helyeket látogatni. Constanta szép hely, van (volt) egy kis franciás hangulata, korzója, szóval nem rossz, de távolról sem az igazi.

üdv
b

Gyedmaroz Creative Commons License 2002.08.13 0 0 2
Nézd meg ezt. Sokat innen se fogsz megtudni, én elég régen jártam arra, a tenger számomra feledhető, homokos part, elenyésző élővilág, búvárkodásra nem túlzottan alkalmas. Viszont élet elég nagy volt a '90- es évek legelején, főleg Costinesti- ben, ami egy kifejezetten fiatalok számára létrehozott üdülőhely. Akkor olcsó volt, lábat is viszkiben mostunk. :-)
Ma viszont másodkézből származó információim szerint igen drága, s javarészt az igen hamar meggazdagodottak járnak oda.
Constanta egy kikötőváros, attól sokat ne remélj, a delfineket nézd meg, de ha teheted, inkább kóborolj a part mentén, '90- ben már volt autópálya is, csak a szamárfogatot (becs' szóra!!!) kellett óvatosan előzni rajta.
Előzmény: mahmut (1)
mahmut Creative Commons License 2002.08.12 0 0 1
Köszönöm. Rendes vagy, de sajnos nagyon kevés az info rajtuk... A románialap elsősorban Erdéllyel foglalkozik... De ha bármi újabb akad légyszi írjatok! Élmények is érdekelnek!

Előzmény: mormotayu (0)
mormotayu Creative Commons License 2002.08.12 0 0 0
Ajánlok linkeket, nézz szét erre:
http://romania.lap.hu/
http://www.constanta.ro/

Előzmény: mahmut (-)
mahmut Creative Commons License 2002.08.11 0 0 topiknyitó
Sziasztok!

Augusztus végén kaland-túrára indulunk. Vonattal, Budapestről Constanta-ba. Már az utazás is izgalmasnak látszik, de lehet, hogy a beach-en is érnek meglepetések?! Ki járt arra mostanában? Ki tud valamit a Fekete-tenger romániai szakaszáról és kifejezetten Constantáról? Van-e vmi jó web-oldal? (Én szinte semmit sem lelek. Valószínűleg Románia net-nagyhatalom...)

Előre is köszönöm!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!