Tegnap azért kicsit jobban körülnéztem a neten waveletes zajcsökkentéssel kapcsolatos cikkek, alkalmazások után kutatva, és találtam egy tetszetős demót a Mannheimi Egyetem oldalán: 'Wavelet Audio Tool'.
Valamint Claudia Schremmer honlapja.
Minél hosszabbat tudsz FTP-zni, annál jobb, te tudod milyen gyors a kapcsolatod. (Az előző üzenetemben találod az FTP kapcsolatot.) Mondjuk pár 10 MByte legyen.
Na, ha zenéről van szó, akkor az mindenesetre jó közelítéssel harmonikus jellegű, színuszokkal jól leírható. (A zaj meg ugye tranziens, illetve sztochasztikus.) A hangot át kellene vezetni egy nagy rezonátor rendszeren, amely rezonátorok eredőben lefedik a teljes sávszélességet, és a jósági tényezőjük külön-külön állítható. (A rezonátorok elvégzik az integrálást.)
Szerencsére szoftveresen is megvalósítható, Fourier-szűréssel.
A szűrés előtt/után érdemes lehet módosítani az amplitúdó linearitást. Ez a tranziens jellegű hangokat ugyanúgy kezeli, mint a harmonikusokat, a torzítás növelése árán. Ezzel a módszerrel a végső jel/zaj viszony pontosan beállítható, de csak akkor aknázható ki, ha a jel lényegesen fölötte van a zajnak.
Ha tudnál mintát adni, esetleg tennék egy-két kísérletet:
FTP
Audio jel (zene). Fennáll tehát a veszély, hogy egy ilyen algoritmus hasznos jelet (dob, cin-hangok) is felesleges zajnak néz.
Még néhány info, ami nem a hasznos jelre vonatkozik, de fontos lehet:
-Ismerjuk a pontos jel-zaj viszonyt (nem becslés) kiinduláskor
-A kiinduló jelekben a zaj RMS-e meghaladhatja a hasznos jelét.
Rendelkezésemre áll egy bizonyos jel rakásnyi (fehér) zajos példánya. A példányszám viszont ahhoz nem elegendő, hogy szummázással értékelhető jel-zaj viszonyt érjek el.
Arra gondoltam, talán meg lehetne gyorsítani az eljárást, ha az összegzés bizonyos fázisá(i)ban ráengednék minden komponensre egy wavelet-transzformáción alapuló zajcsökkentő rutint.
A kérdés az, hogy milyen wavelettel menjek neki? Egyáltalán érdemes-e így próbálkozni?
Van valakinek tapasztalata waveletes zajcsökkentésben?