A Fidesz nem Alkotmány-ellenes javaslattal állt elő. Egy javalsat szerintem nem lehet Alkotmány-ellenes. Egy törvény már igen.
Én is úgy gondolom, hogy ez a javalslat az Alkotmáyn jelenlegi szövege szerint nem emelkedhet törvényi erőre. Ám az Alkotmányt is a politikusok állítják össze, és lehet kezdeményezni a megváltoztatását is. Az más kérdés, hogy a jelenlegi politikai erőviszonyok, és mandátum arányok ismeretében sajnos egyértlemű, hogy a parlament ezt nem fogja megtenni, így a javaslat sem fog valóra válni. Ám a Fidesznek, ha úgy gondolja, hogy ez a törvényjavaslat szolgálná az ország érdekeit, akkor erkölcsi kötelessége azt benyújtani. Be kell nyújtania, ki kell nyilvánítania a véleményét, és nem azt számolgatni előre, hogy úgysem lehet belőle semmi.
Maga a javaslat pedig jó, legalábbis én egyetértek vele. Engedd meg, hoyg legyek annyira szerénytelen, és megemlítsem, hogy én a Medygessy ügy kirobbanása után, már a Fidesz előtt felvetettem itt, hogy szükség lenne egy ilyen törvényre, sőt, a (teljes) politikai élet kommunista bűnösöktől való megtisztításának fontosságát már jóval régebben szajkózom errefelé.
Erre igenis szükség van. A kérdés csupán az, hogy hol húzzuk meg a határvonalat, mi az a szint, ahonnan valaki a kommunizmus bűnösének számít. Az egyértelmű, hogy mielőtt meghúznánk ezt a vonalat, azelőtt nagyon-nagyon körületkintően meg kell vizsgálni a témát! Ám utána a vasszigorral be kell tartatni a törvényt!
Az én értelmezésem szerint egyébként az számít a kommunizmus bűnösének, aki BÁRMIKOR III/III-as ügynök, karhatalmista, ÁVÓ-s, vagy ÁVH-s volt, vagy az utolsó politikai okokból történő kivégzés, vagy bebörtönzés időpontja előtt az MSZMP vezetője volt.
A későbbi vezetők, és a III-as ügyosztály egyéb részlegeinek tagjai esetében személyre szóló, körültekinző vizsgálat során állapítsa meg egy erre a célra létrehozott, pártoktól független bizottság, hogy sz illető bűnös-e vagy sem.
Ez a megtisztulás kemény, és sokak számára fájdalmas dolog lenne. Nem kizárt, hogy a jobb oldal tagjai közül is kiderülne valakiről, hogy bűnös. Neki is mennie kell! A politikából, közéletből örökre! A bűnösök éljenek békességben, boldogságban,dolgozzanak becsülettel valahol, de tűnjenek el a közéletből!
EZ a megtisztulás az MSZP-nek is érdeke lenne. Ugyanis a magyar demokráciának szüksége van egy valódi szociáldemokrata, baloldali, erős pártra, ám az nem lehet egy olyan párt, melynek vezetői a saját népét gyilkoló diktatúrának, és pártnak is részesei, vezetői voltak!