- a pszihológiára vonatkozó korpuszkularitás,azt jelenti számora,hogy a biológiai objektum-itt az ember- három korpuszkuláris cellával határozható meg.
a biológiai cella (test)-anyag csere
az értelmi cella -inger csere
az érzelmi cella -egyfajta "eredö k.cella" melynek kifejlödése a testi jó/rosszlét és az értelmi jó/rosszlét keresztezödésében alakul ki.
A biológiai test aktivumai a táplálkozás,(aktivum be,anyag csere (rekombináció) salak anyagok (aktivum ki)
Az értelmi "test" aktivuma az információ be (az érzék szerveken keletkezö ingerek),rekombináció ( az információ feldolgozása )információ ki (a gondolkodás,álom,beszéd, stb)
Az érzelmi test három aktivuma,mivel eredöje a testi és értelmi aktivumoknak,a fenti két "test" müködéséböl alakitja ki korpuszkuláris celláját.
Az,jogy valaki jól érzi magát,feltételezhetöen olyan fiziológiai és értelmi inger nyomás alatt áll,amely eredöje az Ö "boldogsága"
Ennek ellenkezöje,ha táplálkozási hiányok,vagy az értelmi testre ható negativ aktivumok (ingerek)pl,a fönöke piszkálja,az eredö érzet,korpuszkuláris teste (cella) "rosszul érzi magát"."Fáj a lelke"
Igy mondhatjuk, a stressz,mint pozitiv,vagy negativ "inger nyomás" a mentális/intellektuális korpuszkuláris "testre"
A két pszihológiailag értelmezett "test" diszfunkciója,sérülése,vagy hiányoságai okozzák az értelmi,érzelmi fogyatékosságot.
A honlapomról kivágva-
Kozmosz
Atom
Számtest
Pszihológiai korpuszkuláris cellák
Biológiai objektumok (mikróbák,sejtek,szervek,test,növényi állati variációkban-ember)
Szociológiai,gazdasági,stb.korporációk.
minél rövedebb egy meghatározás,annál jobban félre lehet érteni és magyarázni.
- számomra megdöbbentö,hogy a korpuszkularitás elfogadása leradirozza azt a romantikus,szentimentális-glóriát ami az "élö anyag" fogalma köré eröltet az emberiség.
C.Darwinak köszönjük,hogy a majmokat rokonunká emelte,sajnos a társadalom tudományoknak nem születet,meg a maga c.Drawinja,hogy ember társainkat is rokonunká tegye és lássuk benne a közvetlen rokonunkat.
Az,hogy egyetlen,egy baktérium ugyan olyan értékü a világ egyetemmel szemben,mint mink-talán egy biológus megérti-de az,hogy egy "égö gyertya" egy korpuszkuláris cella és mint olyan komplex rendszer-hát erre még várni kell...
Ez egy cinikus és hideg meg közelitése a világ egyetem és az Ö korpuszkuláris cellái érték rendjeinek
De,annál inkább felértékelödik emberiességünk és az a plussz,ahogy mentális és emocionális "aktivumainkban" megnyilvánulhatunk.
...az aktivum,minden k.cellában más.
pl.egy varró szakkörben az aktivum a beérkezö elemek cselekedete,hogy varnak...
a rekombináció a tervezés,szabás,varrás,beszélgetés stb...
az aktivum ki,pedig öszettet rendszerben a varrás felett érzett öröm és a közösség "/készitményei/veszteségei"
Ami a Korpuszkularizmusban döntö,hogy úgy értelmezi a világot,hogy nem tesz különbséget az " élö" és "élettelen" dolgok között,mert csak mint komplex rendszer vizsgálja,a jelenségeket,menyilvánulásokat.
"... korpuszkuláris cellával való analógia akkor érvényes,ha megtudod adni,hogy mi a három aktivum megfelelöje az adott para ...aktivumokban...(ha van ilyen)"
tökéletes amit irsz...
Látom világossan megértetted amit irtam.
Akomplex rendszer és az öszetett rendszer egyaránt elemekböl áll.
Az összetett rendszerben nincs aktivum...
Ha álltalánositani tudod a korpuszkularizmust,nemcsak hogy használhatod-komplex rendszerek vizsgálatára,de megis állapithatod annak,müködési folyamatait,állapotát,várható kialakulási formáit,más k.cellákhoz való viszonyát...
čn nem sokat tudok a parapszihológiáról,a korpuszkuláris cellával való analógia akkor érvényes,ha megtudod adni,hogy mi a három aktivum megfelelöje az adott para ...aktivumokban...(ha van ilyen)
Akkor ez egy folyamatleíró nyelv?
Bázisobjektum a KC, 3 belső függvénnyel, (in, rc, out,) és akkor ezeknek az egymáshoz kapcsolásával építhetsz fel komplex folyamatleírásokat?
Ha igen , milyen kapcsolati típusok vannak KC-KC között?
-mellbe vágó kérdés.
A korpuszkuláris cella kifejezés,egy gyüjtö fogalom a komplex rendszerekre.
A k.rendszereknek hol van hol nincs magja.
A korpuszkuláris cellának,három jellegzetes aktivuma van:
Aktivum ki
Rekombináció
Aktivum be
A korpuszkularitás egy kialakulási forma,amely a komplex rendszer individuális müködése.
Az élö organizmusok,mind korpuszkuláris cellák a fenti aktivumok alapján.
Kerdés hol van egy organizmusnak a magja ?
Nem a mag a lényeg (a korpuszkularizmus értelmezésében ),valószinü az élö sejtre gondoltál ami a szerves élet épitö cellájának tartanak-ennek korpuszkuláris átirása: a sejtben a sejt mag,szintén egy k.cella abban az értelemben,hogy a sejten belüli müködése
aktivum be-rekombináció-aktivum ki.
Az a hozzá kapcsolódó kérdés,hogy az élölények anyag cseréje,az egyetlen aktivum rendszer e,vagy például a pszihikum is egy k.cella amikor is az információ (pl,olvasás) be aktivuma
a gondolkodás (pl,asszociáció) rekombináció és az
alkotás (pl,irás)aktivum ki...
-elnyomott,Te egy finom ember vagy.
A topik cime:Ůj izmusok
jól mutatja,hogyan kell egy hibás cimet adni egy topiknak.
Ha azt irtam volna,hogy Korpuszkularizmus,akkor egyértelmüen meghatároztam volna miröl is lessz a topikban szó,de mivel nem ez történt,a félre érthetöség arra vonatkozik,hogy -játszunk izmusozdit.
Bár, én sokkal jobban szerettem volna,ha a Korpuszkularizmus elvével játszanának az érdeklödök.
Azt hiszem elöre futottam avval,hogy -izmusnak neveztem,hiszen egyelöre,csak Korpuszkularitás-ról van szó és annak elvéröl amely kiterjeszthetö,minden komplex rendszerre.Akkor lesz -izmus,amikor az elvet elfogadók,elhatárolódnak más áramlatoktól és kiemelik az új eszme érvényességét.