hát ha az értékvesztéstől féltél a legjobban, akkor aranyba kellett volna tenni... 100grammost tudtál volna venni még akkoriban 500k körül. sőt alatta is
Neked akkor most forintod van???
mert ha igen én át nem váltanám. mióta ilyen jó a hangulat az Usa-ban a dollárról nem sok mindent lehet tudni..., mármint, hogy mi lesz vele. A vételi és eladási árfolyamon is csak bukni fogsz...
MKB Európa kötvény: független a befektett összegtől a kamat 8,25% és ha nem akarsz számlát se kell nyitni, még a kifizetésnek sincs semmi díja, tehát egy fillérede sem kerül. kockázata nincs, fix a kamat, csupán nem vonatkozik rá az OBA, tehát ha csődbe megy a bank akkor buktad a pénzed... azért erre tán nincs sok esély
"Létezik az, hogy 1 hónapra -34,1%-ot, egy évre pedig 2.5% hozamot fizet egy ilyen befektetési
jegy? "
Létezik, de ha jól gondolom ezek évesített adatok. Ha megnézed a http://www.otpalap.hu/paletta.shtml oldalt, akkor láthatod, hogy "Az OTP PALETTA -részvényekbe és kötvényekbe vegyesen befektető alap". Ez azt jelenti, hogy bukhatsz is vele jócskán, mert a részvények nagyobb kockázatot jelentenek, mint a kötvények. A kötvényalappal is veszthetsz, de kisebb a valószínűsége ( na meg persze a kötvényalappal nem fogsz sokat se nyerni ).
"Amig a sima lakossági folyószámla 1 hónapos lekötéssel évi 6.5%-ot hoz, egy befektetési alap pedig jó esetben 8-at, akor érdemes egyáltalán kivenni a pénzt a folyószámláról? "
Ha jól emlékszem, kötvényalapot mondtam. Befektetési alapból van ezerféle, ingatlan-, részvény-, kötvény-, meg stb. anyámkínja alap. Ezek közül én nyugodt szívvel a kötvényalapot tudom ajánlani. Tehát nem részvény és kötvényalap vegyesen, hanem kötvényalap. Ez nem fog sokkal többet hozni, mint a bankbetét, csak 2-3%-kal. Na meg itt van kis kockázat is.
Annyit még ehhez, hogy én OTP-nél nem fektetnék be pénzt. Nézz körül a portfoliós linken, amit írtam régebben és ott válogass.
Ja és a múltbeli teljesítménye egy alapnak nem garancia a jövőre!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
"Valaki meg tudná magyarázni mit jelent ez? Létezik az, hogy 1 hónapra -34,1%-ot, egy évre pedig 2.5% hozamot fizet egy ilyen befektetési
jegy?"
A legfontosabb talán az, hogy ezek realizált, múltbeli adatok. A következő időszakban nem ilyen hozamokat fogsz látni, azok mértéke még bizonytalan, mert a befektetési alapok eszközértéke -mint az alapban tartott értékpapírok árfolyamának az összege- napról napra változik. Ha úgy tetszik, szerencse kérdése is..
A naponta kiszámított és közzétett árfolyamértékek alapján lehet venni és visszaváltani a bef. jegyeket, a realizált hozam a vételi és visszaváltási eszközérték viszonyától függ, tehát nagyon is egyedi érték, garancia nincsen a pontos alakulásukra.
A -34,1% az utolsó 1 hónapos tényleges hozam évesített értéke (az időszaktól független összehasonlíthatóság kedvéért), tehát -2,85%-os tényleges havi veszteség kivetítése. A 2,5%-os éves hozam valódi érték, a többi csak éves szintre átszámított.
Jó esetben érdemes:) De pontosan ebből a többletkockázatból származik a magasabb hozam. A betétszámla kamata és maga az elhelyezett összeg visszafizetése 100%-osan garantált, a befektetési jeggyel elméletileg bármilyen (akár negatív) hozam elérhető. Rövid futamidejű kötvényalappal azért nem lehet igazán veszíteni, a többi csak középtávon, tiszta részvényalap hosszú távon biztonságosabb. A bef. jegy előnye, hogy bármikor visszaváltható.
alap dátum 1 hó 3 hó 6 hó 1 év 2 év 3 év
OTP Paletta
(évesített)(%) 2002.08.05 -34,1 -34,8 -10,2 2,5 -1,7 4,2
Valaki meg tudná magyarázni mit jelent ez? Létezik az, hogy 1 hónapra -34,1%-ot, egy évre pedig 2.5% hozamot fizet egy ilyen befektetési
jegy?
Amig a sima lakossági folyószámla 1 hónapos lekötéssel évi 6.5%-ot hoz, egy befektetési alap pedig jó esetben 8-at, akor érdemes egyáltalán kivenni a pénzt a folyószámláról?
Már az átváltás is nagyon sokba lesz. A kamatok meg egyenesen lenyügözőek. :) Ha szerencséd van az árfolyamon valamennyi visszajön. Amikor a nyereséget besöpröd és visszaváltasz forintra, akkor az is ugrik. :)))
Szóval inkább egy pénzpiaci vagy kötvény alap, esetleg vmi rövid állampapír.
De azért előtte tájékozódj, mert mindennek van valamekkora kockázata.
A deviza elég rizikós, ki tudja merre megy, szerintem senki. Ha az értékmegőrzés a legfőbb cél, akkor semmiképpen nem javaslom, mert ezen veszteni is könnyen lehet.
Mármint a pénzem kicsi, kb félmillió forintot szeretnék bankban tudni lehetőleg nem forintban. Gondolkodom a $-on, mert most elég alacsony, és talán kúszik majd feljebb. Nem is a haszon az érdekes, csak az értékvesztés elkerülése. Persze nem baj, ha marad egy kis föle...:)
Vagy GBP? CHF?
És ha már kiderült, hogy miben, akkor hova menjek a pénzemmel és mennyibe kerül ez nekem?
Teljesen tájékozatlan vagyok a nem forint alapú banki elhelyezéssel kapcsolatban, plíz help me!