Keresés

Részletes keresés

Luby Creative Commons License 2002.08.16 0 0 512
Bimbum !
Nem vitatom azt,hogy egy megközelítésben igazad van.de félek nem érted ennek a jelképnek a jelentőségét.Nem arról van szó,hogy királyság,köztársaság,vagy mi a fene van.Az egység,a nemzettudat,a szolidaritás,a remény,a bizalom jelképe.SZÜKSÉGE VAN MINDEN NEMZETNEK ÜNNEPEKRE,EZEKHEZ AZ ÜNNEPEKHEZ TÁRGYAK TARTOZNAK,KORONÁK,ZÁSZLÓK,KARDOK,TÉPETT RUHÁK,GYŰRŰK,ETC.SŐT MÁRTIROK,MÁGLYÁK,AKASZTÓFÁK ÉS GYILKOSOK.Kell ,hogy legyen az embernek,a családoknak,a helyiségeknek,a regióknak,az országoknak,a földrészelnek múltjuk,ami valamiféle közösséget,lelki összetartozást jelent és erőt ad.Ha ezt nem érted,akkor ne beszéljünk róla többet.Tudom,hogy nem volt rossz szándékú,amit írtál,csak nagyon materialista volt.Már pedig úgy alakult az evolució során,hogy az EMBER több lett,mint zabáló,melegedő állat,akinek csak materiális vágyai vannak.Üdvözöl:Luby,aki Gábor
Bimbum Creative Commons License 2002.08.16 0 0 511
Nem hiszem, hogy a mai több mint 5%-a tudna valamit a szentkorona-tanról. Egy köztársaságban nincs is túl sok értelme. Az ezer évről pedig sokan vitatkoznak, a korona jóval később készült.

Az egésznek bálványimádás jellege van.

Előzmény: Luby (510)
Luby Creative Commons License 2002.08.16 0 0 510
nazarene !
Nem vagyok ellene semmiféle tisztázó vitának.Remélem megfelelő partner is tudok lenni.Persze vannak fenntartásaim.Eddigi reakcióidból úgytetszik "nem engedsz" az előregyártott véleményedből.Ha ez így van,akkor mi a fenének a vita?Közelítem jobbról,balról;előlről,hátulról,de mindenhol szellemi fal van.Egyik válaszodban a koronával kapcsolatos undorító rendezvény /elmentem,meghallgattam,csodálkoztam és bevettem a dedalont!/ védelmére keltél.Tudod,ha az SzDsz vezetői, a Gusztos félék komolyan liberális demokráciáról ,szabad,független Magyarországról gondolkodnak,akkor tudniuk kell,hogy nincs sikeres nemzet szokások,nyelv,hagyományok,történelem nélkül.Ha a globalizáció elnyomta gondolkodásukban a nemzet és haza fogalmakat,akkor is tudniuk kell,hogy Európában csak úgy kiváncsiak ránk,mint magyarokra.Mi nem lehetünk németebbek a németeknél,franciábbak..és így tovább.A patriotizmus ,sőt a nacionalizmus nem negativ,mindaddig,mig nem más népek,nemzete
k,fajok kárára kíván előnyökhöz jutni.Két lényeges áramlatot lehet most megkülönböztetni:-a nemzeti gondolkodás,vagy nevezzük egészséges nacionalizmusnak;vagy a kozmopolitizmus.Az első az egy nyelvet beszélő ,közös kulturával,hagyományokkal és szokásokkal együtt élők ideológiája,az utóbbi pedig ilyen különbséget nem tesz,eszménye a világpolgár ,értékmérője pedig,hogy a föld javaiból mennyivel rendelkezik. Visszatérve a koronára,-egy nemzet,egyezer éve ,minden Kárpát-medencei huzat ellenére itt élő és alkotó nép legfontosabb jelképe.Aki a koronával poénkodik,alázza,az egész nemzetet rugdossa./ez meg is látszik az SzDSz szereplésének irányán 1990 óta ./Mert ez,a szerinted nagyszerű párt mélyrepülése.Ugye ezt nem vitatod,Még egyszer elmondom,hogy NINCS SEMMI FENNTARTÁSOM A TAGSÁGGAL ,TISZTESÉGESEN KITARTANAK,MERT AZT REMÉLIK,HOGY EGYSZER VISSZATÉR A PÁRTJUK A DEMOKRATIKUS,LIBERÁLIS,MAGYAR ÖSVÉNYRE.éS VÉGRE TALÁLKOZIK A KOMMUNIKÁCIÓJUK ÉS A CSELEKEDETÜK.
EGYSZERŰEN ARRÓL VAN SZÓ,HOGY AZOK,AKIK MOST VEZETIK EZT A PÁRTOT MEGÉLHETÉSI POLITIKUSOK,MINDEN MORÁLIS KONTROL NÉLKÜL.Tisztelettel üdvözöl:Luby,aki Gábor
behemót Creative Commons License 2002.08.16 0 0 509
Kis és TGM elmúlt 10 évi tevékenysége -15%-ot jelentett az SZDSZ-nek.94-ben Kis Úr bezzeg nem volt finnyás,amikor minden befolyását latba vetette,hogy az SZDSZ egy teljesen értelmetlen koalíciót kössön egy kriptokommunista pufajkás által vezetett párttal.Tisztelem és becsülöm 90 előtti tetteiért,de az SZDSZ ott követte el a legnagyobb hibát,hogy első elnökének választotta.A levelében meg szinte szóról szóra a Fidesz érveit viszhangozza.
Előzmény: nazarene (506)
pioker Creative Commons License 2002.08.16 0 0 508
"ha az szdsz elnoke 90-ben elutasitja az mszp-t an bloc, attol meg 94-ben ez findomodhat anelkul, hogy ez ideologiai palfordulas lenne"

Ennél nagyobb pálfordulás pedig nem volt a demokráciában. A mérhetetlen hatalomvágytól eladták a becsületüket Kunczéék, Mécsék (na, ez az ember egy két lábon járó intő példa, mivé lehet lesüllyedni önbecsülésben). Tanulj Kis Jánostól!

SindbaD Creative Commons License 2002.08.16 0 0 507
Ezt ilyen formában egyszer már el is fogadtam tőled. (Bár ne feledd, a magánemberek önálló, elfogult, esetleges árnyalatlan véleményétől függ egy párt népszerűsége)
De ne bízz benne, hogy sokakat meggyőzöl :)
Mennem kell, további jó vitatkozást és kellemes hosszú hétvégét!
nazarene Creative Commons License 2002.08.16 0 0 506
egyet is ertek veled: nehez elvarni, es nyilvan nem megy egyik naprol a masikra. de mas a maganemberek onallo velemenye, megitelese, es megint mas a kozjogi norma, es a tortenelmi megiteles. intelligens embertol elvarhato, hogy torekedjen a multbeli szerepvallalas arnyalt megitelesere, es adott helyzetben ennek ujra/at- ertekelesere. igy hat ha az szdsz elnoke 90-ben elutasitja az mszp-t an bloc, attol meg 94-ben ez findomodhat anelkul, hogy ez ideologiai palfordulas lenne, hiszen az ideologia nem valtozott, csak az adott, konkret szemely megitelese a mult, es a kozelmult tekinteteben.
Előzmény: SindbaD (504)
nazarene Creative Commons License 2002.08.16 0 0 505
>onnan tudtam meg, hogy mondták
kik mondtak?
es miert jar ez neked az eszedben kozel 2 eve?

>ők elmondták maguktól
odajottek hozzad, azt mondak, hogy tessek, nezz meg jol, mert mi zsidok vagyunk, es heberul enekelunk?

Előzmény: Törölt nick (503)
SindbaD Creative Commons License 2002.08.16 0 0 504
Nem erre gondoltam.
Nyilván való, h. Rákosi-Kádár-Horn: három külön világ. Már a második esetben sem egyértelműen negatív a kép, így igaz.
Arra gondoltam, hogy éltek szép számmal olyanok (és most kizárólag a Kádári idők késői szakaszára gondolok), akik korlátozva voltak szabadságukban, akár kicsinynek látszó mértékben is - a rendszer által. Az akkori, késői Kádár rendszer által: igaz, legvidámabb barakk voltunk, igaz volt viszonylagos jólét, igaz enyhültek az elnyomás tünetei, mindamellett gyanakodva szaglásztak körbe, ha tudták, hogy vallásos vagy pl.
Ezen, szabad életvitelükben mégiscsak kolátozott emberektől nehéz -joggal- elvárni, hogy árnyaltan lássák a múltat, és belássák, hogy hipp-hopp vége valaminek, szabadságom megnövekedett, de a hatalmi pozíciót betöltő emberek ugyanazok, csak mostan demokratikusabbak lettek.
Még nehezebb elvárni azoktól, akik valamilyen ellenzéki magatartást tanúsítottak és emiatt szenvedtek hátrányokat. Őket valószínüleg irritálja, hogy bizonyos emberek szó nélkül elviselték az ő inzultálását, majd őket látja a változások után is.
Még egyszer: Ez nem Horn, vagy Medgyessy ellen szól, ez esetben ők szimbólumai egy rossz kornak, jóllehet talán igazságtalanul negatív szimbólumai.
Előzmény: nazarene (501)
Törölt nick Creative Commons License 2002.08.16 0 0 503
Hogy a zenekar zsidó népzenét játszik, azt onnan tudtam meg, hogy mondták. Azt is, hogy héberül énekelnek. Végighallgattam. Leírtam, mint tényt.
Aztán azt is, ami utána következett. Az nem tetszett. Nem emlékszem a nevükre. Nem is érdekel.
Arról meg nem tehetek, hogy ők elmondták maguktól.

Arról nem tehetek, hogy nem tetszik, ha ide írok.
Ma már nincs cenzúra.
Már lejárt az Aczél György-korszak.

Előzmény: nazarene (502)
nazarene Creative Commons License 2002.08.16 0 0 502
mi volna, ha nem zavarnad itt a normalis tarsalgast? az antiszemitizmus ott kezdodik, hogy komolyan erdekel teged, hogy ki zsido, es ki nem, es ott folytatodik, hogy ennek valamifele jelentoseget kezdesz tulajdonitani. engem tokeletesen es teljes mertekben hidegen hagy, hogy ki zsido, es ki nem, es nem is vagyok kivancsi ra.
Előzmény: Törölt nick (500)
nazarene Creative Commons License 2002.08.16 0 0 501
> Esetükben túlzott elvárás volna a negatív kép átértékelése
na jo, de kit, mi aapjan nevezunk erintettnek? most derult ki, hogy Jarai es Boros pontosan ugyanazt csinaltak, mint Medgyessy. emiatt mondom, hogy ilyen vagy olyan mertekben mindenki erintett, reszese, "fenntartoja", "kiszolgaloja" volt a rendszernek, meg az is, aki tette a dolgat, fizette az adojat, es egy szava nem volt smemi ellen. csak a mertekrol vitazunk.
vannak persz olyanok, akiket elutasit minden normalis ember gondolkodas nelkul (pl Rakosi, Gero), de mondjuk Kadar megitelese mar nem ennyire egyertelmu, hiszen a mai napig vannak, akik szeretettel es tisztelettel emlekeznek ra, de o azert megiscska emblematikus figuraja a rendszernek.
Aztan vannak olyanok, mint Horn, Medgyessy akiket nem muszaj szeretni, de normalisan nincs okunk utalni sem oket, kulonosen a rendszervaltas utani idoben vegzett tetteik alapjan.
Előzmény: SindbaD (498)
Törölt nick Creative Commons License 2002.08.16 0 0 500
Ha nem járok zsinagógába, akkor antiszemita vagyok?
Előzmény: nazarene (499)
nazarene Creative Commons License 2002.08.16 0 0 499
>ha én utálnám a zsidókat, akkor a buli közelébe se mentem volna.
Mi magyarok... válasz erre | adatok | e-mail 2002-08-16 12:02:17 (486)

Többször nem is voltam.
Nem szeretem a nagy tömeget.
Előzmény: Törölt nick (497)
SindbaD Creative Commons License 2002.08.16 0 0 498
Igen, kivéve az érintettek esetében.
Mivel nekem pl. nem volt különösebb problémám akkor sem, viszonylag könnyen nézek a múltba. De igen sokan (vagy családjuk) valós és nehezen (vagy sehogy nem) múló sérüléseket szereztek abban a korban. Esetükben túlzott elvárás volna a negatív kép átértékelése.
Előzmény: nazarene (494)
Törölt nick Creative Commons License 2002.08.16 0 0 497
">Jött a második banda, akik zsidó népzenével kezdtek héber nyelven, ezután megtudtam a nevüket, az is valami zsidó név volt
ertem, szoval teged ez zavart. nem vagy te antiszemita, csak a zsidokat utalod."

Tudod hapsikám, ha én utálnám a zsidókat, akkor a buli közelébe se mentem volna.
Persze ez téged ne zavarjon.
Engem is csak a trágárkodás zavart, amit utána a múzeumkertben előadtak.

Szóval ne ilyen 168 Órásan.

Előzmény: nazarene (490)
nazarene Creative Commons License 2002.08.16 0 0 496
es ne felejtsuk el, hogy akkor a fidesz es az szdsz egyutt fujt az mdf-re, amiert az kulon ragyalt az mszp-vel. ma ez az mdf a fidesz resze.
Előzmény: voks02 (493)
nazarene Creative Commons License 2002.08.16 0 0 495
nem, arra a tobb, mint 50%-nyi szavazora, aki ugy gondolta, hogy az mszp-szdsz paros sikeresebben iranyitja majd az orszagot, mint a fidesz-miep paros.
Előzmény: Törölt nick (492)
nazarene Creative Commons License 2002.08.16 0 0 494
>Valamit változott az MSZP 90 és 94 között
nem pont errol van szo, nem is a valtozas a lenyeg, de jol kozelited meg. 90-ben az elozo rendszer teljes elutasitasa ranyomta a belyeget az egesz mszp-re, hiszen nem volt, ami alapjan megiteld, hogy valaki "kommunista", vagy demokrata, hiszen nem tudta senki, hogy hogyan viselkednenek demokraciaban. ez 94-re mar tobbe-kevesbe lathato volt: nem patas ordogok ezek, hanem ugyanolyan emberek, mint mi. ennek megfeleloen szerintem egeszen nyugodtan at lehetett ertekelni a roluk kialakult negativ kepet. az en elmeletem szerint minden 20 evnel idosebb ember valamilyen formaban reszese, fenntartoja, mukodtetoje volt a rendszernek - nekem uttorokent ujsagot kellett gyujteni, szemetet szedni meg mindenfele "tarsadalmi munkat" vegezni, igy en is hozzajarultam tulajdonkeppen a magam csekely munkajaval a rendser fenntartasahoz - igy aztan leginkabb ennek mertekerol vitazunk csak.
Előzmény: SindbaD (491)
voks02 Creative Commons License 2002.08.16 0 0 493
Feles Elek,

"1990 ápriliában jelent meg a 168 órában Nyugodt erő-szabad élet címen. Kis János nyilatkozta Mester Ákosnak: (..)mi egyetlenegy fajta kormánykoalíciót zárunk ki kategórikusan: a volt állampárt valamelyik utódpártjával kötendő koalíciót. (...)"

És ugyan, mondd, mi köze van egy tizenkét évvel és egy rendszerrel ezelôtti helyzetnek, amikor az ország az elsô szabad választására készült még szinte az MSZMP-vel szemben, és természetesen az SZDSZ, mint az ellenzék és az átmenet meghatározó ereje, nem lépett volna koalícióra velük (mint ahogy az MDF kivételével a többiek sem léptek volna), a mához, amikor három demokratikus párt van a parlamenti politikai palettán (közülük immár egyik sem kommunista párt), és ezek között kell koalíciós lehetôségeket kialakítani?

Üdvözlettel,

Péter

Előzmény: Feles Elek (481)
Törölt nick Creative Commons License 2002.08.16 0 0 492
Arra az alig 5% szadesz-szavazóra gondolsz?
Előzmény: nazarene (490)
SindbaD Creative Commons License 2002.08.16 0 0 491
Szia :)
Valamit változott az MSZP 90 és 94 között, de valószínüleg akkor is hasonló lett volna a helyzet, ha négy év alatt semmit nem változik.
90-ben borítékolható volt nagyarányű vereségük a szabad választások okozta felszabadultság miatt, és mivel az MDF nem végzett tökéletes munkát(khm...) kormányzása négy éve alatt, a "visszamenekülés a biztonságba" tünet is várható volt.
Előzmény: nazarene (488)
nazarene Creative Commons License 2002.08.16 0 0 490
>Jött a második banda, akik zsidó népzenével kezdtek héber nyelven, ezután megtudtam a nevüket, az is valami zsidó név volt
ertem, szoval teged ez zavart. nem vagy te antiszemita, csak a zsidokat utalod.

>Akinek ez kell...
az lathatoan nem te vagy, hanem az orszga tobbsege.

Előzmény: Törölt nick (484)
nazarene Creative Commons License 2002.08.16 0 0 489
>Miért nem határolódott el a 2. forduló előtt kedvenc pártotok Thürmer Gyula nyílt támogatásától?
azert, mert mar sokkal korabban tobbszor is kizarta. Juncze szo szerint ezt mondta a kuldottgyulosen: "minden szelsoseges partttal kizart az egyuttmukodes".
Előzmény: Hatalmas Tetűmadár (482)
nazarene Creative Commons License 2002.08.16 0 0 488
csakhogy ez nem ideologia, hanem kovetkezmeny. masreszt 90-ben nagyon maskepp nezett ki az mszp. nem veletlenul kapott 10%-ot. a 94-es es a 90-es mszp kozott eleg sok kulonbseg van, ha mas nem, akkor 4 ev megnyilatkozasa, amibol lehet megitelni, mig 90-ben csak az elozo rendszerben betoltott poziciojabol kovetkezoen a rendszer alutasaitasa miatti automatikus elutasitas volt.
Előzmény: Feles Elek (481)
nazarene Creative Commons License 2002.08.16 0 0 487
> nem ertek veled teljesen egyet!
mind1, attol meg ez van. a "mediak" nagyon sulyos.
Előzmény: Súlyos Beteg (477)
Törölt nick Creative Commons License 2002.08.16 0 0 486
Többször nem is voltam.
Nem szeretem a nagy tömeget.
Előzmény: elbéjé (485)
elbéjé Creative Commons License 2002.08.16 0 0 485
Ha valakinek ez a nickneve, hogy "Mi magyarok" annak tényleg kár próbálkoznia az SZDSZ rendezvényeivel. Mindazonáltal fájdalmasan beléd éghetett a dolog, ha így 3 év múltán is ilyen világosan emlékszel az eseményekre.
Előzmény: Törölt nick (484)
Törölt nick Creative Commons License 2002.08.16 0 0 484
1999. december 30-án ott voltam az SZDSZ múzeumi koronabúcsúztató okosságán.

Jelenlévők: a Szadesz szürkeállománya, az Új Generáció fiataljai, kb. két tucat környékbeli hajléktalan, akiket a forralt bor és a gesztenye vonzott oda, plusz még olyan 80-100 csendes nézelődő.

A műsor kezdeteként egy tizenéves banda angolul punk számokat adott elő. Utána az SZDSZ Új Generációja részéről egy kb 15 éves okoska sütögette el a poénjait, amit már mások elsütögettek. Azt még értettem, hogy a kormány meg a kisgazdák milyen szemetek, de azt, hogy a magyarságot meg a koronát miért keverte bele, azt nem tudom.

Jött a második banda, akik zsidó népzenével kezdtek héber nyelven, ezután megtudtam a nevüket, az is valami zsidó név volt. Mindegy. Azt még megvártuk, amíg magyarul kezdtek énekelni. Nagy öröm volt. Idézek is a szövegből: "Ha megbasznak ne sikítsál". A többit már nem vártam meg.

Történt mindez a nemzet múzeumának kertjében, Arany János szobrától 3 méterre, a magyar korona ürügyén.

Akinek ez kell...

elbéjé Creative Commons License 2002.08.16 0 0 483
Súlyos Beteg bizony bizony tévedsz: a (latin) "médium" egész egyszerűen a (latin) "média" egyes száma. Az általad említett jelentés egyébként szintén nem stimmel: nem kimondottan látnoki képességről, hanem "közvetítésről" van szó az emberi médiumok esetében, mondjuk a túl- és az evilág, vagy éppen a szellemvilág között, így a kapcsolódás teljesen egyértelmű a média "átvivő" vagy éppen "hírátadó" jelentésében.
Előzmény: Súlyos Beteg (477)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!