Keresés

Részletes keresés

gegenseegross Creative Commons License 2002.08.06 0 0 38
leoltották a vellanyt ...
Előzmény: ctc177 (37)
ctc177 Creative Commons License 2002.08.06 0 0 37
Itt még egy ideig nem is lesz vidámság se a pesti, se a vidéki uccákon....
volante Creative Commons License 2002.08.06 0 0 36
"az egész rendszert átitató bornírtság volt halál idegesítő, meg az, hogy hiába akartál igazán nagy dolgot csinálni, egyszerűen képtelenség volt. Az agymosás tökéletesen működött, az emberek java részének fel sem tűnt, hogy teljesen hiábavalóan szegények, mert gyakorlatilag mindenki "egyencsóró" volt. Kádár PR munkája zseniális volt, a 70-es évek közepére már közszeretetnek örvendett a vén tömeggyilkos."

Szerintem ezen van a lényeg. Soha nem mondtam, hogy nem voltak a szoci-kommunizmusnak is jó oldalai. Sőt, talán az építőtábornak is voltak szép pillanatai. De gondolom elhiszed, hogy enélkül is voltam elég olyan "remek" buliban, ahol volt sex meg pia. Csak nem kellett borsót szedni.

Az ABC-s sztori egy ismerősömmel történt meg, tehát az eladó válaszolta ezt neki a '70-es években, bár nyilván megtörtént többször is, máshol is.

A nagybátyámra mondták a "nyugatimádót", mert zenélt, és így eljutott nyugatra is. Pedig csak elmondta, mit látott.

Viszont az utolsó bekezdésed megdöbbentett. Ugyanis én kezdem ugyanezt érezni az ünnepekkel kapcsolatban, mint te a '80-as években...

Előzmény: Iszonyatos (30)
rinpoce Creative Commons License 2002.08.06 0 0 35
Derek! Ezek ma az élet fö kérdései! Mint bárhol máshol europában, szvsz!
Előzmény: Derek (34)
Derek Creative Commons License 2002.08.06 0 0 34
"Képezze tovább magát, hogy magasabb bérezésű munkát kapjon. "

Hova kepezze magat pl egy kozeppiskolai tanar, vagy egyetemi oktato. Vagy egy ferfi fodrasz,vagy egy lakatos. Vagy egy 15 hektaron gazdalkodo?

Előzmény: Turulmadár (33)
Turulmadár Creative Commons License 2002.08.06 0 0 33
Képezze tovább magát, hogy magasabb bérezésű munkát kapjon. Szerinted jó wolt az az egyenlősdi, ami nem mindenkit egy szintre emelt fel, hanem mindenkit nagyjából egy szintre húzott le? A tehetségtelenség paradicsoma?
Előzmény: Derek (28)
rinpoce Creative Commons License 2002.08.06 0 0 32
:-(

Egyébbként öröm, hogy bárhogy is, de tényleg tellett rá. 90 ota valahogy nekünk is MINDIG tellik rá! :-)

Előzmény: Derek (31)
Derek Creative Commons License 2002.08.06 0 0 31
"Örülj neki, hogy tellett rá!
Remélem jol érezted magad!"

Ja csak en erre a penzt nem a szegedi Jate-n kerestem meg ahol a regi munkahelyem volt,hanem az USA-ban. Ezert nekem ez nem draga, de ha otthon elnek hasonlo beosztasban ,mint itt, akkor nem tudnam megengedni magamnak.

Előzmény: rinpoce (29)
Iszonyatos Creative Commons License 2002.08.06 0 0 30
Jó dolog fiatalna lenni, és jó dolog nem emlékezni a késő Kádár korra. Jó, mert így az ember felhőtlen tekintettel mondfhatja meg arról az időről a frankót.

Namármost, a főnök az minden rendszerben főnök, akkor még + kommunista is volt. Na bumm.

Az építőtáborok volt az egyetlen oka, hogy érdemes volt kiszesnek lenni. Mindegyik remek buli volt, több szexszel és piálással, mint gondolnád. (Egyébként a mezőgazdasági betakarítási munkákra az egyetemisták és a katonaság is ki lett vezényelve, nem csak a gimis csajok.)

Az ABC-ben a szalámi választék úgy 10-15 féle szalámiból állt.

Aki Ausztriában járt és beszélt róla, azt nem csúfolták semminek, és mindenki azt mondott, amit akart, mindaddig, amíg nem szervezkedett a rendszer megdöntésére. Aki szervezkedett, az kapott egy-két pofont a jardon és kitiltották Budapestről.

Egyszóval, nem volt egyáltalán borzalmas, csak az egész rendszert átitató bornírtság volt halál idegesítő, meg az, hogy hiába akartál igazán nagy dolgot csinálni, egyszerűen képtelenség volt. Az agymosás tökéletesen működött, az emberek java részének fel sem tűnt, hogy teljesen hiábavalóan szegények, mert gyakorlatilag mindenki "egyencsóró" volt. Kádár PR munkája zseniális volt, a 70-es évek közepére már közszeretetnek örvendett a vén tömeggyilkos.

A fiatalok meg jókedvűek voltak, mint a fiatalok bármely korban, mert ez a fiatalság sajátja.

Engem a rendszerváltás utáni időszakban az rázott meg legjobban, hogy elvették tőlünk az ünnepeink "ünnep érzését". Anno március 15-e előtt komolyan készültünk az ünnepre, műsorral, zenével, miegymással, délelőtt a Múzeum kertben voltunk, délután a Petőfi szobor előtt kergetőztünk a rendőrökkel, aztán a pechesebbek néhány pofonnal és egy éjszakai fogda élményével gazdagabban mentek haza. Nem volt tragikus, én például egyszer remekül berúgtam a fogdaügyeletessel. Augusztus huszadikán reggel vizi- és légiparádé volt, estig a város minden zöldterületén vurstli, este tüzijáték, mint rendesen. Aztán a rendszerváltás után ezek az ünnepek ellaposodtak, szájtépő baromarcúak beszéltek marhaságokat a szónoki emelvényekről, március 15-én elvétve, ha szóltak Jókaiékról, aug. 20-án meg Szent István, csak mint hivatkozási alap szerepelt arra, hogy az aktuális szónok pártja milyen f@sza csávók gyülekezete.

Előzmény: volante (26)
rinpoce Creative Commons License 2002.08.06 0 0 29
Örülj neki, hogy tellett rá!
Remélem jol érezted magad!
Előzmény: Derek (28)
Derek Creative Commons License 2002.08.06 0 0 28
:"Mé'? Há' nem okozott boldogságot, hogy 10 év alatt összespórolhattál egy Trabantra?"

Mondjuk egy gyari munkas most mennyi ido alatt sporol ossze egy Suzuki-ra szerinted?

"Meg nyaralhattál két hetet a Balatonnál"

Most meg nem ,mert nem tudja megfizetni.
Tavaly nyaron 140 ezer forintert bereltem egy egyaltalan nem luxus helyet 10 napra es korulbelul meg ennyit el is koltottem ott meg pluszban a csaladdal es nem dozsoltunk.

Előzmény: volante (19)
rinpoce Creative Commons License 2002.08.06 0 0 27
Én dolgoztam, de szolt a rádio... És nagyon, nagyon, nagyon meghatodtam. Ez volt az a pont, amikor elhittem, vége!
Előzmény: volante (26)
volante Creative Commons License 2002.08.06 0 0 26
Höh, idősebb vagyok ;)

De azért nekem is történelem. Illetve egy-két emlék, egy-két kép, meg az idősebbek elbeszélése. Például azoké, akik egyáltalán nem éreznek nosztalgiát a Kádár-rendszer iránt, mert emlékeznek az alább leírtakra, meg a bunkó, sötét, szemét, kommunista főnökeikre, akiknél a takarítónő IQ-ja is magasabb volt, emlékeznek az építőtáborokra, ahol gimis csajoknak kellett reggel hattól délután háromig szedniük a borsót, emlékeznek, hogy az ABC-ben a szalámi választék annyi volt, hogy kell vagy nem, emlékeznek arra, hogy nyugatimádónak csúfolták azt, aki járt Ausztriában és elmesélte, hogy milyen is a normális élet, hogy hol tart a világ. És hogy mindemiatt egy qrva szót nem szólhattak.

El is felejtették, hogy kell "szólni". Csak leszavazni, ahhoz értenek. Meg egy töketlen, szerencsétlen, szánalmas miniszterelnököt választani. Ehhez maradt tehetségük. A demokráciát ők már sohasem fogják tudni kezelni. Ez van.

----

A Köztársaság kikiáltásának időpontja is olyan, hogy minden ember emlékezni fog rá, hogy mit csinált éppen akkor. (Majdnem mindenki.) Nekem énekórám volt, és az órámat néze "követtem" az eseményeket.

Előzmény: Turulmadár (20)
rinpoce Creative Commons License 2002.08.06 0 0 25
Én is! :-)

Faludinak ismertek a problémái a rencerrel, ki is ment nyugatra... a sok semmi állampolgár meg itthon nyüglödött az esetleg nem oly méretes, de mindennapi problémáival, és itt maradt. Ezt termszetesen nem a mester ellen, hanem a volt rencer ellen irtam.

Előzmény: Ilja Iljics (24)
Ilja Iljics Creative Commons License 2002.08.05 0 0 24
Én a "kibekkelésre" válaszoltam, ezt nem biztos, hogy értem.
Előzmény: rinpoce (23)
rinpoce Creative Commons License 2002.08.05 0 0 23
Igaz! Faludy egy van, legtöbben meg sokan vannak, szvsz....
Előzmény: Ilja Iljics (22)
Ilja Iljics Creative Commons License 2002.08.05 0 0 22
Előtte azért kicsit jobban megszenvedte, mint a legtöbben.
Előzmény: rinpoce (21)
rinpoce Creative Commons License 2002.08.05 0 0 21
Örülj neki! Semmit sem vesztettél. Én is csak 89-ben éledeztem a tetszhalottságbol. Addig semmi sem történt! A Mester ezt kibekkelte külföldön, mint annyian mások....
Előzmény: Turulmadár (20)
Turulmadár Creative Commons License 2002.08.05 0 0 20
Nekem ez történelem.
3-as woltam általánosban, amikor matek órán osztályfőnököm bekapcsolta a tv-t, és azt mondta, ezekre a pillanatokra walószínűleg idős korunkban is emlékzeni fogunk... Akkor kiáltották ki a Köztársaságot.
Előzmény: volante (19)
volante Creative Commons License 2002.08.05 0 0 19
Mé'? Há' nem okozott boldogságot, hogy 10 év alatt összespórolhattál egy Trabantra? Meg nyaralhattál két hetet a Balatonnál? Meg kaphattál banánt a dollárboltban?

Okos meglátás az öregúr részéről. Talán elbeszélgethetne néha Juszttal egy kicsit.

Talán észre kellene venniük az embereknek, hogy -azon felül, hogy a szociál-kommunizmus viszonylagos jólétének számláit most is fizetjük -, az időszak az emberek lelkében, gondolkodásmódjában, hozáállásában is igen-igen mély nyomot hagyott. Sőt, mély sérüléseket okozott.

Előzmény: Turulmadár (-)
Turulmadár Creative Commons License 2002.08.05 0 0 18
Ott a topic-nyitóban. Ne is törődj wele - bonyolult. :)
Előzmény: holovoo (16)
holovoo Creative Commons License 2002.08.05 0 0 17
Itt vagyok. Azért legalább az utóbbi hetek történelmét ne akarjátok már átírni!
Előzmény: hurkazsírosnápolyi (15)
holovoo Creative Commons License 2002.08.05 0 0 16
Mi a lófasz lenne az az "elweszett jókedw gondolata? Most komolyan?
Előzmény: Turulmadár (11)
hurkazsírosnápolyi Creative Commons License 2002.08.05 0 0 15
Ott voltál?
Előzmény: holovoo (8)
budai93 Creative Commons License 2002.08.05 0 0 14
Faludy-ról egyetértünk!!
A többit fentartom.Stim?
Előzmény: rinpoce (7)
holovoo Creative Commons License 2002.08.05 0 0 13
?
Előzmény: Turulmadár (11)
holovoo Creative Commons License 2002.08.05 0 0 12
http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9058542&uq=559
Előzmény: holovoo (10)
Turulmadár Creative Commons License 2002.08.05 0 0 11
Ne, ezt itt az elweszett jókedw gondolatának szántam, nem Faludy-nak...
Előzmény: holovoo (9)
holovoo Creative Commons License 2002.08.05 0 0 10
http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9073805&uq=32

és

holovoo Creative Commons License 2002.08.05 0 0 9
Van még két F.Gy topic. Moderátorok, talán össze is lehetne vonni?
Előzmény: Turulmadár (-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!