Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2005.07.20 0 0 0
Nem 0 Hz-es árammal.
rendes gyerek Creative Commons License 2002.07.15 0 0 topiknyitó
Idővel cserélni kell

A kilencvenes években a nagyfrekvenciás hőkezelés mellett a mélyelektródos agyi serkentés is elterjedt. Ilyenkor a fokozottan működő idegsejteket nem pusztítják el, mint a hőkezelés során, hanem kisfeszültségű (100–130 Hz-es) villamos árammal gátolják a muködésüket. A beavatkozás során különleges elektródot vezetnek az agy megfelelő részébe, s azt a mellkas falába ültetett ingerlővel (pészmékerrel) kötik össze, amely kívülről programozható. Ezáltal az elektromos ingerlés erőssége szabályozható. Ezzel az új módszerrel lehetőség nyílik olyan sejtcsoportok gátlására is, amelyeknek a kezelése a hagyományos módon igen kockázatos volna. Az eljárás hátránya az, hogy igen költséges, a pészmékerek jelenlegi nemzedékének az élettartama véges, tehát néhány év elteltével újabb műtéttel való cseréjére van szükség.

Kétoldali pészméker

Az agyi célpont kiválasztása – mint mondottuk – a tünetektől függ. Pontos helyének a megállapítása ma már egyre inkább a nagy felbontású számítógépes rétegröntgenezéssel és a mágneses magrezonanciával történik. Ennek során az előbbi és az utóbbi eljárással készült képet pontosan egymásra úsztatják, majd az idegsejtekből álló magvakat feltüntető anatómiai atlasz képét is rávetítik. Ezzel meghatározhatók a kezelni kívánt terület koordinátái. Az elektród megfelelő helyének ellenőrzése végett a műtét közben élettani tesztelésre kerítenek sort, s arra is mód van, hogy az elektród végének a helyzetét visszamérjék.
Az indokolatlan reményeket lehűtendő megemlítjük, hogy a Parkinson-kóros betegek kis hányada esetén javasolható csak a pészmékeres kezelés, amikor a gyógyszeres kezelés lehetőségei már kimerültek. Ilyenkor azonban a remegést és a túlmozgásokat 85–95 százalékban csillapítja.

----------------
Az agyterületnek van egy eredeti funkciója, de az agyterület túlműködik. Ha blokkoljuk a régiót eredeti feladatát ellátja-e vagy abból is veszít?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!