Igazat adok Neked, sokszínű volt akkor is a világ. Lendvay képv. asszonyról nyílt valami topik, hát "lepadlóztam". Kiderült az életrajzából, hogy évfolyamtársak (60-as évek legeleje) voltunk a középiskolában. Szerintem ma sem tudja, hogy hová járt, mit kapott attól az iskolától. Kicsit tudnom kellene a családjáról, hogy pontosabban be tudjam határolni ottani jelenlétét. Az Igazgatónő, -minden tiszteletem az ővé- egy vezérezredes felesége volt, iszonyatos szigorral fogta a lányiskolát, elképesztő kommunista ideológiát keverve a zárdai fegyelemmel. Engem, mint politikai nem-megfelelőt vetettek fel, Apám egyik tanár ismerősének segedelmével. Rengeteg elit-gyerek járt oda, azt hívén, ez vonalas iskola. Kemény kisz-élet volt, akkor még nem egészen "felvilágosultan", vidáman részt vettem a dolgokban, szüleim kérésére. Később kiderült,a tanárok, és bizonyos emberek gyerekei éltek ott erős óvó védelem alatt. Politikai üldözöttek rokonai, akik így tudták átvészelni az 56 utáni éveket. A Lendvay-félék (bocs, nem tudom másképp megértetni) takarták a valóságot, és kiváló nevelést kaptak, remek útravalót. És én is. Csak el kellett jönnie a felnőtt-koromnak, hogy tudjam ezt. Hát így...
rézi
Kedves tájfuto1,
Elhiszem, hogy ez a tapasztalatod, de nem lehet általánosítani. Én például sohasem voltam sem szoci sem fideszes, mégis vannak szakmai sikereim, és jó részét ellenszélben értem el.
Kedves képviselő úr!(?)
legyen kedves válaszolni arra, hogy hol követtem el azt a modortalanságot, hogy rézi nénit "leugattam". Ha nem követtem el, akkor meg egy bocsit szeretnék kérni ez ügyben.
Persze, az ilyen multuak tunjenek a fenebe (a polgari eletbe) mindegy melyik oldalon allnak, de az hogy valakiben egy csepp gerinc nincs, mint ez a popi, es nem ismeri fel hogy nemhogy felallnia kellene hanem el se lett volna szabad vallania egy ilyen tisztet. Raadasul lassan kezd kifordulni a dolog es ok lesznek a hosok, (es tenyleg a multat mintha elfeledtuk volna) es ok oktatnak bennunket erkolcsrol tisztessegrol, ez a gyalaztos... Egyebkent en nagyon tudnek orulni egy tiszta multu baloldali partnak (es jobboldalinak is).
Szia
1. "Nem lehettél ig.h-nál, oszt. vez-nél magasabb"
2. "De nálunk legalább megvan a teljesítmény tiszteletének idája"
Tudom, hogy másfajta teljesítmény is van, de nincs eközött némi ellentmondás?
Azt, hogy valaki felkészül valamiből és ért hozzá. Egy példa: ha a nyugdíjrenszerről vitázunk átnézek 5-6 modellt és elolvasok 200-300 oldalt. A szoci meg elolvas 5 oldalt, közli hogy én rohadt népnyúzó vagyok és lehetetlen vele tárgyszerű vitába bonyolódni, mert nem érti a modelleket amiket sose nézett át. Az alapvető összefüggések elmagyarázása is órákba tellik, de mivel gyanakszik, hogy lopni akarok meg sem kísérli megérteni. Mondj egy fideszest, aki nem pr-ből volt értetlen?
Én magam is inkább röhögtem a saját helyzetemen. Egy kollégámmal (már a szakmát illetően kolléga) - aki mellesleg a megyei pártbizottság munkatársa volt - együtt röhögtünk utána este a kocsmában, hogy hogyan megszivattam az intézményi pártvezetést.
Azért voltak szabályok. A példádban Igazgató 3 helyettessel: kettőnek biztosan párttagnak kellett lenni. Ezzel már megelégedtek.
De az is előfordult, hogy egy pártonkívüli meg III/3-as volt, ha különösen fontos volt a poszt a pártnak. Ha nem, hát nem, - hagyták így.
Nem, hogy nem mártírhalál, de még csak nem is mártíromság. Abszolúte semmi. Az, hogy az ember a 80-as években némi unszolás ellenére sem lépett be az MSZMP-be, azzal még az égvilágon semmi pozitívat, előremutatót, hősieset nem tett. Sőt, már a 70-es évektől sem. Előtte, méginkáb 68 előtt viszont bizonyosan más volt a helyzet.
Én magam is inkább röhögtem a saját helyzetemen. Egy kollégámmal (már a szakmát illetően kolléga) - aki mellesleg a megyei pártbizottság munkatársa volt - együtt röhögtünk utána este a kocsmában, hogy hogyan megszivattam az intézményi pártvezetést.
Kedves tajfuto1,
Az rázott 2000-től a Fideszen belül is. De nálunk legalább megvan a teljesítmény tiszteletének idája, amit a szocik teljesen lenulláztak.
Ugyan mondd már: Ti miben méritek a teljesítményt?
Vagyis milyen fajta teljesítményt tiszteltek?
Az Ifjugarda ugy viszonyult a KISz-hez mint a munkasorseg az MSzMP-hez. Szoval a KISz felkatonai szervezete volt, egyenruhaval, ahogy illik. Mas megfogalmazasban ifjukommunista cserkeszekrol beszelunk.
A tema kapcsan csak megemlitenem, hogy a Fidesz egyik Hajdu-Bihar Megyei vazetoje (Layer Jozsef), az egyik varos (ha jol emlekszem Hajduboszormeny) ifjugarda parancsnoka volt. Na most peldaul o elitelendo vagy sem emiatt.
Nem kellett sokat tenni. Nem lehettél ig.h-nál, oszt. vez-nél magasabb. ennyit kellett tenni: az ember egy bizonyos szinten megáll és nem lép be a komcsi pártba. Ez még nem mártírhalál. De még ez sem baj. A gond amikor valaki Kisz párt vonalon fut fel, és csak ehhez ért. A mostani parlamentben a fele ilyen. Ezek a faszik fizikailag képtelenek objektíven, vagy legalább üzletben, pénzben gondolkodni: csak személyekben, csak pozíciókban, csak kapcsolatokban. Ettől engem a hideg ráz. Az rázott 2000-től a Fideszen belül is. De nálunk legalább megvan a teljesítmény tiszteletének idája, amit a szocik teljesen lenulláztak.
Kedves Drift!
Asszem egyetértünk:-)
A 30 évvel ezelőtti példát csak a topiknyitó kérdésre válaszolva írtam.
Elvekre azonban mindíg szükség van(legalábbis volna)bármilyen évet írunk.
Üdv:F
>Gumibot ifjúgárdistánál???? Még csak nem is hallottam róla.
A gumibotot csak kikepzesnel es rendezvenyek felugyeletekor kaptak meg, mikor suliban flangaltak akkor sosem volt naluk. Egyebkent valaki kerdezte toluk hogy miert nincs naluk akkor mondtak hogy ezt csak ekson eseten kapjak meg. Arra is emlexem hogy marc 15-en bent voltak valami kozponti helyen ott felvettek a cumot aztan vartak ha kellett menni valahova (pont mint a rendorok, de nem nagyon beszeltek rola lehet hogy tilos volt). Errol jut eszembe 86.marc 15.-en egy osztalytarsamat az alagutnal jol meggumibotoztak a rendorok, tiltott gyulekezes miatt. Ezutan 2-3 evig megfigyeltek, amit abbol lehetett tudni, hogyha el ment vele valaki (pl valami boltba, kocsmaba) akkor mindig jottek civil rendorok es igazoltattak. Ezert sokan nem is szerettek mert amolyan renitensnek tartottak mivel allandoan civil rendorokkel volt dolga (a civil rendor meg sokkal felelmetesebb volt mint az egyenruhas, ismerjuk, azok a mubor ballonkabatosok...).
Arrol nem is beszelve hogy allandoan ideiglenes szemelyi igazolvanya volt, mert ha nagy nehezen megkapta a kemenyboritost akkor a kovetkezo igazoltatasnal kiteptek belole egy lapot, es elkuldtek ujat csinaltatni. Szoval valakivel ki lehet tolni apro dolgokkal is...
Az ifjúgárdistáknak nem volt kötelező még utána munkásőrnek lenni. Legalábbis amennyire én hallottam róla. És ifjúgárdistának se volt kötelező lenni. Én pl. azt se tudom, hogy lehetett oda bekerülni. Azt viszont tudom, hogy volt egy egészen jó dallamos indulójuk, valami Sallaira és Fürstre utaló. (Érdekes, hogy a mozgalmi dalok zenéje sokszor egészen fülbemászó volt, ez is a propaganda egyik, valóban ügyes eszköze volt.)
Az viszont tény, hogy a 70-es évek közepére felpuhult a diktatúra. Ám ennek nem a pártvezetés megvilágosodása volt az oka, hanem a generáció-váltás. A vezetői és az értelmiségi pozíciókban ugyanis addigra többségbe kerültek azok, akik már az új, az átpolitizált, átideologizált képzést kapták, s így kvázi "megbízhatóbbá" vált a társadalom. Nem kellett tehát fenntartani olyan méretben és akkora kapacitással a direkt elnyomó erőszakszervezeteket. Tehát nem annyira a gazdaság csődközeli állapota, hanem inkább a generációváltás miatti szükségtelenné váltás indokolta az elnyomás enyhülését.
Elnyomás azért persze volt, a nyugatra nyitás egyik jelese, Vályi Péter bele is esett Diósgyőrben a folyékony acélba. Mondták: ittas volt. Pedig absztinens volt.
Ja tényleg ontopik: mit tettél volna ha?
Nos amit tettem, mert engem is választás elé kényszerítettek:
A felsőoktatási intézményben, ahol osztályvezetőként dolgoztam a nyolcvanas évek elején, felkeresett a párttitkár (az egyik ideológiai tanszék - ha jól emlékszem a tud.szoc. - vezetője), hogy pernahajder elvtárs, magának már csak a beosztásánál fogva is be kell lépnie a pártba.
Megkérdeztem, hogy minek, nekem jó az is ha nem értesülök két nappal korábban az áremelésekről [ez volt ugyanis az egyetlen mérhető előny szemben az időtrabló taggyűlések és a tagdíj okozta hátrányokkal; különben is volt beépített emberem köztük, aki elmondta].
De az nem lehet, mondta, rossz a tagfelvételi statisztikánk, meg egyébként is, az nem lehet, hogy nem.
És ez hogy zajlik, kérdeztem.
Hát le kell ülni egy felvételi bizottsággal szemben, el kell beszélgetni velük, formalitás az egész, aztán felveszzük.
Oké, mondtam, menjünk.
Leültem a bizottság elé, oszt kifejtettem nekik Fichte filozófiája nyomán a tökéletes államot, meg a kereszténység szerepét a magyar közjogtörténetben, szerencsétlenek köpni, nyelni nem tudtak, vörösödött a fejük, a párttitkár meg csak húzta a fejét a válla közé, de nagyon. A végén kiküldtek, hogy most döntenek, várjak a folyosón. Aztán behívtak, közölték, hogy nem vesznek fel mert ideológiailag fejletlen vagyok és sok-sok továbbképzésre van még szükségem. Onnantól kezdve évente elküldtek úgynevezett továbbképző tanfolyamokra, ahol marha jól éreztem magam, ez mindig egy hét ingyen üdülés volt hasonszőrüek között.
Nem tudtam róla. Egyébként úttörő én is voltam, nálunk mindenki. Nem is tudom, hogy egy kisgyereket mi késztetett arra, hogy ne legyen (Persze, nyílván a szülei), de ez már szvsz butaság.
Gumibot ifjúgárdistánál???? Még csak nem is hallottam róla. Hol volt ez vidéken? Én itt pesten nem láttam és nem is hallottam ilyenről. Mondjuk én persze csak a 70-es évek végétől ismerkedtem a kommunista szervezetekkel, azelőtt talán lehetett. Nálunk olyan ifjúgárdisták voltak, akiknek biztosan nem adtak volna gumibotot, mert olyan sötétek voltak, hogy azzal vakarták volna meg a fejüket.
Volt kisz is, az olyan volt mint az uttoroseg folytatasa (nem is akartak felfogni hogy nehanyan nem akarunk belepni), es emellett volt ez az ifjugardista (asszem masodiktol felfele) ami mar fegyveres (ha a gumibot az) szolgalatszeruseg volt. Kulonbozo rendezvenyeken a rendorok mellett ok is felugyeltek a nepeket, csak az volt a szar hogy ez a sajat osztalytarsad, gumibottal... Ez olyan 84-85 korul volt mert akkor voltam tanulo.
Mas:
Toredelmesen bevallom uttoro voltam (bar akkor gyerekkent sosem ertettem mert jo), de volt egy alt.isk. osztalytarsam aki nem akart uttoro lenni, eskut sem tett. O volt a vilag 8. csodaja. Allandoan szivattak erte, de nagyon durvan, szerintem az mar valami...
>Az Ifjúgárda az nem volt semmilyen szervezet, nálatok is csak azért erőltették, hogy az
>igazgató és a párttitkár
>pirospontot kapjon. Gyakorlatilag fantomszervezet volt, nem is értem mi volt jó benne a
>kommunistáknak, hacsak az
Azt nem tom hivatalosan milyen szervezet volt, de azt tudom hogy buszken viseltek a gumibotot meg a gyakorlot. Es rendszeresen mentek ideologiai es gumibotozasi:) tovabbkepzesre (raadasul mindezt hetvegen mikor en otthon). Egyebkent erdekes mert nagyon sok roppant egyszeru agyszerkezetu volt, es voltak olyanok is akik nagyon jo tanulo eszes kolkok voltak... valahogy sosem ertettem mert jo ez nekik.
Nem kérdeztem volna "beljebb", de köszönöm, hogy leírtad. Ez az ifjugárda ez mikor volt? Lehet, hogy én hülyülök (7074 között jártam gimibe), akkor KISZ volt (ezt hívod így?), amibe én se léptem be. Öten voltunk ilyenek az osztályban. Később ezzel gondot okoztam az egyetemi felvételimnél, másnak és ezért van is lelkiismeretfurdalásom, de ezt már elmondtam, nem akarom ismételni.
>Nem! En pont azt allitom, hogy sokkal sokszinubb volt a kep, mint amit most sulykolnak >egyesek. En ugy
>gondolom, hogy a partelitben sem volt mindenki kommunista, sot - horibile dictu - volt
>olyan tagja a partelitnek, aki
Hat nem tom nalunk 8 ezer ember dolgozott (persze ebbol 4 ezer ugyintezo:). Szoval itt mar egesz nagy volt a parttitkar/szakszervezetis 1 m2-re juto szama. De valahogy rendes emberrel nem futottam ossze, persze mint ember egy feluletes beszelgetes alapjan nem mondtad meg hogy milyen. Mikor megismerted a kornyezetet es annyira osszemelegedtel a kornyezeteben dolgozokkal (esetleg odahelyeztek egy idore), hogy bizlmasabban altak hozzad, akkor mar elmondtak hogy ki mit muvelt es egybol megvaltozott a velemenyed, a mosolygos parttitkarrol. Sokszor tapasztaltam hogy a parttitkar igen alacsony beosztasban volt (pl csoportvezeto helyettes) ennek ellenere szinte mindenben od dontott (vagy a velemenyezese kellett mindenhez), no nem a szakmai dolgokban (segelyek, tamogatasok, elomenetel stb).
Speciel en is ugy emlekszem, hogy Orban valoban be akarta vezetni a hitoktatast, majd kesobb ezt erkolcstanra finomitotta, az iskolakban. Ahhoz lusta vagyok, hogy kibanyasszam neked a forrast, de azt tudom, hogy akkor elegge kiakadtam a dolog miatt.
Az Ifjúgárda az nem volt semmilyen szervezet, nálatok is csak azért erőltették, hogy az igazgató és a párttitkár pirospontot kapjon. Gyakorlatilag fantomszervezet volt, nem is értem mi volt jó benne a kommunistáknak, hacsak az nem, hogy a nácikhoz hasonlóan ők is imádták az igazolványokat és általában a papirokat.
Mondjuk önszántukból tényleg nem a bonyolultabbak léptek be.
Amit meg nagyon utaltam ezekben (azonkivul hogy istennek, felsobbrendunek hittek magukat) hogy pontosan ok voltak azok akik mindenutt sumakoltak a nagy eszmek ellenere (amire persze eskut tettek, parttitkarok, szakszervezeti vezetok, bizalmik stb) nagyobb tolvajokat nem hordott hatan a fold. Allandoan fusiztattak amit lehetet hazavittek elloptak (ezekhez kepest a melosok csavarlopasai jateknak tuntek). Es oket valahogy sosem neztek at a portan, pedig volt hogy ejszaka hordtak ki a nepgazdasagunk altal megtermelt cuccot, aztan meg naggyulesen mindenfele gazdasagi mutatokrol beszeltek aminek mindig az volt a vege hogy nem dolgozunk eleg jol es erezzuk magunkat lecseszve... Mondom ez 85-ben volt nem az 50-es evekben amikor egy kicsit durvabb volt a helyzet...
Nem! En pont azt allitom, hogy sokkal sokszinubb volt a kep, mint amit most sulykolnak egyesek. En ugy gondolom, hogy a partelitben sem volt mindenki kommunista, sot - horibile dictu - volt olyan tagja a partelitnek, aki kifejezetten az akkori rendszer ellen dolgozott. Az mar persze egy masik kerdes, hogy helyesen gondolta-e, hogy a rendszert belso koron kell-e rombolni, es az is, hogy milyen celok motivaltak. Mostanaban mar tobbszor leirtam, hogy az altalanositas, a "kollektiv bunosseg" kimondasa a legnagyobb hiba, amit elkovethetunk. Minden egyes egykori vezeto eseteben szemelyreszabottan kellene megvizsgalni a felelosseg kerdeset, mar ha ennek barmifele ertelme van. Szerintem nem sok, ugyanis .
Valaki itt behozta az erkolcs kerdeset. Nos, en nem hiszek az abszolut erkolcsi merce alkalmazhatosagaban a szelsosegess esetektol (pl. nacizmus, vad sztalinizmus stb.)eltekintve. Igy nem gondolom, hogy helyes a mai eszunkkel, a mai tapasztalataink alapjan felallitani egy erkolcsi mercet es az alapjan elitelni a mulban mukodo embereket. Barmennyire is furcsanak tunhet, a tisztesseg, becsulet stb. mindig csak az adott koordinatarendszerben ertelmezheto fogalmak.