Keresés

Részletes keresés

Stocker Creative Commons License 2002.07.26 0 0 8
mail ment!
Előzmény: DcsabaS_ (6)
Stocker Creative Commons License 2002.07.25 0 0 7
Oké, amint tudom, felteszem.

Tegnap azért kicsit jobban körülnéztem a neten waveletes zajcsökkentéssel kapcsolatos cikkek, alkalmazások után kutatva, és találtam egy tetszetős demót a Mannheimi Egyetem oldalán: 'Wavelet Audio Tool'.
Valamint Claudia Schremmer honlapja.

Előzmény: DcsabaS_ (6)
DcsabaS_ Creative Commons License 2002.07.24 0 0 6
Minél hosszabbat tudsz FTP-zni, annál jobb, te tudod milyen gyors a kapcsolatod. (Az előző üzenetemben találod az FTP kapcsolatot.) Mondjuk pár 10 MByte legyen.
Előzmény: Stocker (4)
Stocker Creative Commons License 2002.07.24 0 0 5
Szerinted hagyjam a waveletes módszert?
Előzmény: DcsabaS_ (3)
Stocker Creative Commons License 2002.07.24 0 0 4
Küldhetek mintát, mondd meg hány darab kell, és milyen hosszú (sample-ben).
Előzmény: DcsabaS_ (3)
DcsabaS_ Creative Commons License 2002.07.24 0 0 3
Na, ha zenéről van szó, akkor az mindenesetre jó közelítéssel harmonikus jellegű, színuszokkal jól leírható. (A zaj meg ugye tranziens, illetve sztochasztikus.) A hangot át kellene vezetni egy nagy rezonátor rendszeren, amely rezonátorok eredőben lefedik a teljes sávszélességet, és a jósági tényezőjük külön-külön állítható. (A rezonátorok elvégzik az integrálást.)
Szerencsére szoftveresen is megvalósítható, Fourier-szűréssel.

A szűrés előtt/után érdemes lehet módosítani az amplitúdó linearitást. Ez a tranziens jellegű hangokat ugyanúgy kezeli, mint a harmonikusokat, a torzítás növelése árán. Ezzel a módszerrel a végső jel/zaj viszony pontosan beállítható, de csak akkor aknázható ki, ha a jel lényegesen fölötte van a zajnak.

Ha tudnál mintát adni, esetleg tennék egy-két kísérletet:
FTP

Előzmény: Stocker (2)
Stocker Creative Commons License 2002.07.24 0 0 2
Audio jel (zene). Fennáll tehát a veszély, hogy egy ilyen algoritmus hasznos jelet (dob, cin-hangok) is felesleges zajnak néz.

Még néhány info, ami nem a hasznos jelre vonatkozik, de fontos lehet:
-Ismerjuk a pontos jel-zaj viszonyt (nem becslés) kiinduláskor
-A kiinduló jelekben a zaj RMS-e meghaladhatja a hasznos jelét.

Előzmény: DcsabaS_ (1)
DcsabaS_ Creative Commons License 2002.07.24 0 0 1
A zaj csökkentéséhez minél többet kell tudni a hasznos jelről. Szóval mit tudunk róla?
Előzmény: Stocker (-)
cska Creative Commons License 2002.07.24 0 0 0
0 tapasztalat :(
Stocker Creative Commons License 2002.07.24 0 0 topiknyitó
Rendelkezésemre áll egy bizonyos jel rakásnyi (fehér) zajos példánya. A példányszám viszont ahhoz nem elegendő, hogy szummázással értékelhető jel-zaj viszonyt érjek el.
Arra gondoltam, talán meg lehetne gyorsítani az eljárást, ha az összegzés bizonyos fázisá(i)ban ráengednék minden komponensre egy wavelet-transzformáción alapuló zajcsökkentő rutint.
A kérdés az, hogy milyen wavelettel menjek neki? Egyáltalán érdemes-e így próbálkozni?

Van valakinek tapasztalata waveletes zajcsökkentésben?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!