Tavaly több mint három százalékkal csökkent a nyugdíjak reálértéke. Amikor minden más társadalmi csoport megszorításokat kellett sajnos, hogy elviseljen, miért kellett volna ezalól, hogy a nyugdíjasok kivételek legyenek? Egyébként az ezt megelőző években is már a lehetőségeket messze meghaladó mértékben emelték a nyugdíjakat. Ez egy nagyon szerény korrekció volt.
Nagyon elkeserítő az az embereket teljesen bolondnak néző hozzáállás, amivel mindkét nagy párt nyilatkozik a kérdésben.
A nyugdíjrendszer ebben a formában NEM fenntartható. Jó reggelt kívánok...
"Ebből egyelőre az ismert, hogy kétkulcsossá válik a társasági adó eddig egykulcsos rendszere: általános adókulcsként megmarad a 16 százalék, míg a pénzügyi vállalkozásokat 24 százalékos adó terheli majd - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt."
Maximálisan egyet értek. Legalább egy kicsi visszajön a bankok rekordnyereségeiből...
Normális ember ezekkel csak abban az esetben érthet egyet, ha lemondanak.
Másképp állandóan ártanak a nemzetnek/országnak, és ezt azzal sem tennék jóvá, ha minden adót elengednének, tejben-vajban fürösztenének. Mert még ebben az esetben is több lenne az, amit a háttérben kiárusítanak, illetve zsebre vágnak.
Közalkalmazotti elbocsátások szándéka.
Kismértékben saját tapasztalattal is rendelkezem, illetve áttételes tapasztalatok alapján nagyon is indokolt. Sajnos azonban abban már nem bizok, hogy a leggyengébb teljesítményűeket fogják elküldeni.
Így van, de nem sok bíztatás kellett hozzá. Ha a tömeg nem akart volna, nem tette volna ezt.
Próbálná a Macogescu radikalizálni a tömegeket, szerintem másnapra felkerülne a szanalmas.hu-ra:)
Szerintem most változott meg a helyzet némileg. Régebben tényleg az a sanda összekacsintás, vagy éppen az aktuális kormány szidása volt a "módi" - valószínűleg a rendszerváltás okozta stressz, a rosszabb életkörülmények, stb. miatt. Én úgy érzem, hogy az a bizonyos "árok" azért kezdett mélyülni, mert az emberek egy része most élhette át, hogy lehet számára jobb is az élet a rendszerváltás utáni Magyarországon (félretéve, hogy most ez kinek köszönhető nagyobb részben). Valószínűleg ezért is radikalizálódott jobban az egyik fél a választások után. (legalábbis így látom)
Augusztus hónap folyamán teljesen okafogyottá vált a tisztelt topicnyitó igyekezete.
Egy pozitiv mondatom nincs, de ha az ingatlanadó jön ,lázítani,tüntetni és utcára megyek.
1.
Helyes volt, hogy szembenézett a Postabanknak az egész establishmentet beterítő panamájával (az már kevésbé tetszett, ahogy végrehajtotta a konszolidációt )
2.
Helyes volt, ahogy szétzavarta az egészségbiztositási önkormányzatot és az APEH alá rendelte.
3.
Alapvetően helyes volt az első két évben a pénzügyminisztérum tevékenysége és a Nemzeti bankkal való együttmüködése.
4.
Nagyon helyes volt a diákhitel bevezetése, az már kevésbé, hogy a piaci betéti kamatnál alcsonyabb kamatot követeltek érte, mert ezzel elősegitették a diszfunkciós és windfall profitot hozó spekulációt.
5.
Helyes volt, hogy az EU csatlakozási tárgyalások során nem támasztottak tulzó követeléseket és nem fojtották meg a csatlakozást.
Tehat a magyar focit is tamogassuk? Minek kidobni a penzt az ablakon? Ki jar ki meccsekre? Miert fizessen a tobbseg a kisebbseg szorakozasaert? Egyebkent a (magas) kulturat sem kell tmogatni, de valoban abban meg tobb orszagimazs kepzo elem van.
Egyebkent a 4% total hulyesegnek hangzik, lecci valami linket errol. Nekem maximum az 1% a hiheto, de az sem nagyon.
A dízel jövedéki adóját pusztán azért nem tudják emelni, mert már így is jelentős a fogyasztásvisszaesés.
A hazánkon átmenő kamionok egyszerűen nem tankolnak Magyarországon. Feltöltik a 300 literes tankokat a környező országokban - mivel mindenhol olcsóbb a nafta -, aztán ebből 0 forint adóbevétele van a magyar államnak.
Még a benzinfogyasztás is visszasesett, pedig egyre több az autó.
Csakhogy az ország területének fele valamelyik határtól 50 kilométeren belül esik (Győr, Pécs, Szeged, Debrecen, Miskolc, még Budapest is csak 70 kilométerre van a szlovák határtól) és akkor már érdemes átruccanni bevásárolni és megtankolni.
A csatlakozás után pedig még kevesebb macera lesz a kinti bevásárlás. Gyakorlatilag minden olcsóbb pl. Szlovákiában (ÁFA, SZJA, benzinadó), alighanem a magyar állam adóbevételei inkább csökkenni fognak a csatlkozás után.
"Meg tetszene egy közpénzből való teljes élsport támogatás megszüntetés is."
Agyrém a gondolat. Mindenütt a világon nő az élsport állami támogatása. Nálunk az egész sporta a GDP 0,5 % alatti része jut rá, az Eu-tagországokban már sehol nincs 1,5 alatt, egyik-másik országban már 4 fölött van. Élsporttámogatás az olimpiai felkészülés és kiutazás finanszírozása is - maradjon el, Magyarország szálljon ki az olimpiákból? Élsport az utánpótlás-nevelés is, az a 10-15 éves folyamat, amikor a gyerekek százezreiből kiválasztódik az a 200 körüli felnőtt, aki végül az olimpiára is eljut.
Egy ország testkultúrája a gyereksport, az utánpótlás-nevelés, a szabadidősport és az élsport szerves egysége.
A sportra szánt pénzeket növelni kéne, hogy minél több gyerek mozogjon minél többet, mert a mostani, számítógépes, autóval suliba hordott nemzedék tagjai harmincéves korukra meg fognak rokkanni, az infarktusból szörnyű "járvány" lesz a fiatalok körében.
Mindezt figyelembe véve gondold át még egyszer!
1. Lecsökkentették az alkalmi munka esetén fizetendő közeherjegy árát 1200-ról 500 forintra Igy majd nem 1200-at, hanem 500-at nem fognak befizetni.
A feketemunkat alapvetoen azzal lehet megszuntetni, ha a normalis (kozterhekkel novelt) magasabb berekbol adodo arakat a fizetokepes piac elismeri, pontosabban eltudja ismerni, magyarul ki tudjak fizetni az emberek a nem fekete munkaval eloallitott termekek arat is.
2. Az üzemanyag jövedéki adó esedékes emelésekor a dízelolaj adóját kisebb mértékben emelték,.. Ha raversz a kalapaccsal ket ujjadra, akkor annak orulsz, hogy az egyikre kisebbet utottel..? :))
De legyen, mondok olyat, amire azt mondom, hogy helyesen tette a kormany.
Csak az a bajom a közszféra átalakítással, hogy ahhoz gondolat, vízió, stratégia kell. Na, ezt nem nézem ki az MSZP-ből, de az SZDSZ-ből se. Előre borítékolom, hogy ócska favágás lesz belőle, ahogy a cucilizmusban megszokták, és nagyobb kár lesz belőle, mint haszon:-(
Én is híve vagyok a közszféra karcsúsításának és racionalizálásának, avagy BPR-jának. Nélkülözhetetlennek tartom a nemzetközi magyar versenyképesség növelésének, jövőbeli jólététünk érdekében.
Meg tetszene egy közpénzből való teljes élsport támogatás megszüntetés is.
Szvsz nincs idő és pénz a klubok, létesítmények (korábban Fidesz által elképzelt, állítólag thatcheri módon való) feltőkésítésére és jó áron való eladására. Gyurcsány határozottsága ebben jónak tűnik.
Sőt, szvsz nincs az az országimázs növelő pontenciál se benne, amit sokan hisznek, még többen érdekből hirdetnek. (Talán ez a buzi Forma 1 kivétel, de ez tényleg csak számolás kérdése.)
A valódi országimázst a beruházók és véleméynbefolyásoló értelmiségiek felé magas kultúrával, az idegenforgalom felé történelmi emlékhelyek perfekt renoválásával, rekreációs helyek természeti és komfortkörülményeinek és szórakoztató programjainak nyugati minőségre való fejlesztésével lehet növelni.
Jó lépés a szocpol emelés. Hozzáteszem, hogy különösen azért örülök neki, mert személyesen is érintett vagyok a kérdésben, hiszen építkezünk. A mértéke nem túl frenetikus az emelésnek, de több mint a semmi. Különösen, hogy beígérték már a 2004-es emelést is (azért ezt bevallom nem tudom túl komolyan venni).
Kedves Vajk,
Igen, az ideális államról a felfogásom liberális.
Mégis meg kell mondanom, haogy a liberális állam normális működésének van egy feltétel-rendszere, ami ha nem áll, az állam "liberális paródiává" változik.
Nem tudja kezelni a liberális állam azokat a csoportokat, akik szándékosan visszaélnek a jogrendszerrel, nem ismerik el a kötelezettségek létét, nincsenek, vagy nem működnek a demokratikus intézmények, a hatalmi ágak nincsenek kiegyensúlyozva, Cinkosan támogatja azokat is, akik nyiltan vagy burkoltan magának a liberális rendszernek a felszámolására törekszenek, stb.
Tehát úgy vagyok, hogy sem a liberális, sem a konzervatív elveket nem szabad túlzásba vinni.
A liberalizmus olyan körülmények között szerepelt, ahol az egyénnek nem voltak jogai, tehát alapvetően deffenzív, és egy adott helyzetben fogalmazta azt a kritérium-rendszert, amely a "boldogsához" szükséges.
Nem ismeri például az "érdem" fogalmát. Ezzel elég sok emberrel követ el igazságtalanságot. Sorolhatnám még...
Orbán: Szerintem sohasem volt konzervatív. Személyesen nem ismerem, így nem tudom, hogy igazából milyen. Ilyen "távolságból" teljesen elvtelennek tűnik. Miután rájött, hogy soha nem lesz az MSZP vezére, pragmatikus meggondolásból az MSZP ellenfeleinek a táborában kezdett kereskedni. Célja a deffiniálatlan és deffiniálhatatlan "másik" Magyarország megteremtése, amelyben ő uralkodik.
Én pl baloldali gondolkodásom ellenére nem a mszpre(vegyük baloldalnak) szavaztam, hanem a fidesz(vegyük jobboldalnak)ellen.
Ne sokat lelkizz rajta. Választási kényszerben voltunk. Van amikor csak a kisebbik rosszat lehet választani.
A diákhitel bevezetése szerintem is nagyon jó ötlet volt.
Azonban számomra érthetetlen, hogy miért nem lehet (még a diákhitel netes lapján sem) bővebb információhoz jutni a mai napig sem arról, hogy milyen futamidőre lehet felvenni, hogy lehet kérni a féléves kifizetést stb. Csak akkor, ha megvásárolod az igénylő csomagot a Postán (?). Idén több ismerősöm felvételt nyert felsőoktatási intézménybe, de még ők sem tudnak semmi konkrétat erről a hitellehetőségről.... amíg nyomoznak, addig éva tanulmányok elkezdését halasztják.
A másik kérdésem, amiről sehol nem találtam infót: Az a fiatal, aki igénybe veszi a diákhitelt, hozzájut-e a lakáshitelhez (a bank hitelképesnek találja-e?).
De ettől függetlenül nagyon jó kezdeményezésnek tartom, csak a kommunikációs oldalról hiányos. Egyébként aki belevágott a hitelfelvételbe (gondolom) nem csalódott, és ennek én őszintén örülök.
Egyébként minden jóban van valami rossz (ez sajnos mindennel, mindenkivel így van).
Ez így idáig érthető is lenne. De akkor a zsidók miért rendeznek hetente Holocaust rendezvényt ? Persze ehhez joguk van, és végül is nem is indokolatlan a dolog, csak ha az egyik oldalon nem felejtenek akkor a másik oldalnak is van joga emlékezni. Ha valaki egy fasiszta rezsim fő támasza volt, legyen az akár a hitleri akár a lenini fasizmus akkor szvsz nem csak a zsidóknak van joga az illetővel szemben fenntartásait megfogalmazni. Kíváncsi lennék hogy ha valamivel korábban jön el a gengszterváltás és egy ex nyilas kémelhárítót neveznek ki miniszterelnöknek mit szólt volna a dologhoz az SZDSZ ?
A támogatott lakáskölcsömökkel kapcsolatban várható egyik változtatással teljesen egyetértek:
"Elképzelhető az is, hogy a támogatott kölcsön nem jár majd a pusztán befektetési célú lakásépítésekre és -vásárlásokra. Így például mindenkinek csak egy olyan lakáskölcsöne lehet majd, amit az állam támogat. "
Nem szükséges 2.-X. lakás vásárlását támogatni.