Szilvából a fahéjas-rumos verzió végül is úgy készült, hogy 3 kiló szilvához másfél deci rumot, egy kávéskanál fahéjat és 20 dkg cukrot tettem.
A főzési idő a hozzáadott rum miatt kicsit kitolódott, de ennek ellenére sem voltam rest addig kevergetni, amíg már csak annyit tudott mondani, hogy pfff...pfff...páááh. :)
A rumból sajnos semmit sem érezni, a fahéj viszont már az üveg kibontásakor illatozik.
Lehet, hogy inkább rum aromát kellett volna beletenni?
Talán úgy lenne a legjobb, ha az elején beletenném a rumot - mondjuk 1 kilóhoz fél decit számítva - és a kimerésnél néhány üveg tetejére pluszban öntenék egy kicsit.
Így alkoholos és mentes lekvárom is lenne.
Utóbbiakat nem is kéne fejre állítani.
De vajon a tetejére öntött alkohol átjárja majd a sűrű lekvárt?
Nem csak a felső réteg lesz alkohol tartalmú?
Vagy inkább úgy csináljam, hogy üvegekbe merem a mentes (rumos ízű) lekvárokat, a fazékban maradt lekvárhoz hozzákeverek egy kis rumot, és már merem is ki a többi üvegbe?
Ez a celofános időkben csak helyi fertőtlenítő hatással bírt.
Mert ha a forró lekvárra ráöntötték az ujjnyi szeszt, majd lekötözték, a celofán alatt a maradék légrésben az alkoholgőz elintézte a bacik, gombák nagy részét, majd szinte azzal a lendülettel át is diffundált a celofánon.
Az aromák persze maradhattak, de alkohol egy csepp sem...
Manapság a befőzőfóliánál, vagy a pléhtetőknél benne is marad.
Tegnap néztem a gasztroangyal adását. Az egyik zalai pálinkafőző mester mondta, hogy régen úgy tartósították a lekvárokat, hogy a tetejére egy gondolatnyi pálinkát öntöttek. Persze minden gyümölcshöz az abból készült pálinkát. Ez az alkoholréteg lezárta a kórokozók útját, azt tudjuk, hogy az alkohol fertőtlenít, tehát nem volt szükség tartósítószerre.
Ha azt szeretnéd, hogy az alkoholtartalmából is maradjon egy kevés, akkor csak a legvégén (mivel az alkohol a hő hatására hamar elillan). Ha csak a rum ízét szeretnéd benne , akkor már az elején beleöntheted.
Az őszilekvár idén sajnos nem jött össze, mivel mostanában elég ritkán sikerült eljutni a piacra, és akkor is csak kőkemény őszibarackokkal találkoztam.
Na, mindegy, annyi baj legyen gondoltam, majd vigasztalódom egy kis szilvával. :)
Az idei első adag nagyjából 5 és fél kiló Beszterce szilvából készült.
Még nem volt az a tökéletesen érett lekvárnak való szilva, aminek a héja már ráncosodik a száránál, de egy kis cukor hozzáadásával majd ez is megteszi.
Mivel tudtam, hogy néhány órát a tűzhely mellett kell töltenem, a csempére ragasztgattam pár Metro újságot, hogy legyen mit olvasgatnom közben. :)
A főzés vége felé a gyakori kóstolgatások közepette összesen 45 dkg cukrot tettem bele.
Az alágyújtástól a kimerésig pont 3 és fél óra telt el, mire jó sűrű lekvár lett belőle.
2 db 220 ml-es, 4 db 370 ml-es és még egy háromnegyedig lévő 370 ml-es üveg lett belőle.
Ez utóbbi megúszta a dunsztot. :)
Jövő héten sütőben sültet, vagy fahéjas-rumosat kéne készíteni.
A kérdés csak az, hogy utóbbihoz a rumot már korábban, vagy a legvégén, az üvegekbe merés után kéne hozzáadni?
Tedd fel a kertészeti fórumon lévő konyhásba is, ott többen megfordulnak, hátha. De szerintem reménytelen. Én a normál 55 mm-esből sem találok sehol, és akkor még a kisebb kupakokról nem beszéltem. Áldom a hörcsögtermészetemet, hogy nem dobtam el a 80-as évekből való békéscsabai ivóleves üvegeket: a hagyományos kisméretű kupakkal záródnak, kiválóan alkalmasak paradicsomlének.
Az iránt érdeklődnék, hogy a 38 mm-es befőttes lapkából tudtok-e olyan helyet ahol be lehetne szerezni olyat, melynek a magassága nem 12,5 mm-es, hanem cca 9,7 mm-es.
A Kecskeméten már megszünt PLUSZ Élelmiszer áruházban lett vásárolva korábban 750 ml-es lengyelországi Arkadia sárgabarack-banán-alma nektár, melyek kiürült üvegjeit használjuk paradicsomos üvegnek.
Ezekből az üvegekből rendelkezem szabványos tetőmérettel ellátott 4 körmös üvegekkel, mint például a 0,2 dl-es Sió gyümölcslevek, vagy éppen az olivabogyós üvegek (ezekre vettem is), viszont ezt a kisebb és alacsonyabb méretű tetőket Kecskeméten nem találtam (kapribogyós spanyol üvegeken láttam ilyet, de hát az kapribogyóval volt tele).
Ezekből a 38 mm-es 3 körmös cca 9,7 mm magas befőttes lapkából kellne nekem nem sok csak 15 db a paradicsomlé eltevéséhez.
Aki esetleg rendelkezik erről információval azt kérem, tájékoztatni szíveskedjen, hogy hol szerezhetném be ezt az alacsonyabb típusú befőttes lapkákat, esetleg az utánvétel megoldható-e.