Keresés

Részletes keresés

vjv1 Creative Commons License 2022.01.01 0 0 23

Buék.

:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

GFQ Creative Commons License 2003.04.11 0 0 22

Kicsit kapcsolódik:


Egert és Székesfehérvárt is érdekli az ifjúsági Eb


Úszás - Létesítmények sorozatban


S. E. NS, 2003-04-11


A hírek szerint még ebben a hónapban döntést hoz a kormány arról, hogy hol épüljön fel a 2006-os vizes Európa-bajnokság uszodája – két helyszín, a Kőér utca és Lágymányos viaskodik –, ám az már most biztosnak látszik, hogy a 2005-ös ifjúsági Eb-ig nem épül fel a létesítmény. Mint Ruza József, a Magyar Úszószövetség főtitkára elmondta, természetesen gondolkoznak róla, hogy hová vigyék az eseményt, s egyelőre úgy tűnik, négy helyszín jöhet szóba. Budapesten a Komjádi uszoda és a Hajós Alfréd Uszoda, vidéken pedig már Egerből és Székesfehérvárról is érdeklődtek a rendezés iránt.

S ha már uszodák. A főtitkár elmondta, a nyár folyamán átadják az új hódmezővásárhelyi fedett uszodát, amely nemzetközi versenyekre is alkalmas lesz. A szövetség kérését ugyanis akceptálta a város vezetése – élen Lázár János polgármesterrel –, így tízpályás lesz az 50 méteres medence, ráadásul 25 méteres versenyekre is alkalmassá teszik. Ugyancsak uszodaépítésbe fognak Zalakaroson is, itt egy hatpályás – 25 méteres medencével – létesítményt terveznek, amely alkalmas lesz rövid pályás nemzetközi viadalokra is.

Előzmény: Kataca (20)
GFQ Creative Commons License 2003.04.11 0 0 21

Turi György Egerszegi óta nem látott ekkora tehetséget


Dara, Peking, arany?SAL ENDRE NS, 2003-04-10


Ma még az uszodákban is csak kevesen ismerik a nevét. Azonban ha így folytatja, idővel a nagyvilágban is hallani fognak róla. Még nincs 13 éves, ennek ellenére már most 171 centi magas, a lába pedig nem mellesleg harminckilences. Az úszásra született. S nem csupán az alkata miatt, hiszen a vízben is otthonosan mozog. Nyolc számban is ő a korosztályának ranglistavezetője, két számban pedig övé az országos rekord (50 m mell, 200 m vegyes).


Akit már ismer a világ, és akit még nem: a rövid pályás Eb-gyôztes Risztov Éva (jobbra) és Dara Eszter együtt készül a Turi-műhelyben


Dara Eszternek hívják – jól jegyezzék meg ezt a nevet…

Turi György, a Bp. Spartacus trénere amondó: sok tehetséget látott már életében, de Darában minden lehetőség megvan ahhoz, hogy eljusson a csúcsra. Turi pedig tudja mit beszél, hiszen anno dolgozott Egerszegi Krisztinával, jelenleg pedig többek mellett Kovács Ágnes, Risztov Éva, Cseh László és Güttler Károly tartozik a tanítványai közé.

"Egerszegi óta nem láttam ilyen tehetséget, minden jel arra mutat, hogy fantasztikus úszó lesz belőle. Az alkata, a mozgáskultúrája, a vízfekvése tökéletes, és fejben is remek alany, így ha továbbra is megtaláljuk egymással a közös hangot – és miért ne találnánk meg? –, akkor nagy kincse lesz a magyar úszósportnak. Megköszönöm a sorsnak, hogy felém vetette Esztert, hiszen nem én kerestem meg őt, hanem a szülei engem. Nekem már csak az a dolgom, hogy kihozzam belőle a maximumot. Ezen leszek, higgye el…” – összegzett Turi.

Dara története amúgy tipikus, úszni tanult, majd közölték vele és a szüleivel, érdemes lenne komolyabban is megpróbálkoznia a versenyzéssel. A Jövő SC-ben, Gyurta Dániel klubjában úszott sokáig – nem mellékesen a szakma Gyurtától is olimpiai aranyat remél idővel – ám immár minden reggel a Kőér utcai uszodába visz az útja. Nincs könnyű dolga, hiszen Budakalászról jár Kőbányára. Reggel öt előtt kel, majd HÉV-re pattan, aztán pedig metrózik. Utána leússza a reggeli hét-nyolc kilométeres adagot, átrohan a Száva utcai iskolába, majd vissza az edzésre. Aztán pedig haza, hiszen tanulni is kell valamikor. Ez így megy minden áldott nap.

Dara ma még nem túl beszédes. Tipikus tini. A felnőttek társaságában kicsit zavarban van, inkább mosolyog vagy bólogat. Szoknia kell még a nyilvánosságot. Azt azért már most elárulta, az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina a példaképe (naná…). Természetesen nem véletlenül, hiszen a mellúszás mellett a hátúszás a kedvence. S hogy mit tervez? Íme az első Dara-mondat: "Turi Gyuri bácsi azt mondta, tehetséges vagyok, és ha így folytatom, akkor öt év múlva, a pekingi olimpián jól szerepelhetek.”

Peking, olimpia, Dara. Arany?

Kataca Creative Commons License 2003.01.12 0 0 20
A terület térítésmentes átadása az új létesítmény számára… Legjobb tudomásom szerint ez a térség nem állami tulajdonú, hanem az Ipari Szövetkezetek Sportalapítványáé. Lehet, ők is hajlandók ingyen adni, erre azonban nem vennék mérget. A Kőér utcai helyszín határozottan előnyös helyzetét illetően a zuhanyhíradó ellenőrizhetetlen eredetű értesüléseket hordoz. Ezek szerint a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériumnak az ügyben döntés-előkészítésre illetékes vezetői fenntartás nélkül eleve a Kőér utcai építést részesítik előnyben, s ennek megfelelően igyekeznek hatást gyakorolni környezetükre is. Mi nem adunk hitelt azoknak a híreszteléseknek, hogy egyes magas beosztású minisztériumi vezetők korábbi Spartacus- és egyéb baráti kapcsolatai közrejátszhatnak a kérdés manipulálásában, sőt, hisszük: alapos és gondos elemzés után mérlegelik majd a harmadik variációt is. Már csak annál is inkább, mert ott, a lágymányosi egyetemi városrész környékén nincs uszoda, és sok ezer egyetemista – a jövő értelmisége – számára nyílna hosszú távon remek és rendszeres lehetőség az egészséges testmozgás és az úszás, a víz üdítő örömeinek élvezetére. A műszaki és más egyetemek hallgatói, a nagyközönség és a versenysport egyaránt boldog lenne ezzel a megoldással. A terület legjobb tudomásom szerint a fővárosi önkormányzat birtokában van, s egészen bizonyos, hogy Demszky Gábor főpolgármester kész nagyvonalú gesztust gyakorolni a szükséges telket illetően.

forras: Gallov Rezso, NS

most epp Gallov Rezso all ki (Demszky utan) amellett, a XI. kerulet is kapjon uszodat .. lesz foganatja?

kezil Creative Commons License 2002.12.22 0 0 19
Úszás 2002 - Hónapról hónapra

NS, 2002-12-22


Június. A fehérvári nagymedencés országos bajnokságon eldől, 21 úszóval szerepel a magyar válogatott a berlini Európa-bajnokságon. Kiss László szövetségi kapitány Kovács Ágnestől és Risztov Évától mindenképpen érmeket remél a kontinensbajnokságon.

Július. A linzi ifjúsági úszó Európa-bajnokságon ismét remekelnek a magyarok, Reményi Diána egymaga három érmet nyer, 200 és 400 méter vegyesen első, 200 méter mellen második. Arany jut 100 méter pillangón Taray Katalinnak – itt Papp Renáta ezüstérmes – és aranyérmes 200 méter pillangón Lipcsei Krisztina (Papp itt is második). Második lesz 400 méter vegyesen Cseh László, valamint a lányok 800 méteres gyorsúszásában Nagy Réka. És egy bronz is jut, 400 méter gyorson Lipcsei harmadik.

Augusztus. A berlini nagymedencés Európa-bajnokságon Risztov Éva négy ezüstérmet nyer, 400 és 800 méter gyorson, 200 méter pillangón és 400 méter vegyesen lesz második az élete első felnőtt Eb-jén szereplő spartacusos. Rajta kívül ezüstös helyen végez még 400 méter vegyesen Batházi István, valamint 50 méter mellen a fiatal Flaskay Mihály. Bronz is jut a magyar küldöttségnek, 50 méter mellen az örökifjú Güttler Károly lesz harmadik. Kovács Ágnes ellenben – nagy meglepetésre – 100 és 200 méter mellen is lemarad a dobogóról, amit a honi szakemberek Ágnes tengerentúli edzésmunkájával magyaráznak. Felvetődik, hogy hagyja el a phoenixi Arizona State University-t, ám végül is marad.

Október. Az Európai Úszóliga (LEN) bolognai ülésén Budapestnek ítélik a 2005-ös ifjúsági Európa-bajnokságot. A magyar fél reméli, az ifik kontinensbajnoksága az egy évvel később esedékes felnőtt Eb főpróbája lehet. A 2006-os eseményre Magyarország mellett Hollandia és Szlovénia pályázik. Az utóbbi később visszalép.

November. Kerékjártó Tamás remekel a rövid pályás Világkupa-sorozat riói nyitóállomásán, 200 méter vegyesen nyer, 400 méter vegyesen pedig a második helyen végez. A Kerékjártó-parádé a New York-i forduló során folytatódik, itt 400 méter vegyesen diadalmaskodik. Ugyanitt az amerikai Natalie Coguhlin három számban – 100 m hát, 200 m hát, 100 m vegyes- is világcsúcsot ér el.

December. Kerékjártó Tamás most éppen az amerikai nyílt bajnokságon diadalmaskodik 200 méter vegyesen. Közben nyilvánosságra hozzák, hogy a tekintélyes Swimming World magazin szerint 2002-ben az ausztál Ian Thorpe és az amerikai Natalie Coughlin az év úszója. A riesai rövid pályás Európa-bajnokságon Risztov Éva nemes bosszút áll a berlini négy ezüstéremért, három aranyéremmel zárja a németországi eseményt. Kétszáz méter pillangón, 800 méter gyorson és 400 méter gyorson diadalmaskodik, 400 méter vegyesen pedig második. Ezüstös helyen végez 200 méter vegyesen Kerékjártó Tamás, a 17 éves Cseh László pedig 400 méter vegyesen lesz bronzérmes. És még nincs vége: Bodor Richárd 200 méter mellen nyer bronzérmet, Kovács Ágnes pedig 100 méter mellen lesz harmadik. Az Európa-bajnokság legjobbja a hölgyeknél Risztov Éva, az uraknál pedig a német Thomas Rupprath. Az Eb ideje alatt nem csak a vízben, a parton is magyar siker születik, az Európai Úszóliga (LEN) vezetősége Eindhovennel szemben Budapestnek ítéli a 2006-os úszó, műugró, műúszó és hosszútávúszó Európa-bajnokságot. A szavazásnál a magyar főváros 10–0-ra nyer a holland rivális előtt.

Úszás 2002 - Sztorik

NS, 2002-12-22


Az elnyűhetetlen Güttler

Güttler Károly. Matuzsálem. Tizenöt éve, a strasbourgi Európa-bajnokságon debütált a nemzetközi mezőnyben. Aki akkor vele úszott – vagy egy évvel később az ezüstöt hozó szöuli olimpián – már réges-régen befejezte a pályafutását. Güttler nem, és a berlini Eb-n bebizonyította, még harmincnégy évesen is számolni kell vele. Három évvel azután, hogy az isztambuli Eb-n bronzérmet nyert 50 méter mellen, Berlinben is felállhatott a dobogó legalsó fokára. Ráadásul nem búcsúzik, már eldöntötte, ott akar lenni az athéni olimpián. Szöul, Barcelona, Atlanta, Sydney. Athén az ötödik lenne a sorban. Ôt ismerve lesz is…

Van Almsick visszatért

Franziska van Almsick megtért…A németek agyonsztárolt üdvöskéje évek óta nem találja a helyét, a sportújságok helyett jobbára a bulvárlapok címoldalán kapott helyet. Egy ideig hírbe hozták az amerikai olimpiai bajnok Lenny Krayzelburggal (Franzi nem tagadta, hogy megfordult a tengerentúli Los Angelesben található lakásában…), majd a németek szintén különc kézilabdázójával, Stefan Kretschmarral ápolt viharos viszonya miatt találták meg a tollforgatók. Berlinben végre úszott is, nem is akárhogyan. Öt aranyéremmel zárta az eseményt.

Poewe országot váltott

Sarah Poewe országot váltott. A nyáron még dél-afrikai színekben szereplő rövid pályás világbajnok mellúszó – a magyar Tőrös Károly tanítványa – engedett a németek csábításának (német állampolgár is), így Riesában, a decemberi rövid pályás Európa-bajnokságon már germán színekben indult. A debütálás jól sikerült, mindhárom mellúszószámban felállhatott a dobogóra, százon pedig ő lett az Európa-bajnok.

Spórolni tudni kell

Gyárfás Tamás tizenkilencre lapot húzott. Bejött neki. Hétszázezer eurót spórolt úgy, hogy Budapest elnyerte a 2006-os nagymedencés Európa-bajnokság rendezését. Az Európai Úszóliga (LEN) ugyanis nem csinált titkot belőle, az nyer Budapest és Eindhoven közül, amelyik több pénzt ajánl a reklámbevételekből. Gyárfás a hollandoknak azt mondta, ötszázezret fog ráírni a papirosra, de az is lehet, hogy csak 1 eurót… A tulipánosok csak mosolyogtak. Később már nem. Bár a Magyar Úszószövetség elnöke tudta, akár másfél millióval is megkínálhatja a LEN-t, csak nyolcszázezret ajánlott a szervezetnek. Később kiderült, az is elég volt…

kezil Creative Commons License 2002.12.14 0 0 18
A mai előfutamok magyar vonatkozású eredményei

N 400m gyors 1. Riszov Éva 4.07.06 döntő
F 100m hát 1. Horváth Péter 53.52 elődöntő
F 200m pillangó 4. Kerékjártó Tamás 1.56.90 döntő
                8. Gáspár Zsolt 1.57.77 döntő
F 50m mell 16. Bodor Richárd 28.36 elődöntő
F 100m vegyes 18. Cseh László 56.98
           21. Batházi István 57.09
N 100m mell 4. Kovács Ágnes 1.08.48 elődöntő

kezil Creative Commons License 2002.12.13 0 0 17
Féidejéhez érkezett a rövidpályás úszó eb Riesában. A mögöttünk lévő 2 nap bőven elég volt hogy minden idők legsikeresebb rövidpályás eb-jét produkáljuk. Valjuk be nehéz dolguk nem volt úszóinknak, mivel eleddig nem igazán favorízáltuk a 25-ös medencében zajló úszó versenyeket. Kovács Áginak volt eddig 3 ezüst érme. Most is elsősorban a 2006-os 50 méteres eb pályázat végett, vagyunk itt nagyobb létszámmal. A LEN szelíden érzékeltette a magyarokkal hogy a rövidpályás ebék kihagyásának nem igazán örül, és ha a mostanit is hanyagolnak az kedvezőtlen lenne a szombati szavazás alkalmával. Riszov Évi ha már így alakult úgy gondolta itt az ideje hogy a Berlini ezüstöket, egy másik német városban aranyakra cserélje. Nem csak gondolta hanem tett is érte 200m pillangón csütörtökön, még 800m gyorson pénteken. Évin kivül is szereztünk érmet az eb-én. Kerékjártó Tamás 200m vegyesen lett ezüstérmes az örök ifjú Sievinen mögött, Tamás délelőtt a legjobb idővel került a döntőbe, ha már vegyes pénteken Cseh Laci került a legjobb idővel a döntőbe ahol bronzérem jutott neki. Laci még mindössze 17 éves.

Eredmények

N 800m gyors
1. Risztov Éva 8.14.72 ER

N 200m pillangó
1. Risztov Éva 2.07.19

F 200m vegyes
2. Kerékjártó Tamás 1.56.07

F 400m vegyes
3. Cseh László 4.08.96
4. Batházi István 4.11.70

F 50m hát
5. Horváth Péter 24.80

N 200m mell
5. Kovács Ágnes 2.24.79
6. Reményi Diána 2.26.46

F 200m hát
7. Cseh László 1.56.23

F 50m gyors
8. Gáspár Zsolt 22.27

GFQ Creative Commons License 2002.11.23 0 0 16
Kerékjártó Világkupa-győzelme


A rövidpályás úszó Világkupa New York-i állomásán Kerékjártó Tamás megnyerte a 400 méteres vegyesúszást.

GFQ Creative Commons License 2002.11.21 0 0 15
Risztov Éva: tart a lendület - Turi György szerint megnyugtató a spartacusos klasszis pillanatnyi formája

SAL ENDRE - NS, 2002-11-20

Risztov Éva a jelek szerint megállíthatatlan, a berlini nagymedencés Eb után a december 12-én kezdődő riesai rövid pályás Európa-bajnokságon is megcélozza a dobogót. A német fővárosban négy ezüstérmet nyert, az viszont még kérdéses, hogy a szintén németországi Riesában hány medálig jut. A formájával mindenesetre nincs gond, habár rövid pályán az utóbbi években egyszer sem versenyzett, múlt szombaton, a zalaegerszegi rövid pályás vidékbajnokságon két országos csúcsot is repesztett, 200 pillangón, valamint 200 gyorson minden idők legjobb magyar eredményére volt képes. Risztov amúgy – a többi válogatott kerettaggal együtt – a zalai viadal után visszatért Balatonfűzfőre, ahol vasárnapig edzőtáborozik. Turi György, a Bp. Spartacus vezetőedzője (az ő keze alatt dolgozik Risztov is) a Hódmezővásárhelyről származó klaszszis edzésmunkáját látva mindenképpen derűlátó.

"Zalaegerszegen úgy álltak rajthoz a versenyzők, hogy előző este még egy kőkemény edzést vezényeltem. Nem kaptak könnyítést, egyetlen centivel sem úsztak kevesebbet, mint máskor. Az erőltetett menet ellenére jól teljesítettek, így Risztov Évi is, akiről továbbra is csak azt mondhatom: ő az az úszó, aki nem ismeri a lehetetlent. A vidékbajnokságon két országos csúcsot is úszott, ráadásul az edzéseredményei jobbak, mint amit nyáron produkált. Elégedett vagyok vele, és bízom abban, hogy a rövid pályás Európa-bajnokságon is kihozza magából a maximumot” – vélekedett a tréner.

Turi berlini programot állított össze Risztovnak, Riesában is 400 méter gyorson, 800 gyorson, 200 pillangón és 400 vegyesen áll rajthoz. Turi amondó, mindent megtesznek, hogy a berlini ezüstök után aranyat leljenek a 25 méteres Európa-bajnokságon.

Risztov mellett gyaníthatóan Zubor Attila is ott lesz az Eb-n. A váltóval vb-bronzérmes úszó Turi szerint elképesztő mennyiségű munkát végez a balatonfűzfői napok során, aminek a jövő évi barcelonai világbajnokságon mindenképpen meglesz az eredménye. Persze a Bp. Spartacus vezetőedzője Riesában is döntős helyezést vár a sprintertől. A hírek szerint ott lehet a riesai csapatban Reményi Diána és Cseh László is – Kiss László szövetségi kapitány pénteken hirdet keretet –, gyorsan tegyük hozzá: nem érdemtelenül. Turi szerint mindketten kifogástalan munkát végeznek az edzőtáborban.

GFQ Creative Commons License 2002.11.21 0 0 14
Azt hiszem a létesítmények tekintetében a hollandok utcahosszal elöttünk járnak.
Előzmény: Kattika (13)
Kattika Creative Commons License 2002.11.21 0 0 13
Alessandro Sansa Budapesten helyszínel
21.11. 18:26

Szerdától péntekig Budapesten vendégeskedik Alessandro Sansa, az Európai Úszó Liga igazgatója. A LEN első embere a 2006-os úszó Európa-bajnokság leendő budapesti helyszíneit tekintette meg. A magyar főváros mellett Eindhoven pályázik még a négy év múlva megrendezendő kontinensviadalra.

Alessandro Sansa szerda este érkezett Budapestre. Csütörtökön a helyszínek megtekintése mellett egy munkaebéd keretében találkozott Dr. Jánosi György Gyermek Ifjúsági és Sportminiszterrel, és péntek délben repül vissza Rómába. A GYISM sajtóközpontjának információi alapján a sportminiszter biztosította az Európai Úszó Liga igazgatóját arról, hogy amennyiben Magyarország rendezi a 2006-os Eb-t, akkor egy színvonalas világverseny kerül be az úszás történelemkönyvébe. Eredetileg három pályázó város jelentkezett az Európa-bajnokság megrendezésére, ám múlt héten a Szlovénia visszalépett, így december 14-én Budapest és Eindhoven között dől el, hogy 2006-ban melyik városba utaznak majd Európa legjobb úszói, műugrói, műúszói, valamint hosszútávúszói.


GFQ Creative Commons License 2002.10.15 0 0 12
Remek! Nyerünk egy halom érmet, aztán kezdünk is készülni Pekingre (-:
Előzmény: kezil (11)
kezil Creative Commons License 2002.10.15 0 0 11
Magyarország rendezheti meg a 2005-ös ifjúsági Európa-bajnokságot.
lao-ce Creative Commons License 2002.09.20 0 0 10
ma délben néztem a Filmmúzeumon a 88-as olimpián Güttler 100m-en szerzett ezüstjét, szegény muksó 0.01 századdal maradt le az aranyról :-((((

akkor 20 évesen nagy sikernek számított, de azért mégis ...

Darnyi 400 vegyesen vagy 8 métert vert a mezőnyre, fantasztikus világcsúccsal győzött !!

kezil Creative Commons License 2002.09.19 0 0 9
A tervek szerint kilenc spartacusos lesz ott a németországi rövid pályás Európa-bajnokságon (Riesa, december 12–15.), a berlini Eb-n járt szövetkezetiek közül csak Güttler Károly hagyja ki a 25 méteres kontinensbajnokságot. Ô kihagyja, Kovács Ágnes, Risztov Éva, Batházi István, Zubor Attila, Reményi Diána, Lipcsei Krisztina, Szepesi Nikolett, Taray Katalin és Cseh László ellenben nem.


A nagymedencés Eb-n négy ezüstéremig jutó Risztov Éva is ott lesz a németországi rövid pályás Európa-bajnokságon
Nem titok, a kilencek németországi rajtja sportpolitikai célt szolgál, hiszen éppen Riesában dönt az Európai Úszóliga (LEN) a 2006-os nagymedencés Eb helyszínéről. Azt pedig a Turi György vezette műhelyben is tudják, néhány érem – netán arany – alaposan megtámogatná a magyar pályamunka sikerét. A rövid pályás Eb-részvétel mindamellett alapjaiban írta át a spartacusos úszók felkészülését, hiszen néhány hónapja még szó sem volt arról, hogy Riesában kell szerepelniük.
"A rövid pályás Eb nem szerepelt a felkészülési programunkban, de mivel a magyar úszósport érdeke az, hogy elinduljunk, ott leszünk. Más kérdés, hogy mindez szakmailag komoly nehézségekkel jár. A mi felkészülési programunk egy évre íródik, és egyszeri csúcsformát eredményez. Ez pedig a berlini Eb-n volt, ahol hat érmet nyertek úszóink. Kora ősszel alapozni szoktunk, ám most nem tehetjük, hiszen nyakunkon a decemberi rövid pályás Európa-bajnokság. Bevallom, kicsit tartok attól, hogy Riesában esetleg olyan eredményeket érünk el, amely elhomályosítja az amúgy kiválóan sikerült esztendőt. Természetesen azon leszünk, hogy érmekkel segítsük a magyar pályázat sikerét, ám a rövid pályás világversenyekben nekem legalábbis nincs olyan szakmai tapasztalatom – eddig csak egyen jártam – az edzősködés pedig a tapasztalatokon alapuló műfaj” – érvelt Turi, aki bár szó volt róla, anyagi okok miatt még nem utazhatott ki Phoenixbe, Kovács Ágneshez. Nem mehetett, pedig az olimpiai bajnok számára kudarccal zárult berlini Eb után elhangzott, mindenképpen szükség lenne arra, hogy Turi személyesen ellenőrizze Ági tengerentúli edzésmunkáját. Mivel a hétszeres Európa-bajnok a decemberi 25 méteres Eb-ig nem jön haza, kétséges, hogy Riesában a berlininél is jobb formát mutasson.
"A kinti edzésmunka hiányosságait felismertük, sikerült elérnem azt is, hogy az amerikaiak olyan erőgépet vásároljanak, amilyet Ági itthon használt, ám az edzőjével személyesen sajnos még nem tudtam találkozni. Pedig kellene – ő is igényelné –, hiszen az kevés, hogy elektronikus levélben elküldöm az edzésprogramot, vagy telefonon beszélek vele. Remélem, hamarosan elutazhatok Phoenixbe.”– folytatta a szövetkezetiek vezetőedzője.
És ha már az anyagiak… Habár Berlinben kiugróan szerepelt a Spartacus úszószakosztálya, senki sem mosolyog. Az ok roppant egyszerű, mivel az állami támogatás továbbra is késik, a versenyzők szeptember elején csak a fizetésük negyven százalékát kapták kézhez. Nesze neked berlini remeklés…


NS 2002. 09.19.
GFQ VikkTORy Creative Commons License 2002.08.05 0 0 8
Már nem sokáig...
Előzmény: zsanna (7)
zsanna Creative Commons License 2002.08.05 0 0 7
Szép teljesítmény volt! Gratulálunk mindenkinek.(Bár egy arany azért tényleg hiányzott.)
kezil Creative Commons License 2002.08.05 0 0 6
A magyar úszócsapat 2002-es eb szereplése

F 50m gyors
11. Zubor Attila (75) 22.93
16. Gáspár Zsolt (77) 23.12

F 100m gyors
6. Zubor Attila (75) 49.79
19. Gáspár Zsolt (77) 50.74 PB

F 200m gyors
16. Zubor Attila (75) 1.52.07
18. Cseh László (85) 1.52.75 PB

F 400m gyors
17. Kiss Boldizsár (85) 3.58.62 PB
21. Cseh László (85) 4.03.45

F 50m hát
7. Horváth Péter (74) 26.14 elödontő 25.84 NR
25. Rudolf Roland (85) 26.93

F 100m hát
5. Horváth Péter (74) 55.18 elödontő 54.95 NR
9. Bodrogi Viktor (83) 55.65 PB

F 200m hát
14. Bodrogi Viktor (83) 2.01.87
21. Rudolf Roland (85) 2.04.25

F 50m mell
2. Flaskay Mihály (82) 27.51 NR
3. Güttler Károly (68) 27.85 PB

F 100m mell
5. Güttler Károly (68) 1.01.58
6. Flaskay Mihály (82) 10.1.69 PB

F 200m mell
6. Bodor Richárd (79) 2.14.65 PB

F 50m pillangó
8. Gáspár Zsolt (77) Zsolt (77) 24.29 elődöntő 24.12 NR

F 100m pillangó
9. Gáspár Zsolt (77) 53.55

F 200m pillangó
5. Kolozár Dávid (81) 1.58.33 PB
12. Kiss Boldizsár (85) 2.00.65 PB

F 200m vegyes
4. Kerékjártó Tamás (79) 2.00.58 elődöntő 2.00.38 PB
5. Batházi István (78) 2.00.92 PB

F 400m vegyes
2. Batházi István (78) 4.17.33 PB
11. Cseh László (85) 4.24.58

F4x100m vegyesváltó
5. magyar váltó Horváth,Güttler,Gáspár,Zubor 3.37.22 NR

N 400m gyors
2. Risztov Éva (85) 4.07.24 NR
17. Nagy Réka (86) 4.18.57

N 800m gyors
2. Risztov Éva (85) 8.28.06 NR
12. Nagy Réka (86) 8.42.94 PB

N 50m hát
9. Szepesi Nikolett (87) 29.56 PB

N 100m hát
10. Szepesi Nikolett (87) 1.03.23 a vegyesváltóban 1.03.11 PB

N 200m hát
12. Szepesi Nikolett (87) 2.16.69 PB

N 100m mell
4. Kovács Ágnes (81) 1.09.63

N 200m mell
4. Kovács Ágnes (81) 2.28.16
5. Reményi Diána (86) 2.28.92 PB

N 50m pillangó
27. Taray Katalin (86) 28.93
29. Papp Renáta (86) 29.02

N 100m pillangó
19. Papp Katalin (86) 1.01.87 PB
20. Taray Katalin (86) 1.02.21

N 200m pillangó
2. Risztov (85) 2.08.24 NR

N 200m vegyes
7. Reményi Diána 2.16.10 elődöntő 2.15.95 PB

N 400m vegyes
2. Risztov Éva 4.36.17 NR
5. Reményi Diána 4.46.63

N 4x100m vegyesváltó
9. magyarváltó (Szepesi,Kovács,Taray,Papp) 4.12.79

GFQ VikkTORy Creative Commons License 2002.07.27 0 0 5
Európa-bajnokság (Berlin, július 25–augusztus 4.)

Július 25. (csütörtök)
Műúszás. 9.30: Egyéni kötelezô. 15: Páros kötelezô. 19.30: Csapat kötelezô
Hosszútávúszás. 9: Nôk. 25 km (címvédô: Büchse, német, 5:22:11.1, magyar induló: –)

Július 26. (péntek)
Műúszás. 9.30: Egyéni szabadon választott. 16.15: Egyéni döntô (cv: Brusznyikina, orosz, 99.200, mi: Marschalkó)
Hosszútávúszás. 9: Férfiak. 25 km (cv: Lecat, francia, 5:05:22.5, mi: –)

Július 27. (szombat)
Műugrás. 14.05: Férfiak. Páros torony döntô (cv: Szautyin, Lukasin, orosz, 323.46, mi: Lengyel, Hajnal)
Műúszás. 9.30: Páros szabadon választott. 16.15: Páros döntô (cv: Brusznyikina, Kiszeljeva, orosz, 99.360, mi: Ökrös, Almási)
Hosszútávúszás. 9.30: Férfiak. 5 km (cv: Baldini, olasz, 55:13.1, mi: –). 9.45: Nôk. 5 km (cv: Büchse, német, 1:00:26, mi: Hegedűs)

Július 28. (vasárnap)
Műugrás. 16.15: Nôk. Páros 3 m döntô (cv: Pakalina, Iljina, orosz, 303.12, mi: –). 19: Férfiak. 3 m selejtezô.
Műúszás. 9.30: Csapat szabadon választott. 14.05: Csapat döntô (cv: Oroszország, 99.520, mi: Marschalkó, Ökrös, Almási, Grósz, Kárpáti, Simon B., Aranyossy, Harsányi, Szabó A., Szedlák)
Hosszútávúszás. 9.30: Férfiak. 10 km (cv: –, mi: Nagy-Pál Levente). 10: Nôk. 10 km (cv: –, mi: Barsi, Hegedűs)

Július 29. (hétfô)
Úszás. 16.15: Döntôk. Férfiak. 400 m gyors (cv: Brembilla, olasz, 3:48.56, mi: Cseh, Kiss B., magyar csúcs: 3:51.11, Szabados – 1997, Európa-csúcs: 3:43.40, Rosolino, olasz – 2000, világcsúcs: 3:40.17, Thorpe, ausztrál – 2001), 4x100 m gyorsváltó (cv: Oroszország, 3:18.75, mi: –, Ecs: 3:14.56, Hollandia – 2001, vcs: 3:13.67, Ausztrália – 2000). Nôk. 400 m vegyes (cv: Klocskova, ukrán, 4:39.78, mi: Risztov, Reményi, mcs: 4:36.54, Egerszegi – 1992, Ecs és vcs: 4:33.59, Klocskova, ukrán – 2000), 4x100 m gyorsváltó (cv: Svédország, 3:42.38, mi: –, Ecs: 3:39.58, Németország – 2001, vcs: 3:36.61, Egyesült Államok – 2000)
Műugrás. 14.05: Férfiak. 3 m-es döntô (cv: Szautyin, orosz, 681.48, mi: Lengyel). 19.15: Nôk. Torony selejtezô.

Július 30. (kedd)
Úszás. 16.15: Döntôk. Férfiak. 50 m pillangó (cv: Hard, finn, 23.88, mi: Gáspár, mcs: 24,36, Gáspár – 2001, Ecs: 23.57, Frölander, svéd – 2001, vcs: 23.44, Huegill, ausztrál – 2001), 100 m hát (cv: Ortega, spanyol, 55.50, mi: Horváth P., Bodrogi, mcs: 55.05, Horváth P. – 2001, Ecs: 25.31, Rupprath, német – 2001, vcs: 53.60, Krayzelburg, amerikai – 1999) 100 m mell (cv: Fioravanti, olasz, 1:02.02, mi: Güttler, Flaskay, mcs: 1:00.95, Güttler – 1993, Ecs és vcs: 59.94, Szludnov, orosz – 2001). Nôk. 50 m pillangó (cv: Kammerling, svéd, 26.40, mi: Taray, Papp R., mcs: 27.59, Nyíry – 1999, Ecs és vcs: 25.64, De Bruijn, holland – 2000), 200 m hát (cv: Zsivanyevszkaja, spanyol, 2:09.53, mi: –, Ecs és vcs: 2:06.62, Egerszegi – 1991) 4x200 m gyorsváltó (cv: Románia, 8:03.17, mi: –, Ecs és vcs: 7:55.47, NDK – 1987)
Műugrás. 11.30: Férfiak. 1 m-es selejtezô. 14.05: Nôk. Torony döntô (cv: Tyimosinyina, orosz, 482.34, mi: –). 19: Nôk. 1 m-es selejtezô.

Július 31. (szerda)
Úszás. 16.15: Döntôk. Férfiak. 100 m gyors (cv: Popov, orosz, 48.61, mi: Zubor, és Gáspár, mcs: 49.13, Zubor – 2001, Ecs és vcs: 47.84, Van den Hoogenband, holland – 2000), 200 m vegyes (cv: Rosolino, olasz, 2:00.62, mi: Batházi, Kerékjártó, mcs:1:59.36, Darnyi – 1991, Ecs és vcs: 1:58.16, Sievinen, finn – 1994). Nôk. 100 m mell (cv: Kovács Á., 1:08.38, mi: Kovács Á., mcs: 1:07.79, Kovács Á. – 2000, Ecs: 1:07.27, Igelström, svéd – 2002, vcs: 1:06.52, Heyns, dél-afrikai – 1999), 100 m gyors (cv: Alshammar, svéd, 54.41, mi: –, Ecs és vcs: 53.77, De Bruijn, holland – 2000).
Műugrás. 14.05. Férfiak. 1 m-es döntô (cv: Mesch, német, 370.53, mi: Lengyel). Nôk. 1 m-es döntô (cv: Iljina, orosz, 275.28, mi: Barta)
Augusztus 1. (csütörtök)
Úszás. 16.15: Döntôk. Férfiak. 200 m pillangó (cv: Poljakov, orosz, 1:56.73, mi: Kiss B., Kolozár, mcs: 1:58.25, Darnyi – 1991, Ecs: 1:54.62, Esposito, francia – 2002, vcs: 1:54.58, Phelps, amerikai – 2001), 200 m mell (cv: Komornyikov, orosz, 2:13.09, mi: Bodor, mcs: 2:11.23, Rózsa – 1992., Ecs: 2:10.87, Fioravanti, olasz – 2000, vcs: 2:10.16, Barrowman, amerikai – 1992), 50 m hát (cv: Thelöke, német, 25.60, mi: Horváth P., mcs: 25.99, Horváth P. – 2000, Ecs: 25.31, Rupprath, német – 2001, vcs: 24.99, Krayzelburg, amerikai – 1999). Nôk. 800 m gyors (cv: Rigamonti, svájci, 8:29.16, mi: Risztov, mcs: 8:31.35 – 2002, Ecs: 8:19.53, Möhring, NDK-beli – 1987, vcs: 8:16.22, Evans, amerikai – 1989), 200 m vegyes (cv: Caslaru, román és Klocskova, ukrán, 2:12.57-2:12.57, mi: Reményi, mcs: 2:13.66, Egerszegi – 1993., Ecs: 2:10.68, Klocskova, ukrán – 2000, vcs: 2:09.72, Vu Jan-jan kínai – 1999)
Műugrás. 14.05: Férfiak. Páros 3 m döntô (cv: Schellenbeerg, Wels, német, 331.98, mi: –). 19: Nôk. 3 m-es selejtezô
Augusztus 2. (péntek)
Úszás. 16.15: Döntôk. Férfiak. 1500 m gyors (cv: Cservinszkij, ukrán, 15:05.31, mi: –, Ecs: 14:50.36, Hoffmann, német – 1991, vcs: 14:34.56, Hackett, ausztrál – 2001), 200 m gyors (cv: Rosolino, olasz, 1:47.31, mi: Zubor, Cseh, mcs: 1:49.00, Szabados – 1997, Ecs: 1:45.35, Van den Hoogenband, holland – 2000, vcs: 1:44.06, Thorpe, ausztrál – 2001), 50 m mell (cv: Warnecke, német, 27.75, mi: Güttler, Flaskay, mcs: 28.11, Güttler – 2002, Ecs: 27.51, Gibson, brit – 2002, vcs: 27.39, Moses, amerikai – 2001). Nôk. 100 m hát (cv: Zsivanyevszkaja, spanyol, 1:01.02, mi: Szepesi, mcs: 1:00.31, Egerszegi – 1991, Ecs: 1:00.21, Mocanu, román – 2000, vcs: 1:00.16, Ho Ce-hung, kínai – 1994). 50 m mell (cv: Kovács Á., 31.68, mi: Kovács Á., mcs: 31.34, Kovács Á. – 2000, Ecs: 31.04, Baker, brit – 2002, vcs: 30.83, Heyns, dél-afrikai – 1999), 100 m pillangó (cv: Moravcová, szlovák, 58.72, mi: Taray, Papp, mcs: 1:00.37, Ferenczy – 1999, Ecs és vcs: 56.61, De Bruijn, holland – 2000)
Műugrás. 14.05: Nôk. 3 m-es döntô (cv: Pakalina, orosz, 578.37, mi: Barta). 19: Férfiak. Torony selejtezô
Augusztus 3. (szombat)
Úszás. Döntôk. Férfiak. 200 m hát (cv: Kozulj, horvát, 1:58.62, mi: Bodrogi, Rudolf, mcs: 1:59.24, Bodrogi – 2001, Ecs: 1:56.57, López-Zubero, spanyol – 1991, vcs: 1:55.87, Krayzelburg, amerikai – 1999), 100 m pillangó (cv: Frölander, svéd, 52.23, mi: Gáspár, Kolozár, mcs: 52.87, Gáspár – 2000, Ecs: 52.00, Frölander, svéd – 2000, vcs: 51.81, Klim, ausztrál – 1999), 4x200 m gyorsváltó (cv: Olaszország, 7:16.52, mi: –, Ecs: 7:10.86, Olaszország – 2001, vcs: 7:04.66, Ausztrália – 2001). Nôk. 200 m gyors (cv: Baranovszkaja, fehérorosz, 1:59.51, mi: –, Ecs és vcs: 1:56.78, Van Almsick, német – 1994), 200 m mell (cv: Caslaru, román, 2:26.76, mi: Kovács Á., mcs és Ecs: 2:24.03, Kovács Á. – 2000, vcs: 2:22.99, Csi Huj, kínai – 2001)
Műugrás. 14.05: Férfiak. Torony döntô (cv: Szautyin, orosz, 710.07, mi: Lengyel, Hajnal)

Augusztus 4. (vasárnap)
Úszás. Döntôk. Férfiak. 50 m gyors (cv: Popov, orosz, 21.95, mi: Zubor, Gáspár, mcs: 22.54, Zubor – 2001, Ecs és vcs: 21.64, Popov, orosz – 2000), 400 m vegyes (cv: Batházi, 4:18.51, mi: Batházi, Cseh, mcs és Ecs: 4:12.36, Darnyi – 1991, vcs: 4:11.76, Dolan, amerikai – 2000), 4x100 m vegyes váltó (cv: Oroszország, 3:39.29, mi: válogatott, mcs: 3:38.29 – 2001, Ecs: 3:35.88, Németország – 2000, vcs: 3:33.73, Egyesült Államok – 2000). Nôk. 50 m hát (cv: Zsivanyevszkaja, spanyol, 28.76, mi: Szepesi, mcs: 29.36, Egerszegi – 1988, Ecs és vcs: 28.25, Völker, német – 2000), 200 m pillangó (cv: Jedrzejczak, lengyel, 2:08.63, mi: Risztov, mcs: 2:08.65, Risztov – 2002, Ecs: 2:06.97, Mehlhorn, német – 2001, vcs: 2:05.81, O‘Neill, ausztrál – 2000), 50 m gyors (cv: Alshammar, svéd, 24.44, mi: –, Ecs és vcs: 24.13, De Bruijn, holland – 2000), 400 m gyors (cv: Klocskova, ukrán, 4:09.41 mi: Risztov, Nagy R., mcs: 4:09.32, Risztov – 2002, Ecs: 4:05.84, Möhring, NDK-beli – 1989, vcs: 4:03.85, Evans – 1988), 4x100 m vegyes váltó (cv: Svédország, 4:06.00, mi: válogatott, mcs: 4:10.92 – 1995, Ecs: 4:03.06, Németország – 2001, vcs: 3:58.30, Egyesült Államok – 2000)
Műugrás. 14.05: Nôk. Páros torony döntô (cv: Piper, Wetzig, német, 268.05, mi: –)

GFQ VikkTORy Creative Commons License 2002.07.15 0 0 4
Úszás. Ifjúsági Európa-bajnokság, Linz – Reményi és Taray a dobogó tetején

Zárásként öt magyar érem

NS, 2002-07-15

Reményi Diána, a Bp. Spartacus versenyzôje három egyéni éremmel utazhat haza Linzbôl, az ifjúsági kontinensbajnokságról
Remek vasárnapot zárt a magyar válogatott a linzi ifjúsági Európa-bajnokságon, a kontinensbajnokság utolsó napja öt érmet is hozott a mieinknek. Kezdjük a felsorolást az Eb legeredményesebb magyarjával, Reményi Dianával. A Bp. Spartacus tehetsége korábban 400 méter vegyesen aranyat, 200 méter mellen pedig ezüstöt nyert. Vasárnap a 200 méter vegyes és egy újabb aranyérem volt soron. Bár tartottunk az orosz Tolkacsevától, ám szerencsére nem volt esélye Reményivel szemben, aki így három egyéni éremmel zárta az Eb-t. Ô már tavaly, a máltai Európa-bajnokságon is nyert, Taray Katalin viszont Linzben könyvelhette el az első győzelmét. A szintén spartacusos fiatal 100 méter pillangón igazolta kvalitásait, ráadásul a második hely is nekünk jutott, a dunaújvárosi Papp Renáta kapta az ezüstöt. Az annyi, mint három érem. A negyedikre sem kellett sokáig várni, a 4x100 méteres női vegyes váltó szállította. A magyar kvartett az orosz és a német egység mögött lett harmadik. És végül az ötödik: a férfi 4x100 méteres vegyes váltó sem adta alább, szintén bronzos helyen zárt. Persze nem csak jó történt vasárnap, Cseh László például 200 méter vegyesen a remélt érem helyett csak hetedik lett…
"Boldog vagyok, Reményi tökéletesen megoldotta a feladatát kétszáz vegyesen, jól verte vissza a riválisok támadásait, Taray Katalin pedig élete első világversenyén rögtön igazolta, hosszú távon számolni kell vele” – értékelt a két magyar Európa-bajnok edzője, Turi György.
"Reményi volt a nap hőse, a kétszáz vegyes aranya mellett a váltó bronzérméből is főszerepet vállalt. A nap meglepetésembere pedig Taray Katalin, aki ötödikként került a fináléba száz pillangón, mégis nyerni tudott”– összegzett Kiss László szövetségi kapitány.
Az Európa-bajnokságon amúgy négy aranyat, öt ezüstöt és három bronzot nyert a küldöttség – az összesített éremtáblán az oroszok és a németek mögött harmadik –, ami az érmek számát nézve a tavalyi, máltai termést is felülmúlja. Aggodalomra tehát nincs ok, ám kár tagadni: egy-két arany azért "benne maradt” a csapatban…

Ifjúsági Európa-bajnokság, Linz

Fiúk 4x100 m vegyes váltó. Eb: Németország 3:44.99, 2. Oroszország 3:47.49, 3. Magyarország (Cseh László, Bp. Spartacus, edző: Turi György, Financsek Gábor, Pécsi Tási, e: Sántics Béla, Mészáros Gergely, Bunda Máté, mindkettő FTC, e: Sós Csaba) 3:48.31

Lányok. 100 m pillangó. Eb: Taray Katalin (Magyarország, Bp. Spartacus, e: Turi György) 1:02.19, 2. Papp Renáta (Magyarország, Dunaferr, e: Kovács József) 1:02.53, 3. E. Gemo (Olaszország) 1:02.67, 4. V. Mironyenko (Oroszország) 1:02.97, 5. F. Skrubel (Németország) 1:03.09, 6. A. Nowak (Lengyelország) 1:03.31.

200 m vegyes. Eb: Reményi Diána (Magyarország, Bp. Spartacus, e: Turi György) 2:16.35, 2. L. Manaudou (Franciaország) 2:17.03, 3. J. Tolkacseva (Oroszország) 2:17.16, 4. V. Agelopulu (Görögország) 2:19.76, 5. J. Savonyuk (Ukrajna) 2:20.73, 6. T. Rohmann (Németország) 2:21.11.

4x100 m vegyes váltó. Eb: Oroszország 4:12.41, 2. Németország 4:15.07, 3. Magyarország (Szepesi Nikolett, Reményi Diána, Taray Katalin, mind Bp. Spartacus, e: Turi György, Papp Renáta, Dunaferr, e: Kovács József) 4:16.44, 4. Franciaország 4:17.45, 5. Svédország 4:18.95, 6. Ukrajna 4:19.02


GFQ VikkTORy Creative Commons License 2002.07.14 0 0 3
Úszás. Ifjúsági Eb, Linz – egy medáliát hozott a harmadik nap

Lipcsei: arany- után bronzérem

NS, 2002-07-14

Mindössze egy magyar érmet hozott a szombati nap, igaz, a riválisokat elnézve többről nem is álmodhattunk. A lényegre térve: Lipcsei Krisztina a 200 méter pillangó Eb-aranya mellé az ifjúsági kontinensbajnokság harmadik napján egy bronzérmet is elkönyvelhetett magának, a Bp. Spartacus tehetsége 400 méter gyorson lett harmadik. Ami tény, a két orosz, a futamgyőztes Szics és a végül második Sornikova kiemelkedett a mezőnyből, de Lipcsei bronzérme sem forgott veszélyben. Nagy Réka – ne feledjük, 800 méter gyorson második lett korábban – most kevesebb sikerrel járt, a nyolcadik helyen zárta a döntőt. A hölgyeknél szintén fináléba jutott Szepesi Nikolett is, ő végül 50 méter háton a hetedik helyre volt jó. Ugyancsak hetedik lett a fiúknál 200 méter pillangón Kiss Boldizsár is, Financsek Gábor viszont 50 méter mellen senkit sem tudott megelőzni a végső helyezésekről döntő futam során.


kezil Creative Commons License 2002.07.13 0 0 2
Dia melett Nagy Rékának is sikerült egy Eb ezüstöt úsznia és csak 7 századmásodperccel kapott ki 800m gyorson. A 87-es Szepesi pedig egyéni csúcsot úszot 100m háton és lett holtversenyben 4. helyezet. Neki az 50 hát az erősebb száma, itt 29.59 az egyéni csúcsa a felnőtt magyar rekordot Egerszegi tartja 29.36-al amitt megis dönthet ( ez az eredmény 100m hát 50-es részideje az ő korában ritkán rendeztek 50-es versenyeket a gyorsúszáson kivül). Tavaly a győztess 29.55-öt úszott (idén ez kevés lesz a győzelemhez). Rudolf Roland viszont csalódást okozott, mível 2.00.83-os egyéni csúcsa közelébe úszik biztosan győzhetett volna.
Előzmény: GFQ VikkTORy (1)
GFQ VikkTORy Creative Commons License 2002.07.12 0 0 1
Ifjúsáfi Eb, Linz

Reményi Diána az Eb csúcsot repesztő Mirna Jukic mögött 2. lett 200 méter mellen!!

Grat!

GFQ VikkTORy Creative Commons License 2002.07.12 0 0 0
Kezdetként két magyar arany


NS, 2002-07-12


Olyan a rendezés, amilyen az osztrák úszósport – ne is folytassuk… A lényeg, enyhén szólva kaotikus állapotok fogadták Linzben az úszó ifjúsági Európa-bajnokság mezőnyét.


Lipcsei Krisztina kellemes meglepetést szerzett, a Bp. Spartacus fiatalja már az elsô napon aranyérmet nyert Linzben
A szervezetlenségről csak annyit, a helyiek nem gondoskodtak normális bemelegítőmedencéről, így nemegy magyar versenyző a szálloda medencéjében hozta versenyállapotba az izomzatát, hogy aztán autóval hajtasson a rajthoz. A sofőr szerepét amúgy a Linzben vendégeskedő Dolovai Tamás, a súlyemelő-szövetség elnöke vállalta magára. Rajta tehát semmi sem múlt, nem úgy a szervezőkön…

Az Eb nyitónapjáról szólva: titkon három aranyéremben reménykedtünk, kettő lett belőle. Előbb vegyük a biztosan várt aranyat. Reményi Dianáról van szó, aki 400 méter vegyesen élete legjobbját úszva, az orosz Tolkacsevát lehajrázva lett Európa-bajnok. Lipcsei Krisztina győzelmében 200 méter pillangón leginkább az edzője, Turi György bízott, ám némi óvatosságra adhatot okot, hogy az utóbbi időben a másik linzi magyar próbálkozó, Papp Renáta többször is legyőzte. Nos, most fordult a kocka, Lipcsei Pappot megelőzve lett ifjúsági Európa-bajnok.


Ifjúsági Európa-bajnokság, Linz

400 m vegyes. Eb: Igor Berezutszkij (Oroszország) 4:19.81, 2. Cseh László (Magyarország, Bp. Spartacus, edzô: Turi György) 4:20.24, 3. K. Zoldak (Lengyelország) 4:25.75, 4. I. Drimonakosz (Görögország) 4:26.55, 5. A. Zacsepin (Oroszország) 4:26.60, 6. P. Korzeniowski (Lengyelország) 4:27.96, …9. Kiss Boldizsár (Magyarország) 4:32.50.

200 m pillangó. Eb: Lipcsei Krisztina (Magyarország, Bp. Spartacus, e: Turi György) 2:13.45, 2. Papp Renáta (Magyarország, Dunaferr, e:Kovács József) 2:14.50, 3. S. Mussi (Olaszország) 2:17.08, 4. A. Volkova (Oroszország) 2:19.70, 5. V. Mironenko (Oroszország) 2:20.55, 6. S. Luescher (Svájc) 2:20.80.

400 m vegyes. Eb: Reményi Diána (Magyarország, Bp. Spartacus, e: Turi György) 4:46.20, 2. J. Tolkacseva (Oroszország) 4:46.83, 3. S. Hantke (Németország) 4:54.86, 4. J. Preston (Nagy-Britannia) 4:55.64, 5. T. Rohmann (Németország) 4:56.83, 6. J. Pidlisna (Ukrajna) 4:58.87, …11. Veres Judit (Magyarország) 5:05.14.

Az annyi mint két arany és egy ezüst. A harmadik Eb-győzelem sajnos elmaradt. Pedig Cseh László 400 méter vegyesen esélyesnek számított. Úgy is úszott a fináléban, élete legjobbját produkálta, csupán egy baja van, oldalt nincs szeme.
Ez döntött, hiszen nem láthatta, hogy a nyolcas pályán az orosz Berezutszkij szép csendben elé kerül. Kétesélyes futam volt, ennek alátámasztásául csak annyit, a harmadik lengyel Zoldak több mint öt másodperces hátránnyal zuhant be a célba. A mérleg tehát: két arany, két ezüst. És több is lehetett volna, ám női 4x200 méteres gyorsváltó alig maradt le a dobogóról…

A négy éremből amúgy hármat a Bp. Spartacus szállított, Turi György mégsem volt tökéletesen elégedett: "Mindenki élete legjobbját úszta, Reményi Diána és Lipcsei Krisztina is csodálatosan teljesített, Cseh László esete viszont nagyon bánt, elkeserít, hogy nem sikerült nyernie”– összegzett a Szpari vezetőedzője. Gyanítható, pénteken már ő is jobban tud örülni a Cseh-ezüstnek.
Kiss László szövetségi kapitány is Cseh László Európa-bajnoki ezüstjén bosszankodott: "Az orosz fiú nyolcadikként jutott be a döntőbe, úgy, hogy két tizeddel úszott jobbat, mint a kilencedik Kiss Boldizsár. Ha reggel fordított a sorrend, most nem kellene arról beszélnünk, hogy Berezutszkij élete legjobbján tíz másodpercet faragva meglepte Cseh Lacikát. De sajnos így történt. A lányok előtt le a kalappal, Reményi Diána négyszáz vegyesen okos, tudatos versenyzéssel verte vissza Tolkacseva támadásait, kétszáz pillangón pedig nagy élvezettel néztem Lipcsei Krisztina és Papp Renáta csatáját. Kettős magyar siker született. Lipcsei a női 4x200 méteres gyorsváltóban is remekelt, nem rajta múlott, hogy az egység végül is lemaradt a dobogóról. Összességében tehát van bennem némi hiányérzet, ám így sem lehet panaszunk, négy érmet nyertünk, és egy negyedik helyezést is elkönyvelhettünk. Ilyen szervezetlen Európa-bajnokságon egyébként régen jártam. Pedig jártam egy-kettőn életemben…” – vélekedett a kapitány.

GFQ VikkTORy Creative Commons License 2002.07.12 0 0 topiknyitó
Legyen a magyar sport gyöngyszemének is topicja a DK-ban!

Linzben javában zajlik az ifjúsági Európa-bajnokság -szereztek is már lányaink, fiaink nem egy medáliát, sőt, akad már a legfényesebből is-, nyakunkon a felnőtt Eb és ha minden igaz 2004-ben Olimpiát is rendeznek...

Bízom benne, hogy a -hozzám hasonlóan- laikus hozzászólók mellett a sportág igazi értői is idetalálnak! Ez a mostani generáció engrm mindinkább emlékeztet a barcelonai és atlantai hősökre, szurkoljunk Nekik együtt!! Éljenek a hagyományok, és szülessenek új hősök!

TEMPÓ MAGYAROK! :-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!