Keresés

Részletes keresés

Probatbicol Creative Commons License 2002.08.12 0 0 159
Én inkább leeresztem az egyiket.
Előzmény: pindiy (158)
pindiy Creative Commons License 2002.08.12 0 0 158
Én nem emelem fel a kezem::)))
Előzmény: Súlyos Beteg (157)
Súlyos Beteg Creative Commons License 2002.08.12 0 0 157
- Szerintem a 1849-et koztarsasagnak mondani hatalmas tevedes.
- Karolyi megitelese Magyarorszagon politikai kerdes. Valojaban ez egy tehetetlen ideiglenes kormany jellegu valami volt. Mind a baloldal, mind a jobboldal hajlamos vele kapcsolatban tulzasokba esni. baloldal szamara o valamifele demokratikus elozmeny, a jobboldal szamara meg egy kriptokommunista banda. Persze egyik se igaz: szerintem a "joakaratu, de tehetsegtelen, kormanyozni probalo csoport" a legpontosabb meghatarozas.
- Nem Batthyanyi a bukfenc. Az igazi bukfenc 1867-ben volt. Felvazolom:

Az akkori alkotmanyjog szerint a kormanyfot a kiralynak kellett kineveznie, s szinten neki kellett osszehivnia a parlamentet.

Az akkori alkotmanyjog szerint a kiraly szemelyet a fiu- vagy leanyagon (1723 ota) valo torvenyes orokles hatarozta meg, ilyen torvenyes orokles hianyaban pedig a magyar parlament valasztasa, mely korlatozott valasztas volt: kotelezo volt (1687 ota) a Habsburg-csalad tagjai kozul valasztani.
Namarmost, ez sosem jelentett gondot, mivel 1687 utan sosem fordult elo, hogy ne lett volna torvenyes orokos. Mindig volt, igy a magyar parlamentnek (most a "parlament" szo hasznalata persze anachronizmus, de ez esetunkben lenyegtelen) nem volt dolga sose e tekintetben.
Azonban pontosan az 1848-1849-es esemenyek idejen a kiraly lemondott, s nem volt torvenyes orokose. Az uj osztrak csaszar (Ferenc Jozsef) nem volt torvenyes orokos, igy csak osztrak csaszar volt, de nem lett automatikusan magyar kiraly, mert ehhez kellett volna a magyar parlament szavazasa. Ilyen szavazas sosem tortent meg, mert mar konfliktus volt a ket fel kozott. Azaz a magyar kiralyi szek ures volt. Mivel 1849 utan Magyarorszagon nem mukodott parlament, mar nem is volt kinek szavaznia a kerdesrol. Ezert a kiegyezes elokeszitese idejen a jogtudosok a kovetkezo abszurd helyzettel talalkoztak:
- jogilag nincs magyar allamfo, aki kinevezhetne a magyar kormanyfot es osszehivhatna a magyar parlamentet,
- mivel nincs aki osszehivja a parlamentet, nincs aki kinevezze a kitalyt.
A megoldas az lehetett volna, hogy az utolso 1849-es parlament ujra osszeul, ami politikailag nem mukodott, hiszen pont ok dontottek a Habsburg-tronfosztasrol, s a kiegyezesben pont arrol allapodott meg a ket fel, hogy a tronfosztas nem ervenyes.

Igy Deak Ferenc kitalalt egy jogi trukkot, ami a kivulallok szamara ugy tunhetett, mintha jogilag helyes lett volna, valojaban Munchausen-stilusu bukfenc volt:
- Ferenc Jozsef hivja ossze a parlamentet es nevezzi ki Andrassyt kormanyfonek, mintha kiraly lenne,
- az osszehivott parlament elo napirendi pontkent valassza meg Ferenc Jozsefet kiralynak, majd Andrassy koronazza meg ot.
Pontosan igy is tortent.
Aki tudta, emelje fel kezet! :-)

Előzmény: netizen (147)
témanyitó Creative Commons License 2002.08.12 0 0 156
Egy demokrácia csôdjén minden változtatási szándék szükségképpen a világ félreértésébôl adódik. Ergo: naiv.
Előzmény: netizen (154)
Derek Creative Commons License 2002.08.12 0 0 155
"Talan meg Goncz volt a legismertebb, de o is csak ugy mint amerikai sci-fi novellak magyar forditoja - e sorok iroja is lelkes Galaktika-olvasokent mar 30 eve ismeri Gonczot. "

Krimit is forditott. Az o forditasaban jelent meg MO-on az elso kiadott Erle Stanley Gardner konyv a hires Perry Mason sorozatbol :A legyezotancosno lovanak esete.

Előzmény: Súlyos Beteg (130)
netizen Creative Commons License 2002.08.12 0 0 154
Lehet, hogy az, de en hiszek benne, raadasul eszak-europaban valami ilyesmi mukodik. Elismerem, hogy nem a foma szamit isten igazaban, hanem a "fejecskekben" kell rendnek lenni. Amig MaO tele les amokfuto csakis onmegavlositasni akar titanokkal, kooperativ egyedek helyett akik hagyjak egymast elni hagyni, sok jora ne sem szamitok.
Mindazonaltal a (3)-ra adott cafolatod nemigazan ertem.
Amugy tipikusan magyar modon valaszoltal (Nem, espedig azert, mert... Csak kivancsi vagyok, van-e neked nemnaiv elkepzelesed arrol, hogy mit es hogyan kellene valtoztatni? :)
Előzmény: témanyitó (150)
Probatbicol Creative Commons License 2002.08.12 0 0 153
Mi van?
Előzmény: netizen (151)
netizen Creative Commons License 2002.08.12 0 0 152
/s/hara/hajra/
Előzmény: netizen (151)
netizen Creative Commons License 2002.08.12 0 0 151
Probatbicol fejtsd ki mas topikban aldasos hatasodat lecci. Telleg nem szeretnek itten se jobboldali se baloldali hara-lanyokkal veszekedni :(
Előzmény: Probatbicol (149)
témanyitó Creative Commons License 2002.08.12 0 0 150
Ez naivitás.

1. A szanált és feltôkésítette médiumokat megveszi ugyanaz a polbrancs, aki a szarkettôt és a retekklubbot is birtokolja. Oszt akkor nincs szabad sajtó csak haladó liberlizmus meg izaura.

2. Az egyház a liberalizmusnak utolsóként ellenálló komoly szervezet. Megxünésével megvalósulna a totalitárius orvelli liberális állam.

3. A pártrendszernek csak egy alternatívája van. A diktatúra. Gyakorlatilag a szar-demokráciánál csak a élnihagyó-diktatúra van mint jobb alternatíva.

Ja igen. Nem értem a választót. Minek csinálja ezt. Miért jó neki az, hogy szembeköpik, mint egy választót. Mert a választó sorsa a szembeköpés. És aki azt állítja, hogy ez lehet másképp is, hazudik, vagy választókat akar köpködni...

Előzmény: netizen (148)
Probatbicol Creative Commons License 2002.08.12 0 0 149
Továbbá két macska voltál, és játszottál magaddal.
Előzmény: netizen (148)
netizen Creative Commons License 2002.08.12 0 0 148
De befejezve az offolast.

A jelen helyzet visszassaga az, hogy van egy financoligarchia, aki megfizet kb 1000-1500 politikust azert hogy ne csinaljanak semmit, gyakorlatilag.

A megoldas, amit latni szeretnek a kov lenne:

1. Szulessen torveny arra, hogy a kormany sem direkt, sem pedig indirekt nem avatkozik be a sajtoba, a mediakuratoriumokat is felszamolnam. Szanaljak az MTV-t az MR-t, tokesitsek fel, szakmai palyazati uton valasszak meg a vezetoket aztan csokolom. A kozszolgalatisagot ugy kepzelnem el, hogy lenne egy alap, amire a kozszolgalni szandekozo mediumok palyazatokat adhatnanak be, megjelolve a musor celjat es celcsoportjat, ill. bizonyitva a valos tarsadalmi igenyt, magyaran telleg letezik-e a celcsoport.

2. Szunjon meg minden egyhaz allami dotacioja. Ekkor ugyanis az egyhazak nem a csecs szopasaval, hanem valos lelkigondozassal foglalkoznanak, mert rakenyszerulnenek arra, hogy a hivek hozzajarulasabol eljenek meg.

3. A partok allami dotalasanak azonnal abbafejezse. Aki 12 ev alatt nem lopott eleget ahhoz, hogy fennmaradjon az dogoljon is meg. Masfelol, ezzel megszunne a jelenlegi politikai elit bebetonozott helyzete, hiszen egy most indulo parttal szemben pofatlan helyzeti elonyuk van. A jelenleg meglevo olyan partformaciok, akik magukon kivul nem kepviselnek semmit, elolvadnanak. Ettol a perctol kezdve a parto(cs)k(ak) ra lelnnenek kenyszeritve arra, hogy valodi kozakaratokat kepviseljenek, mert kemenyen meg kellene dolgozniuk ezen akarat(ok) tamogatasaert. Persze ha szembekopik a valasztoikat, akkor 4 ev mulva nem lesznek tamogatva. En ebben latom a garanciat arra, hogy a koz valos akarata ervenyre jusson.

netizen Creative Commons License 2002.08.12 0 0 147
Naszoval komolyra ferditve a szot:
-Vannak akik a Batthyany kormanyara teszik az elso koztarsasagot(a bukfenc amit leirtal jogos) ezert ez kicsit nehezen vedheto
-Vannak akik Karolyi idejere. Nemzetkozi jogilag ez jobban vedheto, es jogtortenetileg ezt szokas Lfogadni az elsonek.
A masodik az 1945-os.
A harmadik az 1989-es.
Persze az egesz az kozizles kerdese, lehet kekeckedni, meg minden, de jolelrtesult korokben a jelen regnalo rezsimet szokas III. Koztarsasagnak nevezni.
Előzmény: Súlyos Beteg (145)
Súlyos Beteg Creative Commons License 2002.08.12 0 0 146
Rendben, de csak akkor ha te elotte eloveszel egy tortenelemkonyvet.
Előzmény: netizen (143)
Súlyos Beteg Creative Commons License 2002.08.12 0 0 145
A marciusi ifjak az egvilagon semmit se kialtottak ki. Batthyanyi meg ugy lett kormanyfo, hogy a KIRALY kinevezte - lehet, hogy mindez hihetetlen, de valoban igy volt. 1848 marciusaban a rendszervaltozas jogallami modon ment vegbe, s nem forradalmi uton. 1849 aprilisaig tartotta magat ez az ut, az aprilisi tronfosztasig, mely vitathato, hogy jogallami dontes volt-e. De, ha vitathato is, akkor is teny, hogy Kossuthek ezt a dontest is jogallami dontesnek tartottak, mivel ugy veltek, hogy a magyar parlamentnek joga van felmondania a "kozos es szetvalaszthatatlan" uralkodasrol szolo torvenyt. Ezzel szemben az osztrakok ugy veltek, hogy erre csak a ket felnek egyuttesen van joga, igy a magyar dontest jogellenesnek tartottak. De a lenyeg: Kossuth nem azert dontotte el a tronfosztast, mert le akart terni a jogallami utrol.
Tulajdonkeppen az elso nepkoztarsasag is jogallami kepzodmeny volt, hiszen Karolyi ragaszkodott, hogy az elozo rendszer formalis jogat betartsa.
Azt lehet mondani, hogy az elso cezura 1919-ben tortent a modern magyar tortenelemben. (Azert volt egy kis bukfenc 1867-ben, de ezt csak a tortenelmi inyenceknek meselem el, ha kerik.) De az rovid ideig tartott, s hamarosan vissza lett allitva a jogfolytonossag. Valojaban veglegesen 1944-ben, Szalasinak koszonhetoen szakad meg a jogfolytonossag.Persze ez mind jogaszkodas, viszont figyelembe kell venni, hogy a szuveren nagyobb ero, mint a jog, azaz en nem vagyok a legitimizmus hive, csak ugy inyencsegkent mondtam a fentieket.

Előzmény: netizen (135)
Probatbicol Creative Commons License 2002.08.12 0 0 144
Én mindent jól tudok, csak te vagy még új ahhoz, hogy ezt tudd.

Csak azt akartam jelezni, hogy hirtelen annyi köztársaság-esélyes lépett itt elő, hogy te egyre hátrébb sorolódsz.

Előzmény: IV. Köztársaság (142)
netizen Creative Commons License 2002.08.12 0 0 143
Oreg kezeltesd magad valami megbizhato tortenesszel. :)
Előzmény: Súlyos Beteg (140)
IV. Köztársaság Creative Commons License 2002.08.12 0 0 142
48-49-ben semmiféle köztársaságot nem kiáltottak ki! Tehát mire célzol? Vagy esetleg te is rosszul tudod?
Előzmény: Probatbicol (139)
témanyitó Creative Commons License 2002.08.12 0 0 141
Akkor most ugyan miért a III-ban élünk? Nyilván elveszett az egyik:-)))
Előzmény: Súlyos Beteg (140)
Súlyos Beteg Creative Commons License 2002.08.12 0 0 140
Elso koztarsasag 1946-tol.
A tanacskoztarsasag elott NEPkoztarsasag volt.
Előzmény: IV. Köztársaság (136)
Probatbicol Creative Commons License 2002.08.12 0 0 139
Ha még sokáig forszírozod, a VIII. se leszel.
Előzmény: IV. Köztársaság (137)
IV. Köztársaság Creative Commons License 2002.08.12 0 0 138

Hát az nem lehet. Én azért jöttem, mert szóltak, hogy csúnyán köhög...
Előzmény: Probatbicol (129)
IV. Köztársaság Creative Commons License 2002.08.12 0 0 137
Es Petofi nem is letezett, tovabba a marcius ifjak nem kialtottak ki a koztarsasagaot, aminek feleos miniszterelnoke nem Batthyany Lajos volt :) Ha kicsit gonosz lennek, azt mondanam hogy a balosok valszeg azert beszelnek a "felejtsuk mar al a multat"-rol, mert ezek szerint olyan sulyos amneziaban szenvednek, hogy az mar verciki ;)j

Hát rosszhírem van. Nem. Kossuth sem. A trónfosztás sem a köztársaság aktusa volt, hanem egy dinasztia elűzése. Ez van. No!

Előzmény: netizen (135)
IV. Köztársaság Creative Commons License 2002.08.12 0 0 136
Elsô köztársaság hogyaszongya A királyság után a tanács elôtt, úgy 18/19 fele. Igen rövid volt, mondhatni halva született veres bölcsôbe... A többi stimmel
Előzmény: Súlyos Beteg (131)
netizen Creative Commons License 2002.08.12 0 0 135
Es Petofi nem is letezett, tovabba a marcius ifjak nem kialtottak ki a koztarsasagaot, aminek feleos miniszterelnoke nem Batthyany Lajos volt :) Ha kicsit gonosz lennek, azt mondanam hogy a balosok valszeg azert beszelnek a "felejtsuk mar al a multat"-rol, mert ezek szerint olyan sulyos amneziaban szenvednek, hogy az mar verciki ;)
Előzmény: Súlyos Beteg (134)
Súlyos Beteg Creative Commons License 2002.08.12 0 0 134
1000-1918 kiralysag
1920-1946 kiralysag

1848-ban es 1849-ben kiralysag volt.

Előzmény: netizen (133)
netizen Creative Commons License 2002.08.12 0 0 133
Szegeny Batthyany Laja ugylaccik kiesett a max 100 evet atolelo time-frame-edbol.
Előzmény: Súlyos Beteg (131)
netizen Creative Commons License 2002.08.12 0 0 132
Probatbicol - igen szerintem el lehet varni. Ezert hivjak "felelos" kormanynak aminek az elen "feleos" miniszterelnok all. A Te esetedet "best effort" kormanynak es "best effort" miniszterelnoknek hivjak.
Masfelol nemcsak 50, 100 vagy ezer naprol van szo, hanem 12 evrol, ha ugytetszik egy emberolto harmadarol, ami alatt "there is definitely no progress". A topicnyitasi szandekomban, bezony benne volt az, hogy az altalad itt feltett kerdesekre nem adatott valasz az elmult 12 evben, es vegigneztem 12 ev alatt, hogy miert nem. Osszeeskusves-elmeletetet irni biza provokativ dolog, meg tunhet a szemedben nevetsegesenek is.
Es mondok neked valamit: igen egoista vagyok e kerdesek tekinteteben, raadasul az elettartamom korlatos, tehat en most szeretnek szolgaltato allamot, mert veszem ahhoz a pofatlansagot hogy ugy gondoljam, hogy megerdemlem. :)
Előzmény: Probatbicol (125)
Súlyos Beteg Creative Commons License 2002.08.12 0 0 131
Szeretnek hozzatenni valamit meg: jelenleg nem a HARMADIK, hanem a MASODIK koztarsasag van.

ELSO KOZTARSASAG: 1946.02.01.-1949.08.20.
MASODIK KOZTARSASAG: 1989.10.23.-napjainkig

Ezzel szemben:
ELSO NEPKOZTARSASAG: 1918.11.16.-1919.03.21.
MASODIK NEPKOZTARSASAG: 1949.08.20.-1989.10.23.
TANACSKOZTARSASAG: 1919.03.21.-1919.08.01.

Súlyos Beteg Creative Commons License 2002.08.12 0 0 130
Na jo, raszanok 20 percet, hogy noveljem a topikirok ismereteit es altalanos kulturajat... Remelem, hogy elemzesem utan senki sem fogja tobbe ismetelgetni ezt a baromsagot.

Lassuk:

1./A szovjet csapatok békés és barátságos kivonulása Magyarországról.

S errol a Rozsadombon allapodtak meg? Antall Jozseg es a Moszad ezt Rozsadombon dontotte el? Ki az a barom, aki ezt elhiszi. A szovjet kivonulas Kozep-Europabol nagyhatalmi szinten lett eldontve, a legmagasabb szinten (lasd Gorbacsoc-Reagan Rejkjavik, Malta), s nem egy szaros rozsadombi villaban tucatnyi nemzetkozileg ismeretlen ember altal.

2./ A Szovjetunió kárpótlása a hátrahagyott épületekért és javakért.

Kertek a szovjetek annak idejen, s miutan az Antall-kormany nemet mondott, soha tobbet nem vetettek fel a kerdest.

3./Barátságos politikai és gazdasági viszony kiépítése Szovjetunió és Magyarország között.

Hat ez valoban egy hatalmas osszeeskuves! Titokban megallapodott nehany ember, hogy baratsagos viszony lesz. Fantasztikus, hihetetlen osszeeskuves! :-)
Pedig mi haborut akartunk inditani a Szovjetunio ellen, erre a galad osszeeskuvok bekeben allapodtak meg - hallatlan arulas!!! :-)

4./Mindennemű szovjetellenes tevékenység megakadályozása.

Miutan idokozben a volt SZU-ban is igencsak megerosodott a szovjetellenes tevekenyseg...

5./A határok kölcsönös megnyitása Szovjetunió és Magyarország között.

Hol tortent a hatarnyitas? Mindvegig itt voltam, de nem vettem eszre.

6./ A volt kommunista párttagok minden büntetés alól való mentesítése.

Lasd az 1. pontot. Nagyhatalmi dontes szuletett, hogy az egesz szovjet blokkban jogallami uton fog tortenni a rendszervaltoztas, nem lesz nurnbergi torvenykezes. Ennek egyenes kovetkezmenye ez a pont.

7./ A volt kommunisták titkosszolgálat, határőrség és rendőrség megvédésen az esetleges megtorlástól.

Ugyanaz.

8./ A volt kommunisták más pártokban való indítása a választásokon.

Ehhez osszeskuves kellett???

9./ Az államvagyon átmentése a volt kommunisták kezébe.

Jogallami rendszervaltozas eseteben mindig jol jar a regi rendszer elitje. Ez tortenelmi teny. Egyszeruen mindig jobban tudja magat atmenteni az, aki fent van.

10./ Az igazságszolgáltatás megtartása a volt kommunisták kezében.

Ez eros csusztatas: annak idejen valoban szinte kotelezo volt a parttagsag ezekben a korokben. De aki ismeri a magyar jogot, tudja, hogy a 60-as evek vegetol a magyar jogtudomanyban mar alig volt marxista behatas. Tele voltunk olyan nagy nem-marxista nevekkel, akik ma is aktivak, lasd: Solyom Laszlo, Madl Ferenc.

11./ Minden zsidóellenes megnyilatkozás, megmozdulás és szervezkedés megtorlása.

Hat ezt nem sikerult teljesiteni.

12./ A jobboldali, vagy szélsőjobboldali pártok indulásának és szervezkedésének megakadályozása.

Ezt sem sikerult.

13./ Állandó hangoztatása annak, hogy a magyar határok véglegesek és azokon nem lehet változtatni.

A tenyek hangoztatasa bun?

14./ Az új magyar kormány nem tarthat kapcsolatot jobboldali emigrációs személyekkel, szervezetekkel és csoportokkal.

Nem tortent meg.

15./ Románok, Jugoszlávok és szlovákok felé csak barátságos nyilatkozatok láthatnak napvilágot.

Ez sem tortent meg.

16./ Az 1956-os eseményeket mint a kommunizmus megjavítását célzó mozgalmat kell beállítani és csak azokat szabad szóhoz juttatni, akik ezt így értelmezik.

Pedig nem csak az MSZP jutott szohoz.

17./ A magyar hadsereget egyharmadára kell csökkenteni.

NATO.

18./ A Szovjetunió az átmentett kommunistákon keresztül megtartja politikai befolyását Magyarországon, az Egyesült Államok viszont megerősítheti gazdasági befolyását a magyaréletben.

Egyik sem kovetkezett be.

19./ Magyarország teljes garanciát ad a magyarországi nemzetiségek nyelvi, népi, kulturális, politikai és gazdasági jogainak gyakorlására.

Hihetetlen! Arulas!!! :-)

20./ Magyarország teljesen kártalanítja a magyar zsidóságot a második világháború alatt elszenvedett veszteségeiért.

Nem tortent meg mind a mai napig.

A paktum aláírói:
a távozó szovjet hadsereg tábornoka, a szovjet titkosrendőrség ezredese, az amerikai követség első titkára, a CIA egyik tisztje, az izraeli titkos szolgálat képviselője, a magyar római katolikus, a református, az izraelita egyház egy-egy megbízottja, és öt magyar politikai vezető.
A paktum aláírói Magyarország részéről.
Antal József
Horn Gyula
Pető Iván
Paskai László
Göncz Árpád
Zoltai Gusztáv
Boross Péter

Fentiek kozul Antall, Goncz es Boross 1989-ben nem voltak senkik! Meg sajat partjuk sem igen ismerte oket. Talan meg Goncz volt a legismertebb, de o is csak ugy mint amerikai sci-fi novellak magyar forditoja - e sorok iroja is lelkes Galaktika-olvasokent mar 30 eve ismeri Gonczot.

Előzmény: K.Pista (26)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!