Keresés

Részletes keresés

Kapocska Creative Commons License 2020.10.29 0 0 5314

Más a fejléc amire vizsgálták a vizet.

Előzmény: Ali-bá (5311)
Kapocska Creative Commons License 2020.10.29 0 0 5313

"Az ammónium vegyületek a nitrogéntartalmú anyagok, a főleg fehérje vegyületek bomlásaként keletkeznek. A vizekben legfeljebb csak kis mennyiségben szoktak előfordulni, és ilyenkor jó fokmérői a felszín közeli talajvizek szerves eredetű friss szennyeződésének, amikor még a patogén baktériumok is életben lehetnek. Ezért a felszín közeli talajvízben észlelt ammónia mindig arra enged következtetni, hogy a vizet emberi, állati eredetű ürülék, házi, vagy ipari szennyvíz szennyezte be. Az ammónia néha szervetlen eredetű is lehet. Ilyenkor nitrátokból és nitritekből kénhidrogénnel, két-vegyértékű vassal, humusztartalmú organikus anyagokkal (stb.) való redukció eredményeképpen keletkezik. Ha a vízben oldott ammónia fehérjeanyagok rothadására,

illetve bomlására vezethető vissza, akkor a víz ivásra nem alkalmas. A felszín közeli talajvízből származó ivóvízben még nyomokban sem engedhető meg. Mélységi rétegvizekben az ammónia tartalom több mg/l-t is elérhet, azonban ilyenkor tekintettel arra, hogy régen a föld mélyébe került állati, növényi eredetű bomlástermékekből származik, nem szennyeződésnek a jele és ezért a mélységi rétegvizekből származó ivóvizekben az ammónia nem esik kifogás ale volt á."

 

Van a környéken szennyező?

A vizsgálat ivóvízre és nem locsolóvízre volt ,ha visszamész rákérdezhetsz a különbségre.

Előzmény: PeterParker_92 (5310)
PeterParker_92 Creative Commons License 2020.10.27 0 0 5312

Nem tudom, hogy abbban a táblázatban miért nincs benne.

De a nagyban négyszerese a megengedetnek.

Előzmény: Ali-bá (5311)
Ali-bá Creative Commons License 2020.10.26 0 0 5311

A második táblázatban nem kifogásolták az ammóniumion tartalmat ivóvíz szempontjából. Akkor locsolásra miért aggályos?

Előzmény: PeterParker_92 (5310)
PeterParker_92 Creative Commons License 2020.10.26 0 0 5310

Sziasztok!

 

Segítséget szeretnék kérni !

Ház vásárlást követően, a telken található kútvízet bevizsgálltatuk.

A következő lett az eredmény:

A vas, a mangán és az ammónia is jóvval az átlag érték felett van.

 

A kútvizét locsolásra szeretném használni, de mivel a locslásba beletartozik a veteményes is ezért aggaszt a nagyon magas ammónia tartalom.

Egyébként a WC öblítésére már az előző tulaj már használta, de a WC-t más savaszni kell az elszineződés miatt.

 

Szóval a következő kérdésem az lenne, hogy szerintetek mit lehetne kezdeni vagy hogy lehetne megoldani a problémát ?

 

Én jelen esetben három megoldást látok:

 

1, Mélyebre furatni a kutat, de ez nem biztos, hogy a kívánt sikerrel járna.

2, Víztisztító berendezést használni, ami a mai árakon a készülék megvételétől a beüzemelésig akár fél millióig is elhúzódhat, de 2-3 százezer biztos lenne alsó hangon is.

3, Locsoló órát kérni a közműtől.

 

A telek amit locsolni kellene az kb 900 négyzetméter. Nem tudom, hogy mennyit locsolnék el nyáron, de a nagy barátom a google kereső szerint, nyáron kb 590 köbméter vizet. Ha ez igaz (és javítson ki, akinek ekkora öntözendő telke van), akkor nem biztos, hogy a locsoló órás megoldás lenne hosszútávon a legjobb.

 

Én személyszerint az első megoldást, azaz a mélyebbre való fúrást preferálnám, de nem tudom, hogy azzal sikerrel járnék.

Ha esetleg valaki már oldott meg ilyen jelegü problémát, azt kérném, hogy ossza meg velem!

 

A második megoldás is csábító, de a jelenlegi Magyarországon, nem nagyon van elterjedve szerintem, hogy az emberek ezzel otthon foglalkozanak vagy netalántán anyagilag befektessenek rá és ezért nem is annyira könnyű ezzel foglalkozó céget vagy berendezést találni.

 

Mellékletbe megpróbálom feltölteni, a mérési eredményeket, hátha segít a vélemény formálsában.

 

tammmy4 Creative Commons License 2020.09.11 0 0 5309

Sziasztok!

Ásott kútba telepített 1,2 kW-os szivattyúhoz milyen megbízható áramláskapcsolót javasoltok?

fűSzaki Creative Commons License 2020.07.28 0 0 5308

Jó napot kívánok!

Olyan problémával fordulok Önökhöz, hogy a Pedrollo önfelszívó szivattyúm (370W) üzem közben véletlenszerűen elejti a vizet, és olyankor alig alig szállít valamennyit a kútból. A fúrt kútba le van téve egy 10 méteres KPE cső, a végén egy lábszeleppel. Induláskor rögtön "felkapja" a vizet, és remekül nyomja, de üzem közben véletlenszerűen elengedi, majd ha fojtani kezdem, vagy befogom, akkor megint elkapja, és megint nyomja erősen egy darabig. Ezt tapasztalom. A nyomóvezetéket most alakítottam át 25 mm-es KPE csövekre, eddig 1/2" kuplunggal volt megoldva, és nem tapasztaltam ilyet, csak hogy én ki akartam szedni a felesleges keresztmetszet szűkítést, valamint egy jóval igényesebb megoldást szerettem volna csinálni, így csepegésmentes a konstrukció. Tehát jelenleg úgy van, hogy 1" ból megy 25ös KPE csőre, majd onnan 25 méter 3/4" slagra. Úgy érzem úgy tapasztalom, hogy ilyen kisteljesítményű Pedrollo szivattyúnál nem mindegy a nyomóvezeték átmérője. Vagy nem tudom! 

Várom javaslatukat , tanácsukat, mitévő legyek, vagy egyáltalán mitől van ez a probléma, ami eddig nem volt, kis komolytalan 1/2" kuplungokkal megoldva, lefojtva. (Azt hozzátenném, hogy amikor megvan a megfelelő vízszállítás, növekedett a térfogatáram az előző konstrukcióhoz képest. Tehát alap helyzetben le volt fojtva valamennyire a szivattyú)

Köszönöm előre is!

Tisztelettel: fűSzaki

Boldizsár Ágnes Creative Commons License 2020.07.25 0 0 5307

Jó napot az ittlevőknek! Elég laikus kérdésem lenne,van egy fúrt kút a telkemen,a melykúti szivattyút mire érdemes függeszteni,mert most horganyzott láncon van,de ezzel a gond hogy ami a szivattyúval együtt a vizbe merül az rozsdásodik.Tehát olyan két méter,mit javasolnak mire cseréljük? Vagy hagyjuk láncon és időnként cseréljük le? Köszönöm a segitséget!

othiss Creative Commons License 2020.06.02 0 0 5306

nagyon felkészült vagy, jól tájékozott, aki nem bíz semmit a véletlenre. mivel kivitelezhetetlen, hogy mindent 70 fok feletti vízben moss, ezért fenn áll az irritáció veszélye. Érzem, hogy nagyon fontos lenne, ha a kútvizet használnatnád mosásra,  ezért azt javaslom,  keress rá a mosószerek baktérium ölő képességére 40 fokon.  Jó irányba kutakodsz,  egészen biztosan van megoldás(a mosószer a helyzet kulcsa)

 

Előzmény: norbi.sz_80 (5305)
norbi.sz_80 Creative Commons License 2020.06.02 0 0 5305

A keménysége nem mérvadó, azon tudok javítani pl. egy polifoszfát adagoló bekötésével.

Inkább arra lennék kíváncsi, ha pl. valami baktérium, egysejtű, vírus található a vízben, elpusztul-e, vagy okoz-e valami gondot a mosás után felvett ruhák esetén...

 

Nem értek hozzá, de olyasmi eszembe jutott, hogy okozhat-e valamilyen bőrirritációt, allergiás reakciót, stb.

Előzmény: othiss (5304)
othiss Creative Commons License 2020.06.02 0 0 5304

 mosógépet sem használj kútvízről. Nálunk a kút vize olyan kemény, hogy foltot hagy mindenen. Évekkel ezelőtt a sötét kocsimat ezzel a kútvízzel mostam le, száradás után fehér foltok maradtak a dukkón.  Azóta csakis esővízzel mosok autót.

 

Szóval a keménységet meg tudod te is mérni, de felesleges, mert a talajvíz síhol sem lágy. Mindenhol kemény, vagy nagyon kemény.

 

Az én mosógépem elé be van kötve egy vízlágyító, mert a vízművek szerint a csapi víz is kemény.

 

 

Előzmény: norbi.sz_80 (5303)
norbi.sz_80 Creative Commons License 2020.06.01 0 0 5303

Ivásra, főzéshez egyáltalán nem fogjuk használni, ez szóba sem került...

Csak a kiskert/házi kert, valamint a fő locsolása, valamint a WC-k öblítése megy egyenlőre a kútvízből.

Ami még tervbe van, az a mosógép ellátása a kútvízről, de ezt nem tudom, hogy rákössem-e a víz bevizsgáltatása nélkül. Nem tudom, okozhat-e valami gondot az, ha esetleg valami baktérium/egyéb nem látható "cucc" van a vízben...

Előzmény: othiss (5302)
othiss Creative Commons License 2020.06.01 0 0 5302

bölcs vagy. és budafokon lakom, ott van 12 méteres bővizű kutam(90 éves)  nos hiába színtelen, szagtalan, a bevizsgálás tucatnyi veszélyes baktériumot jelzett, nem iható, sőt a locsolást sem ajánlják. egy utcával odébb a kertészet kútjából tilos locsolni bármit is, kénytelen csapivízzel aranyáron.

 

vagy bevizsgáltatod húsz ropiért,  vagy csak locsolsz...csak úgy kalandvágyból ne próbálj inni belőle. Én az állataimat sem engedem inni a kútvízből. Azt mondják, hogy a háború idején olyan tiszta volt, hogy az itt állomásozó ororszok abból ittak, főztek, és a lovaikat  is abból itatták. Nem fosott senki.

 

Azóta a beépüléssel együtt az emésztők elszennyezték a talajvizet rendesen..főleg a cóli bacilus a kedvenc...  és hiába van húsz éve csatorna, a talajban ott a fekália maradványa.

 

szóval menj biztosra.

Előzmény: norbi.sz_80 (5301)
norbi.sz_80 Creative Commons License 2020.05.31 0 0 5301

Sziasztok!

 

Van egy ásott kutam, aminek nincs bevizsgálva a vize (3 éve vettem az ingatlant).

A kút vizét jelenleg öntözésre, és a WC öblítésére használom -> önfelszívó szivattyú + áramláskapolcsó + szivattyú előtt, valamint után is van 1-1 szűrő., így a vízben nincs semmiféle látható szennyeződés, vagy homok, teljesen színtelen, szagtalan...

Viszont azt nem tudom, hogy esetleg bármiféle baktérium található-e a vízben.

 

Azon gondolkodtam, hogy talán megérné használni a mosáshoz is a kútból a vizet, mert szinte minden nap megy egy adaggal a mosógép, mert 2 kisgyerkőcünk van...

Jelenthet bármiféle problémát az, hogy nincs bevizsgálva a víz (ha pl. bármi baktérium, vagy akármi van a vízben)? Úgy gondolom, hogy nem, mert nem iszunk a mosógépből, valamint mosás után szárítógépbe száradnak meg a ruhák...

De sosem lehet tudni, gondoltam inkább megkérdezem a hozzáértőket.

 

THX

othiss Creative Commons License 2020.05.24 0 0 5300

többe kerül a szigetelés, mint ha lejebb ásol 4-5 métert. Ott már lehet talajvíz.

Azontúl a vizes falra nehéz lesz tartósan tömítő szigetelést felhordani. Mindenképpen vakolni kellene, arra a szigetelőanyagot fehordani.

 

 

Előzmény: tomvoki (5299)
tomvoki Creative Commons License 2020.05.19 0 0 5299

Sziasztok!

 

Egy régi ásott kút kb 4m mély és belevezetett csapadékvíz tárolásával töltődik. Tipikusan a régi házak baromfiudvarában megtalálható itatásra és öntözésére alkalmas kutat kell elképzelni. Szerintem azz oldalfala téglával kirakott és végig be van meszelve. Az lenne a problémám, hogy a kútból szökik a víz. Nézegettem milyen viszigetelést lehetne felvinni a falára vagy az aljára, ami kibírja az állandó víznyomást. Esetleg bitumenes szigetelés lehet a végérvényes megoldás?

Viszonylag olcsóbb kb 20.000Ft-ig érdekelnének oylan megoldások amivel ezt meglehetne oldani.

 

Válaszokat előre is köszönöm!

axe1985 Creative Commons License 2020.04.26 0 0 5298

Sziasztok gyűrűs kút hoz keresnék láncos  létrárt jobban.

Hun15 Creative Commons License 2020.04.21 0 0 5297

Sziasztok!

 

Érdeklődnék,hogy Ranger tipusú búvárszivattyúval kapcsolatban valakinek van-e valami tapasztalata?

Használható-e vagy nem sok mindenre jó?

Ásott kútból locsolást és kertitó feltőltést szeretnék vele mególdani.

8 méter körüli ménységből kellene a vizet felszívnia.

 

 

Prézlivagány Creative Commons License 2020.04.16 0 0 5296

Sziasztok!

 

Tudnátok abban segíteni, hogy egy vert kútra felrakott norton kút miért rúg vissza?

Az 5/4-es csőre is raktunk lábszelepet+azt a bőröset a fej alá.

Szivattyú leállás is van, de arra a csapok zárva vannak természetesen.

 

Köszi előre is.

_kip_ Creative Commons License 2020.04.05 0 0 5295

Sziasztok!

 

Tanácsot szeretnékkérni, illetve szakembert keresek.

 

Régóta nem használt kutat szerettem volna életre kelteni.

Van egy akna is. kb 120-130cm mély.

az akna aljától 140cm-ra van a nyugvó vízszint. az akna aljától a kút 18m mély lehet, legalábbis eddig tudtam zsineggel a súlyt leengedni.

6/4 cső áll ki 

rjata volt egy 2" visszacsapó szelep

rajta egy szűkítő

5/4 T

kút ágban 

5/4 visszacsapó

szivattyú ágban 1" visszacsapó.

 

Az a bajom, hogy, ha teszek rá kútfejet akkor borzasztó nehéz húzni /nagy a vákum/ és alig csurog rajta valami, max 1dl, a szivattyú ágban sem lötyköli kifee húzásra a vizet.

így a szivattyú el sem kapja.

 

Ha leszedem a 2"visszacsapót, fent vana víz teljesen, majd szépen lassan leereszkedik 140cm-re.

 

Mi lehet a baj?

Régen volt használva és ki kell takarítani? Kompresszorozni? stb...

 

Valaki vállal Jászberény környékén ilyet?

 

Sajnos a régi mesterem -aki már több szuper kutat is fúrt- ayvérzést kapott és már nem praktizál.

 

Köszönöm előre is a segítséget.

 

Ali-bá Creative Commons License 2020.02.29 0 0 5294
Előzmény: HAttila74 (5293)
HAttila74 Creative Commons License 2020.02.29 0 0 5293

Sziasztok!

Sziasztok!


 Azt szeretném megkérdezni, hogy egy Pedrolló 4blockm 2/10 mélykút szivattyúmhoz szeretnék olyan nyomáskapcsolót, ami megakadályozza, hogy a szivattyú a nyomáskapcsoló meghibásodása esetén folyamatosan menjen
és leégesse a motort. Milyen lenne a megbízható hozzá? Az előző nyomáskapcsolómnál egy Italtecnica PM5-nél úgy jártam, hogy elromlott nem kapcsolta ki a szivattyút, ami így több napon át folyamatosan ment. Állítólag a digitálisnál ilyen nem fordulhat elő. Én az EVAC DPC 10-et néztem. Ez jó választás lenne?
Válaszotokat előre is köszönöm.

tammmy4 Creative Commons License 2020.02.12 0 0 5292

Sziasztok!

 Van egy ásott kutunk, a vízszint ~17 méter mélyen van. A kút felső gyűrűjétől ~3 méter mélyen van egy KPE csatlakozó cső kiépítve (másik vége az épületbe be van vezetve). Erre a KPE csőre szeretnék rákötni egy merülő szivattyút. Mivel bele kell mászni valahogyan a kútba, meg lehet oldani a szivattyú és a meglévő KPE csatlakozás közti csővezetéket flexibilis bekötéssel, hogy a vízszint változásával ~1-2 métert lehessen a szivattyún lentebb engedni ha csökkenne a vízszint?

A viszonylag merev KPE csővel ezt nem tudom megoldani. Esetleg valamilyen gumi tömlővel?

ujbubo Creative Commons License 2020.01.25 0 0 5291

sziasztok

hogy van ez a kutak fennmaradási engedélyeztetése?

én beadtam a papírt, ásott kút de valami fennmaradási engedélyezési dokumentációt kérnek, jogosult tervező által. mi van ha ilyet nem tudok prezentálni?

apeeng Creative Commons License 2019.11.20 0 0 5290

Még valamit...amikor 12 méteren én is sziklába ütköztem, akkor javasolták, hogy nagyon profi légkompresszoros vésőgéppel, vagy fúróval essek neki, aztán meglátom.  Nos ott lent egy 80 centi átmérőjű kútfenéken elég macerás a meló.  Amúgy két évig szarakodtam négy méter mélyítéssel.  Ugyanis palában kellett "ásni", inkább vésni.

 

de megérte, most van víz rendesen.

Előzmény: apeeng (5289)
apeeng Creative Commons License 2019.11.20 -1 0 5289

Nagyon ügyes vagy, jók a fotók. Úgy emléxem, hogy esővíz tárolására szeretnéd használni. Nos erre ez így alkalmatlan. Viszont ebből a jól kiépített kútból zárt tartályt varázsolni, bizony sokba kerül..ráadásul a fenekén kell kezdeni.

Talán tizenöt éve is megvan, hogy egy pécsi műanyag-cső gyártó cégtől vásároltam 80 cm átmérőjű betongyűrű helyettesítő műanyag csövet.   Talán így lehetne megoldani a tartály szerűséget. Leméred milyen hosszút tudsz egybefüggően leengedni, és abba mehet az esővíz(persze ha víztömör. Ehhez az alsó végét le kell zárni valamilyen baromerős ragasztóval.. Aztán tökéletes felfekvés kell a fenéken, mert a belső víz nagyon nehéz lesz, a kútba szivárgó talajvíz száraz időben kevés lenne az ellennyomás kifejtéséhez...

 

A Mapei inkább teraszok, tetők, fürdőszobák tökéletes szigetelésében nagyon profi, de az anyagaik némi kreatívitással akár kútbélelésre is alkalmasak. Csakhát az baromi nagy(és fárasztó) meló, sok anyag kell, és így talán nem a legjobb megoldás.. ha van pénz számolatlan, akkor viszont ez is jó.

 

most nincs jobb ötletem. A gúgliban találni egyetemi dolgozatokat is épített csatornák utólagos szigetelésére, stb..csak jó vezérszót írj be.

Előzmény: zoandras (5288)
zoandras Creative Commons License 2019.11.15 0 0 5288

Köszönöm.

 

Ez alapos válasz. Közben eszembe jutott, hogy fényképezzek, így több látszik.


 

Úgy látszik, hogy legalul sziklát találtak a valamikori mesterek, azt egy kicsit még megvájták de abbahagyták,

vagy megjött a víz.

 

A lényeg, hogy alul látszik a szikla fölötte kb. egy méter fúgázatlan és fölötte már fúgázott.

Az ötleted nagyon tetszik és meg is fogom próbálni a zsinóron leengedett géppel való filmezést. Csak addig is

gondoltam, berakom azt ami eddig látszik.

 

Erről a Mapeiről még írj valamit légyszíves! Ma sokáig bújtam a netet és telefonáltam de ezt nem mondta senki.

 

Addig is köszönöm a tippet.

Előzmény: apeeng (5287)
apeeng Creative Commons License 2019.11.14 0 0 5287

Nem naiv...Hogy biztosan vízzáró legyen, le kell ereszkedned a kút talpára, és erős fény segítségével átvizsgálod az állítólag fugázott falat..a kút falát azért nem fúgázzák, mert remélik, hogy a réseken szivárog befelé a talajvíz..

 

esővíz gyűjtésre csak a vízzáró fal  a megfelelő..

 

az én kutam gyűrűs, 12 méterig ástam le.. igaz, hogy jobb években(2010) már hat méteren is volt a vízszint, de száraz években(tavaly) csak tíz méternél volt a szint. Két évig ástam, de sziklát találtam, tehát ennyi volt.

 

Amikor fenékig kiszívom a vizet, akkor látni igazán, hogy a gyűrűk illesztésénél spriccel a kútba befelé a víz. itt ugyanúgy kifelé is folyna.

 

hogy mitől drága? Hát a szakember munkadíja, valamint a Mapei  vízzáró anyaga.

 

amíg nem készítesz videofelvételt a kút belsejéről, addig csak találgatás. Spárga, kamera(telefon is jó), erős fény, és kész.

Előzmény: zoandras (5286)
zoandras Creative Commons License 2019.11.13 0 0 5286

Az egyik kérdésemre megvan a válasz.

 

De mit kell értenem azon, hogy drága? A kút oldalát is be kell tömíteni?

Ha alul elszivárog a belevezetett esővíz, akkor biztos, hogy ott be kell, de felfelé haladva milyen magasságig

engedhet (gyűjthet) be vizet a kőfal. Fentről belenézve fúgázottnak látszik, esetleg alul lehet valamilyen magasságig áteresztő.     

 

Naív kérdések, de kérdések . . .

  

Előzmény: apeeng (5283)
apeeng Creative Commons License 2019.11.12 0 0 5283

nem kell engedélyeztetni. ha vízzáró esővíz tárolónak akarod, az bizony nagyon sokba kerülne.

Előzmény: zoandras (5282)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!