Keresés

Részletes keresés

anain Creative Commons License 2013.08.28 0 0 1946

senki nem tud a földi bodzáról? Még mindig érekelne, hogy nem mérgező-e?

Törölt nick Creative Commons License 2013.08.21 0 0 1945

Erdélyből. Minden augusztusban megyünk, én üvegekkel és egyéb hozzávalóval felszerelkezve, már vagy 9 éve. De tudok olyanról, aki hazaindulás előtt veszi meg, és itthon főzi. Tavaly találkoztam olyan hazai párral, akik a forrásnál mosták, és tették tiszta edénybe hazahozatal előtt. A munka nagy része a mosás-tisztítás. Ott, ahol szedik (én a Bucsinon, vagy a hozzá vezető úton veszem) már évek óta 30-50 lei egy 5 literes vödörrel. Alkudni kötelező, ha drága, tovább kell menni. Ahol terem, egyesek ebből élnek nyáron (meg málnából, mogyoróból, és nem ilyen kánikulában gombából).

Előzmény: Zolady (1942)
Soop25 Creative Commons License 2013.08.21 0 0 1943

Aki szereti kipróbálni magát az alábbi linken egy nagyon különleges lekvárt készítéséről tájékozódhat, és mindez szinte ingyen. Én kipróbáltam, elkészítettem, és mennyei finom lett! :-))) 

 

Zolady Creative Commons License 2013.08.19 0 0 1942

Hol szerzed be az áfonyát? Én idén csak saját sárgabarackot raktam el,kb. 20 üveg lett,de van négyéves is egy csomó. Fele csokis. Az nagyon finom:) Meg eperlekvár is van még,a feketeerdő fogy. De a lényeg,honnan vagy áfonyád???

Előzmény: Törölt nick (1940)
anain Creative Commons License 2013.08.19 0 0 1941

sziasztok!

 

többen írjátok hogy gyalogbodzából csináltok lekvárt.. Én úgy tudom az mérgező... Vagy csak a virágja? 

Mi feketebodzából főztünk lekvárt, de nagyon híg lett miután leszűrtük a magját! Milyen módszerrel szűrítek, hogy ne csak szörp legyen belőle? 

 

Köszi! 

Törölt nick Creative Commons License 2013.08.17 0 0 1940

Már hogyne főznénk:) De semmi különleges.

Nálam készült idén sok-sok eperdzsem, majd ribizli, feketeribizli, málna, meggy. Ezzel ki is merült a sajáttermésű gyümölcs, még esetleg egy kis őszibarack kerül, ha nem győzöm elég gyorsan készíteni a befőttet, és túlérik. Vásároltam sárgabarckot, lett vagy 40 üveggel, de ezt többnyire nem mi esszük, hanem anyósom. Még ma is főztem be 12 újabb üveggel, mert kicsi lányom mégis hazalátogat 2 hét múlva, és náluk nincs sárgabarack. Drágábban vettem, mint korábban, és nem is volt valami finom barack, de hát ilyenkor már nem nagyon lehet válogatni.

Aztán vettem 6 db 5 literes vödör áfonyát, persze az ebből készült lekvárok is nagyrészt mások asztalán landolnak, de azért ennyiből jut nekünk is bőven.

Ami nem sikerült, az az erdei málna. Venni nem akartam, de ahol korábbi években szedtünk, kipusztult, újabb helyet pedig nem kerestünk.

Szilvát idén nem főzök, van még bőven a tavalyiból.

NANO.D Creative Commons License 2013.08.07 0 0 1939

Senki nem főz semmit? Semmi finomságot? :)

:/  :/

matyikó Creative Commons License 2013.02.18 0 0 1938

Miért mennyi?

Előzmény: Törölt nick (1937)
Törölt nick Creative Commons License 2013.01.24 0 0 1937

Menyi az ára?

Előzmény: matyikó (1703)
Wassernyolcas Creative Commons License 2013.01.06 0 0 1936

Borsika79! E-mail ment. W8.

NANO.D Creative Commons License 2013.01.06 0 0 1935

Boldog új évet mindenkinek! :)

NANO.D Creative Commons License 2012.12.24 0 0 1934

Boldog Karácsonyt topiktársak! :)

És sok finomságot az ünnepi asztalra! :)

Wassernyolcas Creative Commons License 2012.12.12 0 0 1933

Borókával izesített lekvárt készített már valaki?

Tibor58 Creative Commons License 2012.12.06 0 0 1932

Akkor, ha a topik nyitója megengedi kibővíthetjük a bor készítésével!!

Előzmény: beetee (1931)
beetee Creative Commons License 2012.12.06 0 0 1931

Kicsit hasonló, Likőr készítése - házilag topik már van.

Idén egyetlen hozzászólással.

Szerintem felesleges új témát nyitni.

 

Tibor58 Creative Commons License 2012.12.06 0 0 1930

IGEN!! Pont TE nemsikerült elsőre, megkérdezted, nemadtad fel, másodikra sikerülni fog.

Előzmény: Wassernyolcas (1928)
Wassernyolcas Creative Commons License 2012.12.06 0 0 1929

Ha igaz ez a 18-19 C fok, márpedig biztosan igaz, akkor nekem a 12 C fokos pincében el sem indult az erjedés.

Előzmény: Tibor58 (1926)
Wassernyolcas Creative Commons License 2012.12.06 0 0 1928

Pont én, akinek semmi sem sikerül ezen a fronton?

Előzmény: Tibor58 (1927)
Tibor58 Creative Commons License 2012.12.05 0 0 1927

Igazán nyithatnál egy különleges gyümölcsborok topokot!!

Előzmény: Wassernyolcas (1925)
Tibor58 Creative Commons License 2012.12.05 0 0 1926

Először amikor csináltam bort, én is forróvizet öntöttem rá. aztn elmagyarázták, hogy az nem jó, mert bizonyos vitaminokat és természetes ízfokozókat tönkre tesz a forró víz. 

kb 40 fokos vizet kell ráönteni, élesztő nekem soha nem kellett. a helyiség hőmérséklete nem lehet alacsonyabb 18-19 foknál, mert akkor az erjedés megáll.

Előzmény: Wassernyolcas (1925)
Wassernyolcas Creative Commons License 2012.12.05 0 0 1925

Íme a recept, amit pontosan betartottam. Még borélesztőt is vásároltam. Két fontos körülményről viszont nincs szó, a helyiség hőmérsékletéről és a várható időtartamról. Valószínüleg itt hibáztam. Most viszont sima sütőélesztővel indítottam újra.

A recept:

"A dércsípte galagonyát összezúzzuk. 1 kg. mag nélküli gyümölcsre 4 l. forró vizet töltünk, 2 napig előerjesztjük, majd enyhén kipréseljük. Az így nyert léhez 75 dkg. cukrot adunk fajélesztővel beoltjuk. Miután kierjedt lefejtjük, palackozzuk, és légmentesen ledugaszoljuk."

Elnézést, hogy ezen a topicon borozok, de úgy látom olyan nagyon nem zavartam meg a különlegesen lekvározókat, sőt ők is segítettek. Köszönet érte. W8.

Előzmény: borsika79 (1921)
Wassernyolcas Creative Commons License 2012.12.05 0 0 1924

Itt a folytatás. Újra összeöntöttem, élesztőt adtam hozzá. Most már nem a 12 C fokos pincében tartom, hanem a konyhában. Ott azért melegebb van. W8.

Előzmény: Tibor58 (1923)
Tibor58 Creative Commons License 2012.12.05 0 0 1923

Tiz nap az nagyon kevés. Nekem valamivel több mint 5 hét kellett.

Előzmény: Wassernyolcas (1922)
Wassernyolcas Creative Commons License 2012.12.04 0 0 1922

Holnap utána nézek a receptnek és ide bemásolom. Biztosan aszerint jártam el. Lehet, hogy a pincében hideg volt és nem indult el az erjedés. Mentközben nem volt módom ellenőrizni, hogy forrt-e, mert 10 napig távol voltunk. Vasárnap, amikor hazajöttünk, már szépen le volt ülepedve a sűrűje.  Arról fejtettem le az üvegben látható pirosságot. Köszönöm szépen mindenkinek a segítő szándékot. W8.

Előzmény: borsika79 (1921)
borsika79 Creative Commons License 2012.12.04 0 0 1921
Igen. Ezt javasoltam volna én is+ a cukor folyadék arányára voltam kíváncs.
Előzmény: öreg_néne_b (1920)
öreg_néne_b Creative Commons License 2012.12.04 0 0 1920

Egy kis (bor)élesztő és meleg csodákra képes. :)

Előzmény: borsika79 (1919)
borsika79 Creative Commons License 2012.12.04 0 0 1919
Kedves W8. Ha szörp lett akkor még nincs veszve a dolog. Kérlek írd meg(akár privátban is) hogy milyen arányban keverted a galagonyát,a vizet,a cukrot. Vagy talán nem is hígítottad vízzel? Talán még tudok segíteni benne,hogy bor legyen.
Előzmény: Wassernyolcas (1914)
Tibor58 Creative Commons License 2012.12.04 0 0 1918

Én úgy csináltam, hogy 1 kg megtisztított és nagylukú darálón ledarált gyümölcsöt felöntöttem 4,5 liter kézmeleg vízzel. két nap után leszűrtem a páromtól elcsent harisnyán keresztűl, ami akár 1 órát is eltarthat a lecsöpögés miatt. útánna kivettem belőle kb 3 decit és 35 dkg cukrot feloldottam benne majd ezt a "szirupot" ráöntöttem a többi lére.  csináltam rá kotyogót nejlon zacsiból amit szorosan rákötöttem, hogy ne tudjon levegőzni, majd az éléskamrába raktam. Pár nap után beindult a forrás. mikor lecsendesedett, lefejtettem 5 literes üvegbe, és kb 1 hét mulva ezt megismételtem. 37 db 0,7 literes üveggel lett. már csak cimkézni kell azokat melyeket ajándékba adok a barátaimnak.

Előzmény: Wassernyolcas (1913)
Wassernyolcas Creative Commons License 2012.12.04 0 0 1917

A prospektusa, "gépkönyve" szerint borfokoló.

Egyébként ma is ittam belőle mintegy 2 decit, semmi homályt nem éreztem utána. Ennyi bor pedig nekem már soknak számít. W8.

Előzmény: Törölt nick (1915)
Wassernyolcas Creative Commons License 2012.12.04 0 0 1916

egynlőre = egyenlőre

Előzmény: Wassernyolcas (1914)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!