Igen, pont a testfelépítésük miatt képesek a testnedveik nyomását is változtatni... Akkor viszont szabadon mozoghatnak...
Az azért durva, amekkora tapadókorong nyomok egyes ceteken vannak... Ha egy normál jószág tapadókorongjának és testméretének arányát veszem, nemsemmi méret jön össze...
Kaliforniánál relatíve kicsik kerültek partra, kb. 1,5 méteresek... amúgy valszeg az El Nino végzett velük.
A Retek Klubon láttam az élő (!) óriáskalmárról a felvételt. Döbbenetes volt, bár a felvételnek a neten nem akadtam nyomára (az is igaz viszont, hogy nem tudok túl alaposan kutatni).
Végülis hasonlít a tintahalra, de nem ugyanaz. Valamelyik tv-n viszont polipot mondtak, ami azért marhaság.
Nemreg volt film a National G-en az orias tintahalakrol. Ott is ugy volt, hogy meg nincs felvetel elo peldanyrol. Amugy ha tenyleg oylan, mint amilyennek leirtak (becsultek) akkor nem szeretnek vele talkozni a tengerben :)
Régóta érdekelnek ezek a különös lények és a napokban volt róluk némi híradás is... ez az oka a topic nyitásának.
Most láttam felvételeket a TVben elő (!) óriáskalmárról és eléggé meglepődtem, mert:
-úgy tudtam, hogy ez nég senkinek sem sikerült.
-a felvételen jó fényviszonyok uralkodtak, ami sekély vizet sejtet. Legjobb tudomásom szerint ezek a lények legalább 1500 méter mélyen élnek, és soha sem jönnek a felszín közelébe.