Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2014.09.06 0 0 2142

Itt tart a művelet:

 

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2014.09.06 0 0 2141

Érdemes lenne levédetni a találmányt! ;)

 

Lekvár sűrítőt miért tettél bele?

Nagyon sokáig kellett volna még főzni?

 

Nálunk most készül a sütős szilva.

130 fokon, légkeverés mellett rotyog a tepsiben.

6 kiló teljesen érett Besztercét vettünk a piacon, amiből fél kilót elmajszoltam az előkészítés közben. :)

Cukrot nem tettem hozzá, remélem így is ehető lesz.

Marha jó illat van az egész lakásban. :)

Előzmény: Chilio (2139)
Chilio Creative Commons License 2014.09.03 0 0 2140

Kalapácsnyél, meg szószkavaró fakanál derékszögűre vágva. 2 csavar. Ennyi. :)

Chilio Creative Commons License 2014.09.03 0 0 2139

Neem, ez csak egy mini keverő-kavaró, hagyományos lábasokhoz. (5-6L)

2x4kg lett a szilva, darálva, 2x20dkg cukorral. (egy pici azért kell bele!) + 2x2cs. lekvár sűrítő.

A végén összeborítottuk egybe, mert felére lefőztük, jó sűrűre.

Törölt nick Creative Commons License 2014.09.03 0 0 2138

Nagyon profi lett a szerkezet! :)

Üstben lesz főzve a szilva?

 

Nálunk hétvégén sütőben fog sülni, ha minden jól alakul.

Tavaly az öt kiló szilvához 50 deka cukrot tettünk, de idén megpróbáljuk a cukor nélküli verziót.

Ha sikerül jó érett szilvát venni, elvileg elég édes lesz anélkül is.

Előzmény: Chilio (2136)
ásítósmacska Creative Commons License 2014.09.03 0 0 2137
Előzmény: Moe93 (2127)
Chilio Creative Commons License 2014.09.02 0 0 2136

Tegnap végre én is tudtam szedni egy nagy vödörnyi szilvát, és remélhetőleg lekvár is lesz majd belőle. :)

 

Felbuzdulva a hagyományőrzős-szilvafőzős videókon, kitaláltam hogy csinálok anyukámnak egy mini lekvárfőző kanalat. :)

Délelőtt a fúrás-fűrészelés-köszörülés közben meglátta az első felét, majd kérdezte:

-Mit csinálsz?

-Lekvárfőző kanalat -mondom.

-Kicsi lesz az annak...

(Én csak mosolygok)

-Na várjál csak, míg kész lesz! -mondtam.  :)

 

Fúrtam-fűrészeltem-köszörültem-csavaroztam, és végre kész lett!

Viszem a konyhába:

-Tessék, íme az új mini lekvárfőző kanalad! :)

 

    

 

Volt nagy meglepetés! :)

Törölt nick Creative Commons License 2014.09.02 0 0 2135

Az igaz, de így meg semmi rum íze nincsen. :)

Ámbár lehet, hogy úgy sem lenne. :)

Előzmény: ásítósmacska (2134)
ásítósmacska Creative Commons License 2014.09.02 0 0 2134

Minek rontanád el a full természetes lekvárodat holmi mesterséges aromával...?

Szerintem bűncselekmény. :)))

Előzmény: Törölt nick (2133)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.01 0 0 2133

Szilvából a fahéjas-rumos verzió végül is úgy készült, hogy 3 kiló szilvához másfél deci rumot, egy kávéskanál fahéjat és 20 dkg cukrot tettem.

A főzési idő a hozzáadott rum miatt kicsit kitolódott, de ennek ellenére sem voltam rest addig kevergetni, amíg már csak annyit tudott mondani, hogy pfff...pfff...páááh. :)

A rumból sajnos semmit sem érezni, a fahéj viszont már az üveg kibontásakor illatozik.

Lehet, hogy inkább rum aromát kellett volna beletenni?

Na mindegy, azért finom lett. :)

 

 

 

 

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2014.08.26 0 0 2132

Ez is nagyon tetszett.

Bár ha ilyeneket akarnék enni, újra fizikai munkát kellene csinálnom...

Előzmény: Chilio (2131)
Chilio Creative Commons License 2014.08.26 0 0 2131

Nekem is tetszett! :)

És adok Nektek én is egy kis néznivalót! :)

Hogy a jóféle házi szilvalekvárt hasznosítani is tudjátok.

 

Ízörzők - Penyige

(kb. 6 percnél kezdődik a java) :)

https://www.youtube.com/watch?v=VoKL3_EA1bg&feature=player_embedded

Törölt nick Creative Commons License 2014.08.26 0 0 2130

Köszi a videót! Nagyon tetszett.

Előzmény: Törölt nick (2126)
ásítósmacska Creative Commons License 2014.08.26 0 0 2129

http://hobbikert.hu/magazin/mire-jo-a-husos-som.html

 

Nekem ez a chutney határozottan tetszik. :)

 

Persze ha szereted az ilyen indiai jellegű határozott, fűszeres ízeket.

 

 

Előzmény: Moe93 (2127)
ásítósmacska Creative Commons License 2014.08.26 0 0 2128

Szerintem a tetejére öntött rum max. a felső fél-egy cm-be tud leszivárogni.

Előzmény: Törölt nick (2125)
Moe93 Creative Commons License 2014.08.26 0 0 2127

Üdv!

Szedtem 15kg "Som"-ot. Össz 5 bokorról lerázva..

 

Lekváron és szörpön kívül ebből mit lehet készíteni?

Lehet hülye kérdés, mert max ezen kívül pálinkát, de mégis hátha van valakinek valami jó ötlete ami nekem nem ugrott be..

 

Kösz

Törölt nick Creative Commons License 2014.08.25 0 0 2126

Egy kis kedvcsináló :)

 

Törölt nick Creative Commons License 2014.08.25 0 0 2125

Végül is mindkét verzió tetszik. :)

 

Talán úgy lenne a legjobb, ha az elején beletenném a rumot - mondjuk 1 kilóhoz fél decit számítva - és a kimerésnél néhány üveg tetejére pluszban öntenék egy kicsit.

Így alkoholos és mentes lekvárom is lenne.

Utóbbiakat nem is kéne fejre állítani.

De vajon a tetejére öntött alkohol átjárja majd a sűrű lekvárt?

Nem csak a felső réteg lesz alkohol tartalmú?

Vagy inkább úgy csináljam, hogy üvegekbe merem a mentes (rumos ízű) lekvárokat, a fazékban maradt lekvárhoz hozzákeverek egy kis rumot, és már merem is ki a többi üvegbe?

 

No, ezen még morfondírozom egy kicsit. :)

Előzmény: ásítósmacska (2122)
beetee Creative Commons License 2014.08.25 0 0 2124

Ez a celofános időkben csak helyi fertőtlenítő hatással bírt.

Mert ha a forró lekvárra ráöntötték az ujjnyi szeszt, majd lekötözték, a celofán alatt a maradék légrésben az alkoholgőz elintézte a bacik, gombák nagy részét, majd szinte azzal a lendülettel át is diffundált a celofánon.

Az aromák persze maradhattak, de alkohol egy csepp sem...

 

Manapság a befőzőfóliánál, vagy a pléhtetőknél benne is marad.

 

Előzmény: ásítósmacska (2123)
ásítósmacska Creative Commons License 2014.08.25 0 0 2123

Tegnap néztem a gasztroangyal adását. Az egyik zalai pálinkafőző mester mondta, hogy régen úgy tartósították a lekvárokat, hogy a tetejére egy gondolatnyi pálinkát öntöttek. Persze minden gyümölcshöz az abból készült pálinkát. Ez az alkoholréteg lezárta a kórokozók útját, azt tudjuk, hogy az alkohol fertőtlenít, tehát nem volt szükség tartósítószerre.

 

Határozottan tetszik az ötlet. :-D

 

 

ásítósmacska Creative Commons License 2014.08.25 0 0 2122

Ha azt szeretnéd, hogy az alkoholtartalmából is maradjon egy kevés, akkor csak a legvégén (mivel az alkohol a hő hatására hamar elillan). Ha csak a rum ízét szeretnéd benne , akkor már az elején beleöntheted.

 

 

Előzmény: Törölt nick (2121)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.24 0 0 2121

Az őszilekvár idén sajnos nem jött össze, mivel mostanában elég ritkán sikerült eljutni a piacra, és akkor is csak kőkemény őszibarackokkal találkoztam.

Na, mindegy, annyi baj legyen gondoltam, majd vigasztalódom egy kis szilvával. :)

Az idei első adag nagyjából 5 és fél kiló Beszterce szilvából készült.

Még nem volt az a tökéletesen érett lekvárnak való szilva, aminek a héja már ráncosodik a száránál, de egy kis cukor hozzáadásával majd ez is megteszi.

Mivel tudtam, hogy néhány órát a tűzhely mellett kell töltenem, a csempére ragasztgattam pár Metro újságot, hogy legyen mit olvasgatnom közben. :)

A főzés vége felé a gyakori kóstolgatások közepette összesen 45 dkg cukrot tettem bele.

Az alágyújtástól a kimerésig pont 3 és fél óra telt el, mire jó sűrű lekvár lett belőle.

2 db 220 ml-es, 4 db 370 ml-es és még egy háromnegyedig lévő 370 ml-es üveg lett belőle.

Ez utóbbi megúszta a dunsztot. :)

 

Jövő héten sütőben sültet, vagy fahéjas-rumosat kéne készíteni.

A kérdés csak az, hogy utóbbihoz a rumot már korábban, vagy a legvégén, az üvegekbe merés után kéne hozzáadni?

 

És a fényképek:

 

 

 

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2014.08.09 0 0 2120

Lekvárt ugyan nem főztünk ezen a hétvégén, de őszibaracklevet igen.

Ezt tényleg érdemes kipróbálni, mert nagyon egyszerű, aránylag hamar készen van és sokkal finomabb, mint amit a boltban lehet kapni.

 

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2014.08.05 0 0 2119

Kinek mi lesz a következő?

 

Én legközelebb vaníliás őszit fogok eltenni, szeptemberben pedig szilvából lesz sütős, rumos és talán mezei is. :)

sickamic Creative Commons License 2014.08.01 0 0 2118

konyhatizezercikk - nél próbáltad, vagy mostanában a tesco hirdet lengyel üvegeket és kupakpkat

Előzmény: GalambÁsz (2115)
GalambÁsz Creative Commons License 2014.07.30 0 0 2117

Köszönöm szépen.

 

Előzmény: Törölt nick (2116)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.30 0 0 2116

Tedd fel a kertészeti fórumon lévő konyhásba is, ott többen megfordulnak, hátha. De szerintem reménytelen. Én a normál 55 mm-esből sem találok sehol, és akkor még a kisebb kupakokról nem beszéltem. Áldom a hörcsögtermészetemet, hogy nem dobtam el a 80-as évekből való békéscsabai ivóleves üvegeket: a hagyományos kisméretű kupakkal záródnak, kiválóan alkalmasak paradicsomlének.

Előzmény: GalambÁsz (2115)
GalambÁsz Creative Commons License 2014.07.30 0 0 2115

Szervusztok!

 

Igaz nem lekvár, hanem paradicsom:

 

Az iránt érdeklődnék, hogy a 38 mm-es befőttes lapkából tudtok-e olyan helyet ahol be lehetne szerezni olyat, melynek a magassága nem 12,5 mm-es, hanem cca 9,7 mm-es.

 

A Kecskeméten már megszünt PLUSZ Élelmiszer áruházban lett vásárolva korábban 750 ml-es lengyelországi Arkadia sárgabarack-banán-alma nektár, melyek kiürült üvegjeit használjuk paradicsomos üvegnek.

 

Ezekből az üvegekből rendelkezem szabványos tetőmérettel ellátott 4 körmös üvegekkel, mint például a 0,2 dl-es Sió gyümölcslevek, vagy éppen az olivabogyós üvegek (ezekre vettem is), viszont ezt a kisebb és alacsonyabb méretű tetőket Kecskeméten nem találtam (kapribogyós spanyol üvegeken láttam ilyet, de hát az kapribogyóval volt tele). 

 

Ezekből a 38 mm-es 3 körmös cca 9,7 mm magas befőttes lapkából kellne nekem nem sok csak 15 db a paradicsomlé eltevéséhez. 

 

Aki esetleg rendelkezik erről információval azt kérem, tájékoztatni szíveskedjen, hogy hol szerezhetném be ezt az alacsonyabb típusú befőttes lapkákat, esetleg az utánvétel megoldható-e.

 

Üdv.:

 

GalambÁsz


Honlapom---> http://galambasz.hupont.hu

Törölt nick Creative Commons License 2014.07.26 0 0 2114

Nem a rosttal van a bajom, hanem azokkal a kemény rostokkal, amik már inkább a cérnára emlékeztetnek.

Azok annyira zavaróak tudnak lenni, hogy nem lehet miattuk élvezni a gyümölcs ízét.

Kenyéren még csak-csak elmegy, de palacsintában már nagyon érezni.

Az ivóléről pedig ne is beszéljünk.

 

Van esetleg egy olyan fajta, amivel tuti, hogy nem járhatok így, vagy ez mindegyiknél előfordulhat?

A piacon azt mondták, hogy ez leginkább a rózsakajszira jellemző.

Előzmény: Törölt nick (2113)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.25 0 0 2113

Mi csak a rostosat szeretjük, a lekvár igazából dzsem. A botmixert csak óvatosan alkalmazom.

Először Ceglédi óriásból vettem pár kilót, utána saját barackból főtt, az pedig MAgyar kajszi  és Gönci magyar kajszi.

Előzmény: Törölt nick (2110)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!