1. Ha jól tudom a Magyar Köztársaság kormányát 1998 és 2002 között a Fidesz-MPP, az FKGP és az MDF parlamenti töbssége támogatta, illetve választotta meg. A mandátumtöbbségük a ciklus végéig megmaradt (még akkor is, ha közben eléggé kicsi lett), ellenkező esetben az ellenzék konstruktív bizalmatlansági indítványt terjesztett volna be a kormány ellen és azt megnyerték volna.
2. Nem állítottam, hogy véres diktatúra volt hazánkban a 70-es években. Azt viszont állítom, hogy a forradalmi (tehát erőszakkal hatalomra jutott) munkás-paraszt kormányok irányították az országot a rendszerváltozásig (igaz, a forradalmi szó később elmaradt, de Kádár, a Párt és az elvtársak maradtak). Ezen kívül azt is állítom, hogy Magyarországon nem volt demokrácia, hiszen idegen hatalom megszállási övezetében voltunk, az ő céljaiknak teljes alárendeltségben, nem volt demokráci, sajtó, szólás és véleményszabadság. Volt viszont gumibotozás, lehallgatások, megfigyelések, politikai okokból való bebörtönzés, mérsékelt, de mégis csak erőszak.
3. Nem voltam az Erzsébet hídon, a tűntetők ezen módszerével sem most nem értek egyet, sem a taxisblokád esetében.
A lényeges döntésekhez a TELJES kuratórium 2/3-ának jóváhagyó szavazatára van szükség. A parlamenti pártok csak a kuratórium elnökségét jelölhették. Az elnökségi tagoknak a szavazások során ugyanúgy 1 db szavazata van, mint a kuratóriumok társadalmi szervezetek által jelölt tagjainak.
Teljesen mindegy, hogy az MSzP mit akart, mert a Fidesz többség azt csinált, amit akart. A jelen esetben az MSzP akarata ellenére nem választott meg egy jelöltet sem, az általad leírtban az MSzP akarata ellenére 3-at megválasztott volna, 1-et pedig nem.
De mintha elsikkadna, hogy itt arról van szó, hogy eddig nem tudtad alátámasztani azt az állításodat, amely szerint az ellenzéknek a törvény előírta a megállapodást...
3 jelöltet az MSZP nem akart megválasztatni. Az nem lett volna érdekük. A kuratóriumba ugyanis a lényeges döntésekhez (pl. TV elnök) 2/3-os többség kell. És 2/7 < 1/3, vagyis az MSZP+SZDSZ semmit nem ér a 2 emberével. Ezért volt érdekes a 4. hely. Ha ök kapták volna akkor 3/8 > 1/3.
A linkben szó nincs arról, amit én írtam korábban. 55. § (5)-t kellene módosítani, de az itt nem szerepel.
Vagyis tévedtem, ha ez a végleges szöveg és a módosításokban sincsen benne.
Előfeltételezed, hogy meg kellett volna állapodniuk. Ezt kellene a törvénnyel alátámasztanod. Ezzel szemben az általad idézett törvényszöveg azt támasztja alá, hogy nem kellett megállapodniuk, hiszen ha nem állapodnak meg, akkor "minden képviselőcsoport legalább egy jelöltjét meg kell választani".
Ismerjük.
Ez a FIDESZ-féle "mosom a kezeimet" álláspont. Ennyit legalább ők is ismernek a Bibliából.
Sajnos azt nem vették észre, hogy ez már Pilátusnak sem igazán jött be.
schgy
Az ellenzék nem egyezett meg, de jelöltek voltak: 5 db a 4 helyre. MSzP: 2 jelölt, SzDSz: 1 jelölt, MIÉP: 2 jelölt.
Ilyenkor a parlament logikusan megválasztja a 4 helyre a 4 tagot az 5 jelöltből, nemde? Mi másért lenne a törvényben az, hogy "minden képviselőcsoport legalább egy jelöltjét meg kell választani"?
A régi.
'Az Országgyűlés által a kuratóriumba választható tagok felét a kormánypárti, másik felét az ellenzéki képviselőcsoportok jelölik úgy, hogy minden képviselőcsoport legalább egy jelöltjét meg kell választani.'
Ha nem egyezik meg az ellenzék, akkor logikusan nem tud a parlament kit megszavazni, mert nem jelölnek jelölteket.
Azért azt állítani, hogy a MIÉP ellenzék volt, psychosisra utal:-DDD
Valamikoron 74 és 78 között egy pali bement a Lipótra, s azt ordíbálta, hogy "Szarok a Varsói szerződésre, s éhbérért nem dolgozom!!!" Az összes doki helyeslően bólogatott, s már majdnem kivágták, mint macskát sz@rni, mikor az egyik tapasznyaltabb orvos megkérte, hogy soroljon fel néhány vadállatot. "Béka, pók, rák, tüdőrák, gyomorrák, fejrák volt a tétova válasz". A többit nem tudom, de felvették.
Ha ma azt ordítanád az OPNI-ban, hogy a MIÉP a kormány ellenzéke volt, nem kérdeznének Téged vadállatok után:-DDD
Ezt majd az Erzsébet hídon perszeverálgasd! Meg aztat is, hogy a 70-es, 80-as, 90-es években véres diktatúra volt...
Azért azt állítani, hogy a MIÉP ellenzék volt, psychosisra utal:-DDD
Valamikoron 74 és 78 között egy pali bement a Lipótra, s azt ordíbálta, hogy "Szarok a Varsói szerződésre, s éhbérért nem dolgozom!!!" Az összes doki helyeslően bólogatott, s már majdnem kivágták, mint macskát sz@rni, mikor az egyik tapasznyaltabb orvos megkérte, hogy soroljon fel néhány vadállatot. "Béka, pók, rák, tüdőrák, gyomorrák, fejrák volt a tétova válasz". A többit nem tudom, de felvették.
Ha ma azt ordítanád az OPNI-ban, hogy a MIÉP a kormány ellenzéke volt, nem kérdeznének Téged vadállatok után:-DDD
Ezt majd az Erzsébet hídon perszeverálgasd! Meg aztat is, hogy a 70-es, 80-as, 90-es években véres diktatúra volt...
A Fidesz fel akarta oldani a feszültséget. A most megszavazott törvényt már az elözö ciklus alatt is meg akarta szavaztatni. Az új törvény alapján ki lehetett volna egészíteni a kuratóriumokat. De az MSZP nem szavazta meg.