Keresés

Részletes keresés

_paha_ Creative Commons License 2002.09.13 0 0 8
ez általában így szokott lenni, én sem hallottam a könyvről, de tény, hogy általában 1 könyv sokkal jobb, mint a belőle készült film.

maga a film nekem nagyon tetszett!

Előzmény: Pelican (7)
Pelican Creative Commons License 2002.08.08 0 0 7
Úgy vettem észre a környezetemben, hogy azoknak tetszett a film inkább, akik nem is hallottak a könyvr?l...

Pelican [www.pel.hu]

Ati-pati Creative Commons License 2002.08.08 0 0 6
Rossz véleményetekkel nem vagytok egyedül. Kritika az indexen:

Vállalva a rajongók lézerpisztolyának sugarait, nem hallgathatjuk el tovább: a sci-fi mesterséges csillaga leáldozóban van. Ezért lehet, hogy a nézők követelőző jövővízió-igényét ezúttal már csak egy XIX. századi regény megfilmesítésével tudták a producerek kielégíteni. A sci-fi haldoklása nem művészeti kérdés, kortünet inkább, jövőképünk elvesztésével függ össze, cikkünk azonban nem vállalkozik a probléma megoldására, így ehelyütt visszakanyarodnánk témánkhoz.

Wells nagysikerű munkájáról, az 1898-as Időgépről van szó, amelynek megfilmesítésére ezúttal maga az író ükunokája, Simon Wells vállalkozott. A kis Simon, fejet hajtva a tisztelt ős előtt, szóról szóra ültette át filmre a sci-fi irodalom egyik fő toposzával, a bolondos tudós alakjával operáló regényt. A biztonság kedvéért a kulcsjeleneteknél George Pal (született Pál György) hasonló című, 1960-as filmklasszikusának is utánanyúl. Hiába na, Simon nem az a lázadó, átértelmezgető személyiség.És ez nem is baj, ha az eredeti mű megáll a lábán, márpedig Wells bácsi szeretett elbíbelődni a sztori kerekítgetésével, a beépített elméletek koherenciájával. Klasszikusokat alkotott.

A halál rejtélyét kutató ifjú tudós történetéhez a XXI. századnak csak a technikát kellett hozzátennie, az érdekes történetből így lett aztán lenyűgöző film. Ne essünk persze túlzásokba. A mozi új távlatok helyett csak kellemes szórakozást kínál, míves réz fogantyúkkal működtethető, gőz-időgéppel, remek kosztümökkel, gyönyörű helyszínekkel és körképpel az 1800-as évektől egészen 80000-ig.

Szofisztikáltabb élvezeteket csak a kultúrtörténeti finomságokra kihegyezettek várjanak a filmtől. Ezeknek az egyedeknek minden bizonnyal érdekes lesz a Darwinista retorika és a viktoriánus moralizálás furcsa keveréke a becsületes, germán arcélű főhős (Guy Pearce) szájából. A fiatal tudós a legutóbbi 78000 év természetes kiválasztódásának termékét, a kannibál embert próbálja meggyőzni életmódja helytelenségéről. Az általános emberi értékek neked semmit nem jelentenek?! - fakad ki Wells szócsöve, a néző pedig eltűnődhet: Mégis volna fejlődés, tehát? Az oroszlán legelésre szoktatásával manapság már csak az Őrtorony kiadványok foglalkoznak.

A film legtanulságosabb momentuma mégis az, mikor tudósunk végül a távoli jövő másik embertípusa, a békés humanoidok mellett kötelezi el magát, pedig kolóniáik megtévesztően hasonlítanak egy Britney Spears fan klub nyári táborára, valamelyik üdítőital cég támogatásával.

Simon Wells - Az időgép

színes feliratos amerikai sci-fi, 96 perc, 2002

rendező: Gore Verbinski, Simon Wells
forgatókönyvíró: John Logan, David Duncan
operatőr: Donald McAlpine
látvány: Oliver Scholl
szereplők:

Guy Pearce
Samantha Mumba
Mark Addy
Yancey Arias
Jeremy Irons
Phyllida Law

Előzmény: bundee (5)
bundee Creative Commons License 2002.08.07 0 0 5
szerintem erosen kozepesre sikeredett, nem tudnam rossznak nevezni, de a jotol meg messze van

szep, latvanyos, de nekem valahogy nem allt ossze, szep kerekke az egesz

bundee

Ati-pati Creative Commons License 2002.08.07 0 0 4
Kinek a pap, kinek a papné.

Mielöbbi gyógyulást kívánok:

Ati-pati

Előzmény: Súlyos Beteg (3)
Súlyos Beteg Creative Commons License 2002.08.06 0 0 3
A film borzasztó rossz volt - a szokásos hollywodi hülyeség. Kár volt elrontani a jó regényt.
Előzmény: Pelican (-)
Ati-pati Creative Commons License 2002.08.06 0 0 2
A film király, problémám nekem is csak a befejezéssel volt, ami kicsit eröltetettre sikeredett szerintem.

Ati-pati

gargapitich jr. Creative Commons License 2002.08.03 0 0 1
érdekes film volt, de nem volt jó, én ugyan wells-et nem szeretem, de szerintem a végét jobban is meg lehetett volna csinálni. a zasszonynak teccett
Pelican Creative Commons License 2002.08.03 0 0 0
Egyébként a mozi kongott az ürességt?l, nálunk biztosan nagy bukta lesz a film.

Pelican [www.pel.hu]

Előzmény: Pelican (-)
Pelican Creative Commons License 2002.08.03 0 0 topiknyitó
Sziasztok tegnap megnéztem az id?gépet. Valahogy nagyon másra emlékeztem, igaz, hogy már vagy húsz éve olvastam. Nektek tetszett?

Pelican [www.pel.hu]

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!