Erdélyből. Minden augusztusban megyünk, én üvegekkel és egyéb hozzávalóval felszerelkezve, már vagy 9 éve. De tudok olyanról, aki hazaindulás előtt veszi meg, és itthon főzi. Tavaly találkoztam olyan hazai párral, akik a forrásnál mosták, és tették tiszta edénybe hazahozatal előtt. A munka nagy része a mosás-tisztítás. Ott, ahol szedik (én a Bucsinon, vagy a hozzá vezető úton veszem) már évek óta 30-50 lei egy 5 literes vödörrel. Alkudni kötelező, ha drága, tovább kell menni. Ahol terem, egyesek ebből élnek nyáron (meg málnából, mogyoróból, és nem ilyen kánikulában gombából).
Aki szereti kipróbálni magát az alábbi linken egy nagyon különleges lekvárt készítéséről tájékozódhat, és mindez szinte ingyen. Én kipróbáltam, elkészítettem, és mennyei finom lett! :-)))
Hol szerzed be az áfonyát? Én idén csak saját sárgabarackot raktam el,kb. 20 üveg lett,de van négyéves is egy csomó. Fele csokis. Az nagyon finom:) Meg eperlekvár is van még,a feketeerdő fogy. De a lényeg,honnan vagy áfonyád???
Nálam készült idén sok-sok eperdzsem, majd ribizli, feketeribizli, málna, meggy. Ezzel ki is merült a sajáttermésű gyümölcs, még esetleg egy kis őszibarack kerül, ha nem győzöm elég gyorsan készíteni a befőttet, és túlérik. Vásároltam sárgabarckot, lett vagy 40 üveggel, de ezt többnyire nem mi esszük, hanem anyósom. Még ma is főztem be 12 újabb üveggel, mert kicsi lányom mégis hazalátogat 2 hét múlva, és náluk nincs sárgabarack. Drágábban vettem, mint korábban, és nem is volt valami finom barack, de hát ilyenkor már nem nagyon lehet válogatni.
Aztán vettem 6 db 5 literes vödör áfonyát, persze az ebből készült lekvárok is nagyrészt mások asztalán landolnak, de azért ennyiből jut nekünk is bőven.
Ami nem sikerült, az az erdei málna. Venni nem akartam, de ahol korábbi években szedtünk, kipusztult, újabb helyet pedig nem kerestünk.
Szilvát idén nem főzök, van még bőven a tavalyiból.
Először amikor csináltam bort, én is forróvizet öntöttem rá. aztn elmagyarázták, hogy az nem jó, mert bizonyos vitaminokat és természetes ízfokozókat tönkre tesz a forró víz.
kb 40 fokos vizet kell ráönteni, élesztő nekem soha nem kellett. a helyiség hőmérséklete nem lehet alacsonyabb 18-19 foknál, mert akkor az erjedés megáll.
Íme a recept, amit pontosan betartottam. Még borélesztőt is vásároltam. Két fontos körülményről viszont nincs szó, a helyiség hőmérsékletéről és a várható időtartamról. Valószínüleg itt hibáztam. Most viszont sima sütőélesztővel indítottam újra.
A recept:
"A dércsípte galagonyát összezúzzuk. 1 kg. mag nélküli gyümölcsre 4 l. forró vizet töltünk, 2 napig előerjesztjük, majd enyhén kipréseljük. Az így nyert léhez 75 dkg. cukrot adunk fajélesztővel beoltjuk. Miután kierjedt lefejtjük, palackozzuk, és légmentesen ledugaszoljuk."
Elnézést, hogy ezen a topicon borozok, de úgy látom olyan nagyon nem zavartam meg a különlegesen lekvározókat, sőt ők is segítettek. Köszönet érte. W8.
Holnap utána nézek a receptnek és ide bemásolom. Biztosan aszerint jártam el. Lehet, hogy a pincében hideg volt és nem indult el az erjedés. Mentközben nem volt módom ellenőrizni, hogy forrt-e, mert 10 napig távol voltunk. Vasárnap, amikor hazajöttünk, már szépen le volt ülepedve a sűrűje. Arról fejtettem le az üvegben látható pirosságot. Köszönöm szépen mindenkinek a segítő szándékot. W8.
Kedves W8. Ha szörp lett akkor még nincs veszve a dolog. Kérlek írd meg(akár privátban is) hogy milyen arányban keverted a galagonyát,a vizet,a cukrot. Vagy talán nem is hígítottad vízzel? Talán még tudok segíteni benne,hogy bor legyen.
Én úgy csináltam, hogy 1 kg megtisztított és nagylukú darálón ledarált gyümölcsöt felöntöttem 4,5 liter kézmeleg vízzel. két nap után leszűrtem a páromtól elcsent harisnyán keresztűl, ami akár 1 órát is eltarthat a lecsöpögés miatt. útánna kivettem belőle kb 3 decit és 35 dkg cukrot feloldottam benne majd ezt a "szirupot" ráöntöttem a többi lére. csináltam rá kotyogót nejlon zacsiból amit szorosan rákötöttem, hogy ne tudjon levegőzni, majd az éléskamrába raktam. Pár nap után beindult a forrás. mikor lecsendesedett, lefejtettem 5 literes üvegbe, és kb 1 hét mulva ezt megismételtem. 37 db 0,7 literes üveggel lett. már csak cimkézni kell azokat melyeket ajándékba adok a barátaimnak.