Keresés

Részletes keresés

tibinihil Creative Commons License 2004.07.04 0 0 26
említettem már, hogy véleményem szerint néha nagyít rommelen?:)))))))))))))))))))))))))))))))
tibinihil Creative Commons License 2004.07.04 0 0 25

én pont most olvasok egy könyvet ettől a stefántól, és nem tudtam, hogy nemere az. rommelről szól. valóban van némi baj a stílusával és a papírminőséggel (télleg wcpapír...), és néha talán nagyít is rommelen. de azért jófajta olvasmánynak tűnik, és mivel rommelről még nem olvastam máshol részletesebben nem is tom véleményezni a leírtakat (max annyit, hogy néha talán nagyít rommelen). úgy látom ti járatosabbak vagytok WWII és a szerzők terén. valaki tudna ajánlani valami jó könyvet a témában? mármint rommel:) köszi

Előzmény: ftonyo (24)
ftonyo Creative Commons License 2004.06.23 0 0 24
Földi Pált Földi Pálnak hivják...

Nemere Stefan Niemayer néven ontotta a marhaságokat, (A legyőzhetetlen ezmegaz, Hitler. SS, Rommel stb.).

Nemere most már a saját nwvén ir a haditechnikáról, de ugyanúgy marhaságokat, mint régen, álnéven.
Nagyrészt napisajtóból dolgozik, ha van egy jó téma, "ráepül", és 2-3 hét alatt összedob egy WC-papir könyvet. (pl. a Kurszk tengeralattjáróról szólót)

Előzmény: MacMorrigan (21)
szani Creative Commons License 2004.06.23 0 0 23
Suomenlinna tök jó hely, de szerintem ott nem voltak harcok(gyakorlatilag bennt van Helsinkiben).
Előzmény: lajoska88 (22)
lajoska88 Creative Commons License 2004.06.23 0 0 22
Szerintem a Soumelina (?) szigeten voltál. Van ott egy csomó partvédő ágyú (1800-as évek végétől), WWII múzeumok, egy kis orosz tengeralattjáró stb.
Előzmény: MacMorrigan (21)
MacMorrigan Creative Commons License 2004.06.22 0 0 21
Sziasztok!

Földi Pált nekem egy antikvárius Nemere István "művészneveként" azonosította be. Állítólag valamilyen jegyzék szerint ő "írja" ezeket a remekműveket. Sajnos valóban csak összeollózásról van szó, azonban ha nem olvastad az eredeti könyveket talán még valami újdonság is lehet benne számodra (pl. a hopliták az ellenségre hajítják a lándszáikat :)) - ha tényleg ő az, akkor nagyon tudom sajnálni Don, Lars, Ariel megteremtőjét.

94-ben Finnosrszágban jártam, van ott valami tank múzeum, sajnos nem emlékszem a nevére. Egy apró szigeten is voltam, ahol az oroszok partra akartak szálni, hogy elfoglaják a világító tornyot - a finnek nagyon büszkék voltak, mivel durván visszaverték őket. Ja és Mannerheimnek szobra van Helsinkiben.

Ha van köztetek Panzer General II rajongó, akkor küldhetne egy mailt a macmorrigan@freemail.hu -ra. Jó lenne egy PGII rajongótábort összehozni. A játék teljes magyarítása lassan kész lesz, de a teszetlésnél elkelne a segítség. Sőt mi több rengeteg extra van az alapjátékhoz, amit érdemes kipróbálni. Szóval jelentkezzetek!

HUNTERKILLER Creative Commons License 2004.06.07 0 0 20
"Említetted, hogy Földi Pál nem jó író."-Hmmm Hitler elvtárs, nem volt jó elvtárs.
"Kit ajánlasz magyar vagy nemzetközi viszonylatban?" -hmm van itt a fórumon egy iró akinek a könyvei levéltári adatok szerint hitelesek. :-)
Talán kérdezd őt a nemzetközi viszonyokról.
A neve Sz-el kezdődik.
Földit meg inkább hanyagold.
Előzmény: Grafi_Szfvár (18)
ftonyo Creative Commons License 2004.06.07 0 0 19
Figyelj...

Földi egy kompillátor.. Szóval SEMMI saját gondolata sincs, hanem 10-15 könyvben megirt adatokat másol ki. Gyakran arra sem vewszi a fáradságot, hogy a szövegen nagypon változtasson, ami ugye szerzői jogi problámákkalk is jár..
Összesztedettségéről annyit, hogy amikor német könyvből dolgozik, a németek "ragyognak", amikor szovjetből, akkor a szovjetek, amikor angolszászból, akkor meg azok...
DE EGYETLEN FÖLDI KÖNYVÖN BELÜL!
Minden fejezet más stilusban...
Mutatja a s"szinvonalát", hogy melyik kiadónál, és milyen minőségben jelennek meg a könyvei (szvsz WC-papiron...)

Előzmény: Grafi_Szfvár (18)
Grafi_Szfvár Creative Commons License 2004.06.07 0 0 18
Említetted, hogy Földi Pál nem jó író. Ez a kritika szakmailag, történelmileg mennyire megalapozott? Mivel tudnád alátámasztani kijelentésedet?
Jó pár könyvét olvastam és nekem eléggé profinak tűnt. Úgy gondolom nagyon magas szintű a lexikális tudása.
Említetted, hogy a témában keressünk más írót. Kit ajánlasz magyar vagy nemzetközi viszonylatban?
S
Előzmény: Tiger205 (9)
Jochen18 Creative Commons License 2003.12.05 0 0 17
A finnek tovább is kedvezőbb esélyekkel harcolhattak volna, ha a háborút megelőzően a pacifista-liberális kormányuk nem a hadseregen szeretett volna spórolni.
A háború előtt egy hónappal avatták fel Helsinkiben Európa akkori legmodernebb egyetemét, aminek az elkészítése iszonyú pénzbe került. A háború első napjaiban, Helsinki terrorbombázásánál az egyetem megsemmisült. Vettek volna a pénzen légvédelmi ágyút...
Jochen18 Creative Commons License 2003.12.05 0 0 16
Nem kell annyira túlbecsülni a Mannerheim-vonalat, ami csak néhány kiserődből és harckocsiakadályból állt. Az oroszok terjesztették el róla, hogy modern erődrendszer volt, hogy megmagyarázzák a sikertelenségeiket.
Törölt nick Creative Commons License 2003.06.26 0 0 15
Szia Barthez,

lehet, hogy ez hasznos forrás:
http://www.raatteenportti.fi/

Előzmény: Barthez (-)
Tiger205 Creative Commons License 2003.05.09 0 0 14
Hello,
Ajánlok a mozikban most futó filmet!
Ott van finn katona!
Valamint kérdezzük meg Hamburgert, ő közelebbről is ismert finn katonát.

Amúgy szerintem nagyon is jó harcosok voltak annak idején.

üdv:
TGR

pancer1 Creative Commons License 2003.05.09 0 0 13
Békés nép a finn?
Én úgy tudtam hogy a svéd királyok világverő hadseregének legharciasabb egységeit finnek alkották.

Mármint a XVII-XVIII században.

Előzmény: Katanen (12)
Katanen Creative Commons License 2003.05.09 0 0 12
Június végén felvételizek és ehhez sok könyvet kell olvasnom. Pár napja kezdtem el olvasni Väinö Linna: Az ismeretlen katona c. könyvét, ami a szovjet-finn háborúról szól. Szépirodalmi alkotás, úgyhogy nem tudom mennyire történelem hű. Mindenesetre jónak ígérkezik a történet. A könyvben a szovjet ellenség alig-alig bukkan fel, inkább a katonák életéről és a lelkükben dúló csatáról ír Linna... Úgy hiszem, egy ilyen békés népnek hatalmas nagy törés lehetett a háború.
szani Creative Commons License 2003.04.13 0 0 11
Csak a pontosság kedvéért: Békássy Vilmos nem harc közben halt meg, hanem akkor tűnt el , amikor átrepűlték új gépeiket Svédországból. Erős havazásban valószínűleg a Botteni öbölbe veszett gépével.
Pirity Mátyás Márciusban 22 bevetést repült , és két Finn kitüntetést is kapott. (Az egyiket jóval a háború után , amikor már Ausztráliában élt)
Előzmény: janos900 (10)
janos900 Creative Commons License 2003.04.13 0 0 10
Finn-Szovjet háború 1939-1940

Írok néhány infót, hátha megint szüksége lesz valakinek némi tudásanyagra a háborúval kapcsolatba.

A legeredményesebb finn vadászpilóta Eino Ilmari Juutilainen tiszthelyettes 32 légigyőzelmet aratott a finn-orosz háború időszakában, később a második világháború végére 92-re növelte légigyőzelmei számát.
A háborúban önkéntes magyar pilótaként részt vett Békássy Vilmos ( hősi halált halt a harcokba ) és Pirity Mátyás, FIAT-G50 vadászgépekkel repültek.

A magyar kormány 1 millió pengőt meghaladó értékben küldött hadianyagot a finneknek. ( a finn katonák egy része magyar rohamsisakban harcolt az oroszok ellen)

1940.01.10.-én magyar önkéntes zászlóalj alakult, 1940.02.11.-én érkeztek Finnországba, a háború vége után 1 hónapig örizték Lappeenranta közelében a finn határt. 1940.05.20.-án a tiszteket kitüntették, a zászlóalj hazajött és 1940.05.28.-án feloszlatták.

Forrás: Haditechnika 1999/2, 2000/2

Tiger205 Creative Commons License 2003.03.31 0 0 9
Hello,

Földi Pál az utolsó magyar katonai polohisztor, tankról, repülőről, háborúrol bármit le ír. Szerintem karakterszámra fizetnek neki...

Ha színvonal kell, keressd a többi könyvben!

Amúgy még egy fontos ok volt a finneknél a korábban említett marsallról elnevezet "vonal" erődrendszer, mely eléggé megfogta az oroszokat.

Nem hagynám ki a számításból Sztálin 30-as évekbeli tisztogatásait, értelmes orosz tiszt (főtiszt) nem nagyon maradt életben.

Amúgy a II. VH-ban is csináltak a finnek nekik pár gondot, kedvenc story-m mikor a STUG III. irányzóit akkor tekintették kiképzettnek, ha egy fára szegezett kartonra leírták a nevüket a csőhöz kötözött ceruzával.
Ki is lőttek pár T-34-est...

Szóval jó kutatást, megéri...

üdv:
Tiger

janos900 Creative Commons License 2003.03.24 0 0 7
Sziasztok!

Örömmel láttam ezt a topikot, nem is tudtam, hogy megjelent magyarul a Téli háború. Köszi az infót! Már meg is rendeltem! Csatlakoznék én is néhány könyvcímmel, a témához:

Földi Pál: Egy elfelejtett háború, érdemes megvenni kb 400 Ft, és elég részletes a könyv. Sajnos a szerző hangvétele kicsit elfogult, olyan érzés olvasni, mint a kommunista orosz tisztek visszaemlékezéseit, csak ő a másik oldalt isteníti. Van neki egy elmélete a háborúról, és mindent ezen keresztül magyaráz. Ettől függetlenül érdemes elolvasni mert elég részletes. A végén leírja a magyarok szerepét a finn-orosz konfliktusban, ez külön kuriózum.

H.S. Commager: A második világháború, ebben van egy nagyon jó részlet, amit egy amerikai újságírónő írt, aki néhány héttel a csata után járt Soumissalminál.

Mike Spick: Ászok, ebben a könyvben írnak a finn repülős ászokról.

Gosztonyi Péter: A Vörös Hadsereg, ebben is vannak infók a téli háborúról, ez egyébként nagyon korrekt, nyugaton élő magyar történész írta, tehát nem komcsi öntömjén.

Ha valaki tud még könyveket a témában, akkor az írja meg légyszi.

Köszi!

szani Creative Commons License 2002.08.14 0 0 6
Simo Häyhä idén Áprilisban halt meg 96 éves korában.

"A finnek azért kalapálták el ennyire a ruszkikat, mert"...
ez azért elég egyszerű summázása az okoknak , bár kétségtelen , hogy ezek is belejátszottak.

Előzmény: Törölt nick (3)
szani Creative Commons License 2002.08.14 0 0 5
Ha érdekel a téma ,olvasd el Mannerheim marsall "A Téli Háború" c. könyvét. Elég részletesen leírja a harcokat,térképekkel. Ráadásul elég pontos is lehet mert Ő volt a főparancsnok :))
A Püski kiadó adta ki 1997-ben.
Előzmény: Barthez (2)
Barthez Creative Commons License 2002.08.12 0 0 2
Nagyon szeretem va történelmet és kiskorom óta speciálisan érdekel a II. világháború.
A szovjet-finn háború eddig nem tartozott az érdeklődési körömhöz. Az oka, hogy hirtelen elkezdett érdekelni a szovjet-finn háború egyik helyszínén lévő csatározás, az a Pnazer General II nevű stratágiai játéknak köszönhető. Annyit sikerült persze megtudnom, hogy nem a játékban az, hogy német csapatok vannak azon a fronton, a valóságban nem történt meg, mert Németország nem vett részt semmilyen módon az ütközetben, sőt még a szovjet tengeralattjáróknak segítettek is.
Lehet, hogy hamarosan elkezdek keresni angol nyelvű szövegeket, ez végülis egy teszt is arra nézve, hogy a főiskolán ha egy feladatot kapok, akkor azt mennyira tudom megoldani.
Én egyszerűen nem tudom megérteni, hogyan tudott ilyen hatékonyan védekezni a maréknyi finn hadsereg a hatalmas szovjet hadsereggel szemben és erre is próbálok fényt deríteni.
Lehet, hogy hibáztam, amikor a témát ennyire leszűkítettem, egyenlőre a szovjet-finn háború magyar nyelven írodó információinak is örülnék, ha továbbra is a Suomussalmi csaták érdekelnek a legjobban.
Tudtommal magyarok is voltak ott, igaz, hogy mivel kerülűúton kerültek Finnországba, így elég későn érkeztek oda.
Esetleg erről a Simo Hayháról írhatnál, ha tudsz valamit.
Érdekes, hogy a finnek kézigránátját nevezték Molotov koktélnak.

Köszönöm, hogy értékes hozzászólással gazdagítottad a topicot.

Előzmény: Törölt nick (1)
petrobol Creative Commons License 2002.08.11 0 0 0
Az esély arra, hogy ehhez valaki is érdemben h0zzá f0g majd szólni, szinte semmi, azaz 0
Előzmény: Barthez (-)
Barthez Creative Commons License 2002.08.11 0 0 topiknyitó
december 7. Elkezdődnek az első csaták a később hiressé vált cstamezőkön- Taipale, Kolaa és Suomussalmi.
december 27. A finn 9. hadosztály visszafoglalja Suomussalmi- t. A szovjet 163. hadosztály rendezetlen, pánikszerű visszavonulásba kezd.

Szeretnék segítséget kérni a szovjet-finn háború egy bizonyos hadiszakaszán történt eseményeiről. Suomiussalminál történő hadicselekmények részletei érdekelnének.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!