Keresés

Részletes keresés

ettyecske Creative Commons License 7 órája -2 0 19910

Sziasztok Kedves Fórumozók!

 

Vasárnap repülünk Ammanba, negyen.

Tudtok esetleg segíteni hogy milyen öltözéket erdemes vinnunk vinnunk magunkkal vinni? Aki mostanában volt mit javasol? Kabat pl szel jacket eleg lesz e, farmer stb. Mint nő gondolom a shortokat es hasonló európai oltozekeket jobb ha elfelektem?

 

Elore is köszönom a valaszokat!:)

nagypapi Creative Commons License 2 napja 0 0 19909

Bevallom, erre nem emlékszem.

A szivargyújtó csatlakozóba dugtuk be az otthonról hozott lidlis átalakítót, amibe ment a GPS-tablet USB kábele.

 

Előtte egy Chevrolet Aveot akartak adni, abban volt USB csatlakozó, viszont nem működött. Szóval ilyenre is fel kell készülni.

Az arab zenében viszont biztos lehetsz, mi egy-kétszer bekapcsoltuk a rádiót, a még autentikusabb környezet miatt. :-)

Előzmény: varjucar (19908)
varjucar Creative Commons License 2 napja 0 0 19908

Még egy kérdés:

Az autóban volt pendrive-os mp3 lejátszó? Kb. 1000 km-t fogunk utazni, csak, hogy hogyan készüljünk :-) Gondolom rádión vannak jó Arab zenei csatornák. :-)

Előzmény: nagypapi (19906)
Mesinéni Creative Commons License 3 napja -1 0 19907

Kedves Anya Lánya!

Segítséget szeretnék kérni, Nagyon kezdetleges még a Jordán utazásunk szervezése, szinte még csak a tájékozódás szintjén. Láttuk, hogy viszonylag jó áron lehet repülőjegyhez jutni Budapestről és Ammanban elég jó áron szállást is lehet találni. Mi nem mennénk egy hétre csak 3-4 napra, a várost néznénk meg és Petrába szeretnénk eljutni. Ezt a városból hogyan tehetjük meg? Köszi előre is ha válaszoltok.

Előzmény: Anya- Lánya (19899)
nagypapi Creative Commons License 3 napja 0 1 19906

Nagyon szívesen, írd meg majd Te is a tapasztalataidat. A Hyundai egyébként a legelterjedtebb márka szerintem arrafelé, számomra kicsit meglepő módon.

Mobil net kártyát nem vettünk, 1-2 perc hívást (fogadást, indítást) kibírtunk, és elég sok helyen van wifi (Petra területén pl. sponsored by Hyundai :-), és használhatóak is.

 

Előzmény: varjucar (19905)
varjucar Creative Commons License 3 napja 0 0 19905

Köszi szépen, ez nagy segítség volt!!! Vasárnap megyünk és le van foglalva egy Hyundai Accent... :-)

 

Mobil net kártyát vettetek?  Orange net6 vagy net7 prepaid kártyákat nézegetünk. Esetleg valakinek valami tapasztalat, ajánlat.

Előzmény: nagypapi (19898)
Jucijudit Creative Commons License 3 napja -1 0 19904

Kedves Anya-Lánya!

 

Szeretném veled felvenni a kapcsolatott, mert felindulásból vettem 2 Jordániai repülőjegyet, és a szervezésben elakadtam. judit.toth.linegmail.com

Előzmény: Anya- Lánya (19899)
tgabor433 Creative Commons License 4 napja 0 2 19903

Örülök, hogy ti is jól éreztétek magatokat! Írnál tájékoztató árakat, hogy ne legyen annyira reklám-szaga a bejegyzésednek? ;-)

Előzmény: Anya- Lánya (19899)
SandWitch2005 Creative Commons License 4 napja 0 0 19902

Az a Holt-tengeri hotelek kornyeke, szerintem oda nincs direkt busz a erepterrol.  Transzfer 70 USD korul van ( https://www.getyourguide.com/amman-l1035/transfer-from-queen-alia-airport-to-amman-t26047/?partner_id=NMQAU0I&utm_medium=online_publisher&placement=other ) de esetleg kerdezd meg a szallodatokat is, hatha van sajat airport transfer-juk.

Előzmény: Butuska12 (19901)
Butuska12 Creative Commons License 5 napja -1 0 19901

sziasztok Ammanból -reptérről szeretnénk eljutni Sowayma -ba. mit javasoltok taxit , buszt ? kb. mennyibe kerül ? köszi

Anya- Lánya Creative Commons License 5 napja -4 3 19900

Teve és jeep túra: 

Obeid’s Bedouin Life Camp
Wadi Rum, Jordan
wadirum_disidesert@yahoo.com
Mobile:(+962)795840672
Mobile:(+962)772110470; +36703273480
http://bedouinlifecamp.net/
facebook/Obeids-Bedouin-Life-Camp
http://obeidsbedouinlifecamp.business.site/

Mi velük voltunk, óriási élmény volt!

Előzmény: szilisofor (19892)
Anya- Lánya Creative Commons License 5 napja -2 5 19899

Kedves Fórumozók!

Mi tegnapelőtt jöttünk haza Jordániából, és  csodás 1 hetet töltöttünk ott, mellyel régi álmunk vált valóra. Utunk szervezése egy olcsó Ryanair jegy lefoglalásával már tavaly februárban elkezdődött,  és nagyon alaposan készültünk. Sok információt és segítséget olvastunk itt, így ha tudunk Valakinek segíteni, akkor nagyon szívesen megosztjuk tapasztalatainkat, kivitelezett programjainkat. Mi Obeid beduin táborában (is) szálltunk meg, és az ő szolgáltatásait vettük igénybe végig az egy hét alatt. Minden tökéletes volt, kifogástalan lebonyolítás, rugalmasság, jószívű vendégszeretet és segítőkészség jellemezte utunkat.

nagypapi Creative Commons License 5 napja 0 3 19898

Néhány friss infó, főleg autóbérlőknek, plusz ez-az.

 

Jordanpass megéri, főleg Petra miatt, és elég a telefonon bemutatni a QR kódot, kinyomtatva elő sem kellett venni, beleértve a repteret is, ahol ez alapján nyomtak valamit az útlevelembe. Wadi Rum tourist centernél és a The Lowest Point of the World múzeumnál elő sem kellett venni, bemondásra ment, Petránál a QR kóddal simán beengedtek, viszont Nebo-hegynél és a madabai Szt. György templomnál nem fogadták el. Igaz, ezeknél alacsony volt a belépő összege, 2 illetve 1 dinár (utóbbiban nem vagyok 1000 %-ig biztos). 

Rosszpont volt viszont a Baptism Site, ahova n4 körül érkeztünk (ehhez külön megváltottuk a Jordanpass kiegészítő jegyet), de már nem engedtek be, mondván téli nyitva tartás van.... 

Összességében, ha osztályoznom kellene, erős hármas, amit feljavít az, hogy nem kell kinyomtatott papírokkal szaladgálni, telefonon bemutatott beszállókártya-vonalkódot is elfogadtak.

 

És akkor az autóbérlés.

3 napra manuális váltós Hyundai Eon-t kértünk, plusznak második sofőrt (17euró) és GPS-t (27euró), összesen kb. 150 euró volt, és 350 eurót zároltak a bankkártyán. 

A Sixt-nél vmilyen Chevrolet-et adtak, ez egy kicsit nagyobb volt, mint az Eon, amit kértünk, ráadásul automata, de nem nagyon tiltakoztunk. Körbe is ellenőrizte a kölcsönzős az autót, jelölgette a kis papírkáján, én fényképezgettem veszettül, aztán kiderült, hogy a szivargyújtó töltő és az USB csatlakozó nem működik, pedig ez azért fontos, hiszen a GPS-nek kapott tabletet sem tudtuk tölteni.

Szóltunk, cseréltek, most egy 1.6-os Hyundai Accentet adtak, szintén automata. Ezen más működött a töltő, körbejárás, körbefényképezés, minden klappol.

Az egész egy fél óra alatt megvolt.

Aztán az első kilométerek után rájöttünk, hogy milyen baromi jó az automata váltó, mikor teljesen random módon (később némi rendszert is fel véltünk fedezni benne) jöttek a fekvőrendőrök, hol kisebbek, hol nagyobbak, hol szélesebbek, hol jelzettek, hol nem. A mellékutakon inkább nem, még felfestéssel sem, a forgalmasabb utakon táblák is lehetnek (de egyáltalán nem biztos, hogy lesz is)

Ez itt a gyorshajtás ellenszere, ami kétségkívül hatékony. 

A másik a rendszeres ellenőrzés. Minket 4-szer állítottak meg 3 nap alatt, mindannyiszor udvariasan jó utat kívántak (Have a nice time, welcome to Jordan etc.), és csak egyszer büntettek (jogosan) gyorshajtásért, amit a kölcsönzőnek visszaadáskor kellett kifizetni, 35 pénzbe fájt. Amúgy visszaadáskor is minden rendben volt. 

Az autó végig jól működött, 7-8 l között fogyasztott, és 90-es benzinnel (0.7 dinár/liter körül volt, tehát úgy 280Ft) simán elszaladgált. A másik dolog, ami miatt jó dolog az automata, azok a brutális emelkedők/lejtők, amivel sok helyütt találkozni. Szerintem ez is lehet az oka, amiért inkább ezt adják a kölcsönzőkben.   

A jordán vezetési stílushoz pesti tapasztalattal simán hozzá lehet szokni, és azért nem volt brutális forgalom. A kereszteződéseknél sokszor az erősebbnek/agresszívebbnek van elsőbbsége, de szerencsére ezek előtt sokszor ott az a bizonyos fekvőrendőr. Hát igen, az indexet (akarom mondani: irányjelzőt) nem nagyon ismerik, a lámpát végszükség esetén kapcsolják fel, egy-egy jármű műszaki állapota ...khmm... kifogásolható, a gyalogosok meg igyekeznek túlélni, de ehhez képest nem mindig néznek körbe, rábízzák magukat Allah akaratára.

Nagyon erősen javasolt az offline térkép letöltése akár mobilra, mert a táblázás enyhén szólva hiányos, és néha mi is meglepődtünk, hogy milyen útvonalakat javasol a GPS, ami aztán - többnyire - helyesnek bizonyult. Szóval kis papírtérképpel elindulni azért kihívás.

Mivel a forgalom a települések belterületét kivéve sehol nem volt igazán nagy, és a tömegközlekedés xar, érdemes lehet autót bérelni, főleg ha többen megyünk. Az utak minősége olyan magyar átlag körüli, talán kicsit jobb is, de nagyon nagy a szórás. 

 

Remélem tudtam segíteni.

    

Anya- Lánya Creative Commons License 5 napja 0 3 19897

Szia! Mi tegnapelőtt jöttünk haza Jordániából, 1 hetet töltöttünk ott. Természetesen megvettük a Jordan Pass-t, mindenképpen megérte. Mi a 7O JD-t választottuk. Benne volt a vízum, és Petrán kívül még majdnem minden helyre be tudtunk menni vele amit terveztünk, csak 3 helyen fizettünk belépőt. Mi elég jól bejártuk az országot, a főbb látványosságok megvoltak. Kinyomtattuk, jól is tettük, mert nem minden helyen tudták olvasni a QR kódot.

A Jordan Pass-t itt tudod megvenni: https://www.jordanpass.jo/Contents/Prices.aspx

 

Előzmény: Butuska12 (19872)
IlonaSz Creative Commons License 6 napja -1 0 19896

Kedves Fórumozók!

Március 17-én indulunk Jordániába egy hétre (négy hölgy) - Ryanair menetrendhez igazodva, útitársakat keresünk . A programunk már fix, szállással, ellátással, ha többen lennénk, tudnánk költséget csökkenteni.

szilisofor Creative Commons License 2019.02.11 -1 0 19895

A határ közelsége miatt kérdeztem, hogy mennyire veszélyes.

Előzmény: tgabor433 (19894)
tgabor433 Creative Commons License 2019.02.10 0 1 19894

Umm Qais: Milyen veszélyre gondolsz? Busszal/stoppal voltunk, sima ügy.

Ha kevés az időtök, akkor inkább Dzserasba menjetek: közelebb van és sokkal több is a látnivaló. Engem Umm Qais jobban megfogott, mint az "északi fő látnivaló", mert Gadarában kevesebb a rom, de a környék meseszép (rálátás a Genezáreti tóra).

Előzmény: szilisofor (19892)
SandWitch2005 Creative Commons License 2019.02.09 0 1 19893
szilisofor Creative Commons License 2019.02.09 -1 0 19892

Sziasztok!

 

Márciusban utazunk Jordániába. Már majdnem mindent megterveztem de van még pár hiányosságom. Ezekhez kérnék segítséget.

 

Autóbérlésnél a MonteCarlo céggel szemezgetek. Valakinek van velük tapasztalata? Vagy esetleg olyat tud ajánlani akik tényleg megbízhatóak? Nincs kedvem lepukkant autóval végigjárni az országot.

 

Akabában leszünk 3 napot és egy Wadi Rum utazást tervezek. 1 napos túra lenne csak, az estét már nem ott képzelem el. Jártam már nagyon sok sivatagban de az éjszaka nem vonz akármilyen szép. Valaki tud olyan utazásszervezőt aki végigvezetne minket és megbízható? 10-11óra körül érnénk a Visitor Centerhez. Ott is lehet keresgélni Teve+Jeep túrát vagy előre foglaljam le?  A Visitor Center után be lehet menni a faluba autóval ha megvan a JordanPass?

 

Pella és Umm Qays meglátogatása biztonságos és megéri egyáltalán?

 

Petrában megoldható, hogy a visitor Centernél bemegyünk és a hátsó kijáraton jövünk ki? Van ott taxi ami visszavisz minket a központba? Ha van akkor az kb. mennyi lenne?

 

Előre is köszönöm a válaszokat.

tgabor433 Creative Commons License 2019.02.07 0 3 19891

Hazaértünk egyhetes utunkról. Megúsztuk egy taxis otthagyással, és egy utolsó-busz lekéséssel, felhőt pedig csak utolsó reggelünkön láttunk a reptérre menet. :) Köszönöm a kapott tippeket, praktikus élménybeszámoló folyamatban (igen, konkrét árakkal).

Carol88 Creative Commons License 2019.02.06 0 0 19890

pözsó köszi a linkeket:)

Előzmény: ..pözsó.. (19886)
Carol88 Creative Commons License 2019.02.06 0 1 19889

peliatan köszönöm a segítséget:)

Előzmény: peliatan (19887)
nagypapi Creative Commons License 2019.02.06 0 0 19888

#19876

Előzmény: tutymak (19884)
peliatan Creative Commons License 2019.02.05 -1 0 19887

Javaslom, írjál Jordanzsu-nak e-mailt, régóta ott élő magyar és jó utakat szervez, biztos lesz ötlete.

Előzmény: Carol88 (19885)
..pözsó.. Creative Commons License 2019.02.05 -1 0 19886
Előzmény: Carol88 (19885)
Carol88 Creative Commons License 2019.02.05 0 0 19885

Sziasztok!

Márciusban megyünk Jordániába egy pár napra. Szeretnék érdeklődni, hogy Ammanból egy egynapos kirándulás Petrába nektek milyen összegből jött ki, transzferrel együtt? Esetleg buszos kirándulással kapcsolatban milyen tapasztalataitok vannak? Kedvezőbb kint lefoglalni az utazást Petrába, mint itthonról?

tutymak Creative Commons License 2019.02.04 0 0 19884

Szia!

 

Visszakaptad a zárolt összeget? Mi is most bérelnénk autót ott és érdekelne.. Köszi!

Előzmény: papika67 (19800)
Oslaa Creative Commons License 2019.02.04 0 1 19883

Köszönöm az infókat!! 

Előzmény: SandWitch2005 (19882)
SandWitch2005 Creative Commons License 2019.02.04 0 3 19882

Mivel rovid idot fogtok Jordaniaban tolteni es nagy tavolsagot bejarni, nem nagyon hagyatkozhattok a tomegkozlekedesre. Ezert vagy autot kell berelnetek, vagy egy sofort autoval. 

A berlessel kapcsolatosan olvass vissza egy kicsit, van tobb friss beszamolo.

Autopalya dij nincs es parkolasert sem kell fizetni sehol.

Beszamolok alapjan elfogadjak a magyar (EU-s) jogositvanyt, nem kell kulon nemzetkozit kivaltani.

 

Előzmény: Oslaa (19877)
Oslaa Creative Commons License 2019.02.04 0 0 19881

Én úgy tudom, hogy elég a magyar jogosítvány és nem szükséges a nemzetkozi. 

Előzmény: varjucar (19879)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!