Ez pont egy olyan hozzászolás, mire semmi értelme válaszolni. Sohasem értettem, honnan van e feneketlen gyülölet a hivö emberek iránt... Hisz az igazán hivö ember elvan magában senkit sem bánt, nem is tehetné, hisz nem arra esküdött...
Ahogyan olvasgatom ezt a topikot egyre jobban kikristájosodik a számomra, hogy rinpó a divatuddhizmust választotta. (ez a buddhizmus egyik ága a sok közül)
orulok hogy testver tali vagy tali testver kozben is tudtam olyat irni ami erdeklodesedre szamot tart. a meccs vegeredmenyet meg izgalommal varom. en termeszetesen a vorosoknek szurkolok...
tegnap mar majdnem megalapitottam az infarktus vallasat. lehet hogy nem is rossz otlet...
igazabol nem gondolok semmit. amit meg nem gondolok az probalom szavakba es betukbe onteni. de ettol meeg sem ervenyesek sem ervenytelenek nem lesznek.
valahogyan a szavak onallo eletre keltek es repkednek a levegoben. valahogyan a szavak (es a mogottuk rejlo gondolatok(???)) uralkodni vagynak felettunk. akik latszolag urai vagyunk. a kuzdelem meg nem dolt el. csupa izgalom. tok jo.
Sajnos magyarul nem beszél, de angolul elég értelmesen..
Az IIT (a világ egyik legnagyobb kutatóintézete)igazgatóhelyettese, számítástechnikai mérnök, doktorátussal...
Ha érdekel..
Kedves Alfredoo,
"attol hogy valaki (latszolag) istenhit kore szervezi az eletet nem biztos hogy emberi ember lesz."
Teljes az egyetértés. Nagyon pontos a fogalmazásod, a zárójel is a helyén van.
Nézzük a keresztény elégetőket: magam nem vagyok keresztény, de úgy vélem Jézus nem erről tanított, inkább olyasmire emlékszem, hogy az vesse rá az első követ...
Azt hiszem a vallásos érzület egyik nagy betegsége az intézményesülés, akkor a cél már nem a korábban említett lelkes kutatás, hanem az intézmény felvirágoztatása.
Másik betegségnek a kizárólagosságot vélem, az ember megért valamit, s neofita buzgalmában azt hiszi, az az abszolút teljesség - tehát mindenki aki másként gondolkozik, mást tapasztalt vagy másként érez csak hazudik, csal, démon, vagy mittudomén.
De ezek nem Isten betegségei, csak néhány (?) felmerülő tévedés az istenkeresés útján.
Szép hétvégét!
acsd
vegul is a tautologiara jutunk vissza. hogy milyen ember az ember. csak azt szeretnem elohozni szep hozzaszolasodbol, hogy
'Annyit állapíthatunk meg, hogy az istenhit lehet nemes, magasrendű eszmény, mely köré ha életünket szervezzük, jól tesszük azt. '
en meg azt mondom hogy attol hogy valaki (latszolag) istenhit kore szervezi az eletet nem biztos hogy emberi ember lesz. nem hiszem hogy annakidejen emberi embernek tekintettem volna akinek elvezetet okozott pl. emberi lenyek barmilyen okbol torteno elegetese es ennek vegignezese. azt nem fogadom el hogy ez itt es most nem relevans. es ehhez az emberhez kepest a totalis nihilt vallo embert sem biztos hogy 'alacsonyabbrendunek' velnem.
de ez csak az en velemenyem. es meeg az hogy senkibe (talan meg magunkba) sem latunk bele.
ha beleszólhatok...
Kedves Alfredoo,
"hogy milyen ember az ember."
szvsz egyáltalán nem tautologikus. Már ha ember alatt nem két lábon járó állatot gondolunk, aki kicsit kifinomultabb (vagy inkább bonyolultabb) módon fajfenntart, egyedfenntart, mint a többi jószág.
Azt hiszem Rinpoce arról beszél, hogy édesanyja egy magasrendű eszmény köré szervezte életét, és ennek folytonossága bizonyítja R. számára édesanyja komoly hitét.
Azt mondod, lehet valaki tiszta életű, nemes eszmények szerint élő EMBER istenhit nélkül is, - nyilván igazad van.
Közelebb vitt ez bennünket Isten létének megértéséhez - vagy elvetéséhez? Nem hiszem. Annyit állapíthatunk meg, hogy az istenhit lehet nemes, magasrendű eszmény, mely köré ha életünket szervezzük, jól tesszük azt.
Írjátok a gondolatébresztő könyveket ... - igen, ez az, a keresés, kutatás az EMBERi élet lényege, kincse. Azt hiszem két fázisa van ennek a kutatásnak, az első kicsit zaklatott, kapkodó ("minden ... könyvet megvettem"), aztán ahogy hazatalál, már nem horizontálisan, hanem vertikálisan folyik a kutatás, egyre mélyebbre és mélyebbre ásva.