Keresés

Részletes keresés

öreg_néne_b Creative Commons License 2018.11.25 0 0 2278

Ha mégis megbuggyanna, még lehet belőle pálinka. ;)

Előzmény: contributor (2277)
contributor Creative Commons License 2018.11.25 0 0 2277

Naspolyalekvár. Több okból is különleges:

- bio

- nem tartalmaz adalékanyagot (sem konzerválószert, sem zselésítőt, sem cukrot vagy más édesítőszert)

- kevesebb, mint 1,5 perc alatt elkészül (ha a hámozást és a magvalást nem számítjuk :))

 

A kimagvalt naspolyát egy kis üvegedénybe nyomkodom, beteszem a mikróba (750 W, 1 perc 20 mp; természetesen fedél nélkül). Kivétel után lenyomkodom (mert a képződő hő hatására 1-2 centivel az üveg szintje fölé emelkedik - mikrózás közben erre figyelni kell). Végül rácsavarom a fémfedelet. Ennyi.

 

Jutka55 Creative Commons License 2018.10.09 0 0 2276

Elnézés, tényleg rosszul írtam a másik helyen, kénport írtam, de itt borkénről van szó, amit a boltban lehet kis tasakban kapni savanyúsághoz és szörpökhöz is ajánlják.

Agyagos Szergény Creative Commons License 2018.10.09 0 0 2275

OK, értem. :)

Előzmény: öreg_néne_b (2273)
Agyagos Szergény Creative Commons License 2018.10.09 0 0 2274

Ő nyitott ilyen címmel topikot!

 

Kénpor

Előzmény: öreg_néne_b (2272)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.10.09 0 0 2273

Nem. A savtól felszabadul az SO2 és az nem marad meg a forró folyadékban.

Előzmény: Agyagos Szergény (2271)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.10.09 0 0 2272

A borkén nem kén. Kénport nem teszünk élelmiszerbe.

Előzmény: Agyagos Szergény (2269)
Agyagos Szergény Creative Commons License 2018.10.09 0 0 2271

oops, most értem ide.

Akkor a sav miatt nem is kell hozzá a 190 fok, hogy gáz formájában távozzon ?

 

 

Előzmény: öreg_néne_b (2267)
Agyagos Szergény Creative Commons License 2018.10.09 0 0 2270

Egészen biztos vagy benne...???

 

 

Előzmény: öreg_néne_b (2263)
Agyagos Szergény Creative Commons License 2018.10.09 0 0 2269

Az előbb láttam a másik topikot. Annak az a címe, hogy kénpor.

 

Most akkor kénport tettél bele (S), vagy pedig borként - kálium metabiszulfitot - (K2SO3)...?

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kálium-metabiszulfit

 

idézet innen:

A kálium-metabiszulfit 190 °C-on bomlik, és 1 K2SO3 és SO2 (kén-dioxid) szabadul fel belőle.

Szerintem normál főzésnél ennél alacsonyabb az étel hőfoka.

Jutka55 Creative Commons License 2018.10.09 0 0 2268

Akkor nyugodt szívvel fogyasztható és másnak is adhatok belőle? Köszönöm a jótanácsokat!

Előzmény: öreg_néne_b (2267)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.10.09 0 0 2267

A lekvár forró is, savas is, ha belekevered, már kint is van. :)
Persze, ha valami rejtélyes okból nem kevered bele, hanem rászórod és azonnal lezárod, akkor sikerül belezárni. Akkor jön az, hogy a savanyúságban is benne van, mégis megesszük. ;)

Előzmény: Jutka55 (2266)
Jutka55 Creative Commons License 2018.10.09 0 0 2266

Azt írod, hogy "kifőzted belőle", de én már a végén tettem bele, amikor már lezártam, és a még forró lekvárba tettem bele. Akkor is kő főtt belőle? Mert olyan fura kénszagot éreztem, mire rájöttem, hogy mitől.

Előzmény: öreg_néne_b (2265)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.10.09 0 0 2265

Már leírtam, hogy miért fogyasztható. Zsigeri tudatlanságon alapuló riogatással ne foglalkozz.

Előzmény: Jutka55 (2264)
Jutka55 Creative Commons License 2018.10.09 0 0 2264

Annyira megoszlanak a vélemények, hogy egyszerűsen nem tudom, hogy mit csináljak, egyesek azt mondják, hogy dobjam ki, mások meg hogy fogyasztható. Most így nyugodt szívvel hogy tudnám valakinek is odaadni vagy én is fenntartás nélkül megenni. De savanyúságban miért nem ártalmas? Sőt még receptekben írják is, hogy szebb legyen tőle a színe?

Előzmény: öreg_néne_b (2263)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.10.09 0 0 2263

Kifőzted belőle a kén-dioxidot, a lekvár fogyasztható. Viszont így tartósító hatása sincs...

Előzmény: Jutka55 (2260)
Jutka55 Creative Commons License 2018.10.08 0 0 2262

Nem, mert a borkősavtól elveszti a színét, bebarnul, a borkéntől meg szép színe marad és ropogós lesz tőle.

Agyagos Szergény Creative Commons License 2018.10.08 0 0 2261

Hát ez tényleg különleges lekvár lett! ;-)

 

A savanyúságba nem borkősav kell??

Előzmény: Jutka55 (2260)
Jutka55 Creative Commons License 2018.10.08 0 0 2260

Szeretnék segítséget kérni, hogy csipkebogyólekvár főzésnél a nátriumbenzoát helyett véletlenül borként tettem a forró lekvárba egy mokkáskanálnyit. Utána vettem csak észre, mert hasonló kék tasakban van mindekttő, éreztem egy kis kénes szagot, de most dunsztban vannak az üvegek, hogy ártalmas-e vagy nyugodtan lehet fogyasztani, ha kihült, mert a savanyúságokba is szoktak tenni borként, hogy ropogós maradjon és szép színe legyen. A tasakon azt írják, hogy hőre vagy savval érintkezve kén-dioxid keletkezik, amely irritációt okozhat. Kérem szakértő véleményét, hogy fogyasztható-e igy a lekvár?

 

Köszönöm mielőbbi válaszokat.

geda1 Creative Commons License 2018.05.17 0 0 2259

Sziasztok.Csipkebogyó feldolgozásához melyek a legalkalmasabb eszközök(márka,típus)?Elsősorban sűrítményt szeretnék csinálni,nem ipari mennyiségben...

illmari Creative Commons License 2017.10.23 0 0 2258

Üdv.! Hogyan készítetted?

Előzmény: Törölt nick (2120)
illmari Creative Commons License 2017.10.23 0 0 2257

Minek hívják ezt a présgépet és hol lehet beszerezni?

Előzmény: Wassernyolcas (2177)
contributor Creative Commons License 2017.09.28 0 0 2256

Paradicsomos őszibaracklekvár. Lehet, hogy elsőre ijesztően hangzik, de egyáltalán nem rossz! 1,6-1,7 kg őszibarack (nem túl zamatos spanyol import, de legalább drága...), 2 db közepes méretű, sötétpiros, lédús, finom házikerti paradicsom meghámozva, kimagvalva, apróra vágva), 3 ek kristálycukor, fél tasak (10g) zselatin (nekem joghurtba kell, ezért használtam csak fél tasakkal; egyébként mehet bele egy egész tasak). Forrás után 15 percen át folyamatosan kevergetni. Azért nem kell a hozzáadott paradicsomtól megijedni, mert nem jön át az íze, csak kiemeli az őszibarack ízét, másodsorban pedig különleges megjelenést biztosít a lekvárnak a kis piros "pöttyökkel". :)

contributor Creative Commons License 2017.08.03 0 0 2255

Szőlőlekvár saját termesztésű bioszőlőből. A szőlőszemeket mosás után finoman szétzúztam (hogy ne sérüljenek a magok), kevés cukor és zselatin hozzáadása után folyamatos kevergetés után 15 percen át főztem. Miután kihűlt, betettem a hűtőbe, másnapra szépen megszilárdult.

firekiller Creative Commons License 2017.03.01 0 0 2254

Azé elég sok pálinkát meg kell inni, hogy kajszinak nézzem ;)

Előzmény: contributor (2253)
contributor Creative Commons License 2017.02.04 0 0 2253

Sárgarépás citromlekvár. Kell hozzá frissen facsart citromlé, finomra reszelt sárgarépa, cukor, zselatin. A répa csökkenti a citromlé savasságát, ballasztot ad, tompítja a citrom vad ízét, szép színt ad. Ránézésre olyan, mint a kajszilekvár. Ízében a citrom dominál.

Wassernyolcas Creative Commons License 2016.11.18 0 0 2252

Nem baj, ha finom.

Előzmény: ásítósmacska (2250)
firekiller Creative Commons License 2016.11.03 0 0 2251

csak három kilót 😉

 

 

Előzmény: öreg_néne_b (2249)
ásítósmacska Creative Commons License 2016.11.03 0 1 2250

épp nemrég olvastam valahol..... "a lekvár a pálinka abortusza". :-D

 

 

Előzmény: öreg_néne_b (2249)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.11.02 0 0 2249

Pazarlod a pálinkának valót. ;)

Előzmény: firekiller (2248)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!